• 9.377.963 stemmen

Met onder meer: Natalie Portman, Vincent Cassel en Mila Kunis

Gesproken taal: Engels, Frans en Italiaans

Releasedatum: 3 februari 2011

Plot Black Swan

"The pressure of perfection."

Balletdanseres Nina (Natalie Portman) maakt deel uit van een balletgezelschap waarbinnen hevige concurrentie heerst. De belangrijkste danseres van dat moment, Beth (Winona Ryder), staat op het punt om te vertrekken en iedereen wil haar plaats innemen, te meer daar zij tot dan toe een hoofdrol vertolkte in het populaire Zwanenmeer-ballet van Tsjaikovski. Volgens artistiek leider Thomas Leroy (Vincent Cassel) heeft ze zeker talent, maar mist ze het één en ander op het mentale vlak. Ook moet ze afrekenen met haar speelzieke rivale Lily (Mila Kunis) wil zij een kans maken om de hoofdrol te gaan vertolken.

Nina Sayers / The Swan Queen

Galina / Little Swan

Madeline / Little Swan

Andrew / Suitor

Olaf K.

Ze zijn toch ook geloofwaardig, als je Ninas bril opzet. Ik zeg het gewoon nog een keer: aankomen met wat de regisseur zegt is een zwaktebod, en volstrekt irrelevant. We kunnen Sakespeare ook niet meer vragen wat hij nou bedoelde. Worden zijn toneelstukjes echt niet minder of beter van...

avatar van Nomak

Nomak

Reinbo schreef:

Toch gek dat Aronofsky in het hierboven door NarcissusBladsp. aangehaalde interview het belang van geloofwaardige personages benadrukt....

Logisch, want personages moeten altijd geloofwaardig zijn.

Olaf K. schreef:

Helaas heb ik Nina's bril er niet bij gekregen. Bekijk de film dus maar door mijn eigen bril. Vind Cassel gewoon ongeloofwaardig. En als Aronofsky stelt dat hij het belangrijk vindt dat de personages geloofwaardig zijn, zodat de toeschouwer er in mee kan gaan, heeft hij wat mij betreft dus gewoon gefaald. Kan jij nog zo hard roepen dat het allemaal conceptueel zo goed klopt, ik koop er niets voor, ben het er ook niet mee eens. Nina zegt immers zelf dat hij zo'n bevlogen en goede artistiek leider is, dus blijkbaar ziet ze minder zwart wit dan jij beweerd.

Olaf K.

En Reinbo, kijk en interpreteer de films die je ziet rustig verder op je platte James Bond-niveau. Ik ben er wel zo'n beetje klaar mee.

avatar van Reinbo

@ Olaf. Prima, kijk jij maar met lekker verder met de blik van Nina.

Ps. Staat die K voor Knettergek?

Olaf K.

Kennis, Reinbo. Leuk dat je het vraagt.

[edit mod: reactie op verwijderde discussie verwijderd]

Kennis? Pedant hoor...,

avatar van NarcissusBladsp.

NarcissusBladsp.

Even weer on topic: vergelijking van Black Swan en Cronenbergs Fly vind ik ook maar zeer beperkt geldig: alleen de veertjes uit de rug lijkt een duidelijk filmcitaat van Aronofsky. Maar metamorfose door een SF teleportatie is iets anders dan een metamorfose dat als fenomeneen in Zwanenmeersprookje door Aronofsky gebruikt wordt.

Cronenberg remake werkt de oude "Fly" (1958) prachig uit. Het is een ijzersterk verhaal dat het fenomeen van teleportatie schitterend op de korrel neemt, kortom dat is de ironische context van de hele film. De film eindigt gruwelijk spannend en de ironie van de film is dan ondergesneeuwd.

Bij de Black Swan wordt metamorfose meer als eindpunt van psychologisch proces van Nina gebruikt. Haar worsteling tijdens het zoeken naar de ware identieit van Zwarte Zwaan vindt haar hoogtepunt in het letterlijk krijgen van Zwanevleugels. Zucht naar 'perfectie' en 'reflectie' zijn de vleugels van Nina's uiteindelijke metamorfose dat al het voorgaande ironiseert.
Je kan haar borderliner, schizofreen of paranoïd noemen uiteindelijk wordt ze ondanks alles de volmaakte Black Swan...

ps:
Ironie (uit het Grieks: εἰρωνεία (eirooneia) = geveinsde onwetendheid) is een stijlfiguur om je spottend uit te drukken. Ironie geldt daarbij als de 'milde', subtiele vorm: de dubbele bodem, die enige geoefendheid van een lezer vergt om haar te herkennen. (wikipedia)

Olaf K.

"Verwijder deze discussie uit Mijn Updates"

KLIK.

Nee we willen niet Black Swan uitzetten, we willen JOU in deze discussie uitzetten.

Definities die ironie gelijk schakelen met spot (wat de wikipedia-definitie BIJNA doet: "om je spottend uit te drukken" is niet hetzelfde als "die spot uitdrukt") hanteren de Alanis Morissette-definitie. Niet de standaard literaire. Engelse wiki-site is weer eens beter dan de nederlandse. Maar goed, laten we het niet te elitair maken...

avatar van narva77

narva77 (crew films)

Dat Lynch een 'iets' betere schilder is dan Aronofsky behoeft natuurlijk geen betoog. In INLAND EMPIRE speelt hij als nooit te voren een waanzinnig spel met droom en werkelijkheid. Een actrice (gespeeld door Laura Dern) [***spoiler IE ***] ... Hoe schril wil je het contrast op je netvlies ingebrand krijgen?

Spoilers m.b.t. een andere film ("Inland Empire") bij "Black Swan" plaatsen werkt natuurlijk niet, want die zijn gewoon zichtbaar voor iedereen die op "Black Swan" heeft gestemd. Graag aanpassen, of nog beter; verwijderen!!

avatar van Robbiebobbie

Robbiebobbie

Fantastische film, die mij van begin tot eind bleef boeien. Ik wist totaal niet waar deze over ging toen ik deze ging kijken. Ja, iets met ballet, maar dat was alles. En ballet trekt me eigenlijk helemaal niet, maar door het prachtige camerawerk en de acteerprestaties, kijk ik er nu heel anders tegenaan. Het "donkere" van de film geeft het net wat meer cachet. Ook het eind is enigszins onverwacht en maakt het dat het geen Amerikaanse feel-good-movie is geworden. Gelukkig niet, mag ik zeggen. Alleen.... blijf ikzelf wel met een vraag zitten :"Was haar hoogtepunt ook haar eindpunt?"

avatar van the new guy

the new guy

Mooie film, prachtig eind. Kon me alleen niet echt grijpen.

avatar van mnvisser

mnvisser

Vond de film enorm tegenvallen, geen goede verhaal lijn

• 2041 berichten

Na het zien van Black Swan wist ik niet echt wat ik er nou mee moest. Er waren dingen die me enorm op de zenuwen werkten (te veel ballet, slappe dialogen, te aanwezige muziek), maar er waren ook dingen die me erg aantrokken (cinematografie, acteerwerk, intensiteit).

Het wordt al snel duidelijk dat Nina meer problemen heeft dan je op het eerste gezicht zou denken. Ja, ze is teruggetrokken, maar wie kon weten dat dit meisje zo in de war was? Als zij de felbegeerde hoofdrol in het Zwanenmeer toegewezen krijgt gaat het van kwaad tot erger. Hoewel hier goede dingen uitkomen (ze durft eindelijk tegen haar moeder in te gaan) zijn de gevolgen desastreus. Zelfmutilatie is een groot onderdeel in deze film. Of niet? Want wat is er nu echt en wat is alleen echt voor Nina? Dat gegeven is prachtig uitgewerkt, maar onderscheidt zich niet van andere schizofrenen in bijvoorbeeld The Machinist en Shutter Island. Wel word je op een paar aardig smerige beelden getrakteerd wat een smakelijke verrassing is voor de horror-liefhebber, maar een afknapper voor de ballet-liefhebber.

Overall is dit een erg bijzonder filmpje, maar één keer kijken vind ik ook wel genoeg. Dit vooral, omdat de balletscènes wel erg vaak en lang aanwezig zijn. Ook de eindscène stoorde me verschrikkelijk. Er zijn namelijk grenzen aan wat het menselijk lichaam aankan en dansen met een buikwond die blijkbaar erg (en erg inconsistent) bloedt is niet in die mate mogelijk. Ook de cliché eind-monoloog was een enorme afknapper.

Ik weet nog steeds niet echt wat ik met deze film aanmoet, maar vanwege de prachtige cinematografie, een fantastisch acterende Natalie Portman en de oogverblindende schoonheid van Mila Kunis 3,5* voor Black Swan.

avatar van Jawaddedadde

Jawaddedadde

Zo denk ik er ook ongeveer over, prima recensie dus haha

dominion

Keek hier best wel naar uit vanwege de erg positieve reacties en hoge score.

Maar toch viel hij nog tegen want had verwacht dat hij hoger dan een 4* zou scoren.

Dat was dan toch anders afgelopen .

Slecht is hij zeker niet maar ook niet super goed en een beetje over gewaardeerd in mijn ogen.

Dit soort genre en stijl film is ook nooit echt mijn ding geweest.

Heb er toch wel van begin tot eind geboeid naar zitten kijken en heb me nergens verveeld want het was een erg apart filmpje.

Op sommige momenten ook heel erg sfeervol en spannend.

Muziek en soundtrack is ook best wel goed.

Dit is het eerste werkje van Darren Aronofsky en zou nog wel meer willen zien en denk dat Pi mij beter zal bevallen.

Er wordt althans gigantisch sterk geacteerd door zowel Mila Kunis en Natalie Portman.

Mila Kunis zag hier ook heel erg mooi uit.

Goede film maar ga hem niet nog een keer kijken want dat vind ik hem nog niet waard.

avatar van rep_robert

En wat is er nou precies minder aan de film dominion? Denk dat je van PI niet veel wijzer wordt als je dit al niet zo bevalt.

dominion

Ik begreep er geen zak van en soms was het een beetje saai .

Zoals ik al zei het is niet mijn ding.

avatar van rep_robert

Maar toch wel een beetje Aronofsky zijn manier, daarom denk ik dus ook niet dat Pi jou beter zal bevallen.

dominion

Pi is toch meer een beetje Eraserhead achtig ?

avatar van rep_robert

Eraserhead niet gezien. Maar ook een best spacende film wat niet al te makkelijk is.

Wat snapte je eigenlijk niet aan deze film?

dominion

Gewoon het einde bijvoorbeeld dat ze Lily neersttekt en dan opeens is ze ongedeerd en zowel nog andere dingen.

avatar van rep_robert

Komt omdat een aantal dingen in haar hoofd afspelen, zoals dat neersteken van Lily bijvoorbeeld. Ze kan de realiteit en fictie niet meer uit elkaar houden. Dat maakt de film juist zo interessant.

dominion

Dus toen ze seks had met Lily was dat ook gefantaseerd ?

avatar van rep_robert

Klopt, Lily wist namelijk ook niet waar Nina het over had. Kan natuurlijk ook met wat drugs te maken hebben in dat geval van die seks. Zou jouw bericht wel even tussen spoilertags zetten als ik jou was..

• 2041 berichten

En dat bericht waarin je zegt dat Nina Lily neersteekt ook alsjeblieft even tussen spoilertags zetten.

Zo beter ?

Hartstikke goed .

dominion

Maar blijkbaar heeft hij dan toch een herziening nodig.

avatar van rep_robert

Aha Als een boel dingen je niet duidelijk waren kan een herziening wel helpen ja. Het is maar hoeveel zin je er zelf in hebt. Een boel dingen kan je wel vanuit een ander oogpunt gaan kijken ja.