• 9.373.557 stemmen

Met onder meer: Sylvester Stallone, Armand Assante en Rob Schneider

Releasedatum: 21 september 1995

• Disney+ Bekijk via Disney+

Plot Judge Dredd

"In the future, one man is the law."

In de toekomst zit de mensheid opeengepakt in mega-steden die hen beschermen tegen de buitenwereld. De vrede wordt bewaard door de Judges: politie, jury en uitvoerders van de wet tegelijk. Judge Dredd wordt veroordeeld voor de moord op een reporter. Met de hulp van een gevangene die hij zelf veroordeeld heeft gaat Dredd proberen zijn naam te zuiveren.

Judge Joseph Dredd

Judge Evelyn McGruder

Dr. Ilsa Hayden

Cadet Nathan Olmeyer

Mug

Judge Dredd had vanalles in zich om een cult-status te verwerven. Prachtige sets, de kostuums van Gianni Versace, en zelfs Mr. Stallone himself die weer eens mag doen waar hij goed in is: one-liners trachten uit te spreken.

Eerlijk is eerlijk, deze factoren maken de film uitermate de moeite waard om te kijken en te vervallen in enige lachbuien [I am the LAW].

Waar schort het dan aan? De slechte special effects komen uit de eighties [1995 als produktie-jaar, ik kan het echt nog steeds niet geloven]. Het script dat rammelt aan alle kanten en behoorlijk stupide is. En Rob Schneider als gruwelijk irritante 'grappige' sidekick wiens personage de doodsteek is voor de cult-waarde. De regisseur zelf legt de schuld bij Stallone, omdat hij zich te veel bemoeide met het script (er bleef weinig over van het fantastische en indrukwekkende originele script aldus de trivia op imdb).

Slechte kitsch die te behappen is door de sets, kostuums, Stallone met z'n scheve bek, en een schmierende Assante niet te vergeten. De rest jeukt. 2,5* is het wel waard.

avatar van mister blonde

mister blonde

Mug schreef:

[1995 als produktie-jaar, ik kan het echt nog steeds niet geloven].

Same here, exact wat ik dacht.

Verder niet zo slecht als ik gedacht had, maar zeker ook niet zo leuk als het had kunnen zijn.

Mug schreef:

Grappig Stallone legt de schuld bij de regisseur.

"That guy didn't know what he was doing."

Al met al zeer amusant, ben het verder met Mug's analye ofe de cultstatus en de heer Schneider eens. Geweldige bad guys 3,5*

djelle

Ik denk dat Stallone er juist ervoor gezorgd heeft dat het zo'n leuk script werd (voor mij dan). Het is dan ook niet de eerste keer dat ie scripts wijzigde naar zijn instinct en hij is zelfs verantwoordelijk voor een paar hele goeie en succesvolle films die hij helemaal zelf (mee)schreef. Stallone is om ondermeer die redenen, een van mijn grootste helden.

Mug schreef:

Hoezo de eighties??? Wat vond je er dan precies zo slecht uitzien? De kogelafketsingen ofzo? Heb er niks van ondervonden iig.

Het script dat rammelt aan alle kanten en behoorlijk stupide is.
Wat klopte er dan niet aan het script volgens jou? En wat vond je stupide? Hou in het achterhoofd dat alles met een vette knipoog bedoeld is.

Waarom is het een doodsteek voor 'cultwaarde'? Dit is typische jaren 90 fodder. Ik vond het net één van de subtielste en meest grappige (Schneider is daar sowieso geknipt voor) sidekicks die hier past als geen ander.

En de goeie oneliners! Echt, ik vind het een van de amusantste actiescripts ooit. Ben echt benieuwd wat je er niet leuk aan vond. Effecten kan je wat minder vinden, maar dan nog is er tenminste al sprake van een goeie portie 'actie'. Iets wat van niet zo heel veel films in het genre kan gezegd worden...

djelle schreef:

De hele film straalt een direct-to-video film uit de eighties uit. Hoe alles gefilmd is, en natuurlijk de special effects van ruimteschepen en vliegende auto's en motoren. Lelijk en zelfs voor 1995 ouderwets.

Vette knipoog films ken ik betere. Dieptepunten de crash van het detentieschip waar Stallone en Schneider zich uit weten te redden en natuurlijk het scannen van een verkeerde foto, maar zie daar, er is ook iets mis met die foto, goh, Judge Dredd heeft geen ouders, is gekloond, en heeft een broer, wauw!

Ik heb een hekel aan grappig bedoelde beeldvullende sidekicks, zeker als ze denken dat ze grappig zijn, maar totaal niet zijn. Schneider was niet amusant, maar irritant. Pure ergernis. De scene bijvoorbeeld waarin Stallone en Schneider minutenlang staan te kibbelen bij de ingang naar de stad via een of andere buis waar vuur uitkomt en als ze eindelijk besluiten te rennen dat Schneider dan valt en, ach, de rest weet je. En juist doordat het veelal een verplichting is een komische sidekick in de film te stoppen, maakt de film het omtrent dat punt minder bijzonder, verre van zelfs.

Mug schreef:

Vind ik niet ziet er net een stapje beter uit dan Howard the Duck (Als we het dan toch over uber foute 80 films hebben). Verder is het natuurlijk een kitchereige strip, maar wel een paar slagjes meer productie value dan direct to video werk. Vergeet niet wat The Canon Group uitpoepte in de jaren 80, (Hercules, Escape from the Bronx, New Barbarians, Cherrie 2000) dat was echt een stuk minder.

Mug

Je weet ondertussen ook wel dat ik geen expert ben van die zwarte periode van de filmgeschiedenis. Ik zei 'het voelt aan' (oftewel 'bij wijze van spreken'). Ik vond de special effects er gewoon niet uit zien. Van een film uit 1995 met grote namen als Sylvester Stallone, Armand Assante, Max von Sydow en Jürgen Prochnow [Schneider mag niet eens in hun schaduw staan] verwacht ik toch wel wat meer.

avatar van Reinbo

Ach die 'zwarte periode' heeft zo zijn voordelen. Het rekt je referentiekader op, waardoor je Dredd beter kan waarderen.

avatar van ToNe

ToNe

Ik zeg niks nieuw door te zeggen dat Judge Dredd een vehikel van formaat is.

Tot op het moment dat de paden kruizen tussen Dredd en Rico zijn het twee veschillende films, waarin Assante het overtuigender doet. Het zit 'm dan vooral in sfeer en toon.

Plak de stukken van Assante achter elkaar en het kan een aardige sci-fi/cult/guilty pleasure worden. Assante speelt een badguy zoals je die kan verwachten als comicbookvillian.

Plak de stukken van Stallone (en Schneider) en je krijgt de volgende repetitie:
Beweging is er enkel om Dredd en Schneider in een situatie te krijgen, waarin Schneider zijn ongenoegen kan uiten om als contrast te dienen voor de zuinige Stallone.
Ze zitten vast, ze hangen, ze vallen samen op een hoopje, ze rijden samen op de motor.
Telkens om in de rustpunt van de scene weer te praten.

Dit mechanisme werkt als je het moet hebben van dialoog.
De meeste screwballs werken ook zo. Maar Schneider's repetoire is zo beperkt dat hij steeds in herhaling valt met zijn nukkige act.

Ik weet verder niet wat er allemaal aan scriptwijziging heeft plaatsgevonden. Maar gezien de segmenten van Stallone zou het niet eens zo'n slechte grap zijn dit het resultaat is van een gekaapte film.

Gekaapt, omdat de scenes met hoofdrolspeler Stallone, bijna op zich stonden. Zoals gezegd, SNL-achtige sketches met nadruk op de interactie tussen figuur A en B op locatie X.
(steeds interiors en props wisselen)

Het zijn voornamelijk de segmenten buiten Stallone om, die het tot een geheel weten te rijgen.

Mug schreef:
Vreemd, ik vond het net een aparte look hebben, deze film. En de manier waarop alles gefilmd wordt vind ik juist zo mooi en effectief, bijdragend aan de sfeer. Bv de eerste scene waarbij Dredd bij zijn leermeester op bureau komt, let op de camerabeweging terwijl hij zijn helm afdoet. Dat vergrotende, stoere, centraliserende effect dat men voortdurend probeert te bekomen met de 'heldfiguur' met dit soort dingen vind ik zo charmant en goed gedaan. Ik kan het moeilijk onder woorden brengen maar dat doet me iets. Iig, die kundigheid (weten waarmee ze bezigzijn), dat oog voor detail... dat zijn de dingen dat je niet vlug zal tegenkomen in b-films.

Maar ik kan er best inkomen hoor dat je dat anders vind, daar niet van. En dat van die motoren ben ik het mee eens zelfs.

Ik zie de fouten niet. Het werd toch uitgelegd hoe dat ongeveer zat? Die broer heeft zogezegd het slechte materiaal of zoiets. Of zijn dat de ridicule toestanden waar je naar verwees?

Ik heb een hekel aan grappig bedoelde beeldvullende sidekicks
Het gekke is, ik normaal ook. Maar hier vond ik het helemaal klikken. (het letter van de wet- bloedernstige macho-achtige karakter versus de ietwat bangerige doorsnee dude). Is het vanwege het extreem hoge contrast hier? Ik weet het niet. Ik moet er iig telkens weer hard om lachen wanneer Schneider voorzichtige schouderklopjes geeft aan Stallone en zegt dat hij het goed opglost heeft (vlak na dat Dredd in alle geweld met de vijanden afrekende).

Enfin, ik weet nu (nog gedetailleerder) waar het em nu precies allemaal zit, waarvoor dank. Ik zal je er niet meer lastig mee vallen, overtuigen heeft duidelijk niet veel zin gezien onze opvattingen duidelijk helemaal anders liggen hieromtrent.

avatar van Theatertje

Theatertje

Toen ik jonger was dan vandaag (logisch), hield ik ontzettend veel van deze film. Robotten, vliegende voertuigen, een knappe held, ... De mannelijke kant van mij werd tevreden gesteld met beelden van dergelijke feiten.

Nu kan ik echter beweren dat de prent een belachelijke stripverfilming is. Ik geef de film 1.5 sterren en laat mij uitleggen waarom: de acteurs lijken niet te acteren, de soundtrack is te bombastisch en de special effects zijn echt flauw te noemen.

De enige keer dat ik nog vrijwillig zal kijken naar deze monsterlijke film, is op een cultnight met m'n vriendinnen. Echter, de kans is wel zeer klein dat ze dan voor zo'n film zouden kiezen.

djelle

Mja, begrijpelijk. Dit is dan ook ABSOLUUT geen vrouwenfilm. Er zijn uitzonderingen, maar Judge Dredd is in eerste instantie een bijzonder stoere machoflick gericht op een mannelijk publiek.

avatar van by_the_way

by_the_way

djelle schreef:

Judge Dredd is in eerste instantie een bijzonder stoere machoflick.

Ik vind het echter een pure flop.

djelle

Dat is jou keuze. Maar dat heeft niks met het machogehalte an sich te maken waar ik het over had.

avatar van Minority_Check

Minority_Check

het is niet echt een machoflick

maar gewoon een hele mooie actie film met SS

avatar van Travolta_Jackson

Travolta_Jackson

Toen ik 10 was was ik fan van Sly. maar ik heb spijt dat ik deze film ooit gekocht heb. pure flop. (bijzonder dat ie niet in de flop 100 staat)

avatar van Lord Flashheart

Lord Flashheart

Travolta_Jackson schreef:

Waarom is dit een flop; beargumenteer eens? Met zo'n cliché matige persoonlijke top tien vraag ik me af of je niet gewoon de 'kenners' napraat die altijd in koor roepen hoe slecht Stallone wel niet is.

Judge Dredd heeft juist alles wat een heleboel hedendaagse stripboek superhelden-films niet hebben. Of liever gezegd: lijdt niet aan de typische kwalen van deze modernere films. Een goede actiefilm moet, zoals de naam al zegt, draaien om actie. Het plot mag niet al te moeilijk zijn en de hoofdpersoon niet al te verfijnd, maar er blijft natuurlijk genoeg ruimte om te excelleren op allerlei andere gebieden. Helaas zie je tegenwoordig vaak een overdosis aan CGI (X-men), suffe romantische subplots (Superman Returns, Spiderman) of actie zonder verhaal (Daredevil).

Judge Dredd daarentegen is actie zoals het bedoeld is; zonder verfijnde romantiek, maar mét rauwe vechtscenes, botte droge humor en een donker sfeertje. Daarnaast heeft de film met Stallone, Von Sydow en Schneider gewoon een goede cast, is er ook genoeg subtiele humor en is het verhaal redelijk origineel. De special effects gaan nooit de boventoon voeren, waardoor de sfeer goed behouden blijft. De futuristische setting zorgt bovendien voor een mooi visueel schouwspel. Enige minpunt is de wat bombastische soundtrack, maar verder een heerlijke vermakelijke film. 3,5*

avatar van DragQueen

DragQueen

Buiten wat iedereen zegt over de film, vond ik hem nog niet eens zo heel slecht. het verhaal heeft vrij originele punten, en stallone zorgt gewoon weer lekker voor een portie actie. de vechtscenes zijn onderhoudend, net als de sfeer in de film. en daarbuiten zit het visueel ook wel snor. ik snap die mensen niet die stallone altijd maar af zitten te kraken. hij zet hier degelijk zijn rol neer, en de bijrollen zijn trouwens ook goed. jawel, een lekkere actiefilm. er had wat meer ingezeten. maar toch... 3 sterren.

avatar van Ravenstein

Ravenstein

Zopas voor 2 euro gekocht, dus ik zal hem binnenkort nog eens zien.

Heb hem in '95 in de bioscoop gezien en vond dit toen een film die wel ok was, enkel spijtig van dat irritante Rob Schneidertje...

Benieuwd hoe ik er nu tegenaan ga kijken....

In elk geval, wat een indrukwekkende cast... Doet me terug denken aan het fantastische Flash Gordon.

Misschien die film in gedachte houden wanneer ik naar Judge Dredd ga kijken...

avatar van thomzi50

thomzi50

• 1991 berichten

Geweldig, ik heb nu de dvd met de making of, interviews met hoofdpersonen en nog enkele extra's. Kan niet wachten die te kijken

avatar van raymondg

raymondg

Zeer vermakelijke film. Vooral Armand Assante zet hier een rol neer waar je u tegen zegt. Die gast is zo super als badguy

Stallone is niet echt DE man voor zo'n rol maar hij weet er toch nog net genoeg uit te halen. Gelukkig meeft ie de meeste tijd die helm op dus dat stoort een stuk minder

avatar van mister blonde

mister blonde

Mijn gekte voor goedkope dvd's is op een bizar hoogtepunt gekomen; heb deze voor 3 euro aangeschaft bij Mediamarkt. Anyway goedkoop te krijgen dus.

1,50 bij E-plaza, stiekem maar meegenomen

avatar van gotti

Om 's nachts in je eentje "I am the Law" mee te schreeuwen zeker...

avatar van Diesel

Diesel

Quentin

Eigenlijk best een degelijke comic-book verfilmimg, prima cast ook alleen erg jammer van die verschrikkelijke Schneider. Zijn rol had in de montage gewoon moeten worden versneden tot vrijwel grappen vrij (vond Stallone veel geestiger).

Mug

Schneiders rol had helemaal weggeknipt dienen te worden bedoel je hopelijk. De doodsteek van de film. Vreselijk.

Quentin

Vooraf natuurlijk, maar dat ging lastig na afloop van de opnames. Ik doelde erop dat de film in de montage nog enigzins 'gered' had kunnen worden.

avatar van Reinbo

Film is een stuk meer fun dan al die brave middle of the road comic boek verfilmingen van de laatste tijd.