• 9.384.766 stemmen

Gesproken taal: Engels en Italiaans

Releasedatum: 16 september 2010

• Videoland Bekijk via Videoland

Plot The American

Jack (George Clooney) is een huurmoordenaar die, nadat een klus in Zweden uit de hand is gelopen, aan zijn werkgever Larry zweert dat zijn volgende klus tevens zijn laatste zal zijn. Voor deze laatste klus, waar zijn opdracht gespecificeerd wordt door de Belgische Mathilde (Thekla Reuten), duikt hij onder op het Italiaanse platteland, in een idyllisch klein stadje. Ondanks het feit dat Jack normaliter een afkeer heeft van menselijk contact, maakt hij kennis met een lokale priester en laat hij zich meeslepen in een romance met de mooie Clara. Zet Jack zo zijn laatste klus en nog belangrijker, zijn eigen veiligheid op het spel?

avatar van TinkerTex

TinkerTex

De Nederlandse regisseur Anton Corbijn is van huis uit fotograaf en dat is duidelijk te zien. De cinematografie is fenomenaal! Verder is de film vrij ingetogen. Voor Amerikaanse begrippen is er weinig actie in te vinden dan je normaal bij dit soort films aantreft.

Hoewel het acteerwerk en dialogen goed te noemen zijn, voelt de film soms saai aan. Aan de andere kant: door het ingetogen karakter blinkt de climax echt uit.

avatar van wade

wade

Niet mijn film. Zet deze in slow-motion op en hij staat stil !

avatar van GuyB

GuyB

wade schreef:

Niet mijn film. Zet deze in slow-motion op en hij staat stil !

Blijf vooral weg bij Once Upon A Time In The West dan.

avatar van Fryce

Fryce

Relaxte films met een lekker ritme, mooie omgeving en prima spel.

avatar van Thorak

Thorak

Baba Chui schreef:
Corbijn had voor een entree in de States en Amerikaanse ster nodig en misschien leek het plot op papier meer dan het in werkelijkheid geworden is.
Ik heb al eerder mijn mening gegeven, maar weinigen die naar de kern van het verhaal kijken.
Tant mieux voor Corbijn, want het verhaal spoort eenvoudig niet. Het zijn een aantal losse draden die ergens - waar? - bij elkaar moeten komen.
Falfalla (Clooney) is om te beginnen geen huurmoordenaar maar een wapenhandelaar. De huurmoordenaar is juffrouw Reuten.
Hier raakt Corbijn de draad van het verhaal kwijt en dat kun je zien aan het dialoog dat volgt.

Corbijn, je had het schitterende verhaal van Forsyth "No Comebacks" als basis moeten nemen dan had je een waanzinnig mooi plot gehad waar je deze cast prima in had kunnen laten werken. Dat had je een vracht geld gescheeld en een tig betere film opgeleverd.
En neem in het vervolg een assistent-regisseur die bij de big boys heeft gewerkt die over je schouder meekijkt.
Je bent zelf overduidelijk de draad al vrij snel kwijt geraakt. Clooney is weldegelijk een huurmoordenaar, er word zelfs bij het telefoontje over zijn laatste opdracht iets gezegd als "Dit is een makkie, je hoeft voor deze de trekker niet eens zelf over te halen".
Waarom zou hij een andere assistent regisseur nodig hebben? Hij heeft gewoon een film in zijn eigen (foto)stijl gemaakt en dat is héél erg mooi geworden. Dat het jou niet bevalt is iets anders.

Baba Chui schreef:

Dat sommigen hier het verhaal niet snappen en denken dat Clooney helemaal geen huurmoordenaar was

Omdat hij in de gehele film geen een huurmoord uitvoerd en alleen een wapen regelt voor Reuten is hij geen huurmoordenaar? Misschien nog een keer herzien want het ging allemaal te snel voor je?

avatar van blurp194

blurp194

Net na een maand of twee voor de tweede keer gezien. Dat komt de film wat mij betreft alleen maar ten goede, ondanks dat ik nog wel zo'n beetje in m'n hoofd had hoe het afliep was het toch nog steeds een erg spannend verhaal.

Er zitten inderdaad zoals hier al een paar keer bijvoorbeeld door Baba Chui uitgelegd is nogal wat foutjes en onwaarschijnlijkheden in het script - daar volstrekt mee eens. Voor wat betreft de verschillen met het boek, vind ik dat we het Corbijn niet mogen verwijten dat hij het boek niet precies verfilmd heeft. Dat het verhaal daar wat onlogisch door wordt wel, en de detailfouten natuurlijk ook.

Hoe dan ook, ik vind de detailfouten niet zoveel afleiden dat het er een mindere film van wordt. Net als de vaak gehoorde klacht dat er weinig gebeurt - als je goed oplet, gebeurt er een heleboel, maar misschien dan niet met veel geschiet en gillende banden.

Enorme pluspunt van de film zijn de zorgvuldige en mooie beelden. In een net iets andere stijl dan de fotografie waar Corbijn bekend om stond - donker, zwartwit, grove korrels - maar zeker heel verzorgd, en met af en toe echt prachtige beelden.

Violante Placido - wat een mooie naam trouwens! - en Thekla Reuten zijn behalve bloedmooi ook nog perfect gecast in hun rol van onwaarschijnlijk lieve snol en mysterieuze koele killer. Clooney, nouja, doet z'n werk prima maar laat zichzelf niet van een nieuwe kant zien, hij draait een rol af die we wel eens vaker van hem gezien hebben.

Kortom, prachtige film waar misschien nog net iets meer van gemaakt had kunnen worden met wat meer aandacht voor de details in het verhaal. Doet dat af aan de kwaliteit? Wat mij betreft nauwelijks.

avatar van Thorak

Thorak

blurp194 schreef:

Dat is precies dat ik ook al probeerde uit te leggen, maar veel mensen zijn daar blijkbaar blind voor als het niet word voorgekauwd...

blurp194 schreef:

De stijl die jij nu beschrijft is een fase geweest (die tot zijn grote ergernis veel is gekopieerd) maar zeker niet zijn enige stijl. Het is inderdaad wel de stijl waar hij bekend om staat.

avatar van jumperjack

jumperjack

Ik vond dit dus een uitgeproken saaie flutfilm en daar heb ik niets aan toe te voegen!

avatar van Medeeen

Medeeen

1,5* voor het camerawerk wat er mooi was.

Veder vond ik hem erg saai maar vooral niet boeiend, ik snapte de Clou nie

avatar van miab

miab

Ik heb niet snel het gevoel dat ik anderhalf uur van mn leven heb weggegooit.. :S Heb ik net gedaan. Reuten acteert goed, Clooney ook en daarom ben ik gul met mn stem nog. De film duurt voor anderhalf uur ontiegelijk lang, flinterdun verhaaltje, geen actie. Deze gaat bij mij in de "nooit meer kijken"-map

avatar van prediker

prediker

Tergend trage film die het moet hebben van sfeervolle totaalshots en detailcamerawerk die uitzoomen naar de persoon in kwestie. Dit allemaal om de leegte en eenzaamheid van het afgestompte karakter van de hoofdpersoon te benadrukken. Kortom ik heb mij stierlijk verveeld.

avatar van jasper1988

jasper1988

ik val niet snel in slaap tijdens een film, maar kon er nu niks aan doen. mooi camerawerk, maar een zeer traag tempo in de film...

avatar van JaylaGrande

JaylaGrande

Medeeen schreef:

1,5* voor het camerawerk wat er mooi was.

Veder vond ik hem erg saai maar vooral niet boeiend, ik snapte de Clou nie

Die was er ook niet... gewoon traag en inhoudsloos vermaak en dan ook nog eens bijzonder onrealistisch

avatar van Evelien.x

Evelien.x

Ik heb hem net gekeken en gelukkig is het nu overdag want als ik moe was, zou ik in slaap zijn gevallen. Ik weet eigenlijk niet wat ik nu van de film moet vinden. Van de ene kant is die echt saai en zit er heel weinig actie in, van de andere kant is het een goede film maar snap ik hem gewoon niet. Het verhaal is erg onduidelijk, als ik de achterkant van de DVD niet had gelezen, had ik niet geraden dat Clooney en Reuten allebei huurmoordenaars zijn. En waarom moest Jack dood?
Zouden degene die zo slim zijn en de film wel begrepen dit even kunnen uitleggen, want ik kan er echt niet tegen als ik een film niet snap.

Trouwens dat 'schrikmoment' wanneer de hoer achter Clooney staat is echt perfect.

avatar van Skinny Binny

Skinny Binny

Het gegeven is geweldig; een trage film over George Clooney die af en toe iemand afschiet in Italië. Des te groter is de deceptie als de knulligheid zich met het verstrijken van de scènes in vol ornaat ontvouwt. De dialogen deden me denken aan de klassieker Zomerhitte om meer dan een verkreukelde reden. De dunne plot, verrassend in zijn voorspelbaarheid, had ik vooraf verwacht om de minimalistische karakterschets niet te veel af te leiden.

Het grote probleem is echter dat er helemaal geen karakterschets is. George Clooney speelt een flat character waar geen enkele diepgang of ontwikkeling in te bekennen is. Als ik George Clooney nu zou moeten omschrijven, zou ik zeggen: een man van weinig woorden, niet uitgesproken vrolijk, maar als hij dan wat zegt is het willekeurig. Ik vind het een misser.

avatar van La__Belle

La__Belle

Ik vind het jammer hoe sommige mensen op deze film reageren.

Ik ben zelf 18 en heb in een videotheek gewerkt, dus realiseer ik me dat sommige andere verwachtingen hadden van deze film en ik vind ook dat veel mensen er niet op worden geattendeerd dat dit echt een 'arthouse' is.

Ik denk dat het Corbijn meer om het geheel plaatje gaat en om het feit dat wat hij maakt een kunstwerk moet wezen i.p.v. een commercieel verkopende film.

Ik ben daarvoor, dus ik ga voor een 5,0.

Daarbij denk ik dat de karakterschets zeker wel aanwezig was in deze film, ik heb uit deze film ingeinterperteert dat Clooney's karakter vrij ingetogen is, juist door het feit dat Clooney weinig zei. Clooney's karakter is een autistische einzelganger en ik denk dat het wel duidelijk werd. Sommige personages hebben gewoon weinig woorden nodig. Sommige mensen zijn juist doordat ze zo complex en moeilijk zijn simpel te omschrijven.

Oh en de scene met Jack en de pastoor, wát een klasse acteerwerk.

avatar van La__Belle

La__Belle

Thorak schreef:

Ik had het niet beter kunnen zeggen.

avatar van freddy80016

freddy80016

arthouse film, 4 sterren

avatar van oemoemenoe

oemoemenoe

slecht tot geen verhaal , weinig tempo en een min voor acteren ondanks de mooie vrouwen die vriendin of hoertje spelen.

zonde van m,n tijd om naar de filmzaal te fietsen .

deze film is een flob.

avatar van Gerritj

Gerritj

Mijn voorganger oemoemenoe (o.i.d.) is een echte kenner.

Zie foto

avatar van freddy80016

freddy80016

het is een realistische film over het leven van een spion...jason bourne en james bond zijn entertainment en actie,verre van realiteit,...maar dit is eens iets anders,dit verhaal geloof ik,het is ook niet bedoeld als mainstream (advertizing wel door productie) door regisseeur...Clooney speelt een sterke rol...het is geen film voor een doorsnee film liefhebber

avatar van brasikurtz

brasikurtz

"Control" was een briljante film zonder opsmuk van Corbijn en dat schepte hoge verwachtingen.

Op de mooie beelden van de natuur en het dorpje na,is dit na "River Wild" de slechtste film die ik ooit gezien heb. Waardeloos plot,traag en een "verhaal" wat voor geen meter klopt.

avatar van jumperjack

jumperjack

Waarom doen een hoop mensen hier nogal minachtend over diegene die deze film helemaal niets vinden. Ik val toch ook niemand aan die het wel goed vindt. Ik vind het gewoon een flut film, niets meer en niets minder, wat de bedoeling van de regisseur dan ook moge zijn.

jumperjack schreef:

Omdat van sommigen die de film niks vinden de argumenten van waarom nergens op slaan. Tevens zijn er veel mensen die gewoon naar de film zijn gegaan en volgens mij een Jason Bourne verwachtte. Beetje research van te voren kan geen kwaad niet, dan weet je wat je kunt verwachten. Ik wil het woord niet gebruiken maar ik vind dat wel een beetje dom

avatar van SaNDuTjE

SaNDuTjE

Als je de trailer bekijkt dan vind ik het niet vreemd dat veel mensen de film vinden tegenvallen. Ik vind het ook erg slechte marketing om een film op die manier aan het publiek te introduceren.

Maar wanneer je er van te voren rekening mee houdt ga je er toch anders naar kijken en zou je tot de ontdekking kunnen komen dat het toch niet zo'n hele slechte film is zoals de meesten hier verkondigen.

Althans, dat is mijn ervaring

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

Dat is het inderdaad, slechte marketing. Zo bereik je een verkeerd publiek. Je ziet zo'n James Bond achtige affiche, verwacht een hoop actie en dan krijg je een eerder traag opgebouwde thriller waar je uiteindelijk niet voor stond te springen.

avatar van GuyB

GuyB

Ik had me op voorhand ook niet ingelicht en aan de cover is het inderdaad wat James Bond-achtig. Maar na een paar minuten wist ik al met wat voor een film ik te doen had. Vond het eigenlijk heel wat beter dan wat ik eerst verwachtte.

avatar van Lof78

Lof78

het deed mij aan van die suspens films uit de jaren 50-60 denken... de man with no name- achtige films...de straatjes van een echt italiaans dorp waren echt fraai.

SaNDuTjE schreef:

Nou als ik de trailer zo nog eens herbekijk wordt er duidelijk weergegeven dat de film romantiek, actie, thriller en tragere speelfilm momenten bevat. Het is overduidelijk geen James Bond of een Jason Bourne type film. Het is dus maar hoe je naar een trailer kijkt. Vallen alleen de actie momenten je op en verwacht je alleen dat dan heb je in mijn ogen niet goed naar de trailer gekeken.