• 9.376.911 stemmen

Releasedatum: 20 mei 2010

• CANAL+ Bekijk via CANAL+

Plot The Ghost Writer

"Read between the lies."

Wanneer de succesvolle Britse ghostwriter (Ewan McGregor) ingehuurd wordt om de memoires te schrijven van de voormalige premier van Groot-Brittannië Adam Lang (Pierce Brosnan), is dat de kans van z'n leven. Althans, dat zegt de agent van de schrijver. Tijdens de opdracht stuit hij echter op heel wat geheimen, waardoor de ghostwriter verstrikt raakt in een web van politieke intriges.

avatar van kingland

kingland

Pffff, echt een engelse stront trage saaie film ! Desalniettemin blijft ie wel boeien ! Ik vind een 3,3 sterren wel over gewaardeerd...

avatar van Boenga

Boenga

Bijna een uur lang bengelt het trage en sfeervolle geheel ergens op de lijn tussen drama en thriller, met een bijna perfecte McGregor.

In de tweede helft van de film verdwijnt het Polanski-gevoel. Wanneer het tempo omhoog gaat, verdwijnt helaas het drama grotendeels uit het verhaal, en komt door de ongeloofwaardigheid de spanning niet voldoende naar boven drijven.

Brosnan was bovendien een stoorzender: een toppolitcus die zichzelf niet onder controle

kan houden ???

Toch wel van genoten, 3,5*.

avatar van knusse stoel

knusse stoel

kingland schreef:

Normaal doe ik dit nooit en daarom is dit de uitzondering;

"Engelse stront trage saaie film", Engeland is voor mij een land waar in het algemeen goede films vandaan komen, dus ik snap uw kritiek niet geheel. Ook uw woordkeuze ligt mij niet.

U kunt toch gewoon aangeven dat u de film "traag en saai" vind zonder met uitwerpselen te gaan gooien?

Dat wilde ik even kwijt, dank u!

avatar van Polydorus

Polydorus

Teleurstellend. Cinematografisch ziet The Ghost Writer er gelikt uit, met het einde als prachtig hoogtepunt, maar plotmatig een rommeltje. Introductie van Emmett gebeurt veel te laat, waardoor het verhaal op het einde helemaal uit de bocht gaat. Het is merkwaardig hoezeer de focus op de ghostwriter ligt, vooral omdat hij eigenlijk weinig uitvreet. Doet de andere acteurs, die met uitzondering van Wilkinson toch al maar mak staan te spelen, nog slechter uit de verf komen.

avatar van Redlop

Redlop

Polydorus schreef:

Begrijp hier weinig van. Emmet wordt ontdekt nadat The Ghost per toeval de verborgen documenten van zijn vermoorde voorganger had gevonden. Het personage Emmet en zijn connectie met Ruth is de plotwending in het verhaal. Het moment dat Ruth verdacht gaat worden. Logisch toch dat de plotwending laat in het verhaal zit?

avatar van Polydorus

Polydorus

Ja, misschien heb ik me wat verkeerd uitgedrukt. Het is inderdaad logisch dat de ontdekking van Emmett laat gebeurt, maar het stoorde mij dat zijn personage (en dat van Ruth, toch in verhouding tot haar werkelijke aandeel in de zaak) zo weinig gewicht kreeg. Daardoor valt het mysterie voor mij een beetje in het water, het lijkt er allemaal weinig toe te doen. Misschien komt dat doordat Polanski eerst erg de tijd neemt en vervolgens heel snel gaat. Voelde heel onevenwichtig aan.

avatar van Redlop

Redlop

Ja zit wel wat in. Polanski legt vooral veel nadruk op sfeer. Smaken verschillen uiteraard maar ik vind zelf Olivia Williams erg sterk spelen hier.

avatar van ratfish

ratfish

Dit is een rijke thriller en een prima Polanski, van het niveau 'Frantic'. Polanski toont wederom een scherp inzicht in menselijk handelen; in de cast staat elk poppetje op de goede plaats.

avatar van Weertenaar

Weertenaar

Cinematografisch oogt The Ghost Writer verzorgt, ik zou haast zeggen klinisch bij vlagen. McGregor speelt een goede rol, de keus voor Brosman vind ik minder geslaagd, maar vooruit zijn screentijd blijft redelijk beperkt. Tot zover het goede dat deze prent te bieden heeft. Hoewel de regie solide in elkaar zit, ligt het tempo tamelijk aan de lage kant, hetgeen in combinatie met het wat voorzichtige plot de aandacht zo nu en dan wat verminderde. Op een gegeven moment lijkt de prent ook niet goed te kunnen kiezen tussen het detective verhaal en dat van de ghostwriter die enkel met zijn boek bezig is. Die tweespalt splijt de film door tweeën waardoor het enigszins uitloopt op een 'allegaartje'. De sfeer is echter treffend, hetgeen samen met de andere positieve punten toch nog een voldoende oplevert.

avatar van frans123

frans123

Slappe ,trage ,oninteressante film.Trouwens nog nooit een goede film gezien met Brosnan en McGregor. Ook de overgewaardeerde Polanski kan daar nies aan veranderen.

avatar van frans123

frans123

bladerunner63 schreef:

de zoveelste overgehypte film dit jaar .... en dit wint prijzen ? dat zegt genoeg over het huidige niveau van films....triestig.

Zouden mijn worden kunnen zijn.

avatar van Hey Blondie!

Hey Blondie!

Bijna niet gekeken omdat hij hier slechts 3 sterren kreeg. Maar omdat Eli Walach meedeed was ik toch wel nieuwsgierig en besloot de film een kans te geven.

Geen spijt van gehad. het einde van de film vond ik net iets te zwak, anders had ik er 5 sterren voor gegeven.

Voor jonge mensen lijkt hij me inderdaad wel wat traag, maar voor een oude rot als ik is het heerlijk om zo'n gedegen opbouw te ervaren.

avatar van nilserr

nilserr

Zeer geslaagde thriller van Roman Polanski.

The Ghost Writer werd zonder al te hoge verwachting in mijn dvd-speler gestopt. Vanaf minuut één werd ik echter bij de keel gegrepen door een, in aangenaam tempo vertelde en zeer sfeervolle film.

Het regenachtige eiland doet zeer Hitchcockiaans aan. Tel hier de, Polanski kenmerkende claustrofobische aspecten bij op en tel uit je winst. Het verhaal had een aantal verrassende wendingen en was doorspekt met wat prettige Britse humor, met alle credits aan Ewan McGregor. Ook de andere rollen waren tot in de puntjes verzorgd, al verdiend Olivia Williams een speciale vermelding. Verder zou je het bijna jammer vinden dat Tom Wilkinson niet meer screentime had (al zou dat niet functioneel zijn), wat een acteur!

Een hoogtepunt uit de film is de bladen aanvegende bediende die steeds weer op de achtergrond opduikt en het hele thema van de film symboliseert. Verder was ook de hele finale smullen geblazen.

Al concluderend geef ik deze typische Polanski-thriller vier welverdiende sterren.

avatar van m1701

m1701

Wauw wat een heerlijke goeie film!

McGregor is weer subliem, rol is op zn lijf geschreven.

Verhaal ook scherp en doordacht, mooie wending.

Absoluut moeite waard om te kijken!

avatar van de grunt

de grunt

wat een heerlijke onderhuidse spanning voel je gedurende deze film

vind dit zo'n mooie scene: met de X3 in het bos.

kan het nog onheilspellender?

onderschat werkje

avatar van tommykonijn

tommykonijn

The Ghost Writer.. Roman Polanski ken ik nog vaag van Oliver Twist, maar twee andere werken van hem: Bitter Moon en The Pianist staan me een stuk beter bij. Vooral die laatste wist veel indruk achter te laten. Verder had ik niet veel motieven om The Ghost Writer te gaan kijken, maar kwam hij gewoon op mijn pad.

En uiteindelijk laat de film me met gemengde gevoelens achter. Enerzijds is dit best een fijne thriller met een aantal spannende momenten. Die achtervolgingsscène vanuit het bos is erg sfeervol, en lijkt regelrecht uit een klassieke thriller te komen. Dat zijn dan ook de fragmenten waarop de onderhuidse spanning goed tot uiting komt. Anderzijds zaten er ook momenten in waarop het verloop van de film vertraging oploopt en zelfs saai wordt. Vooral de introductie is aan de lange kant, waardoor de interesse in eerste instantie beperkt blijft. Gelukkig herpakt de film zich wel, zodat je toch het verhaal gaat volgen.

Ik vond Ewan McGregor sterk in zijn hoofdrol. Hij speelt het personage op een aangename manier, waardoor ik moeiteloos zijn handelingen volg. Over Pierce Brosnan was ik echter iets minder enthousiast. Het kan aan zijn James Bond/Mamma Mia imago liggen, maar wat mij betreft ging er 0,0 dreiging uit van zijn personage. Of hij nou woedend zijn mobiel weggooit, of in het vliegtuig uitvalt tegenover zijn nieuwe ghost writer; het kwam niet echt binnen op de manier waarop dat volgens mij wel zou moeten. Het moment dat hij wordt neergeschoten kwam dan weer erg onverwacht. Als de film lijkt in te kakken, gebeurt er weer iets waardoor je er weer direct bij bent. Dat tegenstrijdige gevoel had ik constant. Dat kan ik ook over het einde zeggen: enerzijds laat de film zien erg goed doordacht te zijn (als je kijkt naar hoe hij het geheim uiteindelijk ontrafelt), anderzijds is het best wel vergezocht. Dat definitieve einde, met die aanrijding, sloeg helemaal de spijker op zijn kop. Er zal vast iets achter zitten, maar het werd mij iets te 'nonchalant' in beeld gebracht. De overige bijrollen werden overigens ook allemaal prima gespeeld. Eli Wallach en James Belushi waren, ondanks hun kleine bijdrage, aangename verrassingen.

Een film die balanceert van positieve gevoelens naar negatieve gevoelens. Dan weer goed, dan weer iets minder. Al met al heeft Roman Polanski een vrij sfeervolle thriller weten te realiseren, maar kan ik hem, door bovengenoemde minpunten, ook weer niet bejubelen met deze film. Benieuwd wat er na een herziening nog van over blijft of er bijkomt, maar op basis van de eerste kijkbeurt verdient hij wel gewoon een voldoende:

avatar van Rod vliss

Rod vliss

Topfilm met een geweldig einde, Begin is echter wat traag, duurt ong. 45 minuten voor de film op gang komt vandaar 3,5 ipv 4

avatar van Toontje G

Toontje G

Saai en langdradig, op zich een goed verhaal maar pas op dat je niet in slaap valt

avatar van zicht

zicht

Wat een saaie en langdradige film is dit, al komt dat denk ik ook vanwege het politieke verhaal.

Echt Polanski onwaardig!

Deze komt in de verste verte niet in de buurt van Rosemary,s Baby, Chinatown en The Pianist.

avatar van Angelo2

Angelo2

Heerlijke film die me vanaf het begin wist te boeien en geen moment verveelde. De hele film lang voel je, zoals eerder al door iemand is gezegd, die onderhuidse spanning. Als iemand daar goed in is is dat Roman Polanski wel. Wie is te vertrouwen, wat is er aan de hand? Vragen die de gehele film door je hoofd malen.

De film neemt de tijd en kabbelt lekker rustig voorruit. Leuke rol van Ewan McGregor ook. Wie een vlotte actiethriller verwacht kan deze film beter overslaan. Een dikke 8

avatar van Lavrot

Lavrot

David Bowie zong het al: "This is not Mike McAra."

Uiterst sfeervol mysterieus verhaal.

avatar van John Barry

John Barry

The Ghost Writer vind ik een goede film die echter wat traag op gang komt.

Het verhaal van deze film is zeker erg interessant en spannend. Geen één personage lijkt de waarheid te vertellen en dermate de film vordert groeit het besef dat er iets mis is. Echter, het duurt een tijdje voor dat gevoel echt doordringt. De film komt een beetje langzaam op gang. Maar eenmaal op gang gekomen heb ik echt geboeid zitten kijken. Dat uiteindelijk de vrouw van Lang niet lijkt te zijn wie ze is vond ik sterk gevonden. Ik snap alleen niet waarom de ghostwriter even per briefje laat weten aan mevrouw dat hij achter het geheim gekomen is. Dit is vragen om moeilijkheden. Al moet ik wel zeggen dat de scene dat het briefje werd doorgegeven wel erg sfeervol is. Het laatste shot van de film is ook erg sfeervol.

Sfeervol is toch wel het woord dat het eerste bij mij op komt bij deze film. Ik noemde net al twee sfeervolle momenten, maar deze film heeft er nog wel wat meer. Bijvoorbeeld die regenachtige beelden zijn prachtig gedaan. De achtervolging in het bos nadat de ghostwriter Paul Emmett heeft bezocht is ook erg sfeervol. De geweldige muziek van Alexandre Desplat geeft de film ook een heleboel sfeer mee.

Het acteerwerk in deze film is op zich wel goed. Ewan McGregor als de ghostwriter acteert heel erg goed. Olivia Williams als Ruth Lang vond ik ook goed acteren. Pierce Brosnan als Adam Lang viel tegen. Pierce vond ik in deze film heel erg op de automatische piloot te acteren en leek wel een houding te hebben van: O deze rol speel ik wel even. De rest van de cast acteert dan weer wel goed. Verder had in deze film de inmiddels overleden Eli Wallach een kleine rol. Leuk om hem even voorbij te zien komen.

O ja. Voor ik het vergeet. Die korte romance tussen Ruth en de ghostwriter had er van mij wel uit gemogen. Het vertraagde alleen maar de film en voegde niet echt wat toe.

Al met al best wel een goede film. Maar doordat de film wat te traag op gang komt en doordat Pierce Brosnan slecht acteert kan je net niet spreken van een echte topper. Maar dit is zeker wel een aanrader om een keer gezien te hebben.

3,5 ster voor deze film.

avatar van leatherhead

leatherhead

Zoutloze meuk.

Ontiegelijk saaie film, waarbij je haast in slaap gewiegd wordt door de futloze regie van Polanski. Eigenlijk straalt alles in de film een zekere muffigheid uit. Nu ben ik sowieso weinig gecharmeerd van Polanski's creaties, maar dit is zelfs voor zijn doen wel érg binnen de lijntjes. Wellicht onderging hij gewoon een dipje tijdens het maken deze film.

McGregor stelde ook teleur. Hoe meer ik van de man zie, hoe meer ik de indruk krijg dat hij, buiten zijn rol in Trainspotting, eigenlijk een enorme grijze muis is. Brosnan maakt er al helemaal een potje van, al waren mijn verwachtingen van een non-acteur als hij dan ook nihil. De rest wekt de indruk maar wat tegen heug en meug in mee te staan acteren in deze dooie bedoening.

Verder stelt het verhaaltje ook echt niet zoveel voor. Voorspelbaar en uiterst doorzichtig. En breek me de bek niet open over het zeer flauwe einde. Al bij al dus een absoluut zielloze bende. Na afloop liet ik een gaapje, krabde ik even achteloos aan m'n zak, waarna ik constateerde dat ik het grootste gedeelte van de film ook alweer vergeten was. Dat zegt voldoende.

Door en door slecht dus. Een welverdiende 1*, omdat het niet helemaal vreselijk wegkeek.

avatar van des1

des1

Heb 'm nou voor de tweede keer gezien. Wat mij frappeerde zijn de setting op het eiland en het huis... die daarmee in wezen een soort hoofdrol voor zich 'opeisten'. Veel desolaatheid. Tweede dat m.i. opviel, was de sneer naar Polanski's vroegere Heimat, de VS (hij is in Polen geboren). Alsof ie wilde zeggen: ik ben nog steeds niet welkom in de VS (sterker, de Justice Dept. wil 'm nog altijd vervolgen), maar een former British prime minister die zich aan oorlogsmisdaden schuldig heeft gemaakt, mag er blijven. En daar gaat het verhaal de mist in. Niet alleen het publiek zal het in de War On Terror aan de reet roesten dat vijanden (incl. Britse onderdanen) zijn uitgeleverd aan de CIA, maar veel landen hebben medewerking geleverd hieraan, en waarschijnlijk ook NL. Ondenkbaar ook dat een opvolger actief medewerking verleent aan het kunnen vervolgen van een former PM, en dat het Internationaal Gerechtshof in Den Haag de casus ontvankelijk zou verklaren. Adam Lang staat natuurlijk min of meer voor Tony Blair die maar al te graag de Amerikanen meehielp bij het binnenvallen van Irak. Voor samenzweringsfetisjisten erg lekker natuurlijk de relatie die de CIA al vroeg met toekomstige politici onderhield, maar hier wordt opgeklopt wat in hogere kringen doodnormaal is. Waarom denk je dat je de vroegere PvdA leider Wouter Bos nooit iets onvertogens over z'n vroegere werkgever Shell hoort zeggen? Het in de film genoemde bedrijf Hatherton staat natuurlijk voor een mix van Halliburton en de Carlyle groep. Zoek maar op welke politici daarbij zijn betrokken... Al met al een opgeklopt verhaal dus. Sfeer in de film is prima.

avatar van Lavrot

Lavrot

des1 schreef:

Heb 'm nou voor de tweede keer gezien. Wat mij frappeerde zijn de setting op het eiland en het huis... die daarmee in wezen een soort hoofdrol voor zich 'opeisten'. Veel desolaatheid. Tweede dat m.i. opviel, was de sneer naar Polanski's vroegere Heimat, de VS (hij is in Polen geboren). Alsof ie wilde zeggen: ik ben nog steeds niet welkom in de VS (sterker, de Justice Dept. wil 'm nog altijd vervolgen), maar een former British prime minister die zich aan oorlogsmisdaden schuldig heeft gemaakt, mag er blijven. En daar gaat het verhaal de mist in. [ ] ... Al met al een opgeklopt verhaal dus. Sfeer in de film is prima.

Beoordeel je nu de film of ga je helemaal los in een maatschappijkritisch betoog, losjes geassocieerd op de mengeling van fictie en feiten uit de film? Verder heb ik het idee dat je iets teveel persoonlijke motieven van Polanski denkt te herkennen in het verhaal. Zij nog opgemerkt dat: The Ghost Writer is based on The Ghost, a 2007 novel by English writer Robert Harris.

avatar van Richard_Voorhees

Richard_Voorhees

Vooral in het begin wat aan de trage kant. Wel degelijk acteer werk van o.a. McGregor en Brosnan.

De sfeer was ook wel goed, mede geholpen door de wat desolate locaties.

Geen topper, maar wel een redelijk drama/thriller over de harde realiteit van de internationale politiek en terrorisme bestrijding.

avatar van SmackItUp

SmackItUp

2 dagen geleden The Ninth Gate gezien, en meteen doorgepakt met deze prent.

The Ghost Writer heeft, in tegenstelling tot wat hier veelvuldig gezegd wordt, wel degelijk een goed verhaal. Het is -gelukkig- niet altijd even makkelijk te volgen, maar intrigerend is het wel. Helaas houdt het daar een beetje op. Ondanks het intrigerende plot was het verder niet bijster interessant. Polanski schept wel een aardige sfeer, met name in het tweede deel van de film, maar niet zoals we deze van hem gewend zijn. Mijn aandacht verslapte op sommige momenten dan ook een beetje en het einde boeide mij daardoor niet bijster veel. Tevens is het acteerwerk beneden niveau. McGregor is dan nog enigszins te pruimen, maar Brosnan maakt er echt een zooitje van. Niet dat ik anders van hem gewend ben, maar toch.

Al met al een goed verhaal op de juiste manier verteld, maar het geheel had sfeervoller gemogen. Enkele mooie shots, but that's it. Ik had op meer gehoopt. De minste van Polanski tot nu toe, een magere 6.

avatar van Movsin

Movsin

Langdradig en traag uitgesponnen verhaal in een beklemmende sfeer met heel vreemde aspecten van de politieke wereld.

Kwam me ook niet altijd erg duidelijk over waardoor de spankracht die van de film moet uitgaan wat daalt en een paar vragen toch onbeantwoord bleven.

Ewan Mcgregor is een erg pientere ghostwriter.

avatar van RuudC

RuudC

Niet bepaald Polanski's beste film. Het begint overigens goed. De vele grijsgekleurde scenes zijn erg mooi en onderstrepen het wat donkere sfeertje van de film en de mystiek, maar hoe verder het verhaal zich ontvouwt, hoe meer blijkt hoe doorsnee de film is. Slecht is het zeker niet. Er zit wel een zekere spanning in, maar het is vooral de gedachte van de climax die interessant is en niet hoe het verteld wordt. Bovendien zitten er veel verplichte nummertjes in, zoals de seksscene en (ontsnapping aan) de achtervolging. Goed acteerwerk verder, maar ik voelde me wel een beetje beetgenomen na afloop van de film.

avatar van Fillumon

Fillumon

Heel veel genoemde dingen herkenbaar, hierboven de berichtend lezende. Ik let vooral op of ik goed de aandacht bij de film houdt. Het feit dat ik de film wel in meerdere stukken heb gezien, zegt daar wel iets over. Al met al zou ik een ruime voldoende geven, maar vooral de eerste helft vond ik moeilijk om door te kijken omdat het mijn aandacht niet goed (genoeg) vast hield.