• 9.371.747 stemmen

Alice Doesn't Live Here Anymore (1974)

Drama / Romantiek | 112 minuten

Genre: Drama / Romantiek

Geregisseerd door: Martin Scorsese

Met onder meer: Ellen Burstyn, Kris Kristofferson en Alfred Lutter

Releasedatum: 14 augustus 1975

Plot Alice Doesn't Live Here Anymore

"A movie for everyone who has ever dreamed of a second chance."

Na de dood van haar man rijden Alice en haar zoontje zonder een rooie cent op zak te hebben een hopelijk nieuw en beter leven tegemoet. Na een mislukte poging als lounge-zangeres de kost te verdienen, komt Alice te werken als serveerster in een diner waar een gescheiden cowboy haar pad kruist.

avatar van Antonin

Antonin

zelfs in dit 'klein verhaal' toont Martin Scorsese weeral zijn groot meesterschap

avatar van Phantasm

Phantasm

Aardig tussendoortje.

avatar van joost1964

joost1964

Een enorme meevaller. Scorsese is natuurlijk een van de allerbeste regisseurs, maar het is altijd afwachten of zo'n vroege film van een man met zo'n carrière ook 45 jaar nadat hij gemaakt werd, nog relevant is. Wel dus. De miserie van een vrouw die zonder man en inkomen valt, met een zoontje ten laste, wordt hier goed meegegeven. De eerste tekenen van een beetje (vrouwen)emancipatie zijn ook merkbaar.

Prima acteerprestaties. De zoon is een pestjoch, maar ze kunnen niet zonder elkaar. Toen hij met zijn speelgoedrevolvertjes stond te zwaaien, dacht ik eraan dat dit wel eens de inspiratie kon geweest zijn, voor een van de legendarische scènes uit opvolger en meesterwerk Taxi Driver.

avatar van Pecore

Pecore

Deze film wordt genekt door een gebrek aan subtiliteit. Dat geldt zowel voor het schrijfwerk als voor het spel en voor de regie. Karakters zijn het ene moment heel erg sympathiek en het volgende moment heel erg boos en onrechtvaardig. Of heel erg verdrietig (wat zich uit in heel hard huilen) en daarna heel erg gelukkig (met heel hard lachen). Dat wordt nog eens versterkt door de regie. Montage, muziek, cameravoering lijkt te moeten benadrukken in welke gemoedstoestand de karakters zich bevinden, alsof de kijker dat nog niet doorheeft. Heb me er echt aan geërgerd. Zeer matige film.

avatar van Fisico

Fisico

Verscholen achter een halve road movie werpen we een blik op het kleine gezinnetje van Alice en Tommy. Wanneer ze op tragische wijze verlost is van de ene slechte man, kruist ze het pad van een andere. Wat wil je ook? Goede zorgzame partners vind je nu over het algemeen niet in nachtelijke cafés. uitzonderingen steeds mogelijk.

Een romantische film zou ik het niet noemen, daarvoor is het te tragisch en zijn er te weinig "kaarsen". Bij momenten wel leuk of grappig en het is daar waar de kleine Tommy een belangrijke rol speelt. De kleine vlegel is ontwapenend om niet te zeggen erg vrijpostig in zijn antwoorden naar zijn moeder. Een goed pak voor de broek had in sommige middens zijn deel geweest. Met het ventje mist een stabiele thuissituatie. Veelal zit hij ook in zijn eentje in een motelkamer te wachten tot zijn moeder afgepeigerd naar huis komt.

Fijn gedaan allemaal. Niets wereldschokkends, maar gewoon erg degelijk en zeer van genoten. Het leven is hard als single mom en als je er wat goed uitziet, dan cirkelen de wellustige aasgieren rondom je...

avatar van ibendb

ibendb

Ellen Bustyn geweldig hier en haar Oscar was meer dan verdiend.

Dit is een heel echte film met echte personages en echte problemen. Het is soms best hard, maar zo is het leven ook. Dit is een geweldig verhaal over hoe het leven niet altijd gaat zoals je het gepland hebt en dat tweede kansen niet altijd zijn zoals je ze voor ogen hebt.

De hele cast is geweldig, maar uiteindelijk spant Burstyn de kroon. Haar zoete zangstem kalmeerde me veel meer dan ik had verwacht.

avatar van Shadowed

Shadowed

Boeiend en tot op zekere hoogte vooral toegankelijk, maar het acteerwerk kan dat amper versterken. Uiteraard spreek ik daarmee diverse gewonnen prijzen tegen, toch wist het me echter niet te overtuigen. Ellen Burstyn maakt te veel gebruik van grote en onovertuigende emoties die haar personage vooral onuitstaanbaar maken. In dat opzicht wordt ze regelmatig overklast door de bijpersonages, aangezien deze worden voorzien van een iets menselijker karakter en minder theater. Leuk zijn de momenten in het restaurant en vooral de stukken met Harvey Keitel, maar eenmaal de romantiek naar voren wordt getrokken zakt het niveau en de relatieopbouw slaat daarnaast amper aan. Ik kon me niet inleven met de benarde situatie tussen moeder en zoon, waardoor een hoop dramatiek niet aansloeg. De cinematografie binnen de opening vond ik echter zo mooi dat ik een halfje extra aan het gebeuren toeken.