The Fly (1986)
Geregisseerd door: David Cronenberg
Met onder meer: Jeff Goldblum, Geena Davis en John Getz
Releasedatum: 15 januari 1987
Plot The Fly
"Be afraid. Be very afraid."
Seth Brundle, een briljante maar excentrieke wetenschapper, geeft de journaliste Veronica Quaife de primeur voor zijn laatste uitvinden: een teleporter, waarmee materie verplaatst kan worden van de ene naar de andere plaats. Als hij zichzelf teleporteert vliegt er echter net een vlieg zijn capsule binnen. Hierna is Brundle niet langer dezelfde, en krijgt hij steeds meer eigenschappen van de vlieg.
Seth Brundle
Gynecologist
Nurse
Clerk
medansavamhel
en hij kon echt de juiste bewegingen, en kenmerken als een echte vlieg nadoen.
Een nogal vreemde uitspraak. Hij deed zeker erg vreemd, maar ik zag het totaal niet als typerend voor een vlieg. Overigens, heb je vaker vliegen zo goed bestudeerd dat je een dergelijke gelijkenis ziet? Mij dunkt dat als je een kerel zo door de stad ziet lopen, je niet direct moet denken aan een vlieg.
Donkerwoud
Bizarre mengelmoes tussen menselijk drama en de horror van een griezelfilm. Tussen alle ranzigheid weet Cronenberg echter ook een bepaalde schoonheid in zijn materie aan te brengen. Het levert een bevreemdende film op die eigenlijk boven alle cliches van zijn genre uitstrijkt.
Heerlijke Horror / Science-Fiction film met een uitstekende rol van Jeff Goldblum als Brundle fly. De arm druk scene was geweldig net zoals de eet scene als hij bijna in een vlieg verandert is.
finalman
Als je de dvd hebt met alle dvd's van de fly (alle oude en nieuwe versies), zijn er een hele hoop deleted scenes, die je ook kunt zien in reportage's. In een reportage over the fly 1986 is er verteld met beelden dat Seth de afgekotste voet van Stathis Borans oppakte, en er kwam een zuignap uit Seth's mond, die het bloed en kots terug moest opzuigen. Omdat het te goor was, hebben ze deze scene achterwege gelaten
jumpstylemovie
TV promo ziet er goed uit. Greena Davis en Jeff Goldblum waren in Earth Girls are Easy samen wel te pruimen, dus we zullen zien.
paffy
deze vond ik eerst zooo eng. wat een klassieker. zo maar weer ff kijken :d
Saaimen
Ik heb hem net voor het eerst gezien, echt te mooi goor af en toe, en dat voor een film uit 86, geluiden waren ook briljant!! Van de film zelf kan ik me voorstellen dat het een klassieker is, maar voor deze tijd is het uiteraard een te matige film... de filmwereld heeft absoluut deze film ingehaald qua special effects ed. Voor 86 uniek, 22 jaar later te weinig... maar zo kun je het meest wel relativeren dus 3 sterren, simpelweg voor de tijd van het uitkomen van deze film
Guines
Is gewoon een tijdloze film, zelfs nu lukt het niet om deze goorheid te evenaren, maar daar zit het 'm ook helemaal niet in..
Achter deze zwarte gordijn van ranzigheid zie ik een uitstekende Goldblum waar het verhaal met de nodige tragedie op zo'n realistich mogelijke manier wordt uitgewerkt.
Ik weet nu wel weer waarom ik deze zo eng vond als klein kind, en ik was toen al behoorlijk wat gewend.
Al DeNiro
Een horrorfilm uit de jaren tachtig, toen de genre haar hoogtepunt kende. (The Shining, The Thing, Nightmare On Elm Street, Poltergeist, Gremlins, Childs Play, American Werewolf In Londen, Silver Bullet, Night Of The Creeps, Critters, Ghostbusters)
Jeff Goldblum heeft hier de rol van zijn leven en de transformatie van mens naar vlieg is zeer overtuigend gedaan.
Wat ik ook echt een pluspunt vind, is de muziek die wordt gebruikt op het einde wanneer Goldblums transformatie ernstige vormen aanneemt.
Drs. DAJA
Mag toch gerekend worden tot de hoogtepunten van de body-horror. De film bevat een perfecte opbouw en rekt niets onnodig lang. Der specialeffects waren zondermeer indrukwekkend en weinig films weten op een dusdanige manier dit te verwerken in de spanningsboog. Deze wordt namelijk gehaald uit de angst voor het nog verminkter worden van Goldblums personage en dit wordt zwaarder voor de kijker omdat Goldblum in feite gewoon een slachtoffer is. Erg sfeervolle film van David Cronenberg en z’n status meer dan waard.
Rosicky
De film kent inderdaad een prima opbouw, en komt meteen ter zaken. Het eerste uur vind ik heel erg leuk, en zelfs de eerste periode van de man als vlieg kan ik nog wel uitkijken.
Er zitten inderdaad een aantal leuke scenes in, maar op den duur wordt het een hele gore bedoeling. Alle opbouw wordt aan de kant geschoven, en het wordt een stortvloet aan kots, bloed en dikke puisten. Spijtig.
Vroeger misschien leuk, nu over de houdbaarheisdatum. Smerige effecten, en nooit eng, echt niet.
FunkStarr
- 1920 berichten
Niet eng? ik ben behoorlijk wat gewend maar ik heb gister zowat m'n hele broek ondergescheten, ik kreeg er echt de rillingen van nog steeds.
Het is maar net hoe erg je je kan inleven in een bepaalde film of personage.
Geniale special effects (1986) die nu nog steeds weten te overtuigen, goed verhaal, kortom gewoon een topper en inderdaad hoort hij in hetzelfde rijtje als The Thing, alleen vind ik deze dan veel enger nog.
dionj
Een van de zeer weinige horrorfilms die tegelijk goor, spannend, goed geacteerd zijn en een goed verhaal hebben. Ik heb hem al een paar keer gezien maar deze film blijft gewoon super.
Film streeft ook niet na om eng te zijn, maar is wel heel ontroerend.
Rosicky
Dat ben ik met je eens, maar wat mij betreft verdween alle geloofwaardigheid en het mooie drama nadat het insect in hem de overhand kreeg.
Filmkriebel
Eén van mijn favoriete horrorfilms, omdat hij zo intens dramatisch is. Deed me denken aan griekse tragedies, waar liefde voor altijd ongrijpbaar wordt door mateloze ambities. Het laatste moment is hartverscheurend. Zelden horror met zoveel emotie gezien.
En de transformatie van Goldblum is ongelooflijk smerig. CGI kan niet tippen aan het echte creatieve werk, dat van de handmade make-up effecten van Walas. Zoals we gewoon zijn bij Cronenberg gaan fysiek en psychisch verval opnieuw hand in hand. Schitterende en tijdloze film, die spijtig genoeg nog het statuut van klassieker niet heeft. Een dikke 5 verdomme !!!
FunkStarr
- 1920 berichten
Film streeft ook niet na om eng te zijn, maar is wel heel ontroerend.
Inderdaad, en misschien is "eng" niet helemaal het juiste woord.
Ik bedoelde meer dat ik nog steeds werd "overdonderd" door onder andere het mutatieproces, waarbij er echt ultieme special effects zijn gebruikt. Diep respect voor deze film!
Renee28
Ik kan ook niet zeggen dat ik dit echt "horror" vindt, hoewel ik wel een aantal keren echt geschrokken ben. De eigenlijke "horror" zou dan de nogal smerige transformatie zijn, waarbij ik meer walgde, dan bang was. Maar desondanks heb ik ontzettend geboeid daar deze film gekeken, en deze heeft ook een diepe indruk op mij nagelaten. Wat een tragische film! Als je door alle smerigheden heen kijkt merk je op dat deze film wel een mooie diepere laag heeft.
En wat een special-effects voor een film uit 1986! Het leek allemaal gruwelijk echt, geen wonder dat deze film dan ook de oscar voor beste make-up heeft gekregen.
Vascago
Wat begint als een liefdesverhaaltje eindigt in een lekkere ranzige horrorfilm. De opbouw duurt me eigenlijk iets te lang, maar tegelijkertijd wordt er wel een goede sfeer geschapen. De transformatie is gewoon super gemaakt. Vooral aan het eind zijn de special effects verbluffend goed en ranzig. Het acteerwerk mocht er ook zeker zijn, zeker van Goldblum die weer schittert in de rol van mad scientist. Ook Geena Davis doet het erg goed in haar rol.
Mooie film. Dikke 4 sterren.
Exploitation
Na een heel lange tijd vandaag nog eens herzien en het was zeker de moeite waard.
Als kind kon ik deze film niet echt plaatsen, nu wel ,dus heb hem met 1* verhoogd!
ted_striker
Geweldige film, hele mooie effecten, best nog wat gore en natuurlijk de gebruikelijke Cronenberg-mutaties. Zeer goed acteerwerk van Goldblum, zowel voor, tijdens als na de transformatie. Grappig vond ik de "cameo's" van Cronenberg als gynaecoloog en Videodrome's Barry Convex als dokter.
Ook een ontroerend einde.....
Nomak
Ik dacht een standaard filmpje te zien om de avond te vullen. Heb ik me even zwaar vergist, want The Fly is een zeer goede film. Het verhaal staat al duidelijk beschreven in het plot hierboven, maar wat de film laat zien tart alle verbeelding. Jeff Goldblum vind ik sowieso een prima acteur, maar dit moet toch wel zijn beste rol ooit zijn. Hij is hier dus Seth Brundle, een briljante wetenschapper. Persoonlijk denk ik dat ik gestopt was met het experiment toen de baviaan op afschuwelijke wijze stierf. Maarja, ik ben dan ook geen briljante wetenschapper. Seth Brundle laat zich niet afstoppen en teleporteert zichzelf, niet wetende dat er een vlieg in de cabine zit. Er gaat iets mis, maar daar merken we in eerste instantie niets van. De eerste verandering die zich voordoet lijkt positief. Seth krijgt superkrachten en een klein beetje meer haargroei, maar dat deert hem natuurlijk niet. Maar de transformatie stopt niet en Seth verandert stilaan in een niet zo mooi wezen. De omschrijving "afzichtelijk creatuur" komt bij me op, maar laten we niet vergeten dat hij nog steeds grotendeels menselijk is.
De film heeft erg goede en indrukwekkende special effects, mogen wel bij de beste ooit gerekend worden denk ik. Ik ben geen liefhebber van dat soort ranzigheid, maar dit is gewoon klasse gemaakt. Ook het einde is prima zoals het is. De film stopt gewoon zonder onzin achteraf.
The Fly is een uitstekende film met een bijzonder verhaal, dit is een echte aanrader!
Laat deze film een waarschuwing zijn voor de wetenschap die steeds nieuwe grenzen opzoekt.
Filmkriebel
Niet alleen Goldblums beste rol, meteen ook Cronenbergs beste film. En dit is verder ook een uitstekende remake. Die film uit de jaren '50 was ronduit triest. Daar zie je een normale kerel met een vliegenkop rondlopen. Hier zie je een totale transformatie. Op de DVD die ik hier heb staat ook een hele reportage over de special effects. Die waar Goldblum over de muren kruipt en tot op het plafond vond ik indrukwekkend, en dat is ook één van de beste optische illusies die ik in een film heb gezien.
aunuscus
Ik vond het een sci-fi klassieker, een beetje dramatsich op sommige momenten, maar het was wel lol om te zien hoe comuters er in de jaren tachtig uitzagen.
horrorfreak23
Ik vond de film echt nog goed totdat het menselijk omhulsen van de vlieg afviel. Dat vond ik er persoonlijk wat over. Ik heb hem uitgekeken maar voor mij is het niet voor herhaling vatbaar.

The Fly II
1989

Dat hebben we al eens gezien: Enkele van de best beoordeelde remakes ooit

Alien

The Thing
Horror / Sciencefiction, 1982

Jurassic Park
Avontuur / Sciencefiction, 1993
monsterexperimentmutantmutationhalloweentoronto, canadatransformatieto beam remakeschepselwetenschapperbluntwetenschapbodily dismemberment psychoticparasite underneath skinfly (insect)body horrordisturbedcraziness animal horrormelting animal researchfly/human hybridin-home laboratory body horrorawestruckcommandingdisgustedfrightenedhorrified