Genre: Horror / Thriller
Geregisseerd door: Srđan Spasojević
Met onder meer: Sergej Trifunović en Ana Sakić
Gesproken taal: Duits, Servisch, Engels en Zweeds
Plot Srpski Film
"Not all films have a happy ending"
Ex-pornoster Milos leidt nu een normaal leven, samen met zijn vrouw en zoontje van vijf. Een onverwacht telefoontje van zijn ex-collega Layla, die nog steeds pornoster is, verandert alles. Milos heeft financiële problemen, dus stelt Layla hem voor aan Vukmir, een mysterieuze, machtige man binnen de pornowereld. Hij doet Milos een aanbod dat deze niet kan weigeren; de hoofdrol in zijn nieuwste film. Dit zou ervoor zorgen dat Milos zich voor de rest van zijn leven geen zorgen hoeft te maken over zijn financiën. Maar Milos maakt deel uit van een wel heel bizarre film...
Miloš
Jecina baka
Doktorka
Stefan
pabloderks
'You have to feel the violence to know what its about', dat betekent dus, wat ik al zei; de walging die je hebt van de beelden, die walging voelen en zien zij schijnbaar elke dag en via dit medium laten ze het ons een keer voelen. Het feit dat je door de gruwel op een bepaalde manier aangeslagen bent maakt de film naar hun intentie dus geslaagd.
Het feit dat jij zo selectief bent te bepalen welke gruwelijkheden wél mogen (Jodenmishandeling in Schindler's list) en welke níet mogen (kinderen molesteren in deze film) maakt het mijns inziens censuur. Of wil je soms beweren dat de beelden in deze film gruwelijker zijn dan dingen die in de werkelijkheid ooit gebeurd zijn, of überhaupt zouden kunnen gebeuren?
Ik hoop in ieder geval dat dat niet zo is, en dan betekent dat dus dat je je ogen er voor sluit, de andere kant op kijkt.
Daar wil ik nog aan toevoegen dat Schindler's List welliswaar een mooie film is, het is tevens natuurlijk een tranentrekker waarin alles dusdanig geproportioneerd is dat je die film een nogal romantische weergave van de werkelijkheid mag noemen.
Keane1983
Het laatste wat ik erover wil zeggen (want we verschillen gewoon van mening en ik wil jou hierbij niet mijn mening opdringen).
Zoals ik voorheen heb aangegeven vind ik dat het laten zien van kindermisbruik niks met de intensie van de film te maken heeft. Dat wil niet zeggen dat ik mijn ogen hiervoor sluit. Als het geen ene functie heeft om de film te doen laten slagen vind ik dat kansloos. Dus gewoon shockeren omdat het kan.
Shindlers list laat ook schokkende beelden zien met de intensie mensen iets te vertellen (en dat is natuurlijk wel zoals jij aangeeft op een romantische weergave).
Dit doet overigens niets af aan de boodschap die het overbengt.
Ik ben van mening dat deze film ( Srpski Film ) het niet nodig heeft om kindermisbruik te laten zien om een film effectief te laten zijn.
Als jij denkt dat het een vorm van sensuur is mag jij dat van mij gerust denken. Ik hoef mij hier niet voor te moeten verdedigen als ik dit nutteloze beelden vind.
pabloderks
Functie = overduidelijk choqueren, ik snap niet hoe je dat kan ontkennen.
Verder hoef je je inderdaad niet te verdedigen; vrij land enzo... Het is alleen wel zo logisch om een nogal uitgesproken mening te kunnen onderbouwen, anders neemt niemand ze serieus en kun je dus net zo goed niets posten.
Voor de duidelijkheid; ik wil je mijn mening ook niet opdringen want dat gaat duidelijk niet lukken, alleen je redenatie klopt mijns inzien niet dus dan weerleg ik dat.
Thorak
De kinderen staan symbool voor de bevolking "de kinderen van Servië".
Milos symboliseert de burgers (en soldaten en politie) die onder druk van de regering anderen onderdrukken door middel van misbruik en geweld.
De regering wordt gesymboliseerd door Vukmir, Layla is het propaganda apparaat.
Het is allemaal helemaal niet zo moeilijk en vergezocht als velen hier willen beweren.
Als je er een heel klein beetje over nadenkt zit het allemaal redelijk simple in elkaar, maar dat willen de meesten niet omdat er kinderen in voor komen en dan stopt gelijk iedere redenatie blijkbaar. Dit terwijl je dan júist moet doordenken waarom dit zo is weergegeven...
jippie2010
De kinderen staan symbool voor de bevolking "de kinderen van Servië".
De regering wordt gesymboliseerd door Vukmir, Layla is het propaganda apparaat.
Misschien ligt daar dan wel mijn irritatie: het is te gemakkelijk, shockeren zonder goede onderbouwing. Het is makkelijk om mensen te shockeren, het is de uitdaging om via het shockeffect mensen bewust te maken van diepere betekenissen. Deze film gaat hier wat mij betreft volledig aan voorbij. Geen kunstzinnig hoogstandje, maar een diep trieste wanvertoning.
Thorak
Wat betreft kunstzinnigheid, de beeldvoering is dat absoluut wel.
Keane1983
Stel, je weet niet de onderliggende gedachten van deze film. Veel mensen weten deze nu omdat ze zich hebben verdiept in het commentaar van de regiseur.
"de kinderen staan symbool voor de bevolking" ook als ervaren kijker ontgaat je dit compleet als je niet weet wat de regiseur bedoeld.
Vandaar dat bij veel mensen deze film verkeerd valt.
Ook ik sluit mij aan bij het commentaar van jippie2010 maar dat heb ik al eens eerder aangegeven.
pabloderks
Jezelf verdiepen is niet noodzakelijk om deze, zoals reeds eerder gezegd, redelijke makkelijke symboliek te kunnen bevatten, die is toch vrij helder lijkt me.....
Glacius
Het is een impliciete betekenis en wat dat betreft zou je die niet kunnen zien of als onnozel kunnen beschouwen. De intentie of interpretatie van de maker staat wat dat betreft los van de ervaring van het publiek. De maker kan meestal maar een beperkte sturing geven aan een symbolische betekenis omdat een interpretatie voornamelijk is gebaseerd op ervaringen, kennis en conventies. Een Servïer zal dergelijke betekenissen eerder toekennen dan een Nederlander met beperkte kennis over Servië en haar geschiedenis, politiek e.d.
Overigens vind ik het niet vreemd dat sommige users aangeven dat deze film wil choqueren. Choqueren is het middel dat de regisseur gebruikt om op een toepasselijk emotioneel niveau de aandacht te vragen voor de kwesties die hij toont, in zijn geval ter bewustmaking. Choqueren is een effectief middel om te zorgen dat het publiek dit meekrijgt en niet zomaar vergeet. Echter schiet dit natuurlijk zijn doel voorbij wanneer de kijker niet over het referentiemateriaal beschikt om er een betekenis aan toe te kennen buiten dat wat expliciet wordt weergegeven. Althans als je wilt dat de interpretatie overeenkomt met de intenties van de regisseur.
@glacuis.
dit vindt ik goed gesproken. Jij zegt het iets duidelijker dan ik dat kan
Meneer Bungel
Heb de film niet gezien, maar genoeg spoilertags genegeerd om te weten waarover een en ander gaat.
pabloderks
Waarom geef je hem niet gelijk 0 sterren. Kijk de film voordat je oordeelt, die wijsheden die je formuleert kloppen voor geen reet. Het 'gemiddelde' waar je over spreekt kan nog kloppen, door te concluderen dat alle subjecten voldoen aan het gemiddelde ontkracht je echter heel de definitie van gemiddelde.
Als je bovendien goed gelezen hebt is het helemaal geen 'goedkope' film, de beelden zijn constant van een behoorlijke kwaliteit.
Verder stel je dat deze film sowieso geen 'slimme manier gebruikt om mensen echt wakker te schudden', dat is nogal subjectief dus als je dat enigszins kracht bij wilt zetten zul je er misschien minimaal éen argument bij moeten geven?
'Geen reet' nog wel...
0 sterren geven kan niet op MoMe, en stemmen zonder de film gezien te hebben mag ook niet - al had ik dat als het wel mocht, ook niet gedaan denk ik.
willemfilm
Zieke onnodiige film. Uitgezet toen de baby werd verkracht.....
. Jak.
jippie2010
Wat betreft kunstzinnigheid, de beeldvoering is dat absoluut wel.
Hmmm... helaas heb je goede argumenten en moet ik mijn stem dus verhogen... +0,5
Thorak
Dankje dat je vind dat ik goede argumenten heb, jammer dat je dat "helaas" vind.
dutchtuga
Zieke onnodiige film. Uitgezet toen de baby werd verkracht.....
. Jak.
Ziek mag je vinden, maar onnodig is 'ie niet, zeker niet in de ogen van de makers.
pabloderks
Onnodig; sowieso nogal een ruim en subjectief/normatief begrip.....
willemfilm
Onnodig; sowieso nogal een ruim en subjectief/normatief begrip.....
Klopt. Maar het is wel mijn subjectiviteit en het zijn mijn normen. Het was ook mijn mening. Sterker, het is nog steeds mijn mening. Je zult het er mee moeten doen.
TomRayder
De film bevat enkele gruwelijke scenes. En zeker als je net vader bent geworden kijk je de film met een heel andere blik.
Ik ervaarde de film niet als een wijze om te choqueren. Het laat, evenals in 8mm, de onbekende duistere lagen van de porno industrie, zien. En ook daar, evenals in hedendaagse horror zoals Saw,Hostel,Grotesque etc wil men grenzen verleggen.
Zelf von ik het einde ijzersterk. Nogmaals gezegd, hoe gruwelijk het ook is. A serbian film is een hele nare, onder de huid zittende productie geworden waar men liever over praat dan naar kijkt.,
UmbraVitae
zwak
it's just a movie e
in het echt gebeuren er goorder zaken en je kijkt toch ook nr het journaal?
barcam
Zeer sombere duistere ziekelijke seksueel geladen film over een ex-pornoster die terecht komt in de ondergrond van de sex industrie. Beelden zijn expliciet en uiterst gewelddadig. Is in de verte vergelijkbaar met Salò o Le 120 Giornate di Sodoma (1975) van Pasolini waarin de gradaties van gruwel ook steeds toenemen naarmate de film vordert. Men kan deze film bekijken als goedkoop effectbejag maar zit veel meer politieke symboliek achter. Niet voor mensen met een gevoelige maag.
Ajax&Filmfreak
Ziek, te ziek zelfs naar mijn smaak.
Maar wel boeiend van begin tot eind.
ipman-99
"Srpski film aka A Serbian Film." ... " !!!
Fantastische ziekelijke film (Heropfrissing) !!! Heerlijke bloederige, sadistische en zieke film
van regisseur Srdjan Todorovic ! De film zit vol met ziekelijke en sadistische zaken !
Expliciete scènes worden absoluut niet geschuwd ..., zowel bij de naakt en seks als bij de kills en
verkrachtingen ! Het bloed vloeit rijk en de soundtrack is opzwepend !
Deze parel is gemaakt om te choqueren ..., wel choqueren deed hij nog steeds bij mijn heropfrissing !

Gruwelijke horrorfilm 'A Serbian Film' verschijnt ongecensureerd op Blu-Ray

Qing Mei Zhu Ma