• 9.377.714 stemmen

Met onder meer: Roberto Benigni, Nicoletta Braschi en Giorgio Cantarini

Gesproken taal: Duits, Tsjechisch, Engels en Italiaans

Releasedatum: 3 december 1998

Plot La Vita È Bella

"An unforgettable fable that proves love, family and imagination conquer all."

Tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt een Italiaanse man met zijn vrouw en zoontje afgevoerd naar een Duits werkkamp. Om het kind het vooruitzicht van een zekere dood te besparen, stelt hij de reis voor als een spel, waarin je prijzen kunt winnen. De man gelooft er heilig in dat hij de geestelijke gezondheid van zijn zoontje kan redden en gaat vastbesloten door met toneelspelen, zelfs wanneer ze in het kamp zijn aangekomen en keihard moeten werken.

avatar van Starlady

Starlady

Het is totaal niet kinderachtig die humor. De humor is gebaseerd op de beleving van het kind, die als volwassene heel goed te begrijpen is. Ik vond de film prachtig en ontroerend. Het gaat hier niet om de gruwelen van Auswitz, maar om het verhaal die ons verteld dat iedereen een keuze heeft. Een keus om je mee te slepen in het negatieve, of te blijven hopen door het beste er van te maken. Aanrader!

avatar van Rodger

Rodger

prachtige film, met humor, drama, en romantiek.. deze wat perfect gecombineerd wordt.

4.5**

avatar van StevenDB

StevenDB

De mooiste film die ik ooit heb gezien. Wat een acteurs & wat een vuur in hun acteerprestatie !!

Nog nooit zag ik een film waar ik zoveel gevoelens bij had. Een mooi beeld van hoe het eraan toe ging in WO II.

Starlady schreef:

Dat heet dus kinderachtig...... Extreem flauw gebeuren.

avatar van Hannibal

Hannibal

En vanwaar ineens een verhoging van maarliefst anderhalve punt Reinbo? Word je bedreigd?

avatar van Reinbo

Ooops dat moet een iphone foutje zijn geweest..... Van die 0,5 komt die nooit meer af.

avatar van wavanbuuren

wavanbuuren

StevenDB schreef:

Dat iemand geraakt wordt door dit valse sentiment kan ik in de verte nog begrijpen. Dat iemand specifiek de acteerprestaties roemt is me volstrekt onduidelijk. Zelden zo'n staaltje van ongepast over-acting gezien dan van Benigni.

avatar van bozzy

bozzy

mooi geschoten film die niet aan mij is besteed.

vond het verhaal helemaal niks.

avatar van weberanja

weberanja

Een pareltje van een film!

avatar van puckb96

puckb96

Ik ben het helemaal eens met yeyo. Ondanks dat ik het concept van de film erg goed kon waarderen, is de uitwerking maar flauwtjes gedaan. Ik kon redelijk goed met de karakters sympathiseren maar voor de rest konden ze me ook niet erg veel boeien. Het einde vind ik nog wel echt super!! Het doet tenminste ook nog wat me je, maar voor de rest vind ik het maar een flauwe familiefilm inderdaad zoals yeyo het net al uitte.

Ik zal zeggen: op zich een redelijk filmpje maar absoluut niet mijn ding.

avatar van Knisper

Knisper

Off-topic verwijderd.

avatar van BloodyGore

BloodyGore

Dit is een fantastishe film!!

avatar van K. V.

K. V.

Zo lang geleden dat 'k deze nog eens had gezien, dus daar moest 'k nog eens verandering in brengen. De film blijft een erg leuke film om naar te kijken. Soms is de humor er een klein beetje over, maar meestal is het wel geslaagd. Eigenlijk is het grote deel van de film luchtig opgevat en duurt het eigenlijk erg lang eer ze op het kamp aankomen. Daarna wordt de toon iets grimmiger, maar toch nog altijd genietbaar, zeker de omstandigheden in acht genomen.

De cast deed het uitstekend, al springt Roberto er natuurlijk wel uit. Ook de muziek is erg de moeite: het overbekende deuntje, maar ook het operalied passen wonderwel bij de film.

Het einde was ook erg geslaagd, ondanks dat het droevig, maar ook ontroerend is.

De film is absoluut de moeite om eens te (her)bekijken. Een topper

avatar van Mirza77

Mirza77

Erg mooie film, een verhaal dat je echt raakt, ook al zullen de realisten onder ons wel anders vinden.

avatar van sinterklaas

sinterklaas

Roberto Beningi vind ik gewoon een schitterende acteur. Ik ken hem nog van vele Jarmush films en de parel The Tiger and the Snow, maar La Vita e Bella ook maar eens eindelijk gezien. Het resultaat was weer een schitterende film en een zwart humoristische spot op de 2de wereld oorlog in Italie. Een ding is zeker: Ik zal erg verbaast zijn als ik Robert Benigni eens zie huilen of boos zijn.

In deze film is het weer zo'n reuze optimist die de hersens heeft van een pinda. Italie staat onder druk van de WO II en Guido is Joods, maar toch lijkt het altijd niet bij hem door te dringen. Hij blijft maar optimistisch en irritand door het leven gaan en weet zo weer eens een paar voltreffelijke onliners te maken die opzich nog best scherp waren. Het feest (nouja feest) begon pas wanneer Guido en zijn zoon in een concentratiekamp worden geplaatst en het zoontje alleen het beste voorschoteld en de concentratiekamp als iets positiefs maakt. Die scene waarbij hij vuile nazi moest vertalen was ronduit hilarisch en onvergetelijk. Net zoals vele andere scene's. Wel jammer dat Guido op het laatst toch nog werd neergeschoten.

Gewoon weer een heerlijke film. Roberto Benigni is weer heerlijk op dreef en lijkt er wel een musical van te maken. Het Italiaanse sfeertje in het begin is ook te proeven en ook die bijrollen zijn voltreffelijk. Dit was gewoonweg weer een heerlijke komedie, met een droevig achtergrond.

avatar van Annelien1987

Annelien1987

Prachtige film. Echt prachtig.
Het is inderdaad niet realistisch maar is dat belangrijk in zo'n film?
In mijn favoriete taal Italiaans is deze film nog specialer voor mij.

Toont de oprechte liefde van een vader voor zijn kind en vrouw. Hij offert zichzelf op.
Ik krijg elke keer opnieuw de tranen in mijn ogen, en heb deze film al zo vaak gezien.
Dit is één van mijn top favorieten. Buongiorno Principessa!

StevenDB schreef:

Druk Italiaans gedoe. "vuur in hun acteerprestatie", tja zo kun je het ook noemen...

Een mooi beeld van hoe het eraan toe ging in WO II.
Ik mag hopen dat dit sarcastisch bedoelt is? Ik ben bang van niet. Dit is zo'n beetje de minst realistische film die ik over WO II heb gezien! Vooral hoe het er in het werkkamp aan toe ging ligt ver van de realiteit af!

Thorak

Het ADHD acteerwerk van de regisseur/hoofdrolspeler moest ik wel heel erg aan wennen en dat is me de hele film door niet echt goed gelukt. Het principe en het concept van de film zijn best aardig en ik denk dat daar ook best iets mee te doen valt. Helaas is het in deze film totaal niet gelukt. Het gebrek aan realisme doet de film met name de das om, de balans tussen komedie en de drama van het werkkamp gaan gewoon niet samen. Ze hadden er beter voor kunnen kiezen om de Duitsers dan ook karikaturen te maken, zodat het dan een volledige komedie was geweest. Dit werkt gewoon niet!

Wat mij ook heel erg stoorde is dat ik al wist hoe de film ging eindigen vóór ik de dvd in mijn dvd speler had gestopt!

Waarom? Had iemand het einde al verraden? Nee hoor, onder de dvd in het doosje stond een foto van de slotscène, heel fijn! Echt een héél erg ondoordachte aktie van de uitgevers!!

avatar van Robi

Robi

Het verhaal is erg fascinerend en origineel om een concentratiekamp als een spel te zien waar je 1000 punten moet halen. Hoewel ook wel erg wrang. Maar er zitten ook wel gaten en onevenwichtigheden in het script. De eerste drie kwartier van de film om te beginnen. Die hadden er wel uit gekund of in ieder geval een stuk korter, want die hadden voor het eigenlijke verhaal nauwelijks een rol van betekenis. En het enige belangrijke element dat er wel in zat, de dokter uit het hotel die een belangrijke officier was later, werd uiteindelijk ook niet echt benut. De man heeft niets gedaan om het gezin te redden. En verder was onwaarschijnlijk dat de hoofdpersoon schijnbaar vrij en ongestoord door het kamp kon bewegen, en niemand die er wat van zei. Maar bovenal was het vooral jammer aan de film dat Roberto Benigni een erg schreeuwerig en irritant mannetje is, die vooral zichzelf graag wil horen.

Robi schreef:
Het verhaal is erg fascinerend en origineel om een concentratiekamp als een spel te zien waar je 1000 punten moet halen. Hoewel ook wel erg wrang. Maar er zitten ook wel gaten en onevenwichtigheden in het script. De eerste drie kwartier van de film om te beginnen. Die hadden er wel uit gekund of in ieder geval een stuk korter, want die hadden voor het eigenlijke verhaal nauwelijks een rol van betekenis. En het enige belangrijke element dat er wel in zat, de dokter uit het hotel die een belangrijke officier was later, werd uiteindelijk ook niet echt benut. De man heeft niets gedaan om het gezin te redden. [...]

Thorak schreef:
[...] Het gebrek aan realisme doet de film met name de das om, de balans tussen komedie en de drama van het werkkamp gaan gewoon niet samen. Ze hadden er beter voor kunnen kiezen om de Duitsers dan ook karikaturen te maken, zodat het dan een volledige komedie was geweest. Dit werkt gewoon niet! [...]

Ik vond dat het juist heel goed werkte. De film geeft de gruwelijkheden van het kamp weer, maar behoudt een positieve vibe door de gruwelijkste zaken niet te tonen en het aan het kind uit te leggen als een spel. De film is een tragikomedie, wat inhoudt dat tragiek op een iets luchtiger manier gebracht wordt, waardoor de film niet loodzwaar aanvoelt, maar de kijker toch wat van de tragiek meekrijgt. Wat mij betreft een van de aantrekkelijkste filmgenres om naar te kijken. Nog een paar voorbeelden van schitterende films in dit genre: American Beauty en What's Eating Gilbert Grape.

Demeter schreef:

De film geeft de gruwelijkheden van het kamp weer,

Dat heb ik dan zeker gemist, alleen dat er een aantal mensen moesten gaan 'douchen' en niet meer terug kwamen...

maar behoudt een positieve vibe door de gruwelijkste zaken niet te tonen
klinkt mij nogal tegenstrijdig met de eerste helft van je zin...

Demeter schreef:

Sorry hoor, maar hier moet ik protesteren. Wil je deze simplistische drol niet over een kam strijken met met meesterlijk American Beauty.

De verschillen kunnen niet groter zijn. Waar hier alles wordt opgebalzen tot idiote proporties en elke link met de werkelijkheid met de voeten getreden wordt (en de film daarom ook geen enkele impact op mij heeft) is American Beauty een feest de subtiliteit.

En dit is geen tragikomedie maar een klucht. Een hele vervelende zelfs.

avatar van Hannibal

Hannibal

Hij/zij vergelijkt de films slechts op het genre tragikomedie, oftewel het "luchtig" overbrengen van een normaal gesproken zwaar onderwerp, of in het geval American Beauty, een moeilijk bespreekbaar onderwerp, een taboe.

Ik vind die vergelijking in dat opzicht best acceptabel.

Dat het in American Beauty (een ander onderwerp) vele malen beter gebeurt is een heel ander verhaal en tevens een kwestie van (goede) smaak.

Toch protesteer ik!

Thorak

Ik protesteer mee, 3 totaal onvegelijkbare films!

Zelfs Whats eating Gilbert Grape is niet zo bijzonder flauw geacteerd als La vita é bella.

Maar wat ik de grootste tegenvaller vond blijft het gebrek aan realiteit w.b. het werkkamp. De andere 2 films die je noemt begeven het niet door ongeloofwaardigheid, La vita wel.

avatar van Robi

Robi

[/quote]
Wat een onzin: de eerste 3 kwartier zijn hardstikke belangrijk, want ze zijn een setup van de lovestory die de hele film voortduurt. In dit gedeelte, wat overigens heerlijk is om naar te kijken en alleen daarom al onontbreekbaar, wordt hij aan ons geïntroduceerd als een optimistisch en charmant persoon, wat cruciaal is voor het verloop van de rest van het verhaal. Het belangrijke element dat jij eruit haalt, wordt later wel goed benut, want het geeft de hoofdpersoon (en ons als kijkers) hoop op redding en als die niet komt maakt dat de wrangheid van het hele gebeuren duidelijk. [/quote]

Als de film 1 of 2 scenes voor het concentratiekamp was begonnen, was ook wel duidelijk geworden wat voor soort persoon de hoofdpersoon is. En dat ie van z'n vrouw houdt is dan ook wel duidelijk. Maar hoe hij zijn vrouw heeft leren kennen en alles daarom heen heeft voor het concentratiekamp deel van de film geen enkele verdere betekenis. En wat die andere persoon betreft : als er toch geen hoop op redding is, kun je het er net zo goed uitlaten.

Robi schreef:
Ik denk dat dat een nogal oppervlakkige introductie had opgeleverd en dan had ik in het tweede deel niet in dezelfde mate met hem meegeleefd.
Robi schreef:
Dat ben ik niet met je eens, want dan was het minder wrang geweest. Ik zei juist dat er wél hoop was (omdat hij een bekend persoon tegenkomt in een hoge positie) en als dat dan opeens onterecht blijkt te zijn, is dat veel wranger dan wanneer er sowieso geen hoop was.

Demeter

Zoals Hannibal al zei, zijn de 3 films niet in alle opzichten vergelijkbaar. Dat American Beauty beter is, staat voor mij ook buiten kijf (hij staat niet voor niets in m'n top tien), maar ik vond La Vita e Bella een erg charmante film die het voor elkaar krijgt om een loodzwaar onderwerp zo te brengen dat het toch een prettige kijkervaring is, wat ik erg knap vind. Het gebrek aan realisme is wat mij betreft nodig om dat te bereiken. Een prettige kijkervaring die me aan het eind wel met een brok in de keel achterliet. Dat dan weer wel.

Demeter schreef:

Persoonlijk vond ik het verre van een prettige kijkervaring, omdat ik het Begnini personage het meest irritante ooit was. Daarnaast zet ik me er mijn vraagtekens bij of een dergelijke kluchtige benadering zoals in het eerste deel van de film wel uberhaupt past bij een dergelijk onderwerp.

Maar blijkbaar valt de massa weer als bakvissen voor het makkelijke sentiment en de flauwe grappen, dus het zal wel......