Judge Dredd (1995)
Met onder meer: Sylvester Stallone, Armand Assante en Rob Schneider
Releasedatum: 21 september 1995
Bekijk via Disney+
Plot Judge Dredd
"In the future, one man is the law."
In de toekomst zit de mensheid opeengepakt in mega-steden die hen beschermen tegen de buitenwereld. De vrede wordt bewaard door de Judges: politie, jury en uitvoerders van de wet tegelijk. Judge Dredd wordt veroordeeld voor de moord op een reporter. Met de hulp van een gevangene die hij zelf veroordeeld heeft gaat Dredd proberen zijn naam te zuiveren.
Judge Joseph Dredd
Judge Evelyn McGruder
Dr. Ilsa Hayden
Cadet Nathan Olmeyer
Mug
Judge Dredd had vanalles in zich om een cult-status te verwerven. Prachtige sets, de kostuums van Gianni Versace, en zelfs Mr. Stallone himself die weer eens mag doen waar hij goed in is: one-liners trachten uit te spreken.
Eerlijk is eerlijk, deze factoren maken de film uitermate de moeite waard om te kijken en te vervallen in enige lachbuien [I am the LAW].
Waar schort het dan aan? De slechte special effects komen uit de eighties [1995 als produktie-jaar, ik kan het echt nog steeds niet geloven]. Het script dat rammelt aan alle kanten en behoorlijk stupide is. En Rob Schneider als gruwelijk irritante 'grappige' sidekick wiens personage de doodsteek is voor de cult-waarde. De regisseur zelf legt de schuld bij Stallone, omdat hij zich te veel bemoeide met het script (er bleef weinig over van het fantastische en indrukwekkende originele script aldus de trivia op imdb).
Slechte kitsch die te behappen is door de sets, kostuums, Stallone met z'n scheve bek, en een schmierende Assante niet te vergeten. De rest jeukt. 2,5* is het wel waard.
mister blonde
[1995 als produktie-jaar, ik kan het echt nog steeds niet geloven].
Verder niet zo slecht als ik gedacht had, maar zeker ook niet zo leuk als het had kunnen zijn.
Grappig Stallone legt de schuld bij de regisseur.
"That guy didn't know what he was doing."
Al met al zeer amusant, ben het verder met Mug's analye ofe de cultstatus en de heer Schneider eens. Geweldige bad guys 3,5*
djelle
Ik denk dat Stallone er juist ervoor gezorgd heeft dat het zo'n leuk script werd (voor mij dan). Het is dan ook niet de eerste keer dat ie scripts wijzigde naar zijn instinct en hij is zelfs verantwoordelijk voor een paar hele goeie en succesvolle films die hij helemaal zelf (mee)schreef. Stallone is om ondermeer die redenen, een van mijn grootste helden.
Mug
Hoezo de eighties??? Wat vond je er dan precies zo slecht uitzien? De kogelafketsingen ofzo? Heb er niks van ondervonden iig.
De hele film straalt een direct-to-video film uit de eighties uit. Hoe alles gefilmd is, en natuurlijk de special effects van ruimteschepen en vliegende auto's en motoren. Lelijk en zelfs voor 1995 ouderwets.
Vette knipoog films ken ik betere. Dieptepunten de crash van het detentieschip waar Stallone en Schneider zich uit weten te redden en natuurlijk het scannen van een verkeerde foto, maar zie daar, er is ook iets mis met die foto, goh, Judge Dredd heeft geen ouders, is gekloond, en heeft een broer, wauw!
Ik heb een hekel aan grappig bedoelde beeldvullende sidekicks, zeker als ze denken dat ze grappig zijn, maar totaal niet zijn. Schneider was niet amusant, maar irritant. Pure ergernis. De scene bijvoorbeeld waarin Stallone en Schneider minutenlang staan te kibbelen bij de ingang naar de stad via een of andere buis waar vuur uitkomt en als ze eindelijk besluiten te rennen dat Schneider dan valt en, ach, de rest weet je. En juist doordat het veelal een verplichting is een komische sidekick in de film te stoppen, maakt de film het omtrent dat punt minder bijzonder, verre van zelfs.
Vind ik niet ziet er net een stapje beter uit dan Howard the Duck (Als we het dan toch over uber foute 80 films hebben). Verder is het natuurlijk een kitchereige strip, maar wel een paar slagjes meer productie value dan direct to video werk. Vergeet niet wat The Canon Group uitpoepte in de jaren 80, (Hercules, Escape from the Bronx, New Barbarians, Cherrie 2000) dat was echt een stuk minder.
Mug
Je weet ondertussen ook wel dat ik geen expert ben van die zwarte periode van de filmgeschiedenis. Ik zei 'het voelt aan' (oftewel 'bij wijze van spreken'). Ik vond de special effects er gewoon niet uit zien. Van een film uit 1995 met grote namen als Sylvester Stallone, Armand Assante, Max von Sydow en Jürgen Prochnow [Schneider mag niet eens in hun schaduw staan] verwacht ik toch wel wat meer.
Ach die 'zwarte periode' heeft zo zijn voordelen. Het rekt je referentiekader op, waardoor je Dredd beter kan waarderen.
ToNe
Ik zeg niks nieuw door te zeggen dat Judge Dredd een vehikel van formaat is.
Tot op het moment dat de paden kruizen tussen Dredd en Rico zijn het twee veschillende films, waarin Assante het overtuigender doet. Het zit 'm dan vooral in sfeer en toon.
Plak de stukken van Assante achter elkaar en het kan een aardige sci-fi/cult/guilty pleasure worden. Assante speelt een badguy zoals je die kan verwachten als comicbookvillian.
Plak de stukken van Stallone (en Schneider) en je krijgt de volgende repetitie:
Beweging is er enkel om Dredd en Schneider in een situatie te krijgen, waarin Schneider zijn ongenoegen kan uiten om als contrast te dienen voor de zuinige Stallone.
Ze zitten vast, ze hangen, ze vallen samen op een hoopje, ze rijden samen op de motor.
Telkens om in de rustpunt van de scene weer te praten.
Dit mechanisme werkt als je het moet hebben van dialoog.
De meeste screwballs werken ook zo. Maar Schneider's repetoire is zo beperkt dat hij steeds in herhaling valt met zijn nukkige act.
Ik weet verder niet wat er allemaal aan scriptwijziging heeft plaatsgevonden. Maar gezien de segmenten van Stallone zou het niet eens zo'n slechte grap zijn dit het resultaat is van een gekaapte film.
Gekaapt, omdat de scenes met hoofdrolspeler Stallone, bijna op zich stonden. Zoals gezegd, SNL-achtige sketches met nadruk op de interactie tussen figuur A en B op locatie X.
(steeds interiors en props wisselen)
Het zijn voornamelijk de segmenten buiten Stallone om, die het tot een geheel weten te rijgen.
djelle
Maar ik kan er best inkomen hoor dat je dat anders vind, daar niet van. En dat van die motoren ben ik het mee eens zelfs.
Enfin, ik weet nu (nog gedetailleerder) waar het em nu precies allemaal zit, waarvoor dank. Ik zal je er niet meer lastig mee vallen, overtuigen heeft duidelijk niet veel zin gezien onze opvattingen duidelijk helemaal anders liggen hieromtrent.
Theatertje
Toen ik jonger was dan vandaag (logisch), hield ik ontzettend veel van deze film. Robotten, vliegende voertuigen, een knappe held, ... De mannelijke kant van mij werd tevreden gesteld met beelden van dergelijke feiten.
Nu kan ik echter beweren dat de prent een belachelijke stripverfilming is. Ik geef de film 1.5 sterren en laat mij uitleggen waarom: de acteurs lijken niet te acteren, de soundtrack is te bombastisch en de special effects zijn echt flauw te noemen.
De enige keer dat ik nog vrijwillig zal kijken naar deze monsterlijke film, is op een cultnight met m'n vriendinnen. Echter, de kans is wel zeer klein dat ze dan voor zo'n film zouden kiezen.
djelle
Mja, begrijpelijk. Dit is dan ook ABSOLUUT geen vrouwenfilm. Er zijn uitzonderingen, maar Judge Dredd is in eerste instantie een bijzonder stoere machoflick gericht op een mannelijk publiek.
by_the_way
Judge Dredd is in eerste instantie een bijzonder stoere machoflick.
Ik vind het echter een pure flop.
djelle
Dat is jou keuze. Maar dat heeft niks met het machogehalte an sich te maken waar ik het over had.
Minority_Check
het is niet echt een machoflick
maar gewoon een hele mooie actie film met SS
Travolta_Jackson
Toen ik 10 was was ik fan van Sly. maar ik heb spijt dat ik deze film ooit gekocht heb. pure flop. (bijzonder dat ie niet in de flop 100 staat)
Lord Flashheart
Waarom is dit een flop; beargumenteer eens? Met zo'n cliché matige persoonlijke top tien vraag ik me af of je niet gewoon de 'kenners' napraat die altijd in koor roepen hoe slecht Stallone wel niet is.
Judge Dredd heeft juist alles wat een heleboel hedendaagse stripboek superhelden-films niet hebben. Of liever gezegd: lijdt niet aan de typische kwalen van deze modernere films. Een goede actiefilm moet, zoals de naam al zegt, draaien om actie. Het plot mag niet al te moeilijk zijn en de hoofdpersoon niet al te verfijnd, maar er blijft natuurlijk genoeg ruimte om te excelleren op allerlei andere gebieden. Helaas zie je tegenwoordig vaak een overdosis aan CGI (X-men), suffe romantische subplots (Superman Returns, Spiderman) of actie zonder verhaal (Daredevil).
Judge Dredd daarentegen is actie zoals het bedoeld is; zonder verfijnde romantiek, maar mét rauwe vechtscenes, botte droge humor en een donker sfeertje. Daarnaast heeft de film met Stallone, Von Sydow en Schneider gewoon een goede cast, is er ook genoeg subtiele humor en is het verhaal redelijk origineel. De special effects gaan nooit de boventoon voeren, waardoor de sfeer goed behouden blijft. De futuristische setting zorgt bovendien voor een mooi visueel schouwspel. Enige minpunt is de wat bombastische soundtrack, maar verder een heerlijke vermakelijke film. 3,5*
DragQueen
Buiten wat iedereen zegt over de film, vond ik hem nog niet eens zo heel slecht. het verhaal heeft vrij originele punten, en stallone zorgt gewoon weer lekker voor een portie actie. de vechtscenes zijn onderhoudend, net als de sfeer in de film. en daarbuiten zit het visueel ook wel snor. ik snap die mensen niet die stallone altijd maar af zitten te kraken. hij zet hier degelijk zijn rol neer, en de bijrollen zijn trouwens ook goed. jawel, een lekkere actiefilm. er had wat meer ingezeten. maar toch... 3 sterren.
Ravenstein
Zopas voor 2 euro gekocht, dus ik zal hem binnenkort nog eens zien.
Heb hem in '95 in de bioscoop gezien en vond dit toen een film die wel ok was, enkel spijtig van dat irritante Rob Schneidertje...
Benieuwd hoe ik er nu tegenaan ga kijken....
In elk geval, wat een indrukwekkende cast... Doet me terug denken aan het fantastische Flash Gordon.
Misschien die film in gedachte houden wanneer ik naar Judge Dredd ga kijken...
thomzi50
- 1991 berichten
Geweldig, ik heb nu de dvd met de making of, interviews met hoofdpersonen en nog enkele extra's. Kan niet wachten die te kijken
raymondg
Zeer vermakelijke film. Vooral Armand Assante zet hier een rol neer waar je u tegen zegt. Die gast is zo super als badguy
Stallone is niet echt DE man voor zo'n rol maar hij weet er toch nog net genoeg uit te halen. Gelukkig meeft ie de meeste tijd die helm op dus dat stoort een stuk minder
mister blonde
Mijn gekte voor goedkope dvd's is op een bizar hoogtepunt gekomen; heb deze voor 3 euro aangeschaft bij Mediamarkt. Anyway goedkoop te krijgen dus.
Om 's nachts in je eentje "I am the Law" mee te schreeuwen zeker...
Quentin
Eigenlijk best een degelijke comic-book verfilmimg, prima cast ook alleen erg jammer van die verschrikkelijke Schneider. Zijn rol had in de montage gewoon moeten worden versneden tot vrijwel grappen vrij (vond Stallone veel geestiger).
Mug
Schneiders rol had helemaal weggeknipt dienen te worden bedoel je hopelijk. De doodsteek van de film. Vreselijk.
Quentin
Vooraf natuurlijk, maar dat ging lastig na afloop van de opnames. Ik doelde erop dat de film in de montage nog enigzins 'gered' had kunnen worden.
Film is een stuk meer fun dan al die brave middle of the road comic boek verfilmingen van de laatste tijd.

Gigantisch datalek legt bijna 3,4 miljoen Netflix-gegevens bloot: wat nu?

Vanaf vandaag kijk je naar Marvel-serie 'Wonder Man' op Disney+

Desperado
Actie / Romantiek, 1995

The Crow
Actie / Fantasy, 1994
corruptierechtervillainpost-apocalyptischdystopiesuperheldgebaseerd op stripprocescyberpunkpolitie agentrevenge motivegerechtigheidbased on graphic novelframe uplaw enforcement framed for murdergeneprosthetic limbpost holocaustdna testingfuturistic city action herogood versus evil