• 9.474.507 stemmen

Met onder meer: Marc Barbé, Elina Löwensohn en Géraldine Voillat

Gesproken taal: Frans

Releasedatum: 18 november 1999

Plot Sombre

Jean is een poppenspeler die door het zuiden van Frankrijk trekt. Geregeld pikt hij vrouwen op - prostituees of strippers - die hij vervolgens vermoordt. Normaal menselijk contact is hem vreemd: hij praat niet met ze, commandeert ze hoogstens, en wurgt ze. Langs de snelweg ontmoet hij Claire. De aantrekkingskracht tussen hen is instinctief en ondefinieerbaar. Er lijkt een vorm van genegenheid mogelijk, misschien zelfs van liefde, maar Jean blijkt niet in staat zijn duistere driften te beteugelen. Hij doodt haar niet, maar het ervaren van gevoelens voor een ander mens brengt ook geen verlossing...

avatar van niethie

niethie

Goed nieuws inderdaad! La Vie Nouvelle ook toevallig, dat je weet?

avatar van sinterklaas

sinterklaas

Die helaas niet, had ik begrepen.

Nee die helaas niet, wel Un Lac.

avatar van sinterklaas

sinterklaas

Dat is dan weer wel klote. Waarom geven ze dan niet gelijk al de 3 films uit?

avatar van Malick

Malick

Ik ben vorige maand begonnen met de Brakhage box en de schaamteloze eerbetonen vliegen me om de oren. Afgelopen week The Jacket gezien en wat was dat een nutteloze ode aan onder andere Mothlight. Nu zag ik gisteren Sombre en Grandrieux weet juist met zijn Brakhage-invloeden er een prachtig geheel van te maken. Het voegt iets toe. Het heeft een betekenis. Want net als in de Cinema van Brakhage dwingt ook Grandrieux ons om dieper te kijken. Naar het doek/beeld. Naar onszelf.

Het is een tijdgenoot van Gaspar Noé. Maar staat wat meer in zijn schaduw omdat hij nauwelijks de publiciteit opzoekt. Verder is net als het werk van Noé behoorlijk pessimistisch waar je zeker even voor moet gaan zitten en vervolgens moet laten bezinken. Want het slaat behoorlijk in.

Als ik moet kiezen tussen Seul contre tous (1998) of Sombre (1998). Dan ga ik zonder twijfel voor de laatste.