• 9.378.090 stemmen

Genre: Thriller / Sciencefiction

Oorsprong: Verenigde Staten / Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: Christopher Nolan

Met onder meer: Leonardo DiCaprio, Ken Watanabe en Joseph Gordon-Levitt

IMDb beoordeling: 8,8 (2.782.038)

Gesproken taal: Engels, Japans en Frans

Releasedatum: 22 juli 2010

Plot Inception

"Your mind is the scene of the crime."

avatar van Montorsi

Montorsi

Reinbo schreef:

Wat een boutfilm. Zelden een sterk concept zo slecht uitgewerkt gezien. Later meer.

This means war ben ik bang

avatar van Reinbo

O, ja er zat ook geen enkele humor in, een beetje relativering had geen kwaad gekund als je twee en een half uur naar een saaie en voorspelbare goocheltruuk moet kijken....

avatar van Bartt88

Bartt88

Reinbo schreef:

O, ja er zat ook geen enkele humor in

Jawel, maar niet jouw humor blijkbaar.

avatar van Sgerrard_8

Sgerrard_8

Ik vond Di Caprio toch ook niet erg overtuigend. Bijvoorbeeld zijn manier van kwaad worden, bepaalde gelaatstrekjes. Leek allemaal héél erg op zijn rollen van bijvoorbeeld The Departed en Shutter Island. Ergens is dit wel begrijpelijk omdat de personages weinig tot geen diepgang krijgen, maar toch.. Ik vond Tom Hardy de grote acteerster van de film! Levitt vond ik ook niet slecht.

avatar van Reinbo

Vertel? Bij mij heeft de zaal geloof ik 1 keer moeten lachen, heel kort overigens. Maar wat waren de funny moments?

avatar van Brooklyn

Brooklyn

Reinbo schreef:

[. Is dat werkelijk het beste wat hij kon bedenken om ook maar het gevoel van dromen te benaderen?

Als je droomt oogt dat voor jou ook realistisch, anders zou je meteen doorhebben dat je droomt. Ik heb nooit dromen waar de kleuren vreemder, mooier, feller, lichter etc zijn. Alleen de situaties doen vreemd aan, visueel lijkt het vooral op het alledaags.

avatar van Q Jones

Q Jones

Ja, hoor.

Al na een half uur bekroop mij het gevoel dat het niets ging worden. De droomwerkelijkheid werd uitermate matig vormgegeven en in beeld gebracht en het verhaal begon als een simpele heistfilm waarbij de leader of the pack eerst zijn team ging samenstellen. Een architect, een chemist, much ado about nothing vond ik het.

Dan volgde er wat tamme actiescenes en vervelend gedoe rondom een ex wat alles behalve mystiek of inrigerend was. Al snel dacht ik aan hoe mooi er wel niet met een droomwerkelijkheid gespeeld zou worden als een dergelijk script in handen van Lynch, Jackson, Arronofski of zelfs Boe gevallen was. Maar niet bij Nolan. Hij schotelde mij enkel shotjes voor die je voornamelijk verwacht in 'niets aan de hand' films als Meglio Gioventu en The Green Mile, alles mijlen binnen het veilige krijtlijntje.

En dan ook de belichting, veel verder dan de kleur amber kwam hij niet. Verder was het akkelig plat en kil allemaal. Is dat werkelijk het beste wat hij kon bedenken om ook maar het gevoel van dromen te benaderen?

Verder werd er zoals meestal bij Nolan weer uitermate vlak geacteerd en wis hij zelfs Page tot een kleurloos bordkartonnen typetje te maken. Enkel bij Levitt zag ik soms een vaag teken van leven in de ogen blinken wat mij aan een echt personage deed denken.

De digital effecten waren trouwens ook erg matig, in de gemiddelde Sony Brava reclame zijn ze met meer creativiteit bedacht en beter gerenderd. Dieptepunt van de sneeuwlawine, daarin ontbrak elk detail.... Al vond ik ook die trein niet echt overtuigend, miste massa.

Actie was ook nergens speciaal, in ieder geval niets nieuws gezien. Enkel de eerder genoemdezweefscenes waren aardig, het hoogtepunt van de film.

Kortom ik vond het echt zwaar teleurstellend, met name omdat ik het concept wel ijzersterk vind. Hopelijk mag iemand anders ooit deel 2 maken, want er moet meer uit te halen zijn.

En voordat ik alle fanboys over me heen krijg. Ik kan me best voorstellen dat je dit leuk en mooi vind, maar mij beidt het helaas totaal niet wat ik zoek in een film. Daarvoor heb ik dit allemaal al te vaak voorbij zien komen.

Het acteerwerk van Hardy was ook echt heel goed vond ik evenals Berenger en DiCaprio.

Ik ga er maar niet op in want je krijgt waarschijnlijk over een half uur genoeg gezeik over je heen dus ik zal je sparen , ieder zijn mening toch veel plezier straks

avatar van dulcinea

dulcinea

Reinbo schreef:

Er zaten bij mijn weten wel enkele funny moments in, niet veel en subtiel maar ze zaten erin.

Voor de rest ga ik zelfs ni beginnen over jouw review Reinbo, laat ons zeggen dat mijn smaak niet verder van de jouwe kan liggen en dat ik het gewoon jammer vind dat je zo kan specularen voordat je een film al maar gezien hebt en dat je er dan uiteindelijk ook helemaal niet meer kan van genieten. Voor sommige mensen is het gewoon nooit goed genoeg zeker.

avatar van Sgerrard_8

Sgerrard_8

Idd Reinbo, de film was voor jou al om zeep toen je de popcorn ging halen, jammer, maar ik kan het -in tegenstelling tot vele anderen- wel perfect begrijpen waarom je deze film slecht vindt. Voor en tegenstanders zijn er altijd, maar de tegenstanders krijgen geen respect, dat is het verschil.

avatar van Reinbo

Als je mijn berichten van voor dat ik de film zag leest, kun je zien dat ik er juist zin in had. De vorige twee film van Nolan vond ik best goed. (al vind ik hem geen uitzonderlijk sterk regisseur) Bovendien sprak het concept mij aan, dat maakt de teleurstelling ook enkel groter.

avatar van jacobine_rodijk

jacobine_rodijk

Djaxx schreef:

Als er 1 akteur de laatste tijd enorm gegroeid is zal hij het wel zijn zeker?

Groeien doet ie wel maar niet in veelzijdigheid. Laat hem maar is eens in een komedie opdraven en zijn talenten vallen al snel teniet in beperking.

avatar van Bartt88

Bartt88

Reinbo schreef:

Eens even denken. Dat moment met die granaatwerper. Gordon-Levitt die zoent met Page.
Gordon-Levitt die bijna van zijn stoel valt om de ''schok'' uit te leggen. En het draaiende, misschien vallende, tolletje op het einde is toch best leuk bedacht?
Verder hadden Emes en Saito hun grappige momenten. Maar de film heeft een ernstige en serieuze lading dus veel grote grappen zijn ook niet nodig, slechts een beetje gniffelen is genoeg.

avatar van Threeohthree

Threeohthree

Reinbo schreef:

Wel vind ik vreemd dat je dit als een totaal levenloze film neerzet. Wat het toch moeilijk kan zijn met een redelijk ingewikkeld verhaal. Natuurlijk kan het zijn omdat het je niks boeit, het verbaasd mij alleen dat zoon lage score geeft. Verder moet ik ondanks onze verschillende mening, je argumenten vrij duidelijk en onderbouwd zijn en kan dus moeilijk verdere kritiek geven.

avatar van dulcinea

dulcinea

jacobine_rodijk schreef:

Ik blijf ook wel fan van Leo maar ben het hier wel mee eens, z'n laatste rollen lijken allemaal toch héél sterk op elkaar. Ik zou hem ns graag iets totaal anders zien doen, maar ik vind hem nog altijd super in wat hij doet hoor. Toch was Gordon mijn favoriet in de film, die is pas aan't groeien de laatste jaren!

avatar van laundromat

laundromat

Zeer indrukwekkend en vermakelijk! Heb me letterlijk geen minuut verveeld. Het voelde ook niet als ruim 2uur. Heb los van zijn debuut alle 'Nolans' gezien. Hij is echt goed! En pas 39 (:

De film klopt ofzo. Ik dacht vaak: ja logisch. Hoewel ik niet alles meteen snapte. Ga 'm gewoon nog vaker kijken (:

Goede cast. Gelachen, kippenvel knap hoor, kippenvel bij iets wat door computers is gemaakt; ik doel op de scène in Parijs waar het straatbeeld op zijn kop gezet wordt en er 'gebouwd' wordt.

Ik wist het al, maar nogmaals bevestigd: wat een mooie vrouw is Marion C

Grappig dat ik 'grote' films als Avatar en deze kan waarderen, terwijl ik toch het meest fan van arthouse en andere kleine' films.

Al met al heerlijke avond gehad die erg snel ging wat voor mij een goed teken is. De Hertog Jan afterwards smaakte dan ook zeer goed!

Threeohthree schreef:

Ingewikkeldheid heeft ook niets met levendigheid te maken. Denk dat Nolan zich zo heeft moeten focussen om zelf de draad niet kwijt te raken, dat hij vergeten is op de spelvreugde te letten.

En zeg nu eerlijk, kun jij na het zien van deze film ook maar iets vertellen over het karakter en/of beweegredenen van Cobb (of een van de anderen?)

laundromat schreef:

Dat vond ik dan een van de weinige leuke vondsten. (om ook maar iets positiefs te zeggen. )

avatar van thelostlaurens

thelostlaurens

Net gezien in de bios, wow wat geniaal alle theorien spoken nog steeds door mijn hoofd, wat een geweldig einde ook, voor mij is dit beter dan de Matrix Ik vind trouwens dat de tol blijft tollen, hier heb ik uitgebreide theorien over, maar ik denk niet dat dit de plek is om dat te posten

maar als je dit leest en je twijfelt, stop met twijfelen! deze film is zo geniaal!! een klassieker wat ik je brom!

avatar van notnotfun

notnotfun

Reinbo schreef:

Actie? Ze blazen een skihut op en er valt een busje van de brug... Of ben ik nog iets vergeten?

Jij bent gemeen .

Reinbo schreef:

Bij mij kruipte juist het gevoel dat hij er een beetje nutteloos bij liep. Waar di Caprio overal wat specialisten vandaan haalt lijkt Levitt eigenlijk niet meer dan een inwisselbaar hulpje.

Reinbo schreef:

1 gniffelmomentje was toen Levitt Page en Page zoenden. Voor de rest geen humor in de film gevonden inderdaad.

avatar van Reinbo

Hij was ook wel een inwisselbaar type, maar als hij in beeld kwam kreeg ik wel meer het idee naar een echt persoon te kijken (en die zoon was ook nog wel ok). Leo keek alleen maar moeilijk.....

avatar van notnotfun

notnotfun

Idd, wat was eigenlijk de taak van Levitt .

avatar van yeyo

yeyo

En dan maar lachen als ik zei dat deze film over-cast was.

yeyo schreef:
En dan maar lachen als ik zei dat deze film over-cast was.

Je moest eens weten........ Caine is nog niet eens een edelfigurant (Mag twee keer een koffer dragen en een deur open houden) en Postlethwaite zelf nauwelijks als figurant (ligt met een buisje in z'n neus in bed) te bestempelen......

avatar van rep_robert

Toch een tegenvaller van Nolan, tuurlijk is alles lekker bombastisch aan de film en ziet het er visueel gelikt uit. Helaas bekroop me wel een klein gevoel van teleurstelling, dat ligt toch vooral op verhaal technisch gebied.

De film duurt maar liefst 148 minuten, dit betekent dat er een boel nietszeggende plotjes in de film zaten. Vooral dat gedoe met DiCaprio en zijn overleden vrouw zorgden er vooral voor dat het tempo uit de film gehaald werd. Daarbij komt ook nog is dat ik het geen sterke rol van DiCaprio vindt en dat ik bijna geen sympathie voor zijn personage had. Dit nekte de film helaas wel richting het einde, wat behoorlijk langdradig en saai werd. Er werd op een gegeven moment ontzettend vaak geswitcht tussen "Limbo", de sneeuwbunker, Levitt in de lift en de auto die in het water viel.Veel nutteloze en saaie actiemomenten traden op dit moment de film in, vooral al die vuurgevechten in en rondom die sneeuwbunker waren behoorlijk saai en dus ook niet boeiend.

Ook zaten er veel nutteloze bijrollen in de film waarvan je na de film dacht of ze werkelijk wat hebben toegevoegd, Caine en Levitt bijvoorbeeld. Ondanks dat het prettige acteurs zijn waren het maar nietszeggende personages. Zo vond ik Page bijvoorbeeld veel leuker en ze voegde tenminste ook echt wat toe.

Jammer, want het verhaal in de basis is best intelligent en dat was eigenlijk ook het leukste aan de film. De momenten dat ze bezig waren om Robert Fischer Jr. zijn gedachten/dromen te manipuleren waren het interessantst.

Visueel ziet de film er wel prachtig uit, veel mooie scenes en de droomwereld wordt vooral in het begin prachtig neergezet in Parijs. Toch bekroop me richting het einde toch ook het gevoel dat ze met de droomwerelden er meer uit hadden kunnen halen. Te veel kreeg ik het gevoel dat ik naar een grafische opgepoetste versie van een Ocean's film zat te kijken. Een groep mensen probeert iemand te bedotten, alleen met wat mooiere settings.

Helaas, een lichte vorm van teleurstelling. Er werd teveel afgedwaald naar verhaallijnen die niet boeiend waren, omdat de film teveel pretendeert te zijn. Zo kom je veel actie tegen, zit er teveel dramatiek in en tegelijkertijd poogt het een hersenkraker te zijn. Jammer, want deze film heeft zoveel potentie, nu dramt het een half uur te lang door.

avatar van jacobine_rodijk

jacobine_rodijk

notnotfun schreef:

Idd, wat was eigenlijk de taak van Levitt .

'The Point Man' wordt die gerefereerd als op de posters. Volgens mij was hij zo'n beetje de rechterhand van Cobb en was hij, in tegenstelling tot de rest van het team, niet gespecialiseerd in iets specifieks maar een beetje van alle markten thuis.

Overigens samen met Hardy (vooral toen ie blond was) de beste aanwezigheden uit de film.

rep_robert schreef:

Toch een tegenvaller ....nu dramt het een half uur te lang door.

Als ik je recensie lees, waar ik mij goed in kan vinden, vind ik je score aan de hoge kant.....

Ik vond eigenlijk geen enkele wereld echt mooi of bijzonder. En moest je bij dat kleine huisje in de stad ook niet aan Up! denken.

avatar van rep_robert

Puur omdat ik al smsjes kreeg dat het de film van het jaar was Reinbo. Daardoor had ik eigenlijk op een klein meesterwerkje gehoopt.

Heb me overigens prima vermaakt, alleen de teleurstelling overheerst een beetje, waardoor mijn recensie ook een beetje negatief oogt.

avatar van Reinbo

Maar in vind dat je recensie wel perfect de zwakke punten bloot legt. Eerder reeel dan negatief.

avatar van donkied

donkied

WOW, Wat een dijk van een film hebben we hier. Deze film is echt briljant. Het verhaal zit zo in elkaar dat het net niet te moeilijk was en constant intressant blijft. Mijn complimenten.

DiCaprio speelt weer een zeer goed hoofdrol maar hij is niet op z'n best moet ik zeggen.

Het verhaal bestaat natuurlijk niet uit een plot maar uit meerdere. Naast de diefstal is er natuurlijk het gedoe met z'n overleden vrouw wat ik echt prachtig vind uitgewerkt en heel intens voelt. Misschien remde dat de film een beetje af maar dat kon geen kwaad naar mijn zin.

Ik zat op sommige momenten gewoon te zoeken naar een fout die de eerder genoemde feiten over de dromen onderuit zouden halen maar helaas. Het klopt allemaal (dacht ik) en het wordt allemaal technisch gezien ook heel fraai uitgewerkt. Vooral de vechtscene zonder zwaartekracht, Bravo.

Prachtige film die ik aan kan raden