Genre: Thriller / Sciencefiction
Gesproken taal: Engels, Japans en Frans
Releasedatum: 22 juli 2010
Bekijk via Prime Video
Plot Inception
"Your mind is the scene of the crime."
- IMDb (8,8 / 2782038)
- Spoilertopic
- Inception: The Shooting Script (BoekMeter)
- Inception (MusicMeter)
Mal Cobb
Maurice Fischer
FinkPloyd
- 1964 stemmen
Ik zal ook zeker niet ontkennen dat het een vakman is, die best aardige films maakt. Maar het is nu eenmaal geen vernieuwer met een eigen (lees: nieuwe) stijl. Maar wellicht dat Inception daar verandering in brengt.
Visueel is Nolan inderdaad geen vernieuwer, maar ik denk wel dat we het eens kunnen zijn dat hij wel weet waar hij mee bezig is; de cinematografie in zijn films zeer professioneel is en hij zich zelden op 'foutjes' laat betrappen. Boven de middelmaat en altijd wel aangenaam om naar te kijken maar niet vernieuwend nee (idd iets te weinig shots in zijn films waar je van denkt "knap gedaan", Inception is op dit gebied niet anders).
Maar dit vernieuwende hoeft voor mij ook niet altijd. Je mag daarbij ook wel kijken naar het genre waarin hij werkt, en weinig blockbusters zijn nu eenmaal echt vernieuwend op visueel vlak (je hebt hierboven al vbn. gegeven met Avatar, the matrix en LOTR maar dit zijn toch eerder uitzonderingen en ik vind de vernieuwing daar ook vooral een vernuftig gebruik van nieuwe technologie itt het camerawerk van pakweg een Doyle).
De grote kwaliteit van Nolan is voor mij dat hij gewoon een meesterlijk verhalenverteller is, stilaan vergelijkbaar met een Spielberg (en deze is er dan nog stukken meer op uit om zijn publiek te plezieren). Er zijn maar weinig regisseurs - en daarbij reken ik er een heel deel die cinematografisch meer te beiden hebben - die hun scenario's zo goed in de hand hebben, de kijker zo goed 'in' de film kunnen trekken en daarbij werkelijk de tijd doen vergeten.
Bovendien weet hij toch ook wel zijn eigen thema's binnen te smokkelen - zonder ze daarom misschien tot in de diepte uit te werken -: de werking van het brein (memento, insomnia), hoe mensen elkaar voor de gek kunnen houden (the Prestige), een idee collectief inplanten bij het volk (TDK),.. In Inception komen al deze thema's zowat samen.
Het ideale 'Kubrickiaanse' evenwicht tussen verhaal en cinematografie bereikt hij dus niet, maar dat heeft mij bij Nolan's laatste 3 films nooit verhindert om helemaal weggeblazen uit de cinema te komen.
predator 2
en heb toch zo'n 4000+ films gezien.
Vanmiddag weer eentje.
Visueel...komen.
Grotendeels mee eens, verwacht dan ook goed vermaakt te worden vanmiddag.
Vanmiddag weer eentje.
predator 2
Die in de Efteling is veel beter dan zie je pas 3D.
En ik heb geen bord voor me kop want Zonder Dwarsliggers Geen Rails.
Filmfreaker
Zoals ik al eerder heb bericht, ik hoopt dat ik met deze film, die verschrikkelijke film Twilight 3 uit mijn ogen kon spoelen. Kan zeggen dat dat is gebeurd. Ik was onder de indruk van de film. De manier hoe het verhaal verlooptj, de actiescènes en de special effects is waar magistraal!
Christopher Nolan laat maar weer eens zien dat hij een van de meest geniale, maar ook meest onbetrouwbare regisseur in Hollywood is.
Hij combineert actiescènes en high-budget entertainment, met een breinbreker van een verhaal. Je aandacht erbij houden is zeker verreist, maar als je dat gewoon netjes doet, zal de film niet al te ingewikkeld zijn. Gewoon goed opletten! Dan raad ik de film ook af aan romantische stelletjes die denken een avondje lekker in de cinema te zitten. Ga dan maar naar een romkom (of slechte film zoals Twilight 3), maar niet na deze film. Om de film te begrijpen zal je helaas veel aandacht voor de film moeten hebben en minder voor elkaar.
Daarbij zijn de special effects verbluffend!!!! Kan niet anders zeggen, de regisseur heeft zichzelf na The Dark Knight weer kunnen overtreffen.
Een technisch hoogstandje vond ik toch dat Joseph Gorden-Levitt zonder zwaartekracht een gevecht aangaat. Ook met die lift kon ik vond ik erg goed.
Daar bij ook die droomscène is Parijs was erg goed en ook de scène in de 3e droomlaag.
Het verhaal is meesterlijk in elkaar gezet. Uiteindelijk (zoals we wel van Nolan gewent zijn) wordt je op momenten op het verkeerde been gezet en schijnt de zaak toch weer anders in elkaar te zitten. De spanning wordt goed opgebouwd. Vooral de tweede helft van de film heb ik ademloos zitten toekijken. Dit weer mede dankzij de actiescènes en de geweldige special effects.
Het einde is onverwachts. En na dat je het laatste shot hebt gezien, wordt je nog eens gekraakt in je brein. Nolan is een echte mind-fucker.
Het acteerwerk was weer erg goed van DiCaprio. Tom Hardy en Joseph Gorden-Levitt vond ik ook goed spelen. Ellen Page is goed geplaatst voor de rol van architect. Zelfs Michael Caine laat indruk achter met zijn kleine rol.
In eerste instantie verwachte ik veel actie, nadat ik The Dark Knight had gezien, dus viel me dit in de eerste helft wat tegen, maar toen er pauze was betrapte ik mezelf erop dat ik me zat te ergeren dat er uberhaupt pauze was. Ik wou meer zien. Ik vond hem geniaal.
Twilght 3 heb ik uit mijn ogen gespoeld! Nolan heeft mij weer eens laten zien wat cinema waard is. En David Slade zou nog eens puntje hieraan kunnen zuigen.
Kortom een ontzettend geniale actie/sciencefictionthriller, die je niet los laat en ook nog wel even in je hoofd zal rondspoken. Verplichte kost voor iedereen die zichzelf filmliefhebber noemt. Filmliefhebbers met een vriendin, ga alleen of met je vrienden, niet voor een romantisch avondje. Tenzij je vriendin ook filmliefhebber is.
5,0 sterren!
Ik snap het plot niet eens.
, eens. Ben ook een beetje bang voor onhandig moeilijk plotje creëren, maar goed, we shall see.
Malick
Gisteren gezien. Het overgrote deel van de mensen vond het dus een KUT-film. Nauwelijks actie en een inleiding van bijna anderhalf uur. Drie keer raden wie er verzadigd uitkwam?
Een film die uitdaagt tot discussie. Een film die je hersenpan een aantal keren laat kraken.
Waar gaat het uiteindelijk om bij Inception? Het antwoord ligt in de kluis van de vader. We moeten onze menselijkheid houden.
Deed me af en toe denken aan L'année dernière à Marienbad in combinatie met The Matrix. Kwantumfysica dacht ik ook een aantal keren aan...
De film kent één gigantische minpunt en dat is de miscasting van ''Juno''. Op de een of andere manier lukt het Nolan nooit echt goed om een sterke vrouwelijke sidekick te casten. In Batman Begins was Katie Holmes de zwakste schakel. En nu dus Ellen Page die door de mand valt...
Gisteren gezien. Het overgrote deel van de mensen vond het dus een KUT-film.
Kunnen die zich dan ook even hier inschrijven?
VanRippestein
hmm, nou ik had me op het "ergste" voorbereid qua ingewikkeld plot, maar dat valt wel mee hoor. Tis een complex plot, en geheid ga je een 2e keer nieuwe dingen ontdekken, maar het is allemaal prima te volgen tijdens een 1e viewing. Beter dan bijvoorbeeld Memento.
Het zit Fabian echt diep met Avatar zeg, misschien moet je een anti-Avatar fanclub oprichten Fabian?
Ik pak de voorstelling van 11:45, het was me gisteravond te druk bij de bios. Ben reuze benieuwd
Gisteravond gezien en het was een aardig overdonderende bioscoopervaring, zowel op gebied van effecten als met het plot van de film.
Inception heeft toch wel een erg origineel en doordacht plot. Het verhaal wordt rustig opgebouwd (had wel iets korter gemogen) maar na een tijdje gaan alle remmen toch wel los en wordt het wel een diepgaand verhaal waar je toch best wel even je aandacht bij moet houden. Op zich lukt dat wel maar dit is toch wel een film die je zeker nog een keer kan zien en dan nog verbaasd kan zijn om wat er gebeurd. Ik had toch wel een aantal keer dat ik even goed moest nadenken wat er nou precies allemaal aan de hand was. Maar op het einde is al wel veel duidelijk geworden.
De eindscene met de stervende vader die de hele zin afmaakt over ''de teleurstelling'' en dan de kluis laat openen vond ik trouwens erg goed! Dat moment gaf toch een beetje de boodschap mee die Inception de kijker mee wil geven.
Op gebied van effecten is Inception ook echt heel goed. Ik vond vooral de scene in Parijs waar het straatbeeld op zijn kop gezet wordt op de straat waar ze zelf stonden heel erg gaaf! Dat zag er echt fantastisch uit! De film kent sowieso veel van dat soort ''wooow!'' momenten. Het ziet er gewoon allemaal erg sfeervol uit. Ook de sneeuwbasis in de bergen zag er zo mooi uit! Op dit gebied is het echt 1 van de betere films die ik heb gezien.
En wederop speelt Leonardo DiCaprio weer een erg sterke rol. Wat is hij ook een geweldig acteur geworden zeg! Hij is echt met afstand de beste van de film. Andere rollen zijn ook allemaal overtuigend maar hij is echt de ster. Ook geinig om Ellen Page weer eens te zien (leuke meid!). Ze moet nog het nodige leren maar acteertalent heeft ze zeker!
Eigenlijk moet ik niet te veel over Inception vertellen. Dit is nou echt een film die je gewoon zelf in de bioscoop moet gaan zien om te kunnen oordelen. Misschien is de film wel een beetje overhyped, maar het is zeker een hele sterke sci-fi thriller geworden.
Momenteel geef ik 4*, maar dit kan best nog verhoogd worden na een herziening over een tijd.
$mit$
Als ik de flop top 100 of de top 250 doorrace zou ik kunnen huilen.
En dit zegt iemand die films als 'Con Air', 'Tremors', 'Flash Gordon' en 'The Blob' in zijn eigen top 10 heeft staan........
MyOwnStyle
Ik heb zo'n vermoeden dat ik te veel van de film ga verwachten en dat die dan toch wat gaat tegenvallen daardoor.
Tonypulp
Inderdaad leuke top 10 heeft hij, geeft blijk van een goed ontwikkelde en eigen smaak.
Daar heb ik toch veel meer mee dan iemand die niet verder komt dat publiekslievelingetjes zoals Shawshank Redemption en Avatar. Om maar te zwijgen over het oersentimentele Green Mile
. En dan ook nog eens een pseudo stoere Bound By Honor.
Vatos Locos.....

Het is niet de beste film ooit nee, maar als je een beetje nadenkt wat je zal krijgen te zien dan raak je echt niet teleurgesteld.
Norma
Inception is zelf een beetje als een droom; in een razend tempo trekken de meest enerverende gebeurtenissen aan je voorbij, alles kan wat normaal niet kan, (wat moet het heerlijk zijn voor zo’n regisseur om zich daarin uit te kunnen leven!) en natuurlijk wordt je op het verkeerde moment wakker…
Ik zou het zelf nooit omschrijven als een film waar weinig actie in zit, want ik moet zeggen dat ik maar weinig films heb gezien die in zo’n moordend tempo zonder echte rustpunten doorjakkeren. Het is dan ook non-stop genieten van alle trucjes die Nolan op visueel en verhaaltechnisch vlak tevoorschijn tovert!
Het verhaal zit strak in elkaar, dat moet gezegd, maar ik had er door kreten als “intelligent” en “geniaal” nog net iets meer vernuft van verwacht. Zeker, het is opletten geblazen, maar kom op zeg, mag het ook weer eens een keertje? Is het niet een beetje triest dat we jubelend de vlag uithangen als we eindelijk weer eens een actiefilm krijgen voorgeschoteld die niet bij aanvang al van minuut tot minuut in te vullen is? Niemand die bang zal hoeven te zijn dat hij er (a la Lynch) niets van kan maken en hoewel je achteraf nog even lekker door kunt filosoferen over het hele concept vind ik de vermeende “ontoegankelijkheid voor een groot publiek” behoorlijk overroepen. De dialogen zijn eenvoudig en lijken geen ander doel te hebben dan de kijker te informeren over wat er speelt en hoewel je het koppie er bij moet houden word je nergens echt in het ongewisse gelaten.
Van mijn kant in die zin een lichte teleurstelling dat de film niet de intellectuele uitdaging bleek die ik op basis van sommige geruchten stiekem een beetje verwacht had, maar niettemin heeft Nolan met hulp van een aantal uitstekende bekende acteurs (het is alleen Page die compleet verdwaald lijkt) en een boeiend sci-fi-thema een heerlijke film afgeleverd! Snelle actie, een beetje humor, een aantal effecten die zondermeer het etiketje spectaculair opgeplakt mogen krijgen en een knap en interessant scenario dat zeker uitnodigt tot herziening (en wellicht ook nog tot verhoging van mijn score).
Bornfree89
En weer levert Nolan een uitstekende film af!
Nolan, een meester in het vertellen van verhalen;
Bij Memento de interessante achterstevoren structuur.
Bij The Prestige is de verhaallijn van de film zelf ook een goocheltruc (de pledge, de turn, en uiteindelijk the prestige)
En bij Inception gebruikt Nolan de paradox van de penrose trap (Op de trap lijk je een rondje omhoog (of omlaag) te kunnen lopen en dan kom je weer op dezelfde traptrede terecht) die hij op listige wijze in het verhaal introduceert:
Het einde kan op 2 manieren geïnterpreteerd worden en voor welk rondje je ook kiest (omhoog/wel of omlaag/niet). Uiteindelijk kom je weer op dezelfde traptrede terecht namelijk:
Beide einde's zijn mogelijk
Al met al een film die het zeker waard is om een 2e of 3e keer te gaan bekijken om zo de diepere lagen van de film te ontdekken.
4,5 van de 5 sterren.
$mit$
. En dan ook nog eens een pseudo stoere Bound By Honor.
Vatos Locos.....
Publiekslievelingetjes of niet, het zijn grandioos mooie films, dat heeft niks met een 'eigen smaak' te maken vriend.......
Maar even voor alle duidelijkheid. Jij vind de Shawshank Redemption en de andere door je zelf genoemde films dus slecht, of hoe moet ik dit nu zien????
Laten we er op houden dat ik van iemand met jouw smaak en interessegebied, weinig filmtips of bijzondere inzichten kan verwachten, dus dat maakt jou, voor mij, weinig interessant.
Maar goed ook =)
p.s. Ik was nog vergeten mede te delen dat die 'oersentimentele' Green Mile plaats gaat maken voor 'Inception'. Want deze film kan natuurlijk niet uitblijven in mijn top 10 =)
The Rockfather
Hij staat overigens op nummer 3 in de top 250. Bij alle recensies krijgt hij minimaal 4 van de 5 sterren. (meestal 4,5 ster) of minimaal 9 van de 10 sterren.
Hij word nu al gerekend in het lijstje van beste films allertijden.
Je zou dus denken aan het lijstje met de films:
The Godfather
The Shawshank Redemption
Pulp Fiction
The Dark Knight
En dus nu ook: Inception
En de film is ook daadwerkelijk te goed. Als er een film is dat je perfect (voor zover dat mogelijk is) kan noemen, dan is deze film het.
Het verhaal, de acteurs, de special effects, de spanning, echt alles klopte.
The Rockfather
En Leonardo DiCaprio is ook een ijzersterke acteur. De laatste jaren komt hij alleen met kaskrakers en hits.
Blood Diamonds
Departed
Shutter Island
Inception.
Geniale acteur.
dutchtuga
Hoe moet een film dan zijn volgens jou?
Tegen het randje van Saai?
Ik bedoel probeer maar eens een perfecte film te maken
Alleen Tarantino heb ik het zien doen bij 'Jackie Brown' & 'Inglorious Bastards'
ook Nolan heeft dit gepresteert met 'The Prestige' 'TDK' en 'Memento'
Voor de rest nooit meegemaakt.
Laten we voorop stellen dat perfectie in meerdere vormen geïnterpreteerd kan worden. Ik vind een Italiaanse zombiefilm bijvoorbeeld perfect wanneer het acteerwerk vreselijk is, de dubbing niet synchroon loopt, er niets van het script klopt en de continuïteit een ramp is. Ik heb na het zien van een dergelijke film een geweldige avond beleefd. Perfectie
Als je alle pagina's op deze site bij Inception globaal doorneemt kom je al snel tot de conclusie dat dit een ultra mainstream film is, of zoals Reinbo al zei: een 'middle of the road' film. Ik krijg dan al snel de kriebels en moet dan denken aan top 250 materiaal als The Shawshank Redemption en The Green Mile. De perfectie die bij deze films aangehaald wordt, wordt al snel gelinkt aan een kloppend script, oerdegelijk acteerwerk, een film met een begin, midden en eind en zeer kundig, maar weinig gedurfd in beeld gebracht, kortom: de mainstream film van nu, perfectie op technisch en verhalend gebied, kortom: saai.
Ervaring heeft al uitgewezen dat dit absoluut niet mijn films zijn. Ik word niet door ze getriggerd. Ik hou het liever bij regisseurs die eigenwijs zijn, durf tonen, buiten de lijntjes kleuren etc. Maar ik herhaal: ik hou nog steeds goede hoop voor Inception. Weliswaar wordt deze steeds minder naarmate er recensies verschijnen die mijn angsten alsmaar bevestigen, maar je weet maar nooit
Fox McCloud
Blood Diamonds
Departed
Shutter Island
Inception.
Geniale acteur.
Leonardo DiCaprio
88Fabian
Hoe meer ik terug denk aan de film hoe meer ik tot de conclusie
kom dat dit inderdaad een sublieme en perfecte film is
De manier waarop alles wordt opgebouwd en dan weer afgebouwd en dan weer opnieuw opgebouwd is verschrikkelijk goed.
Ik zat in een pathe bioscoop maar ik had het idee dat ik in een arthouse
bioscoop zat eerlijk gezegd,daar zou deze film ook gewoon geschikt zijn.

Wereldberoemde sciencefictionfilm 'Inception' van Christopher Nolan is vanavond op televisie

Wereldberoemde scifi-thriller 'Inception' van Christopher Nolan binnenkort te streamen op HBO Max

De tien best beoordeelde films van de jarige Leonardo DiCaprio (49)

Vijf Oscar-winnende films die op Netflix te vinden zijn

The Shawshank Redemption