• 9.376.398 stemmen

Met onder meer: Devon Sawa, Ali Larter en Kerr Smith

Gesproken taal: Engels en Frans

Releasedatum: 15 juni 2000

Plot Final Destination

"No accidents. No coincidences. No escapes. You can't cheat death."

Scholier Alex zit met zijn klas in een Boeing 747 te wachten op de start. Ineens voorziet Alex dat het toestel zal ontploffen. Hij raakt in paniek en wordt met een paar medeleerlingen en hun lerares het vliegtuig uitgezet. Enkele ogenblikken later zien ze vanaf de grond 'hun' toestel opstijgen en veranderen in een vuurbal. Kort daarna sterft één van de overlevenden. Als daarna de volgende omkomt, begint Alex een angstaanjagend vermoeden te krijgen. Stel nu dat het de bedoeling was dat ze allemaal een gruwelijke dood zouden sterven. Dat de 'Dood' hen alsnog komt halen. Dat er niets tegen te doen was. Of kun je de 'Dood' te slim af zijn?

Alex Browning

Tod Waggner

Terry Chaney

William Bludworth

mikey

Irritante tienerhorror over een knul en zijn vrienden die alsnog dood moeten. Vond ik zelf ook. De moordpartijen zijn naar; veel rondvliegende objecten, gespannen touwen die knappen en stroomkabels op hol. 2.5

avatar van U-96

U-96

• 2080 stemmen

Een pluspunt wat ik in deze film kan vinden is dat het een buitenbeentje is in de tienerhorrorfilms. Een keer wat anders dan een gemaskerd persoon met een groot mes...

Redelijk sterk begin ook.

mikey

ja sterk begin. maar origineel nee. tieners die op sadistische wijze worden afgemaakt, kan nooit meer orgineel zijn. waarom gaf de dood ze niet gewoon een hartaanval (ff afkloppen)?

avatar van Remi

Remi

mikey schreef:

waarom gaf de dood ze niet gewoon een hartaanval (ff afkloppen)?

Dan zouden ze geen film maken

Remi schreef:

Dan zouden ze geen film maken

precies. Niet maken!!

djelle

Ik sluit me aan bij U-96 wanneer hij zegt dat het eens iets anders is dan de gemiddelde tienerhorror. Dit was dan ook het eerste wat ik dacht toen ik deze film bekeek: EINDELIJK komt er eens een horrorfilm uit met een totaal nieuw, origineel concept. Goed gevonden trouwens, geniaal eigenlijk.

De uitwerking was vervolgens ook nog eens subliem, met hele unieke moorden die op hun beurt dan weer erg vernieuwend zijn. Het hele idee is ook zo angstaanjagend, o.a. omdat het niet ZO vergezocht is ook. Er kan iets bestaan zoals het lot. En we hebben allemaal wel eens nare voorgevoelens of zien dingen die we eventueel als voorteken kunnen aanschouwen. (maar dit laatste wordt vooral knap gebruikt in de 2de film!) De gedachte dat je dood moet, ook al ben je er toevallig aan ontsnapt. Het gevoel ook dat je het praktisch niet kan vermijden is een extra troef. You can't cheat death... Briljant!! 5

???

djelle

Heb jij er nooit eens bij stilgestaan dat het zou kunnen dat er inderdaad zoiets bestaat als een "lot"? Als we dood MOETEN, dan ZULLEN we ook doodgaan, we kunnen dit niet vermijden. Dat de dood ons achtervolgd als we er toevallig aan ontsnappen, is natuurlijk wat verdergefantaseert. Maar als gedachte, is het erg angstaanjagend geslaagd, en gebaseerd op reeële menselijke angsten.

Ik kan er alvast ook veel meer inkomen dan een horrorfilm zoals bv dawn of the dead, jeepers creepers, scream, spiders....

avatar van starbright boy

Als de film zich daar nu wat meer op geconcentreerd had was dit wellicht een van de interessantste Hollywoodthrillers van de afgelopen jaren geweest. Maar na een sterk eerste half uur wordt het een matige, doorsnee tienerhorror wat mij betreft. Inclusief de matige acteurs die daarin doorgaans in spelen.

djelle

Ik denk nu net het omgekeerde van wat jij hier schrijft. De film concentreerde er zich wel overduidelijk gans de film door op. Er werden voortdurend manieren gezocht om hun lot toch maar te kunnen omzeilen, hetgeen mij trouwens menselijk gezien erg logisch lijkt. Tevergeefs, dit bewijst het einde nog maar eens...

De complexheid van de "moorden" bleef vernieuwend en altijd amusant. Soms zelfs erg verrassend. Die bus had ik nooit zien aankomen bv! Het laatste wat je van deze film kan zeggen is dat het een matige, doorsnee tienerhorror is. Natuurlijk blijft hij op bepaalde vlakken standaard, maar er is duidelijk een overheersende lijn vol originaliteit en creatieve bekwaamheid.

avatar van Hannibal

Hannibal

djelle schreef:

Ik heb er wel eens bij stilgestaan en ben tot de conclusie gekomen dat dat onzin is.

djelle schreef:

De complexheid van de "moorden" bleef vernieuwend en altijd amusant.

ik vond het erg makkelijk en er werd gebruik gemaakt van een trucje. de kijker werd op heel goedkope wijze op het verkeerde been gezet, waardoor het op een gegeven moment juist voorspelbaar werd. duidelijk weer een film die voortborduurt op het succes van Scream, die deze film op elk front overtreft.

Hannibal schreef:

Ik geloof er ook niet zo in hoor, maar toch ergens in het achterhoofd acht ik het mogelijk...

En ook, bijna iedereen heeft toch ooit wel eens iets "raars" meegemaakt in zijn leven? Zo van: mocht ik daar of daar meegeweest zijn was ik nu (ook) dood. Of in situaties terechtgekomen dat het niet veel gescheeld heeft (bv een bijna-ongeluk met de fiets of auto), of gewoon één of ander voorgevoel dat er iets gaat gebeuren dat later dan blijkt terecht te zijn?

De film brengt die gedachten/gevoelens die zich bij velen onder ons in het onderbewustzijn situeren, naar de voorgrond en zorgt ervoor dat we erover nadenken en ons eventueel beginnen bang maken. Dat lukt voor een stuk zolang de film speelt. Allez, ik vind het toch wel knap gevonden daarop in te spelen...

mister blonde schreef:

In welke zin breit deze film verder op Scream? Ik zie het verband niet. Die moorden zou ik trouwens niet goedkoop of makkelijk noemen. Het is gewoon een kenmerk van de film. Het past perfect in het originele verhaal. Moorden zijn nooit eerder zo uniek en creatief geweest! Je zat altijd te denken van: Op-welke-manier-gaat-ie-nu aan-zijn-eind-komen? Het enige wat je kon voorspellen, is dat het niet simpel in mekaar ging zitten. Maar dat is nu net de fun vind ik! Het gissen naar de uiteindelijke wijze waarop het slachtoffer het loodje legt. Bij veel horrors weet je al zo'n beetje op voorhand van: nu gaat hij een mes in zijn rug hebben, of nu gaat hij een hamer op zijn kop krijgen... Snap je? Originaliteit is zeker een kernwoord van deze films.

Naomi Watts

Ik geloof of zelfs 'weet' dat er iets is als een lot. Te vroeg doodgaan bestaat niet, wanneer het je tijd is, ga je. Maar tot de mensen hier hierin gaan geloven ben je ook wel weer zo een nieuw millennium verder. Vooral in de westerse wereld maar vooral in Nederland, het volk dat alles vanzelfsprekend vindt. Maar er is 'hoop', want ik geloof er zeker weten in.

mister blonde

het gehele teenhorror, waar Scream de eerste mee was, zit in deze film voortdurend. zelfde opzet, zelfde soort acteurs, zelfde teenage logica etc.

Precies, dat geloof je.

mister blonde schreef:

Tuurlijk is het wat dezelfde opzet enzo, het blijft ergens een genrefilm die zijn kenmerken moet hebben en waar men moeilijk omheen kan als je een teenhorror wil maken, maar er komt tenminste nu eens geen psychotische moordenaar ofzo aan te pas, maar een bovennatuurlijke macht, waar men niks kan tegen doen. En die zijn slachtoffers wat origineler vermoordt dan de gemiddelde teenslasher. Het verhaal alleen is al heel anders en origineler dan het gros van dit soort films.

Bovendien is Scream verre van de eerste met dit soort horror. Kijk bv maar eens naar the texas chainsaw massacre uit de jaren 70. Scream heeft het wel weer op de populaire markt gebracht. Jammer genoeg zijn er veel slechte varianten, waaronder Scream zelf.

Off topic alert!!!!!!

Naomi Watts schreef:

Ik heb hier nog nooit over nagedacht en vergeef me voor mijn lage IQ. Maar als 1. het lot niet toevallig is 2. nederlanders geloven niet in het lot 3. maar die nederlanders vinden alles wel vanzelfsprekend (niet toevallig). dan bespeur ik hier een tegenstrijdigheid. toch? eeh..

Anyway, hoe sta je tegenover de hongersnood in Afrika? (hun lot?)

Naomi Watts

Veel Nederlanders geloven er niet in omdat die niet het juiste bewustzijn hebben.

Grappig je begint over de hongersnood in Afrika, kijk eens een docu erover en neem waar hoe positief die mensen zijn. Hier maken we ons al druk als we van de AH naar de Lidl moeten. Beetje lachwekkend...

Er zijn genoeg nederlanders die wel geloven maar dit is wel het ergste land qua houding, het materialisme speelt een grote rol in Nederland, om zo maar even door te gaan. En met mijn religie, zou ik dat graag anders zien.

Nu weer lekker On-Topic.

djelle schreef:

ik beweer ook niet dat het de eerste slasher is, maar het is wel de eerste teenage film, in deze hoedanigheid. dat kan ook geen oude film zijn, want er zit een belangrijk tijdsaspect aan vast. films als deze, maar ook bijv. American Pie (die op het eerste gezicht weinig te maken heeft met Scream) volgde de opzet die Scream zo populair maakte (de opzet, maar ook de film zelf dus).

enne Scream een slechte variant? dat moet je even uitleggen (bij Scream). de beste in zijn soort w.m.b.

djelle

Hmm, niet helemaal akkoord. TCM was 1 van de eerste teenage (horror)films volgens mij, dat bedoelde ik net. Het tijdsaspect doet er niet veel toe. Tuurlijk passen teenage films zich aan volgens de tijdsituering, maar dat neemt niet weg dat het een teenagefilm blijft mét eventueel zijn typische standaardelementen.

Wat belangrijker is, is wat ze ermee doen. Hoe origineel ze (voor de rest) zijn, de mate waarin ze hun film plooien naar de commercie, de creativiteit van de moorden en verhaallijn etc.

Dan kom ik bij Scream terecht....

mister blonde

TCM is een horrorfilm met tieners. dat is was anders dan dat ik bedoel. Scream zette de toon voor teenage films. ik definieer dat als films met teenagers waar deze generatie zich aan kan identificeren.

Naomi Watts

Ik weet waar mister blonde op doelt. Na scream kwamen er vreselijk veel die wouden inspelen op de scream hype, zoals I know what...., Urban Legend, Final Destination etc. Scream zette de toon en daarna volgden er behoorlijk wat 'wannabees'.

mister blonde schreef:

Maar dat is elke generatie al zo geweest, zeker in het horrorgenre. Overigens vind ik het op zich niet erg als ze een beetje willen inspelen op hypes, zolang ze maar kwaliteitsvol zijn. Final destination kan je echter niet zo goed in dat wannabe-rijtje plaatsen volgens mij. Natuurlijk spelen er jongeren in, die wat identificieerbaar zijn met de gemiddelde jongere (maakt het ook allemaal wat "meeleefbaarder" en eigentijdser) maar daar houdt de gelijkenis ook op. Het concept, de moordenaar, de wijze van de moorden, het gebruik van zware gorefx (zeker in de 2de) etc. Allemaal anders en vernieuwend. Past nauwelijks in het hokje van teenage films. FD is praktisch een genre op zich.

Hannibal schreef:

Zo denk ik er ook over.

Ik heb er bijv. ook wel eens bij stilgestaan dat doden tot leven kunnen komen, en besloot dat ook onzin te vinden.

Naomi Watts schreef:

Misschien hebben die het juiste bewustzijn om geen onzin te geloven

Achterafkunde.
Nu weer lekker On-Topic.

OK. Het lot van de kids uit FD was dus dat ze eerst niet en later wel doodgingen. Tsja, dat zal mijn lot ook wel zijn.

djelle schreef:

nauwelijks in het hokje van teenage films.

kom zeg. bovendien hanteert FD in grote lijnen dezelfde structuur en opbouw van Scream. alleen slagen ze daar minder goed in, niet in de laatste plaats door een mindere regisseur. de verschillen zijn echt niet zo groot, hoor. het enige verschil is dat hier tieners worden opgejaagd door het bovennatuurlijke.

avatar van WiLL

WiLL

Wat ons lot is weten we niet maar die hebben we wel.

Er zijn wel 1000 groepen op de wereld die allemaal iets anders geloven. Wat is waar ? Of is het allemaal onzin ? (ik neig naar het laatste)

Maar goed , deze film is op zich wel aardig gemaakt. Het is allemaal niet top en jammer dat het toch een beetje een teenslasher is geworden. Er had wel meer ingezeten denk ik.

mister blonde schreef:

Dat laatste is juist één van de belangrijkste elementen die een automatische invloed hebben op de originaliteit van de rest! Het is gans het concept dat eens verfrissend is. De manier waarop ze vermoord worden zijn compleet vernieuwend, de moordenaar is iets totaal onbekend waar ze niks lijken tegen te kunnen doen, de ranzige gore is ook totaal ongebruikelijk bij milde horrorfilmpjes als scream, De berekeningen die ze moeten maken om hun dood toch maar te kunnen omzeilen ipv tot op het einde te moeten zoeken wie de moordenaar eigenlijk is, is ook totaal onvergelijkbaar, zoals ik al zei: gans het concept, heel de opzet is radicaal anders.

Jij spreekt van structuur en opbouw: Scream is voortdurend een wisselwerking tussen mysterieuze telefoontjes, moorden, en gissen naar... FD: Een droom (de voorspelling), daarna de uitkomst, redelijk vlug besef wat het ongeveer is, en dan begint het proberen-te-vermijdenwerk, gissen naar de dader is niet meer van toepassing maar eerder een poging tot omzeiling van een lot. Ik kan hier nog pagina's volschrijven van de verschillen en vernieuwingen die FD biedt, maar je beseft toch hoop ik, dat het basisconcept alleen al een totaal nieuwe dimensie heeft aan het horrogenre. Ik vind het echt absurd dat sommigen de originaliteit, vernieuwing en creativiteit van FD niet inzien... Je kan er bijna niet naastkijken.