Genre: Misdaad / Drama
Gesproken taal: Engels en Italiaans
Releasedatum: 16 september 2010
Bekijk via Videoland
Plot The American
Jack (George Clooney) is een huurmoordenaar die, nadat een klus in Zweden uit de hand is gelopen, aan zijn werkgever Larry zweert dat zijn volgende klus tevens zijn laatste zal zijn. Voor deze laatste klus, waar zijn opdracht gespecificeerd wordt door de Belgische Mathilde (Thekla Reuten), duikt hij onder op het Italiaanse platteland, in een idyllisch klein stadje. Ondanks het feit dat Jack normaliter een afkeer heeft van menselijk contact, maakt hij kennis met een lokale priester en laat hij zich meeslepen in een romance met de mooie Clara. Zet Jack zo zijn laatste klus en nog belangrijker, zijn eigen veiligheid op het spel?
- Trailer (YouTube)
- A Very Private Gentleman (BoekMeter)
- The American (MusicMeter)
- Kijk op Videoland
Hunter #2
Man on Vespa
Old Cheese Vendor
SaNDuTjE
Nou als ik de trailer zo nog eens herbekijk wordt er duidelijk weergegeven dat de film romantiek, actie, thriller en tragere speelfilm momenten bevat. Het is overduidelijk geen James Bond of een Jason Bourne type film. Het is dus maar hoe je naar een trailer kijkt. Vallen alleen de actie momenten je op en verwacht je alleen dat dan heb je in mijn ogen niet goed naar de trailer gekeken.
Ik vind het heel knap dat je uit de trailer kunt opmaken dat het een trage film zou zijn. Dan heb ik dat in die anderhalve minuut van actie, thriller en romantiek toch gemist blijkbaar...
JaylaGrande
Waarom doen een hoop mensen hier nogal minachtend over diegene die deze film helemaal niets vinden. Ik val toch ook niemand aan die het wel goed vindt. Ik vind het gewoon een flut film, niets meer en niets minder, wat de bedoeling van de regisseur dan ook moge zijn.
Omdat ze niet kunnen verkroppen dat er mensen zijn die in slaap vallen bij hun 'meesterwerkje'. De redenen dat je deze film goed MOET vinden zijn klaarblijkelijk dat als je hem niet goed vindt je een 'Jason Bourne' verwachtte (WTF?), je allerlei verwijzingen en hints (waar niemand ook maar 1 voorbeeld van heeft gegeven!) hebt gemist die het verhaal wel interessant maakten en omdat het een 'Arthouse' is en je daarom super lange scene's van iemand die trappen oploopt heel artistiek moet vinden.
kuk
I rest my case..
oemoemenoe
tja , volgens gerrjit of zoiets ben je geen kenner als je een film vind floppen....
ik denk dat geeritj beetje eenkennig is....
Thorak
Tja het hele begrip ''filmkenner'' vind ik persoonlijk nergens op slaan. Het is een moeilijk tot niet te definieren begrip. Maar dat bij deze film (mede door de trailer blijkbaar) door velen een ander soort film verwacht is toch overduidelijk. Daardoor kan een film negatief beoordeeld worden maar zeker ook wel positief. Het is een film die je moet liggen. Bij mij was dit zeer zeker het geval, maar ik kan me wel voorstellen dat voor velen dit niet zo is. Het ligt er ook een beetje aan hoe je naar de film kijkt. Ga je zitten wachten totdat er van alles uitgelegd word dan zal de film inderdaad niet boeiend zijn, maar zit je zelf de hele tijd te bedenken wat er zou kunnen gaan gebeuren en wat de gevolgen kunnen zijn van de dingen die hij doet, dan kan het best interressant zijn.
GuyB
Heb je volledig gelijk in.
Karl van H.
speel·film de; m -s film waarin acteurs optreden
Dat is een veel accuratere beschrijving ja, nu je het zegt
mordang
De sfeer die de film heeft de manier waarop het wordt bereikt dat je de leegte van de hoofdrolspeler begrijpt en voelt is een 5 waard. Maar het verhaal is nogal dun en op het plot gewoon onlogisch...een afknapper. Dat is maar een 1 waard. Dus het gemiddelde is op zich niet zo slecht, maar het had zo veel beter kunnen zijn, als het verhaal wat logischer en dieper was geweest.
mordang
Wanneer je het gelijknamige boek in de hand neemt van Martin Booth, blijkt pas hoe Corbijn heeft zitten knoeien met scenario en script.
Dan was dat hele Zweedse intermezzo niet nodig geweest, wat afgrijselijk amateuristisch overkwam.
Om mee te beginnen is "Falfalla" - Clooney geen huurmoordenaar maar een wapenhandelaar die zich gevestigd heeft in een klein dorpje in de Abruzzen. Voor z'n plezier schildert hij vlinders.
Geen moeilijk,stuntelig geknoei zoals in Corbijn's film waar Clooney beweert een fotograaf te zijn maar na enig doorvragen van de pastoor al niet blijkt te weten hoe hij het moet aanpakken.
De rol van de mysterieuze tussenpersoon is enigszins overgenomen uit De Jakhals van Forsyth.
Thekla Reuten is de (huur)moordenares die een wapen zoekt via tussenkomst van Pavel die onnodig melodramatisch zijn rol speelt met hier en daar een oneliner.
Ze loopt in een ouderwets aandoend broekpak dat haar slecht zit en gaat aan een terrastafeltje zitten waar het idiote dialoog begint over het aan te schaffen wapen.
Hier blijkt duidelijk dat Corbijn niets van wapens weet. Reuten wil een wapen voor betrekkelijk kleine afstand, ergens tussen de 50 en 70 meter. Kaliber 5.56 heeft haar voorkeur.
Dan begint het ingewikkeld aandoende verhaal dat zo simpel is als wat.
Clooney, de wapenhandelaar, komt uiteindelijk aanzetten met een MP40 uit WWII, oftewel de bekende Schmeisser. Een machinepistool gemaakt voor gevechten op korte afstand en het wapen van officieren, veldgendarmerie en tanksoldaten. Gestuntel met een zgn geluiddemper
wat voor een wapenhandelaar een volstrekt onnodige zaak is.Dat soort attributen is overal normaal te koop maar Corbijn wil hier een soort "Jackalachtige" sfeer creëren.
Ook het overbekende pimpen van de kogel komt regelrecht uit Forsyth's pen: een gaatje boren in de kogelpunt,opvullen met kwik en achteraf dichtsolderen.
Wat een BS! En pure plagiaat.
Het meisje Clara speelt haar rol goed, zoals eigenlijk iedereen dat doet behalve Clooney zelf.
Het is een aardige nuance in de film, alleen moet je je afvragen of een bordeel in een dorpje als Castelvecchio (1170 inwoners) wel levensvatbaarheid heeft.
In het boek van Martin Booth is ze een studente die op die manier aan de kost komt iets realistischer.
Het intermezzo met de onbekende Zweedse schutter gaat achteloos voorbij aan de gevolgen die een schietpartij in een dergelijk klein dorpje zou hebben.
Thekla Reuten wordt door Cloonedy opgehaald om het wapen te testen. Met geroutineerde gebaren zet ze het in elkaar en monteert de geluiddemper. Dan zet ze het wapen aan de schouder en drukt de telescoop pal tegen haar oogkas dat haar in werkelijkheid een ferm blauw oog zou bezorgen als ze het wapen op die manier afschoot. Uitermate stom om zoiets in detail te filmen en daarop niet te letten.
De film hangt verder van losse scènes aan elkaar en merken we pas goed de afwezigheid van een goed scenario/script.
Een film met hier en daar goede momenten. Muziek en casting zijn prima. Reuten in haar onderbelichte rol komt heel professioneel over, daar valt niets op af te dingen. Degene die tegenvalt is Clooney zelf. Zuur kijkend, zonder al te veel emotie, wandelt hij door de film heen alsof hijzelf niet in zijn rol gelooft, dat blijkt duidelijk uit zijn lichaamstaal.
De ingrediënten om een goede film te maken waren duidelijk voorhanden, alleen ontbrak een goed scenario en een regisseur die wist wat hij deed. Een zwaar gemiste kans!
Ik sluit me hier dus bij aan.
Thorak
Had je niet gewoon kunnen typen "ik sluit me bij Baba Chui aan" ofzo?
Bibelonseberg
Vond 'm ook tegenvallen, veel vragen die niet werden beantwoord. Vooral de vraag waarom hij in het begin van de film zijn vriendin neerschoot is een groot raadsel .
Maar ook wie die lui waren die hem in Zweden beschoten, waarom hij een geweer moest afleveren en waarom hij er nou aan moest, wat uiteindelijk ook lukte .
Deze film leek wel of je het laatste deel zat te kijken van een reeks. Maar niets was minder waar, dus enorm veel gaten en vraagtekens. Jammer. En ik kreeg ook steeds de indruk dat ik naar een Nespresso reclame zat te kijken. Constant dat grote hoofd van Clooney in beeld.
De verwachtingen lagen misschien wel te hoog. Echter, ik ga 'm niet nog een keer kijken en zal 'm ook niemand aanbevelen.
Dreman
Clooney speelt goed en het hele sfeertje in Italië wordt prachtig neergezet. Toch zitten er wel wat onduidelijkheden in de film die nooit verder uitgelegd worden, en op de één of andere manier bleef ik toch met een beetje onvoldaan gevoel achter, had er toch iets meer van verwacht.
Ben de Hoog
Corbijn de fotograaf. Op die manier ben ik ook naar de film gaan kijken. En hij heeft inderdaad aan de verwachting voldaan, werkelijk prachtig oog-plezier. Uiterst zuiver lens-werk. Maar ook het geluid was minsterns net zo zuiver en mooi. Nagenoeg geen fouten, de schrikmomenten waren echter een beetje te achterhaald. En wat daar helemaal bovenuitstak was de Vespa in de steeg. Op een stille avond op het platte land in Italië hoor je een koe schijten op een kilometer afstand, maar het geluid van die Vespa kwam uit het niets. En een vlinder vliegt niet zoals in deze film, die fladdert meer. Zo zijn er meer beelden die ik verdenk van computerondersteuning. Het oog van die stervende schutster is bijvoorbeeld onwerkelijk scherp in beeld. Maar toch, de vakkennis van de wapenmaker is van dezelfde kwaliteit als van de regie. Hele mooie plaatjes. Die vrouw tijdens die schietoefening liep eigenlijk naakt, ook al had ze een jurk aan. Mooi gedaan. Het verhaal, dat die traag is maakt voor mij de film juist aangenaam. Maar hij is wel een beetje voorspelbaar. Toen Clooney die koffer weer opende wist ik al wat hij van plan was. Clooney vond ik erg goed spelen, hoe hij iemand neerzette die erg in de knoop zit deed hij overtuigend. Al met al erg genoten van deze film.
Spurs12345
Vond de film tegenvallen. Begreep de film niet helemaal en er bleven heel wat vragen onbeantwoord. Ben toch naar de film blijven kijken hopend op de clue. Maar ik begreep hem niet helemaal.....
rolexrobbie
Zeer mooi gemaakte film die heel erg langzaam het verhaal van de hoofrolspeler vertelt.
mooie landschappen en goede details ( o.a. wapensmid)in de film.
zeker niet voor diegene die voor aktiefilms gaan. Al met al een spannende en onderhoudende film.
Thorak
Wel héél erg wannabe-Melville. Scenario rammelt ook best.
JoBBuS
Dude, je eerste vraag vind ik ronduit dom (kan het niet anders zeggen). Als je wilt dat ik 'm beantwoord, laat maar weten. De tweede vraag is niet belangrijk voor de film. En dat je het gevoel had dat je naar een Nespresso reclame zat te kijken... man, man... sorry hoor gast, maar ik vind het geen goede argumenten om deze film te kraken. Je hebt deze film dan door de verkeerde bril bekeken. Als je een thriller verwachte met een pakkend plot vol onverwachte wendingen, inderdaad dan zit je mis.
En mijn reactie moet je niet te persoonlijk opvatten. Ik vind je vraag dom, niet de persoon in zijn geheel.
Ten eerste gebeurde er niets origineels en ik vond ik veel onzin. Het quasi-poëtische gedoe met het vlindertje, het feit dat een bloedmooi hoertje zomaar voor een klant valt, het idiote gegeven dat de grote baas uiteindelijk zélf met een pistolltje achter de hitman aangaat en dan ook nog op een volslagen doorzichtige manier probeert neer te schieten... en zo is er nog meer.
Trouwens, terugdenkend vond ik Clooney ook niet sterk genoeg. Uitstekende comedy actor, maar hij heeft niet de presence van bijvoorbeeld Charles Bronson in het eerste kwartier van The Mechanic.
Het beste van deze film is de opening.
Dan rammelt het toch niet? Maar is het gewoon niet verrassend genoeg voor je.
Thorak
Ik denk dat Wouter liever personages ziet zónder menselijke eigenschappen.
Dat het hoertje voor de klant valt, waarom zou dat niet kunnen? Zijn hoeren geen mensen dan ofzo?
Dat de baas aan het eind zelf achter Clooney aan gaat zal mischien komen omdat hij gedacht heeft ''als je wilt dat het goed gebeurd moet je het zelf doen''?
Als mensen gefrustreerd of geirriteerd zijn doen ze wel vaker omdoordachte dingen die niet geheel logisch of rationeel overkomen, opzich ook niet heel vreemd dus.
Sorry hoor maar ik kan dit niet als rammelende elementen zien, alleen maar als menselijke gevoelens en emoties, juist dat is dan ook waar deze film op leunt en niet op aktie en spektakel.
Dan rammelt het toch niet? Maar is het gewoon niet verrassend genoeg voor je.
Mensen die onlogische dingen doen, zoals aan het einde, vind ik rammelen.
Ik denk dat Wouter liever personages ziet zónder menselijke eigenschappen.
Rare conclusie.
Zeker wel. Maar het is een flauwe filmrealiteit. Nou vooruit, misschien ook een nogal typsische mannenfantasie.
Dat gaat er bij mij dus niet in. En al zeker niet de manier waarop.
Misschien niet vreemd, maar sterk kan ik het in een scenario ook niet noemen. Meer een manier om er maar een eind aan te breien.
Daar vraag ik ook niet om.
eduard
Wat een slechte film was dat. De eerste 3 kwartier gebeurt niets op de eerste minuten na en de laatste 3 kwartiers gebeurt ook niets tot de laatste minuut. Echt bagger de bagger de bagger film.
russo
de argumenten van baba chui kloppen inderdaad, maar als je even bedenkt dat jij misschien 1 van de zeer weinige bent die wat over wapens weet, dan moet je ook begrijpen dat dit dit helemaal geen afbreuk aan het verhaal doet, ik weet niks van wapen dus heb hier ook absoluut niet opgelet of het wapen wat te zien is wel degelijk een lange afstands wapen kan zijn.
over het bordeel, het is mij niet opgevallen dat het bordeel daadwerkelijk in het dorp zelf stond, zou voor mij net zo goed in een grotere stad iets verderop kunnen zijn?
ondanks dat al je argumenten dus wel zullen kloppen, vind ik dit geen afbreuk aan het verhaal doen, op het ongeluk met de auto na, wat wel apart was
verder vond ik het visueel een zeer goede film, erg mooi camera werk (op een enkele slechte focus-pull na) perfect de sfeer neergezet en qua verhaal was het iets minder, maar naar mijn mening zat er genoeg spannings opbouw in.
al met al 4 sterren
Thorak
Baba Chui weet ook niets van wapens af hoor, er komt in de hele film namelijk heen MP40 voor...
Het wapen dat hij levert is een Ruger mini 14, uitermate geschikt voor het doel waarvoor het gebruikt moet gaan worden.
Zijn verhaal over de supressor klopt ook al niet, er word zelfs duidelijk gezegd dat het geen silencer wordt, maar een supressor. Het verschil tussen de 2 wordt ook duidelijk uitgelegd.
De meeste klachten over deze film (zoals bij de meeste films) komen voort uit het zelf niet opletten en zijn in de meeste gevallen ook compleet onterecht!
Voor de vergelijking:
Zoals je kunt zien lijken beide wapen in de verste verte niet op elkaar...
dj_goof
opzich een goede film alleen als je spanning en wat sensatie verwacht dan kom je hier van een koude kermis thuis.
zoals velen voor mij al schreven een goede arthouse film dat ckr.
verder moet je hem wel gezien hebben george cloney blijft gewoon een geweldig acteur.
mrhanky
+1 voor het bericht hierboven mij.
Ik vond het geen slechte film. George Cloney zet een goede rol neer en de film kijkt verder lekker weg. Je moet alleen niet verwachten dat je allemaal actie te zien krijgt. Het gaat hier meer om het verhaal.

Nieuw op HBO Max: Sean Penn en Dakota Johnson samen te zien in 'Daddio'

Kijktips voor Valentijnsdag: déze romantische films vind je op Netflix