• 9.376.792 stemmen

Geregisseerd door: Dario Argento

Met onder meer: Leigh McCloskey, Irene Miracle en Eleonora Giorgi

Gesproken taal: Italiaans

Plot Inferno

"Before tenebrae, beyond suspiria there is... Inferno"

Drie jaar na een incident aan de dansacademie 'Suspiria' is het dit keer een appartement in Manhattan dat in de gaten gehouden wordt door een stel dodelijke geesten die uit zijn op wraak. Een van de bewoonsters Rose Elliot komt via het boek 'Three Mothers' achter de waarheid, maar leeft niet lang genoeg om dit te kunnen navertellen. Haar broer Mark is nu de enige die tijdens het onderzoek naar haar dood achter de waarheid kan komen en stukje bij beetje weet hij de puzzel in elkaar te zetten, maar zal hij het wel overleven?

avatar van Halcyon

Halcyon

Een vervolg is een groot woord, maar Inferno staat wel naast Suspiria. De rode draad loopt door, maar de locaties en personages zijn verschillend.

Uitgangspunt zijn de Drie Moeders en elke film behandelt een Moeder. Suspiria "Mater Suspiriorum", Inferno "Mater Tenebrarum" en La Terza Madre "Mater Lachrimarum".

Meer info hier.

avatar van Glacius

Glacius

Oh op die manier.. Ga em sowieso kijken

avatar van Quentin

Quentin

Inferno ligt voornamelijk thematisch en qua sfeer in lijn met Suspiria, geen directe opvolger.

avatar van Glacius

Glacius

Zulke hoge cijfers voor zo'n rukfilm.
Suspiria kan ik nog enigszins begrijpen mede door de mooie visuele effecten/belichting, sfeer en muziek, maar dit is rechtstreekse bagger.
Een aantal waardeloze personages die doelloos door een huis heen lopen om uiteindelijk aan hun einde te komen. Ieder een verhaal, maar wie geeft daar nou werkelijk om?

De butler en beheerder van het huis die uit zijn op het geld van een rijke vrouw die tevens ziek is en waarvan de man vaak weg is voor zijn werk, die weer een vriendin is van de zus van de hoofdrolspeler, twee personages waren we ook geen fuck over weten en geen enkele binding mee krijgen. Keer op keer krijg je nodeloze informatie in je strot gedouwt. Je wordt in de gebeurtenissen van het ene personage naar de ander toegesodemieterd en het verhaal rommelt op deze zelfde wijze verder. Na deze hele nutteloze tour door het huis komt uiteindelijk de confrontatie met heks Tenenbaum die haar rubberen skelletenpak aantrekt om vervolgens lekker weg te branden in het huis zonder ook maar enkele duidelijkheid over het waarom.

Visueel een slechte herhalingsoefening van Suspiria, kwa spanning en sfeer duidelijk een stuk minder. Hetzelfde geldt voor de moorden. Het acteerwerk is zelfs nog slechter dan deze in Suspiria was.
K.U.T. film

Als dit geen Argento film was geweest was het gemiddelde van deze film niet boven de 2 sterren uitgekomen

avatar van Friday the 13 th

Friday the 13 th

• 2023 stemmen

Leuke opvolger van Suspiria, maar qua setting en verhaal toch net iets minder.

Suspiria en Inferno kunnen het best vergeleken worden met een nachtmerrie waar je maar niet kunt uit ontwaken. De dromerige scènes en de bombastische vreemd aanvoelende locaties maken beide films uniek (het derde deel nog niet gezien).

De film doet me wel sterk aan The Omen denken met zijn vele slaven en volgelingen. Het acteerwerk is beter dan in Suspiria, sommige moorden erg goed, maar niet zo bloederig en bruut als in Suspiria. Wel zijn er hier (nog) meer engere scènes aanwezig en af en toe word de film zelfs heel beklemmend (de onderwater scène).

Sterke films en heel speciaal. Zelden zulke hoogstandjes in horror gezien. Het verhaal is natuurlijk bij elke Dario Argento film ondergeschikt, al moeten ik zeggen dat hij zijn best doet. Maar soms net iets te veel onzinnige clues en ik moet zeggen dat de acteurs en actrices in de films van Dario Argento nooit echt zorg dragen voor hun zaken en deze bijgevolg onnodig verliezen. Hoewel Inferno een gigantisch grote flop was, is hij toch een waardige opvolger.
3,5

Drs. DAJA

Verhaaltechnisch lang niet zo interessant als Suspiria. Voor mijn gevoel heeft dat te maken met minder duidelijkheid wat betreft de personages en vooral het ontbreken van een beklemmend gevoel. In Suspiria zit het hoofdpersonage namelijk “vast” in een gebouw en wil weten wat het is waarmee ze constant wordt geconfronteerd (Wat overigens veel brutere moorden zijn dan bij deze film). Bij Inferno is enkel de interesse naar de drie moeders hetgeen wat ons hoofdpersonage in gevaar brengt. Dit is een nogal matige motivatie voor een behoorlijke dosis gevaar en bovendien wisselen we te vaak van protagonist.

Is Inferno dan een slechte film? Absoluut niet. De meesterlijke artdirection en visuele pracht doen de film opleven. Het is waar dat de felle kleuren niet altijd even goed matchen als bij haar voorganger (het kunstlicht/daglicht in combinatie met blauw geeft vaak een te geforceerd idee) maar als geheel is het een prachtige film. Het is dan ook de Argento sfeer tezamen met de visuele stijl die ook deze film tot een must maken voor liefhebbers van Italiaanse horror.

Twee leuke opvallende dingen: De scene van Mario Bava in een ondergestroomde kamer is simpelweg briljant en de film bevat één van de meest zinloze teksten ooit: "He likes to speak to you, he does that whenever he has something to say."

avatar van Legan

Legan

Tweede deel in de trilogie van de drie moeders en hoewel het niet in de buurt komt van Suspiria, is ook deze Argento weer mooi en sfeervol met mooi kleurgebruik, belichting, een bij vlagen erg sterke spanning en een aardige soundtrack. Ook hier zitten er weer meerdere mooie momenten en scènes, waarbij vooral de onderwaterscène, zoals anderen al beamen, echt uitmuntend is.

Lui (crew films)

Dit wordt nummer 19 op het Mr. Horror Presents label. Vermoedelijk verkrijgbaar in oktober!

Drs. DAJA

Wordt dus als alles goed gaat januari.

Lui (crew films)

Laten we het hopen! Ik had al een tijdje het gevoel dat het binnenkort afgelopen zou zijn voor dit (geweldige) label!

avatar van Vascago

Vascago

In alle opzichten een stuk minder dan Suspiria, maar toch een mooie film. Kleurgebruik is weer mooi en de film bevat een aantal zeer mooie scenes. De soundtrack is bij vlagen goed en dan weer veel en veel te bombastisch en irritant. Met de spanning en het acteerwerk zat het wel snor.

avatar van dutchtuga

dutchtuga

Deze poster is de nummer een geworden in mijn horror poster top 10. Prachtige poster!

Cult Movies Reviewed: Horror Poster Top 10 - #1 - cultmoviesreviewed.blogspot.com

avatar van Halcyon

Halcyon

Inderdaad, bijna zo mooi als die van The Psychic .

avatar van dutchtuga

dutchtuga

Die had ook net zo goed in deze top 10 kunnen staan idd. Heb het overwogen, maar is er toch uit gebleven. Inferno's poster kan als een kopie gezien worden, maar ik vind 'm toch veel meer 'af'. Vooral ook op het gebied van kleur is Inferno's poster veel boeiender.

Drs. DAJA

Mja, ik vind juist de kleuren bij Inferno minder sterk en het geheel kitcheriger dan Sette Note in Nero. Laatstgenoemde is trouwens ook beter. Geinige bijkomstigheid is dus dat Argento de poster van die Fulci heeft gecopyd terwijl de film van Fulci qua stijl weer enorm veel aan Argento doet denken.

avatar van 1976Ben

1976Ben

Blauw & rood, dat blijft vooral hangen bij Inferno én uiteraard de schitterende onderwaterscene.

Inferno is een verzameling scenes met minimale samenhang waardoor het geheel niet beklijfd. De verschillende delen zijn in principe wel de moeite waard, maar het maakt geen echt sterke totaalsom.

Toch de moeite waard, vanwege de uitzinnige decors en belichting. Wat mij betreft vaak beter dan in Suspiria. Suspiria heeft dan weer een net wat strakkere regie, narratieve structuur en muziek.

avatar van Scarecrow

Scarecrow

Nu voor een paar euro in de winkels onder het label Mr. Horror Presents! Toch wel mooi.

Lui (crew films)

Bedankt voor de tip. Ik ga vanavond toch nog even de stad in, dan kan ik hem gelijk meenemen!

avatar van Scarecrow

Scarecrow

Graag gedaan, en veel kijkplezier

avatar van TinkerTex

TinkerTex

Het vervolg op Suspiria waarin de Duivelse praktijken ditmaal plaatsvinden in New York. Een geslaagd vervolg uit 1980 dat pas in 2007 als trilogie werd afgerond met de ietwat teleurstellende La Terza madre. Inferno is geen film die een fantastisch verhaal bevat. Eigenlijk gebeurt er vrij weinig. Aan het begin is er nog geen eenduidige hoofdrolspeler, omdat meerdere personages centraal staan in verschillende lang uitgesponnen scènes. Grote delen van de film bestaan uit hoe zij zich een weg banen door interieurs die met allerlei felle kleuren zijn uitgelicht. Je vraagt je soms af waar zij zich in hemelsnaam bevinden. Het voegt allemaal toe aan de sfeer die Argento als geen ander kan wegzetten. Dit ook in combinatie met de gedenkwaardige soundtrack.

avatar van stephan73

stephan73

Blu-Ray release staat geplant voor 2 Augustus (via Arrow UK)!

avatar van pippo il buffone

pippo il buffone

Haalt het niet bij de prequel.Het begint aardig en sfeervol maar ontaardt al snel in pretentieuze bombast,waarbij ook de muziek die eerst expressionistisch aandeed en behoorlijk goed was het spoor bijster raakt.Het slot was mede door de slechte effecten miserabel.

Triest overigens dat een groot acteur als Pitoëff op zijn oude dag nog in dit soort films moest spelen om te kunnen vreten.

avatar van Zandkuiken

Zandkuiken

Visueel bij momenten erg knap, maar verder heb ik me steendood verveeld.

Het begon al meteen compleet rampzalig. Zag deze prent op Prime en ik veronderstel dat ze daar dus de "originele" versie van Inferno voorschotelen (zoals bedoeld door Argento). Nou, en die was ... gedubd in het Italiaans! Is dit écht de bedoeling ?

Ik kan gewoon geen enkele situatie bedenken waarin om het even wat dubben een goede oplossing is. Ofwel maken ze deze film in het Italiaans, ofwel in het Engels, maar dit was ronduit vreselijk.

En dan het gebrek aan narratieve logica... Op zich geen probleem, als je geïntrigeerd raakt door de sfeer, de acteurs, om het even wat. Maar hier boeide het hele gebeuren mij geen seconde en dus werd dit een vreselijke zit.

Een aantal prachtige shots, maar verder voor mij een zeer vermoeiende film. 0,5*

avatar van kirk douglas

kirk douglas

Een vreemd verhaal.

Zonder meer is dit een hele knap gemaakte film.

ik vond hem zeer spannend.

prachtige soundtrack ook.

avatar van maxcomthrilla

maxcomthrilla

Ondanks dat deze film het niet haalt bij Suspiria, weet Argento prima raad met een naargeestig verhaal over een oude legende die maar geen afscheid wil nemen. De locatiekeuzes zijn prima getroffen, maar de spanning is helaas wat ver te zoeken. Dat is te wijten aan de manier waarop Argento zijn verhaal presenteert ( hij tovert steeds nieuwe hoofdrolspelers op het toneel waar hij zich op focust, als er een de pijp uit gaat ), hierdoor weet je telkens wie het volgende slachtoffer zal gaan worden.

Deren doet het geenszins, aangezien de film er betoverend mooi uitziet, de muziek wel gaaf is en de moorden elkaar in relatief rap tempo opvolgen, een kleine voetnoot hierbij is wel dat Argento te veel tijd uittrekt voor zijn simpele verhaal en van moord naar moord toeleven, zou je op een gegeven moment wat melig kunnen maken. Mijn interesse bleef, ondanks de wat tè lange speelduur volledig intact. Een kleine 4*

avatar van Bottleneck

Bottleneck

Tja hoeveel stemmen zal ik deze nou geven..
Prachtige decors, kleuren en belichting (soms iets té studio-achtig), maar dat verhaal en de muziek vooral, daar zal ik denk ik nooit aan wennen in sommige Argento's.

Gave scenes (zoals onder water, de guillotine, de stroomuitval) worden ook afgewisseld met heel belabberde (ai die ratten-aanval...). Voor dat eerste blijf je dan ook kijken, 3* dan maar.

avatar van TheProwler020

TheProwler020

Ik als een pervent giallo liefhebber en bovenal Fulci en Argento- fan ben zwaar teleurgesteld in deze film..

Ik probeerde toch goede punten te vinden om hem min 3* te geven maar veel positiefs is er niet van gekomen.

Tot zover in mijn ogen de slechtste Argento film.

avatar van Simon Smith

Simon Smith (crew films)

Wat vind je er zo aan tegenvallen dan?

avatar van movie acteurs

movie acteurs

Interessante film van Argento.

Argento zet hier heel wat knaps neer en weet het visueel prachtig te maken met de lichten in de donkere achtergronden. Sommige scene's zien er behoorlijk gaaf uit. Zoals in het begin bij een onderwaterscene waar er toevallig ook nog wat lijken voorbij komen + de eind scene. Argento wist het dit keer bij mij wel wat boeiender te houden. In mijn ogen is dit tot nu toe het beste wat ik van hem heb gezien. 4,0.

avatar van Querelle

Querelle

Bij de eerste kijkbeurt werd ik stevig ontmoedigd door de kitcherige aankleding en vloekende kleuren. (rood, blauw, violet en parelmoer groen, afgewisseld met scenes waarin alles bruin is, hoe kom je er op?) Maar de film toch maar afgekeken. En op zich wel vermaakt door de vrij constante actie. Maar meer informatie, betere effecten en een duidelijkere protagonist was de film zeker ten goede gekomen.
Sommige moorden zijn echt slap uitgevoerd. Vooral de scenes met ratten en katten waren echt knullig.