Genre: Komedie / Drama
Met onder meer: Nino Manfredi, Francesco Anniballi en Maria Luisa Santella
Gesproken taal: Italiaans
Releasedatum: 22 februari 1979
Plot Brutti, Sporchi e Cattivi
In een krottenvoorstad van Rome woont een gezin van vijftien leden in één zelfgebouwde barak. Het gezinshoofd heeft tijdens het werk zijn oog verloren. Dat hij daarvoor een premie van een miljoen lire heeft ontvangen, houdt hij angstvallig voor de rest van de familie verborgen. Wanneer hij verliefd wordt op een prostituee en haar ook nog onderdak verschaft, leidt de afgunst van de familieleden tot drastische daden.
Giacinto Mazzatella
Paride
Maria Libera
Vittoriano
neo
Het is vooral wennen aan de karakters, aan de onsympathieke vader nog het meeste. Het plezier van zijn geld verstoppen ging mij toch steeds meer vermaken. Vond het eigenlijk nogal vreemd dat ik pas na een half uur kon lachen om allerlei dingen. De de laatste zoveel minuten met het diner en daarna zijn geweldig! 3.5 sterren
93.9
Hilarische film.
Het deed me denken aan de films van Emir Kusturica.
Alleen vind ik bv. Black Cat nog ietsjes meer hebben.
Verder hou ik wel van die bende.
Ja, Kusturica (waarvan ik alleen Time of the Gypsies zag) zag ik ook terug. Heeft duidelijk deze film in zijn collectie. Toch is die film wat mij betreft net wat geslaagder in het in beeld brengen van een leven aan de rand van de maatschappij, was die film net wat leuker en had ie net wat meer karakter dan deze. Desalnietemin een leuke film.
Querelle
Volgens mij ligt dat aan het pessimisme van deze film. Costurnica is veel lyrischer. Dit is nog zwarter dan een black comedy. De enige les die er voor de personages valt te leren is roeien met de riemen die je hebt. Maar voor dat het zover is zie je slechts afgunst en woede, dat alleen door het theatrale optreden van Nino Manfredi en het nonchalante acteren van de rest van de cast word opgevangen.
Liwwie
Jullie willen het gewoon niet zien hè?!
Moet je niet op rekenen.... Ik zie deze als een drama... gitzwart.... Hij is zelfs niet eens associaal maar laat zien wat voor slechts geld bij mensen bovenhaalt.... dat je hier en daar je doodlacht heeft meer te maken met de maatschappelijke spiegel....
Briljant.... italiaanse detailherkenning.... oftewel italiaanse cineasme van weleer...
4,5 van mij met een optie voor 5... van het weekend nog een keer zien....
Gentlepeople
Super-de-luxe film. Vooral die oma die, terwijl het 'huis' afbrand gewoon en de rest haar al was vergeten, voor de televisie blijft zitten om Engels te leren. Hij komt net niet binnen m'n toptien omdat hij qua acteerprestaties het niet haalt bij de andere. Het geeft wel een beeld van sloppenwijken in grote steden. Denk niet dat de werkelijk in het geheel anders is. Vond het destijds, na de eerste projectie, een baanbrekende film. Nu heb je er vele in z'n soort.
jd1954
Leuke film, aan det eind een klein beetje langdradig, maar dat wordt ruimschoots vergoed door het verhaal. Wat een familie. A-sociaal in nog erg zacht uitgedrukt.
mikey
Meedogenloze sfeerprent van de krotten in Rome. Hilarisch akteerwerk (de moeder van de playmate, opoe, het gezinshoofd en zijn vrouwen enz.), schitterend kamerawerk en editing. Snoeihard en tranen van het lachen. 5*****
Simon & Jac
Nino Manfredi is magnifiek, maar ook de overige personnages zijn goed gecast. Hoogtepunten: papa komt thuis met vriendin, de vergiftigings-scene en de vechtpartij met de nieuwe kopers van het huis op de vuilnisbelt. Ook een aardige soundtrack.
Prachtfilm van Scola, die nauwelijks een verhaal nodig heeft om te boeien.
Onbegrijpelijk. Moviemeter ziet liver deze Nederlandse dvd-hoes. Vindt iemand een scherper plaatje dan dit?
*Nientjah*
Erg grappige film maar ik heb er maar een uurtje van gezien en daarna viel ik in slaap (deels omdat hij een beetje langdradig was en deels omdat ik doodmoe was)
Rataplan
Kom op deze film is helemaal niet te vergelijken met Flodder daar is ie veel te geniaal voor. De enige die in de buurt komt is black cat white cat. Alleen wordt hier ook een sociaalpunt aangepakt, is het beeld van het meisje dat aan het einde van de film zwanger naar buiten komt niet het toppunt van tragiek, gevangen in de omgeving waarin je groeit, gedoemd tot mislukking !
Briljante film die me behoorlijk wist te bekoren, geen enkel moment verveelde en me veelal aan het lachen maakte. Vooral omdat ik zulke mensen ken en ook zulke omgevingen heb gezien. Ettore slaat de spijker op z'n kop, zo zijn ze ook werkelijk !!
martin1952
heb hier met veel plezier naar gekeken, alleen al door een nino manfredi in de hoofdrol om je vingers bij af te likken. kun je zien wat een beetje geld kan doen met jezelf en de familie.
bulder
mijn eerste film die ik s.nachts op mijn zwart/wit tv,tje zag op de wdr...vond het een super film drama hilarisch armoe... alles zat erin.. zou er nu nog met plezier naar kijken
Vinokourov
Schrijnend en grappig tegelijk. Het bevat een aantal bijzonder geslaagde momenten, zoals oma's pensioen en de climax rond het diner. Toch zal de verdrietige bende van de krottenwijk me meer bijblijven dan de lolligheden. Sommige dingen komen weliswaar absurd humoristisch over. Het lijkt me echter dat Scola met deze film ergens een kern van waarheid heeft willen tonen, namelijk de erbarmelijke omstandigheden waarmee sommige Italianen zich moesten behelpen.
JTV-kijker
- 2017 stemmen
De film geeft een mooi beeld over de arme krottenwijken in Rome en hier daar heel absurde grappen. Ik heb er in ieder geval van genoten, vooral de deuntjes die in de film aanwezig waren, waren prachtig. Ik hoop dat ik nog eens ooit muziek kan vinden van deze film. Voorlopig geef ik de film 3.5, misschien dat ik later mijn stem nog eens verander als ik de film nog eens zie.
Olaf K.
Scola filmt het leven op de schroothopen van Rome, waar hele families in kleine huisjes ’s nachts nog net niet op elkaar hoeven te liggen. Alhoewel, met de zeden is het losjes gesteld, zodat ook incest niet ontbreekt in de dagelijkse beslommeringen van deze Felliniaanse stoethaspels. Het zijn beesten, is de strekking, maar Scola maakt subtiel duidelijk dat deze satire - die grenst aan een farce - de onderklasse niet veroordeelt maar slechts gebruikt als illustratie voor de hele mensheid. Zo zien we door de deuropening van het krot heen in de verte de Sint Pieter liggen, terwijl naast de deuropening een schilderij hangt van diezelfde Sint Pieter. Synecdoche, Rome
Het is genieten vanaf het fabuleuze openings-shot. De camera draait een paar rondjes in een ontwakende kamer, en als de camera is uitgedraaid is de film al op volle toeren. Doet blij vlagen meer dan denken aan Kusturica’s Time of the gypsies.
stefan dias
Mooi tableau dat in de lelijkheid veel schoonheid weet op te diepen hoewel dat wellicht niet de bedoeling is. Ondanks dat iedereen voor zijn geld en eigen hachje moet vrezen, heerst er toch een prettig sfeertje daar op die heuvel. Te danken aan het mooie licht en de gedateerde, maar mooie muziek.
Ik was twee weken geleden nog in Rome. Jammer, want ik zou graag die plek eens opzoeken. Met die spoorwegbrug en het Vaticaan verderop moet dat niet zo moeilijk wezen.
goongumpa
Geweldige film. Grof, hard, vuil, maar vooral levend! Neo-neorealisme, zeg maar.
goongumpa
Nog een stapje verder dan het neoralisme bedoelde ik eigenlijk. Niks geen geromantiseerde, 'nobele' armoede of "kijk eens hoe erg" sentiment, maar vuile en gemene armen in een film die een stuk zwarter (komisch ook) is.
mikey
Ik ken maar 1 neoreal flick (fietsendief) en die was beslist sentimenteel.
mikey
Dan snap ik de link nog steeds niet met neorealisme. en volgens mij wordt dat 'ook niet gezegd'.
Friac
Je moet de film niet vergelijken met Flodder, maar puur qua personages en platvloersheid/grofheid kan je toch niet anders dan denken aan Flodder? Bij mij was dat toch zo in elk geval, misschien ook omdat die oma zo sterk leek op opa Flodder... De bruisende energie die uit de miserabele levenssituatie springt, wederom in combinatie met de lelijke personages, doet ook wel denken aan Black Cat, White Cat inderdaad.
Ik vond het een héérlijke film. Als zoveelste in het rijtje hier vond ik de mengeling humor-tragiek bijzonder geslaagd. Scola schetst een haarfijn, hopelijk ietwat absurd (bv. de kinderen die overdag in een kooi worden opgesloten zodat ze niet in de weg lopen: fantastische vondst!), beeld van een Romeinse sloppenwijk. De smerigheid zit werkelijk overal en dit wordt fantastisch ondersteund door een hele sliert ranzige, verdorven personages. Het idee van een patriarch die zijn hele familie haat en wantrouwt en die familie die hem veracht en hem slechts duldt in de hoop ooit zijn geld te pakken te krijgen, zo'n idee levert een heerlijk verhaal op.
De grote kracht van de film is dat hij enorm veelzeggend en gedetailleerd is, zonder daarbij het risico te lopen in een "saaie alternatieve film" te vervallen. Integendeel: Brutti Sporchi e Cattivi heeft het tempo van een sneltrein en slingert je continu tussen verachting en de lach. Schitterende film die strandt op een miniem zuchtje van de 4,5*.
Jawaddedadde
Hallo, wat een film zeg!
Vuil, lelijk en gemeen: da's in geen enkel opzicht overdreven. Alles in deze film ziet er erg vies en vuil uit: de mensen, hun gedragingen, de woningen..De regisseur schetst hier absoluut geen romantisch beeld van het Bel Paese, integendeel zelfs. De film speelt zich af in Rome, of beter, aan de rand van Rome, in één of andere krottenwijk. Uit niks blijkt de grandeur van de Città Eterna.
Maar ook al ziet alles er nog zo smerig uit, het is wèl knap geschoten en gemonteerd. En vaak worden de beelden ondersteund door schitterende muziek, althans dat vond ik toch.
Het verhaal dan: erg tragikomisch en absurd. Van een disfunctionele familie gesproken. Moet niet gekker worden: drie of wat generaties die onder één (gammel) dak wonen, vader die als een tiran (over)heerst, z'n vrouw (wat een dragonder!) af en toe wat mot geeft, op z'n kinderen kruipt, vaker dronken dan nuchter is en als klap op de vuurpijl z'n minnares (wat een fort!) mee naar huis neemt en dan doodgemoedereerd vertelt dat ze blijft slapen. En dan vertel ik nog maar de helft.
De film is een aaneenschakeling van dramatische voorvallen die bij tijd en stond wel een glimlach opwekken, maar dan alleen maar omdat je zelf niet in die situatie zit. Verder is de humor die er zeker in zit vaak gitzwart.
Het wemelt van absoluut onsympathieke personages ook die zich gedurende de hele film eigenlijk niet ontwikkelen en gewoon blijven doen waar ze goed in zijn: elkaar de duvel aandoen. Enige personage waarvoor ik een beetje sympathie koesterde was het meisje dat 's morgens water ging halen en zich over de kindjes ontfermde.
Dat zij op het einde van film zwanger bleek te zijn (van haar vader, van één van haar broers, wie zal het zeggen?) vond ik ronduit tragisch en tezamen met de opkomende zon, het vergezicht over Rome en de mooie muziek kreeg ik toch echt een krop in m'n keel. Finale scène blijft maar in m'n hoofd rondspoken.
Wat een film...
pippo il buffone
Deze voorloper van Flodder
doet zijn naam alle eer aan.De film trakteert ons 2 uur lang op onappetijtelijke scènes c.q. mensen,met Manfredi in de rol van papa Tocchi als triest hoogtepunt.
De film is behalve een parodie op het neo-realisme ook een eerbetoon aan Buñuel:de verwijzingen naar los olvidados en Viridiana zijn overduidelijk.Natuurlijk kan Brutti....dan ook niet zonder centrale droomsequentie.Het was trouwens ook los olvidados dat afrekende met het neo-realisme,een genre dat in de seventies al zo goed als dood was.
Opmerkelijk zijn de antieke namen van vele personages:Giacinto,Romolo,Iside enz..Christo se è fermato a Roma,blijkbaar,en dat met de St. Pieter op de achtergrond..
Voor een realistischer beeld van de sloppen in Rome kun je beter b.v. Accattone van Pasolini bekijken,Brutti..blijft daarvoor te veel steken in het groteske.De 2 laatste scènes maken duidelijk dat je bij deze film moet lachen om niet te hoeven huilen.

Una Giornata Particolare
Drama, 1977