Genre: Horror / Komedie
Geregisseerd door: Dick Maas
Met onder meer: Egbert Jan Weeber, Bert Luppes en Huub Stapel
Gesproken taal: Duits en Nederlands
Releasedatum: 11 november 2010
Zaterdag 7 februari in één bioscoop (Amsterdam)
Plot Sint
"December 5 will never be the same..."
St. Niklas (Huub Stapel) is een in ongenade gevallen bisschop. Hij trekt in de middeleeuwen samen met zijn roversbende plunderend en brandschattend over het platteland. Als dorpelingen het recht in eigen hand nemen en de bloeddorstige Sint en zijn trawanten vermoorden, zweert Niklas wraak. Iedere keer bij volle maan op 5 december herrijzen Niklas en zijn bende uit de dood om zich te wreken. Deze sinterklaasavond is het volle maan. Frank (Egbert-Jan Weeber) en zijn vrienden worden op gruwelijke wijze geconfronteerd met Niklas en zijn bende.
Niklas
Moeder Frank
Chef
Van Dijk
Smooth Criminal
Wel een vermakelijke film. Niet echt goed maar in dit genre en dit onderwerp is dit toch wel het beste wat je kunt krijgen lijkt me. Wat ik nergens op vond slaan is dat de pieten er uitzagen als zombie.
Courtes
Best wel irritant dat mensen gewoon zomaar 0,5 score geven.. Oke je kan hem slecht vinden als je m vergelijkt met Hollywood films.. maar meteen een 0,5? En de meeste dan nog zonder opmerking..
Slaat nergens op.
Misschien zijn het wel conservatieve haterige ouders die deze film boycotten
russo
ik kom er net vandaan, zal in de pathe arena bijna vol..... de film draait er bijna elk uur.... en of die goed was? als je hem vergelijkt met de films uit hollywood met hun spetterende special effect dan valt deze echte nep sneeuw een beetje tegen..... maar ik heb er van genoten! leuk verhaal, leuk gespeeld en typisch nederlands!
apart, dat toen ik in pathe arena zat afgelopen vrijdag avond dat de zaal zowat leeg was.
zou toch verwachten dat vrijdag 1 van de drukste dagen van de week zou moeten zijn, mede door dat de film in de grootste zaal (imax) gedraaid werd
Quido
Bereikt morgen al de Gouden Film status (= meer dan 100.000 bezoekers), misschien vanavond zelfs nog.
score gaat aardig hard omlaag, erg jammer.
Maar ga deze toch binnen kort in de bios zien.
Ant
Zwak geacteerd door de meeste. Verhaal was slap en niet af vond ik. Had veel meer ingezeten!
namingway24
Sint begint voortvarend met een duistere openingsscène waarin Niklas met zijn bende door een middeleeuws dorp trekt. De aanblik van mannen die in het holst van de nacht op de daken lopen en schoorstenen inklimmen is lekker duister. Niets ontziend worden mensen aan stukken gehakt, en wat bloevergieten wordt door Maas en consorten niet geschuwd; dit is van Maas' horrorfilms zeker de bloederigste. De scène waarin de schoener in lichterlaaie staat en Niklas en zijn kornuiten verbranden is een krachtige.
Daarna krijgen we een redelijk spannende scène waarin zonder pardon een heel gezin inclusief kinderen niets ontziend wordt vermoord. Het is een scène die we wel vaker tegenkomen in slasherfilms, maar Maas weet de spanning goed op te bouwen, en wederom is de gore aanwezig.
Na deze sterke openingsscènes ontmoeten we de hoofdrolspelers; totaal oninteressante studenten waar we ons aan moeten binden. Helaas krijgt alleen Weeber een ietwat belangrijke rol; de rest doet voornamelijk dienst als slachtvee, en vooral Caro Lenssen wordt niet benut; ze wordt nooit echt betrokken bij de actie en staat bijna compleet aan de zijlijn. Ook jammer dat Weeber de enige is die Lenssen's borsten mag bewonderen. Bert Luppes speelt zijn rol van paranoïde politie-inspecteur goed en wist me als één van de weinige echt te boeien.
En dan hebben we nog Huub Stapel als Niklas. Hij heeft geen tekst maar weet met zijn blik en grijns toch een gevoel van dreiging over te brengen, zeker rijdend op zijn paard. Helaas is hij bijna de gehele film bedekt onder een laag make-up, dat er overigens wel erg fraai uitziet. De "Pieten" zijn ook goed gedaan; met hun gezichten zwartgeblakert en hun acrobatische capriolen gaat er nog behoorlijk wat kracht van ze uit.
Na nog een aantal spannende gebeurtenissen waarin het nodige bloed vloeit is de scène waar deze film voornamelijk om herinnerd zal worden die waarin Niklas op zijn paard over de daken rijdt; natuurlijk is dit nep, maar het ziet er allemaal wel realistsich uit, en het is gelijk de spectaculairste scène uit de hele film.
Helaas kakt de film daarna behoorlijk in en is de ontknoping te snel en te makkelijk. Er komt nooit een memorabele confrontatie tussen Goert en Niklas en de grote explosie is onbevredigend. Bovendien leken er toch echt kinderen aan boord van de schoener te zitten, die in feite dus gewoon opgeblazen worden. Het voelde gewoon afgeraffeld aan, maar de drang om de optie op een vervolg open te laten was waarschijnlijk te groot. Wel leuk is het feit dat de overheid van Niklas afweet en dit feit onder het tapijt wil vegen. Het laatste shot van Niklas die dreigend de kamer inkijkt is super-cheesy, maar past wel bij de soms luchtige sfeer.
Uiteindelijk ben ik verdeeld over de film. Sint is bij vlagen zeker grappig met een paar leuke Sint-grappen en grappige verwijzingen naar Maas' oeuvre. De moordscènes zijn lekker bloederig, en Niklas en kornuiten komen dreigend over. Maar het laatste half uur is de lol er wel vanaf; Sint begint spectaculair, maar na zo'n 3 kwartier is de koek op en loopt de film met een sisser af.
Pulse
Zeg namingway24, naar mijn mening mag jouw hele bericht in spoilertags.
Je verraadt veel te veel, laat de mensen toch lekker in de bios kijken.
"er komt nooit een memorabele confrontatie tussen Goert en Niklas"
Waarom verraadt je zoiets?
En zeker is de scene op het dak nep, dat hoef je er niet bij te vertellen, het is namelijk een film.
Of geloof je zelf stiekem nog in de Sint?
Dan pas maar op.... op 5 december....
De laatste scene op het dak van de Westerkerk (de kerk waar in de kelder documenten over de slechte Sint zijn gevonden) is werkelijk heel goed gevonden en ziet er mooi uit.
hellraisernl
Leuke film en kijkt makkelijk weg.
Typisch Nederlands deze film maar stiekem hoop ik wel op een vervolg!
TimZor
Zondag ochtend half 12 voor ongeveer halve prijs er geweest bij de pathe en keek er eerst al van op dat er nog best veel mensen waren die dachteh laten we ook op zondag ochtend gaan haha
En ik heb genoten hoor vondt het erg leuk gemaakt miste wat spanning of de echte schrikmomenten dat had wat mij betreft wat beter gekund. maar zaten wel weer aantal geniale grappen in als je het mij vraagt bijvoorbeeld Dat het paard en Niklas door het dak vliegt en je die man opeens hoort zeggen maar we zouden helemaal niets aan sinterklaas doen
Alleen heel vreemd was het speelt zich ad in het heden en je krijgt een kinderziekenhuis (tehuis) die er uit ziet als tientallen jaren geleden paste niet echt goed bij het tijdsbeeld.
Rosicky
Sint is helaas niet helemaal geworden wat ik had gehoopt. Ik wist dat het slecht zou zijn, maar ik hoopte dat het zo slecht zou zijn dat het weer goed zou worden omdat het zo slecht was zodat het dan weer.... Begrijpt U wel?
Na niet minder dan 2 epilogen ontvouwt zich een verhaal over de welbekende moordende Niklas, gespeeld door Huub Stapel. Stapel is echter slechts één keer herkenbaar in beeld, en dat is na een minuut of drie in de film. Vervolgens speelt een GCI-Sint zijn rol en dat is best jammer. De In-your-face-cinema van Maas is soms storend. Zijn grappen en schrikmomentjes hadden soms wel wat subtiliteit kunnen gebruiken. Bijvoorbeeld zijn verwijzing naar Flodder... De verwijzing naar De Lift is wel subtiel en dat kan ik dan wel weer waarderen.
Het verhaal maakt (uiteraard) no sense at all. Hier en daar is duidelijk dat de film een beperkt budget had. Zeker voor de pauze hebben we alleen te kampen met huis, tuin en keukenscenes. Het hoogtepunt van de film is de achtervolging over de daken die er heus niet zo goed uitziet als sommigen beweren. Naar Nederlandse maatstaven is het acceptabel, maar echt iedere Amerikaanse A-film heeft betere, duurdere en spannendere suspencescenes. Suspence is er sowieso te weinig. Een beetje filmkijker heeft direct door dat je in een schrik-scene zit, en al die scenes worden op dezelfde manier opgebouwd, resulterend in een onvermijdelijke schrikmoment. Een beetje eentonig.
Zo eindigt Sint een beetje tussen wal en schip. De humor is vaak flauw en erg kinderachtig. De enge scenes moeten zo overdreven duidelijk eng zijn dat je al weet wat je gaat gebeuren, maar als geheel is de film dan ook weer niet zo slecht dat je je echt zit te ergeren. Sint had veel beter kunnen zijn, maar ook nog best een tikkie slechter. Kleine onvoldoende.
soom
Toch maar even laten bezinken, en een beter bericht plaatsen dan het vorige bericht, waarin iets, van wat ik wilde opschrijven, ontbrak. Ik zat meer te wauwelen als een kip zonder hoofd, dan dat er iets zinnigs uitkwam.
Ik wilde, namelijk, hoe dan ook, eventjes stilstaan bij de poster. Wat een onzin om daar ophef over te gaan maken. Eerlijk gezegd begrijp ik dat gedoe niet. Maar ja, ik ben dan ook geen Nijenhuis, geen lid van bond voor posters of wat dan ook. Maar nogal onzinnig. Alsof kinderen daar trauma's aan over zouden houden, dat ze een poster met een enge Sint zien. Kinderen zijn wel iets gewend.
Egbert Jan Weeber en Caro Lenssen zijn best goed. Egbert net iets beter dan Caro. Jammer ook dat Caro werk iets minder belangrijk vind dan moeder Renee (maar werk is werk, en een privé leven hebben is hoe dan ook veel belangrijker natuurlijk). Toch blijft het jammer, dat Caro andere prioriteiten stelt. Ze heeft 'het' in zich, in elk geval.
En ja, ik vind Egbert geweldig. Knap, leuk, en hij kan goed acteren. Ik zou 't wel weten, als ik ook in dat wereldje zat als hij...
Sint is een genietbare, Nederlandse en bij vlagen ook Amerikaanse, horror. Ik vond bepaalde elementen best Amerikaans aandoen, veel van wat ik in de horror films tegenkwam uit Amerika, die ik gezien heb, zag ik hier ook terugkomen.
Grappen, een paar lekker gore scenes, sommige dingen die iets anders liepen dan ik verwachtte. Dick Maas láát een paar steekjes vallen, ja. Maar Sint is wel een begin, en dus verwacht ik wel dat regisseurs zich nu gaan richten op horror. Koolhoven? Verhoeven? Dusseldorp? Ghehe...
Quentin
score gaat aardig hard omlaag, erg jammer.
Staat nu al een dag vrij stabiel rond de 3,15. Qua beoordelingen is deze film toch erg een love it or hate it kwestie, ook op twitter is men of enorm positief of negatief. Veel zit er niet tussenin. Overigens zijn de reacties op youtube wel overwegend positief.
Vrees dat de score nog wel onder de 3,0 gaat komen, zeker als men dit in Maart op dvd kijkt.....
Dutchmeister
Ik ben normaal totaal geen voorstander van Nederlands gesproken films, het komt op mij altijd als geforceerd en ingestudeerd over. Ik weet niet wat dat is maar dat is gewoon een soort vooroordeel. Bij het beoordelen van deze film heb ik dat echter niet meegewogen. De film begint opzich aardig en het verloop van de film is ook absoluut niet saai. Komedie afgewisseld met lekkere gore en af en toe ook een spannend stukje. Uiteindelijk is het allemaal wat voorspelbaar maar het mag voor de pret absoluut niet drukken, heb me goed vermaakt met dit filmpje en ben zelfs nog een keer geschrokken. Wat niet vaak voor komt... Al met al dus een leuke (Nederlandse) film die wat mij betreft het kijken zeker waard is. Mijn stem is ietwat aan de hoge kant misschien maar het is echt één van de eerste NL films die mij heeft kunnen bekoren.
John Lee Hooker
Ik heb het idee dat er te hoog op wordt gestemd omdat het een Nederlandse productie is. Niet dat het gemiddelde zo hoog is, maar toch.
Rosicky
Dat weet ik wel zeker zelfs. Hiermee kun je in de States of waar anders dan ook eigenlijk niet aankomen. Het feit alleen dat het om sinterklaas gaat maakt deze film een stuk geliefder.
Elineloves
Ik zie juist vaak dat mensen films van Nederlandse bodem liever afzeiken dan de hemel in prijzen. Ik ga er morgen heen, want vrijdagavond om 22.30 draaide ie niet, stonden we daar met ons goeie gedrag.
Ben wel erg benieuwd.
Donkerwoud
Ik zie Sint zelf meer als een opening voor jonge filmmakers om zich ook op B-films te gaan richten i.p.v. alleen maar die eindeloze boek-verfilmingen. Voor een gezonde filmmarkt is het essentieel om elk genre gerepresenteerd te hebben en bij ons is dat nog altijd niet het geval. En dat terwijl het publiek er vol verwachting naar smacht om een eigen film te kunnen zien. In dat licht vind ik het al een prettig nieuwtje dat vele bezoekers u en ik al voorgingen om de film te gaan zien. De film op zichzelf is iets minder dan ik verwacht, maar tegelijkertijd heb ik best kunnen lachen om de lompe grappen. Kom op, Brain Dead of Evil Dead waren ook geen Shakespeariaans drama. We hebben films als Sint nodig om onze markt eindelijk eens de luchtigere kant op te gaan sturen. Voor we het weten komen er ook films die ook de kritieken in het buitenland kunnen doorstaan.
De film zelf was iets minder dan ik verwacht had, maar ik was desalniettemin zeer te spreken over de manier waarop de sfeer wordt neergezet. Dick Maas heeft wel zijn uiterste best gedaan om een film neer te zetten die in ieder geval oogt alsof het duur is geweest. Sommige vondsten zijn zeer vermakelijk en bij vlagen weet hij zelfs scenes neer te zetten die bij blijven. Ik noem maar de kinderzaal en de boosaardige Sint die naar binnen komt rijden. Of het mannetje dat een smiley tekent in de ruit en geconfronteerd wordt met een zombie-Piet.
Klopt Eline, deze film laat ook weer zien waarom ik Nederlandse acteurs niet trek. Belachelijk niveau weer.
Rosicky
Dat vond ik dan nog wel meevallen. Alleen die man wiens familie 40 jaar geleden werd afgeslacht. Is dat Bert Luppes? stond echt een tekst op te dreunen, die jonge Weeber vond ik best aardig te pruimen.
namingway24
Je verraadt veel te veel, laat de mensen toch lekker in de bios kijken.
Sorry als ik te veel verraad. Normaal let ik erg goed op spoilers, maar in mijn pogingen om een mooie review te schrijven ben ik misschien iets te veel doorgeschoten. Inmiddels wat spoilertags geplaatst.
En hoezo geloof ik nog in Sinterklaas? Niklas is nep, dat weet ik, maar wie is er gisteren dan aangekomen met zijn stoomboot
?
Quido
psychopath
Flodder in Afrika? Flodder in Australie? Flodder op Antartica? Alles beter dan deze Sint shit, shit zeg. Sjezus, het heeft werkelijk niks te bieden. Dialogen worden uitgesproken door robots, totaal emotieloos. Volgens mij waren ze onder hypnose die acteurs. Ze hadden echt een gebrek aan eigen invulling. Dat paard op het dak ziet er niet uit, veel te nep als die schimmel daar galoppeert. Oh man en die clichés bleven maar pesten zeg. Steeds weer 'n persoon waar de acteur van schrok, die achter hem kwam met soms een hand op de schouder. Vreselijk, verschrikkelijk irritant en storend slecht, echt. Dan durven ze er ook nog zo'n schrikgeluidje onder te droppen als twee lepels suiker voor de limonade. Er zaten ook wat 'normale' schrikmomenten in met dat monster aan bed, of een mes door die bek van de Piet bijvorbeeld. Deze momenten moeten de film goed maken, want eigenlijk was nergens een lekkere spanningsbouw aanwezig. Het ging maar 'n beetje slordig van de ene naar de andere scene.
Verder wordt alles veel te stroef en houterig in beeld gebracht. Deze hand, die voet, deze krant, die stoep. Jammer allemaal, vond de trailer nog wel aardig. Had een best zieke film kunnen zijn met Sint en zijn pieten die juist 'n stelletje haters worden. Niet dus, het is gewoon een zwakke poging voor een thriller.
Ook nog gestoord aan dat bordje Kinderafdeling wat twee keer overduidelijk in beeld kwam. Als alle kinderen nou mee werden genomen, ok...
De sneeuw zag er ook niet bepaald uit. Vooral niet op die deur van de Middeleeuwen.
Saai, irritant, niet genoeg te bieden en slecht acteerwerk + script.
zo denk ik er ook over, en dat emotieloze geacteer ergerde ik me ook dood aan, zware tegenvaller algemeen.
Donkerwoud
We onderschatten onze cinema nogal eens. Ik geloof zelfs dat er best een eigen stijl ontstaan is onder Nederlandse cineasten die meer eigen is dan we soms in willen zien. Maar wat echt nog mist is een markt die voorziet in pulp en B-films.
eelco
tja heb je dan wel opgelet?
in 1964 ging het schip in de brand dus ze waren verbrand...
sint ook ....
ik vondt de lift en amsterdamned mooier en spannender.
Maar hierin wordt echt niet anders geacteerd dan inAmerikaanse films (Van I know what you did last summer, Halloween, & Expendables tot The Rock en Inception). Die stijl hoort gewoon bij het genre. De films zijn over the top en dat merk je in het acteerwerk. Je kan gewoon heel moeilijk geloofwaardig onzin uitkramen.
Ik echte drama producties wordt in Nederland ook prima geacteerd (Kan door Huid heen, zoals ook het spel in Taxi Driver of Keane veel meer naturel is. En bij van Warmerdam is het weer absurdistisch, zoals ook bij Wes Anderson. Heus het verschilt niet zo veel met het buitenland.
Maar De Amerikanen kennen de meeste mensen beter van het witte doek dan in het echt, dus daarom valt het niet op. Maar het is vooral jezelf voor de gek houden als je denkt dat het aan de Nederlandse acteurs ligt.

'The Terminal' met Tom Hanks gaat vandaag het Netflix-aanbod verlaten

Nederlandse serie 'Rampvlucht' is een kijktip op NPO Start Plus