Genre: Thriller / Sciencefiction
Gesproken taal: Engels, Japans en Frans
Releasedatum: 22 juli 2010
Bekijk via Prime Video
Plot Inception
"Your mind is the scene of the crime."
- Spoilertopic
- Inception: The Shooting Script (BoekMeter)
- Inception (MusicMeter)
Peter Browning
Mal Cobb
Maurice Fischer
Gio69
Echt één van mijn lievelingsfilms waarop ik toch een reactie moet plaatsen. Wat ik zo goed vind aan deze film is dat het in je hoofd blijft spoken. Dat komt doordat je er zo veel verschillende lagen in zitten.
Ik denk ook dat als je de film alleen letterlijk gaat interpreteren je nooit zult ontdekken hoe briljant de film eigenlijk in elkaar steekt. Ik ben me er dan ook even in gaan verdiepen en toen viel het kwartje voor mij. Dit komt ook grotendeels door Di Caprio die overduidelijk niet zijn mond kan houden (ik weet niet of je een link mag plaatsen dus je moet de interviews zelf maar even op youtube zoeken). Ik weet niet of dit eerder is gepost maar het kan nooit kwaad toch?
Nu volgen wat spoilers
Laat ik maar gelijk met de deur in huis vallen. Deze film representeert een therapiesessie tussen Di Caprio (Cobb) en Page (Ariadne). Di Caprio speelt de rol van een man die zijn kinderen en mogelijk ook zijn vrouw heeft verloren (hoe is niet bekend) en nu zijn toevlucht zoekt in een andere wereld (de droomwereld). Hij is verslaafd geraakt aan deze droomwereld en kan er niet uit komen. Het is aan Ariadne (de therapeut) om hem hieruit te krijgen.
Zoals al eerder opgemerkt in de comments, is dat je als kijker via Ariadne er achter komt hoe de wereld van Cobb in elkaar zit. Zij stelt de (kritische) vragen, is degene die tegen Cobb ingaat en ervoor zorgt dat hij met zijn angsten geconfronteerd wordt. Ook staat zij Cobb bij terwijl hij door de verschillende stadia van zijn onderbewustzijn gaat.
Een ander belangrijk punt is dat Ariadne ook de naam is van een figuur uit de Griekse mythologie. Ariadne zou de de held Theseus (Cobb) geholpen hebben te ontsnappen uit het labyrint (de droomwereld wordt ook gezien als een eindeloos labyrint). Het is daarmee ook een knap staaltje symboliek.)
Het einde interpreteer ik als een mislukte therapiesessie. Cobb leeft nog steeds in zijn eigen wereld. Het verschil is nu dat het hem niet meer boeit, zolang hij maar bij zijn kinderen is.
Er zijn natuurlijk nog veel meer interpretaties mogelijk. Maar aan de hand van de interviews die ik heb gezien met Di Caprio is dit wel één van de interpretaties die mij bewust lijkt te zijn verwerkt in de film.
Prachtfilm, die zowel werkt als simpel popcornvermaak als een doordachte thriller. 5/5
whitew1d0w
Mensen die deze film lager dan een 3 geven!
ik adviseer jullie alleen rambo en terminator films te kijken,
dat is vast meer jullie niveau.
RuudC
Wat is er mis met Rambo en Terminator?
NYSe
Mensen die deze film lager dan een 3 geven!
ik adviseer jullie alleen rambo en terminator films te kijken,
dat is vast meer jullie niveau.
Meneer of mevrouw ziet een nogal makkelijk te behappen film die pretendeert supercomplex te zijn, vindt 'm vet en is nu van mening dat hij of zij wat smaak en intellect betreft hoog boven de wat meer kritische kijker staat die Inception toch redelijk straightforward vindt. Terminator nam zichzelf tenminste niet zo enorm serieus.
Als ik je top 10 zie heb ik één boodschap: stap eerst maar eens buiten het veilige wereldje van Amerikaanse mainstream van voor de jaren '90 voordat je dit soort zelfingenomen onzin uit gaat kramen.
sybren78
Film net bekeken. Kop erbij houden zeg, bij deze film. Maar wat een geweldige film. Een zeer origineel, maar goed verhaal, goed acteerwerk en prachtige muziek.
tristanrc1
Als Cobb zijn kinderen zo graag wil zien kan hij zijn vader zijn kinderen toch gewoon naar Frankrijk laten brengen?
W.M.J.M
Frankrijk heeft een uitleveringsverdrag met de VS, dus als zijn gezin naar Frankrijk gaat is het niet moeilijk om Cobb te arresteren en uit te leveren.
knusse stoel
Voor de liefhebber, zelf ben ik niet zo van het binnendringen in de dromen van mijn medemens. Het verhaal is goed en de acteurs zijn ook goed in vorm maar voor mij niet is het niet DE film.
En omdat ik de recensies van anderen ook altijd lees, ga ik de film nogmaals bekijken en misschien dat mijn ogen beter geopend worden?
U hoort nog van mij over de herkansing.
einned13
Erg goeie film, met mooie special effects, en starende mensen!
Goed verzonnen, je moest je hoofd er echt bij houden, als je er tussendoor naar de wc moest, dan kon je het al niet volgen.
Maar ik vraag me 1 ding af.
Waren die kinderen van hem bij het laatst nou projectielen?
JohnWilliams
Waren die kinderen van hem bij het laatst nou projectielen?
Een open einde, dus dat mag je zelf invullen.
DonPeliculón
Erg goeie film, met mooie special effects, en starende mensen!
Een film met starende mensen?
einned13
De muziek was trouwens ook niet slecht, alhoewel ik Hans Zimmer toch erg goed vind.
Wat,
NYSe
Een film met starende mensen?
en projectielen.
Wat,
Dat de spannende muziek het echt spannend maakt, en dat het op goeie momenten is gebruikt.
Dh PING
Nee je zegt de muziek was nier zo slecht, hoewel je Zimmer echt geweldig vind. Je zin klopt niet precies.
HammerHead
Visueel erg geslaagd, maar het hoge gehalte aan quasi wetenschappelijk geneuzel begint na verloop van tijd te irriteren. Verder had ik op grond van het basisconcept van de film (het binnendringen van iemands onderbewustzijn) verwacht dat deze prent meer naar een ijzingwekkende psychologische thriller zou neigen. De heer Nolan acht een veelvuldig gebruik van vecht-, schiet- en explosiescenes echter belangrijker. Toch wel een smetje op een verder prima film.
Dh PING
Is die soundtrack van Hans Zimmer de moeite waard?
DonPeliculón
Hij wordt over het algemeen zeer goed gewaardeerd. Maar je kunt hem natuurlijk ook vast op YouTube of zo luisteren voor je hem koopt. En als het goed is heb je 'm al gehoord tijdens de film haha (als je 'm gezien hebt dan, want je hebt nog niet gestemd zie ik).
Dh PING
Ik heb hem in de bios gezien, maar dat is ondertussen al een hele tijd terug.
DonPeliculón
Aha okee. Nou, zeker met de geluidssystemen in de bios kun je de soundtrack haast niet gemist hebben dan haha. Maar goed, dat was dus al tweeënhalf jaar terug, dan is het natuurlijk alweer wat weggezakt.
Dh PING
Een vriend van me heeft een 21:9 gold serie tv van Philips, schijnt ook een hele ervaring te zijn.
Zjam
Als kind heb ik herhaaldelijk de gedachte gehad: wat als dit hele leven een droom blijkt te zijn, en je ieder moment wakker kunt worden? Dat lijkt het vertrekpunt te zijn geweest, gezien de gedachte van Mal en het tolletje op het einde, dat een letterlijke visuele uitbeelding is van die vraag.
Als kind werkte ik echter niet zo'n briljant plot uit bij deze vraag, aan de hand van de nog beperkte wetenschap over dromen. In het begin heb je je vraagtekens bij het verhaal maar voor mij werd alles erg duidelijk.
Hoogtepunten:
-de evenwichtsloze gevechtsscène in het hotel, wat zag dat er gelikt uit;
-het moment dat ze allemaal wakker werden in het vliegtuig, ogenschijnlijk simpel maar erg sterke verbeelding van ontwaken.
De combinatie tussen psychologie en actie werkt goed.
RimkoWolfs
super film! ook al weet ik nog steeds niet wat het einde nu betekend.
Geloof ik graag!
Hoogtepunten:
-de evenwichtsloze gevechtsscène in het hotel, wat zag dat er gelikt uit;
Het einde is sowieso erg sterk gedaan vind ik, al komt dat voor een groot deel door de muziek.
jurrian22
Ik heb deze film paar weken geleden gezien. En ik vond hem fantastich goed! De cast is sowiezo goed, met goeie acteurs. Mijn intresse naar Nolan films begon meteen al na Batman Begins. Het verhaal is erg goed over nagedacht, en voor de kijkers is het goed opletten geblazen. Want elke zin telt. Zo grandioos hoe Christopher Nolan dat samen met zijn broer doet. Iedereen speelt harstikke goed! En de muziek van de film was wonderbaarlijk mooi! Ik ben sowiezo een echt Zimmer fan en in deze film heb ie zich weer overtroffen! Christopher Nolan heeft erg goed nagedacht over deze film met dromen. Het is opzich niet heel moeilijk te bergrijpen maar Christopher Nolan zit je wel aan het denken met deze film! Ik ben erg tevreden over deze film daarom 5 sterren!
Partyboooi
Tv premiere vanavond? Blijft een geweldig film, heb em al 4 keer gezien geloof ik. Destijds al aangegeven, maar toen ik de bios uitliep dik 2 jaar geleden dacht ik; wow, wat een film! En dat heb ik nooit eerder gehad in ieder geval. Een must see dus, voor iedereen en geef naderhand je mening. Niet iedereen zal verbijsterd staan van dit prentje, maar wat mij betreft 1 van de beste films in de afgelopen jaren. Verhaal is zeer goed, acteerwerk erg goed, muziek is verpletterend (zeker in bios) en special effects ook erg mooi.
Dikke 5** dus

Wereldberoemde sciencefictionfilm 'Inception' van Christopher Nolan is vanavond op televisie

Wereldberoemde scifi-thriller 'Inception' van Christopher Nolan binnenkort te streamen op HBO Max

De tien best beoordeelde films van de jarige Leonardo DiCaprio (49)

Vijf Oscar-winnende films die op Netflix te vinden zijn

The Shawshank Redemption