• 9.373.188 stemmen

Brutti, Sporchi e Cattivi (1976)

Komedie / Drama | 115 minuten

Met onder meer: Nino Manfredi, Francesco Anniballi en Maria Luisa Santella

Gesproken taal: Italiaans

Releasedatum: 22 februari 1979

Plot Brutti, Sporchi e Cattivi

In een krottenvoorstad van Rome woont een gezin van vijftien leden in één zelfgebouwde barak. Het gezinshoofd heeft tijdens het werk zijn oog verloren. Dat hij daarvoor een premie van een miljoen lire heeft ontvangen, houdt hij angstvallig voor de rest van de familie verborgen. Wanneer hij verliefd wordt op een prostituee en haar ook nog onderdak verschaft, leidt de afgunst van de familieleden tot drastische daden.

avatar van FisherKing

FisherKing

Weer zo'n indrukwekkende film van Ettore Scola. Nino Manfredi speelt hier de sterren van de hemel. Bijzondere sfeer zit er in de film. Die mensen in een krottenwijk, zonder ambities, met een perfect zicht op de St Pieter.

avatar van hugohei

hugohei

Luidruchtige volkse klucht. Geweldig !

Prachtfilm!

Nino Manfredi is een soort van kruising tussen Ischa Meijer en kapitein Haddock. Magnifiek!

avatar van chrissie

chrissie

te gek voor woorden, grandioos

Hehehe, je zal er maar tussen leven.

Vergeleken met deze familie zijn de Flodders een braaf modelgezinnetje.

avatar van Wouter

Is dit op dvd?

Uitgegeven in Nederland door Homescreen, op dvd ja!

avatar van Ramon K

Ramon K

Zeer vermakelijke Italiaanse 'Flodder in het kwadraat' met goed spel van de acteurs en een aangename sfeer. Nino Manfredi speelt het hoofd van een gezin wonend in een krottenwijk, die Ma Flodder op alle fronten overtreft qua asociaal gedrag. Geweld, ontrouw, poging tot moord, hoeren, stelen.........de gehele familie doet er aan mee! Mooie muziek ook. Leuk dat 'Babyface Ettore Garofolo' (uit Pasolini's Mamma Roma) een rolletje heeft. Zij gezicht lijkt onveranderd na al die jaren. Mooiste scene (vooral qua beeld) is het moment dat pa beseft dat ie vergiftigd is; het begint opeens te donderen en te bliksemen.....zeer mooi effect!

Ik geef 3,5 sterren.

avatar van narva77

narva77 (crew films)

Geweldige en soms hilarische klucht!

Toch wel knap dat je zo'n goede film kunt maken, terwijl er in de hele film praktisch geen enkel personage zit waarvoor je echt veel empathie kunt opbrengen...

avatar van gotti

kappeuter schreef:

Via vergelijk.nl vind ik de dvd het goedkoopst bij nlstore: 23,43.

Nlstore heb ik niet zo'n goede ervaring mee, duurde veel te lang.

Dan zou ik voor Bol.com gaan, daar is 'ie voor 24,94 incl.

Hij is nou voor een spotprijsje te koop bij de FRS net als een paar anderen in de "Italiaanse meesterwerken" reeks (o.a. Kaos, de passolini over het leven van Jezus en una giornate particorale (sorry, m'n Italiaans is niet zo heel goed...)

Goodfella

Volgens Vrij Nederland (op de hoes van de dvd) is dit de definitieve afrekening met de romantiek van het Italiaans neorealisme. Ok, point taken. Maar dat neemt niet weg dat regisseurs als Kusturica en Fellini veel beter zijn in het verbeelden van Dwaze Chaos op het scherm. De film is niet echt grappig en niet bijzonder mooi gefilmd, op wat leuke overzichtsshots van de huiskamer na dan. Het draait vooral op de asociale typetjes.. da's even leuk, soms érg leuk, maar niet genoeg voor bijna 2 uur film.

Och, bij mij ging het er in als koek. Zo'n bizarre leven-op-vuilnisbelt film heb ik nog nimmer gezien. Prachtige en komische weergave van het bestaan aldaar.

Goodfella

Geef mij maar de zigeunerkampen uit Time of the Gypsies en Black Cat, White Cat of de filmset uit Otto e Mezzo, om maar 's wat te noemen. Er gebeurde hier weinig dat in een gemiddelde Flodderaflevering niet ook gebeurd. Om die vergelijking ook maar te maken..

Pfff. Deze film heeft veel meer in z'n mars dan een Flodder film.

Vertel!

..behalve dat alles hier nét een stapje verder gaat en uiteindelijk ook vrij dramatisch eindigt.

Dat bedoel ik; de aanpak en setting is zoveel anders. Flodder is een en al kolder, deze film heeft dramatisch ook nog wel een beetje in z'n mars en de hoofdpersonages zijn niet een en al bordkartonnen figuren. Zoals ik al zei; deze film schetst ook nog eens heel mooi de chaos en de absurditeit in een krottenwijk.

Goodfella

Ben ik het niet helemaal mee eens. Chaos en absurditeit; oké, ook al is dat in andere films beter uitgewerkt. Maar al die figuren komen weinig verder dan platte typetjes hoor. Het is zonder uitzondering allemaal tuig met weinig individualiteit. Je hebt de sloerie, de hoer, de dikke moeder, de metrosexueel, wat zielige kindjes, een oma en uiteraard de vader die scheit heeft aan alles. Heeft iemand De Tokkies al genoemd?

Ok, daar neem ik genoegen mee, met 'niet helemaal'.
Flodder is plat vermaak om het plat vermaak. Daar zit helemaal geen nuance in. En geen beeld van een bizarre leefgemeenschap.
Natuurlijk zie ik de overeenkomsten wel, maar zoals ik al zei, deze film heeft meer in z'n mars.
Neem bijvoorbeeld de poging tot vergiftiging.

Goodfella

Da's toch alleen maar één stapje verder? Noem ik juist minder genuanceerd. Kan het niet echt serieus nemen in ieder geval, vooral omdat de rest wél heel lollig bedoeld is.

We komen er niet uit. Bovenal vind ik dat deze film veel meer karakter heeft dan een Flodder film.

Nope!

Zie trouwens dat je Time of the Gypsies niet hebt gezien. Aanradertje dus

edit:

kappeuter schreef:

Bovenal vind ik dat deze film veel meer karakter heeft dan een Flodder film.

Is ook wel zo, alleen komt het er niet echt uit.

avatar van FisherKing

FisherKing

Vreemd dat er over komedie gesproken wordt. Ik vond het een gitzwart sociaal drama met een wat lichtere (humoristische) ondertoon. Geen echte komedie. Derhalve compleet onvergelijkbaar met het uiterst platte Flodder, dat enkel pretentieloos vermaak wil zijn.

En ik vind dat het er wel uitkomt.

Goodfella

Denk dat ik gewoon sneller ergens om moet lachen dan jij . Zie ook bijvoorbeeld No Man's Land laatst. Het ligt er voor mij hier té dik bovenop om serieus te nemen.

Wat FK zei

Goodfella

Jullie willen het gewoon niet zien hè?!

avatar van montenegro

montenegro

ALS MEN NU EEN "SCOLA" GAAT VERGELIJKEN EN OP ééN LIJN ZETTEN MET EEN FLODDER,

DAN NOEM IK DAT EEN ......... FLODDER!

avatar van T.O.

T.O.

Ook gezien, en ik neig eerder het kamp van Goodfella te kiezen.

De enige overeenkomst met "Flodder"is dat er een grootouder in 'n rolstoel in voorkomt, verder niets! Ik heb de film nu 'n keer of zes-zeven gezien, maar Ik zie nog steeds nieuwe dingen gebeuren. Het is ongelooflijk wat er binnen één film allemaal verteld wordt, en als je ziet in welk een armoe zich alles afspeelt, dan is 't allemaal wél zeer geloofwaardig! Ik vind 't een fantastische film, die zeker betere kritieken verdient. Voor mij is 't een klassieker die in iedere verzameling thuishoort.

avatar van The One Ring

The One Ring

Een zeer goed gemaakte film die wel het een en ander te zeggen heeft. De regiseur schiet vele 'mooie' plaatjes van het landschap en daar zit ook een beetje het nadeel. Soms kijken we net even iets te lang naar iets, terwijl ik toch wel weer een keer verder wou met de gebeurtenissen. En er zitten wat leuke gebeurtenissen in. Vooral rond het einde krijgt de film meer vaart en wat humor. Leuk hoe die familie in een strijd verwikkeld raakt met die vader. En na afloop is er nog niks gebeurt.

De film is wel een beetje te vergelijken met Flodder, maar ik vind hem meer neigen naar Festen. Ook een familie met een groot probleem met elkaar. Deze film mist de kracht van Festen, maar is niettemin zeker eentje die je eigenlijk eens geprobeert moet hebben.

3,5 sterren

avatar van Bas17

Bas17

Geweldige film, goed beeld van de wijk en ook nog humoristisch!! Aangeraden gekregen door mijn ouders en terecht 4 sterren voor nu, mss later 4.5 zelfs