• 9.378.498 stemmen

Tron: Legacy (2010)

Sciencefiction / Avontuur | 125 minuten

Genre: Sciencefiction / Avontuur

Oorsprong: Verenigde Staten / India / Verenigd Koninkrijk / Mexico / Japan / Canada

Geregisseerd door: Joseph Kosinski

Met onder meer: Jeff Bridges, Garrett Hedlund en Olivia Wilde

Releasedatum: 26 januari 2011

Plot Tron: Legacy

"The game has changed."

Wanneer Sam Flynn (Garrett Hedlund) nog jong is, verdwijnt zijn vader Kevin (Jeff Bridges), een computerprogrammeur. Zo'n 20 jaar later krijgt Sam bezoek van Alan Bradley, een oud-collega van zijn vader. Alan beweert dat de vader van Sam nog leeft en vermoedt dat hij terug te vinden is in diens vroegere arcadehal. Sam hecht niet veel geloof aan dat gegeven, maar gaat toch op onderzoek uit. Wanneer hij een verborgen kamer vindt, wordt hij opgezogen in een virtual realitywereld. Samen met Kevins vertrouweling Quorra (Olivia Wilde) komen vader en zoon in een gevecht terecht van leven en dood. Ze moeten zien te ontsnappen uit een cyberwereld die niet alleen heel geavanceerd blijkt te zijn, maar ook heel erg gevaarlijk.

avatar van Apster

Apster

Deel 1 vond ik een erg leuk filmpje, dat verhaal technisch niet veel voorstelde, maar louter als kapstok diende voor het geinig gecreëerde cyberwereldje. De charme van het Tron wereldje is gelukkig in deel 2 behouden gebleven. De makers hebben de setting weliswaar geüpgrade met de huidige technieken op het gebied van effecten, maar zijn daarin niet doorgeslagen. Het levert prachtige en spectaculaire beelden op, dus op dat punt is de film zeker geslaagd te noemen.

Verhaal technisch stelt de film opnieuw niet veel voor, echter nu vond ik het i.t.t. deel 1 wel een nadeel worden. De film rekt de boel te lang naar de finale toe en in die periode gebeurd er vrij weinig. Dat het Disney is met de bekende moralen en sentimenten neem ik dan maar op de koop toe.

Groot minpunt vond ik het personage gespeeld door Hedlund, een lousy en arrogant type zonder een greintje charisma. Bridges in een dubbelrol vond ik wel geinig gedaan, al zie je bij de jongere versie dat het digitaal is.

Toch een leuk vervolg, dat door de beelden het kijken waard is. Daft Punk die een kleine cameo hebben, leveren ook een prima score af. De speeltijd van twee uur is wel net iets te lang en had met het simpele verhaal zeker tot een 90 minuten gereduceerd kunnen worden. Net als deel 1 geef ik ook weer 3*

avatar van tommiew

tommiew

Leuke film, aardig vervolg op het origineel. Special effects waren erg mooi. Op een gegeven moment werd het een beetje "standaard" aktiefilm, maar ERRUG mooi gemaakt

avatar van mixmaster

mixmaster

zeker een prachtige SF film met prachtige special effects en een geweldige soundtrack van Daft Punk.

de film is een achtbaan van actie / special effects / avontuur en een vleugje humor.

prachtig gemaakt en zeker de moeite waard om te zien.

het einde is wel voorspelbaar en zie je al lang aankomen.

avatar van Re73

Re73

Kon mij ook wel bekoren

avatar van l-d

l-d

ik snap niet dat ik deze film zolang heb uitgesteld, want ik vond hem echt leuk! verhaal gaat opzich niet heel erg diep, maar de visuals en de actie daarintegen, waren wat mij betreft super! Daft punk was ook cool, (eigenlijk gewoon een super lange futuristische videoclip voor hen)

DVD-T

Wow, wow en nog eens wow.

Dat is de film in het kort. Wat een prachtige ervaring. Alles waar ik op gehoopt had en meer.... veel meer. Dit had de eerste TRON moeten zijn. De eerste is niet de perfecte film maar heeft zo zijn charme. De effecten die toen zijn gebruikt waren toendertijd baanbrekend, maar voelden in begin jaren negentig toen ik die film voor het eerst zag al wat gedateerd aan. Ik kan begrijpen dat er zo'n dertig jaar over heen is gegaan om nog een TRON te maken. De technieken die nu voor handen zijn om werelden te creëren zijn zo geavanceerd dat het 1982 misschien nog wat te vroeg was om TRON te maken.

De film begint. De kijker krijgt een soort van terugblik op de eerste TRON wat doormiddel van een verhaaltje door Kevin (Bridges) verteld wordt aan zijn zoon. De film kent dan een wat langzame doch boeiende opbouw naar het moment dat Sam de virtuele wereld in werd gezogen. En dan begint het spektakel pas echt, alhoewel dat bij mij al bij de eerste scène begon met de briljante muziek van Daft Punk.

Zoals gezegd begint het allemaal in de virtuele wereld. We zijn daar nog maar net aangekomen, of de eerste spectaculaire beelden worden al aan ons vertoond. De (nieuwe) vliegende poort ziet er werkelijk verbluffend uit. Eigenlijk gaat alles in deze wereld in een hoog tempo want voor we het weten krijgen we de eerste verbluffende actiescène te zien. Wat een goede verbetering ten opzichte van het origineel. Visueel ziet de film er sowieso verbluffend uit, maar in de actiescènes wordt er wekelijk een kunst van gemaakt om het er zo mooi mogelijk uit te laten zien. Dan krijgen we een klein stukje dialoog te zien, waarin we voor de eerste keer weer kennismaken met Bridges, die er weer net zo jong uitziet als in de eerste film. Erg leuk gedaan. Daarna verbluffen de makers ons opnieuw met een epic actie momentje. De Lightcycle scène. Dat is mijn favoriete moment in TRON, en hoe het in Legacy is uitgevoerd liet mijn kin zo'n beetje op de grond vallen. En zo krijgen we nog meer van dit soort scènes. De scène in de disco en de scène met die vlieg dingen zien er werkelijk verbluffend uit. Wow.

Verhaal technisch toch ook wel een verbetering. In TRON werd qua verhaal toch wel veel achterwege gelaten. Dat is in Legacy niet zo. In deze film wordt alles goed aan de kijker uitgelegd in wat voor wereld wij ons begeven. Gebrek aan verhaal stond dus dit keer niet de belevenis in de weg. Soms wel wat te veel gepraat waardoor het middenstuk toch wel weer wat trager aanvoelt. Erg jammer maar het staat het vermaak zeker niet in de weg. Zo wordt ook de vader/zoon relatie wat meer opgebouwd, alhoewel die nergens echt heel overtuigend over kwam. Maar desondanks deze kleine minpunten blijft de film van begin tot eind vermaken.

Visueel werkelijk overdonderend. De wereld het gebruik van de kleuren en de manier waar het gebruikt wordt is erg mooi gedaan. Die hele stijl is tien keer beter dan in TRON. Ook de scheiding tussen goed en kwaad met wit en oranje vormt een mooi contrast. De beelden zijn erg gestileerd en erg mooi in beeld gebracht. Het camerawerk is van een erg hoog niveau. Dat geld ook voor de effecten. Die hadden niet beter gekund. De voertuigen, de werelden, de disc gevechten, de lightcycle achtervolgingen, allen magistraal in de uitvoering qua effecten. En ik heb het al gehad over Daft Punk, maar wat hebben zij een wrede soundtrack gemaakt. De subwoofer heeft geen moment rust gehad. Daarnaast kunnen ze ook goed uit de voeten met wat rustigere muziek in de minder bombastische scènes, al kon ik niet wachten om de bombastisch gescorede muziek weer te mogen horen. Daarnaast zijn er nog de geluidseffecten. Ook daar krijgen je boxen weer geen moment rust. Mooi gebruik van de surround, en vooral veel van de woofer.

Acteerwerk is best goed. Bridges doet het erg leuk, maar ook de jongere cast doet het niet slecht. Hedlund weet ook zeker te overtuigen, al was hij wel wat minder in de meer drama gerichte scènes. Wilde is naast een mooie verschijning ook erg goed bezig. Sheen doet het ook leuk, en lijkt wel erg op een jonge David Bowie. Klein leuk rolletje ook voor Cillian Murphy maar niet echt noemenswaardig. Wel erg jammer dat Boxleitner maar een klein rolletje had.

Visueel verbluffend, verhaal technisch dik in orde, acteerwerk best goed, effecten fantastisch. De muziek tilt het geheel net even naar een hoger niveau. Heb nog even de aftiteling afgekeken en alleen maar zitten na te genieten. Ik ben helemaal omver geblazen door TRON: Legacy, iets wat ik vooraf nooit had verwacht. Ik had na het zien van de trailers al gehoopt op een visueel spektakel, maar de film is zoveel meer dan dat, veel meer. Een unieke ervaring.

avatar van Reinbo

Heb je m in 3d of 2d gezien?

DVD-T

Ik heb hem in 2D gezien. Stond mijn ervaring verder niet in de weg. Ik kan me voorstellen dat de 3D effecten net dat beetje meer toevoegen aan de film, al zou dat in de kijkervaring niet mogen uitmaken of je een film nu in 2D of 3D ziet. Daar had ik bij Avatar ook geen last van. Wil hem zeker nog een keer in 3D zien.

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

@DVD-T : Je overtuiging maakt me warm om mijn cijfer te verhogen hoor.

DVD-T schreef:

Mwah, denk dat als ik 'm in 2d had gezien ik toch wel een 0,5 a hele ster lager was uitgekomen. Samen met Avatar is dit een film waar ik de 3d absoluut een meerwaarde vond. Met name in de actiescenes werkt het tof. Snap ook niet waarom het (vooral) qua kijk ervaring niet uit zou moeten maken. Het scheelt toch een hele dimensie.

avatar van mug13

mug13

Wow wat een film hey.Super mooie scenes met special effects waar je mond open van gaat staan.Van begin tot het eind geen moment verveeld.Mijn waardering gaat uit naar de acteurs,want volgens mij is het echt super moeilijk om in zo een film te spelen.Kippenvel bij de scene waarin Daft Punk te zien is en laten we niet de soundtrack vergeten die ze gemaakt hebben voor deze film .

avatar van Mega-Video

Mega-Video

Mag graag terugkomen op eerdere gedachten (niet hier gespuid) die ik had over deze film. Heb hem gezien en moet bekennen dat ik me zeer vermaakt heb.

Bridges blijft een alleskunner en een van mijn favoriete acteurs van "d'Oude Stempel".

Enige voorkennis van dit verhaal is geen must maar wel leuk om te zien hoe er in het vroege verleden gedacht werd over de nabije toekomst. Toen ik deze film namelijk in het vroege verleden zag, vond ik hem niet te pruimen. Welk vervolg op een huidige film kunnen we over 20+ jaar verwachten die tot de verbeelding gaat spreken???? Hoop het mee te maken!

Vind hem 4 sterren wel waardig!

avatar van Ceeda7

Ceeda7

Flinterdun filmpje met mooie effecten en strakke settings en decor. Vrij zwak acteerwerk, teleurstellende muziek van Daft Punk.

Kon beter.

avatar van MrLee

MrLee

Ceeda7 neemt de woorden uit mijn mond, alleen vond ik de soundtrack wel goed. Meer dan een 2.5 kan ik er niet van maken. Het was het allemaal net niet, had er meer van verwacht.

Reinbo schreef:

Als de beelden nog zo mooi zijn maar het doet je verder niets, dan heeft de 3D toch niet echt een meerwaarde. 3D moet er juist voor zorgen dat je helemaal wordt meegesleept in de film en betrokken raakt bij bijv. de actiescènes. Dat deed TRON al bij mij zonder 3D. Maar ik wil hem zeker nog eens een keer in 3D zien.

avatar van Reinbo

Ben benieuwd wat je er dan van vindt. Ik vind het toch een extra kwaliteit als het goed gedaan is. Maar het werkt volgens mij ook enkel op een extreem groot doek. Op tv zal het niet veel uitmaken. Je moet je erin kunnen verliezen.

avatar van Metalfist

Metalfist

@ Reinbo: vond je het 3D echt zo de moeite waard? Ik vond het allemaal maar bijzonder weinig en buiten bij de disc battles kreeg ik de indruk dat er echt niet veel 3D in zat.

avatar van Reinbo

In de races kwam het ook goed tot zijn recht.

avatar van louisvf

louisvf

Niets aan...

avatar van 560bri

560bri

Goede film, superbe SFX, mijn eerste 3D film in een bioscoop, fantastisch ervaring. Aanrader.

avatar van Hardrebel

Hardrebel

Film was overdonderend, ook erg goed geluid. Verhaal was wat matig maar dat vergeven we maar.

avatar van Leland Palmer

Leland Palmer

Audiovisueel imponerend schouwspel. Briljant, op dat vlak. Ben ook blij dat ik de 1e 'TRON' gezien heb voordat ik aan deze begon, draagt zeker bij aan het totaalplaatje (vader, zoon, diepgang) en je persoonlijke gevoel bij het verhaal en bij de personages. Jep, heb me hier prima mee vermaakt.

Wanneer we eenmaal kennis maken met de cyberwereld worden onze ogen getrakteerd op de één na de andere visueel verbluffende scéne. Prachtig gemaakt zeg. De ondersteunende score van Daft Punk is ook niets minder dan geweldig en past precies in het strakke, bombastische totaalplaatje.

avatar van Muyo

Muyo

Een aparte, virtuele, maar erg mooi gemaakte film !

De graphics en het design van deze remake zijn zeer mooi.

Hier is echte aandacht en geografie aan besteed en met een rijke fantasie heeft dit een mooi gevolg gekregen.

Het verhaal is goed, de details in het verhaal zijn goed ontworpen en netjes uitgewerkt en zelfs het acteren vond ik wel aardig.

Spanning is zeker aanwezig en op zich heb ik me geen moment verveelt.

De film keek gewoon lekker weg al moet je wel in de fantasie mee kunnen gaan.

Normaal ben ik niet zo van de science-fiction, maar deze was echt aangenaam !

Nette 4 sterren, vooral voor de fantasie, het ontwerp en het design.

avatar van tal1b

tal1b

brrrr slechte film. de karakters kwamen erg gespeeld over. vervelende trage effects en té futuristisch allemaal. leek wel een flipperkast.

avatar van JacoBaco

JacoBaco

Ja, toch wel aardig. TRON uit 1982 heb ik helaas nog niet gezien, maar was voor die tijd iets heel bijzonders (denk ik). Wel heb ik in 1992 The Lawnmower Man gezien en dat vond ik toen wel heel erg imponerend. Alleen als ik het nu (bijna 20 jaar later) zie, dan kom ik waarschijnlijk bijna om het leven van het lachen.

TRON: Legacy is een aangename kijk- en luisterervaring. Al heb ik niet echt genoten van Jeff Bridges als dertiger. Wat een nep kop zeg. Ze hebben dezelfde technologie gebruikt als in The Curious Case of Benjamin Button, maar het is het weer net niet. Het verhaal,.. Tja, je zal maar als mens opgesloten zitten in cyberspace. De hele gedachte daarachter is natuurlijk super interessant, maar in de film draait het vooral om de actie en zelfs dat valt nog mee. Af en toe wat drama en achtergrondinfo, maar niet op het niveau van de architect in The Matrix: Reloaded. Het hele cyberwereldje komt wel overtuigend over en waar ik iedereen over hoor, is de muziek en hoewel het niet mijn muziek is en ik echt niet van van Daft Punk hou, hadden ze geen betere muziek kunnen maken voor deze film. Gewoon perfect!

TRON: Legacy is leuk om gezien te hebben, maar heeft geen overweldigende indruk achtergelaten. Mijn favoriete cyberspace film blijft natuurlijk The Matrix (1).

3,0

avatar van Nientje1980

Nientje1980

In 1 woord, gaaf, of wauw.

Mooi gemaakt, leuk verhaal en zat echt goed in elkaar.

Ken het origineel niet (is van bijna voor mijn tijd).

mooie effecten en leuke acteurs is voor mij (en mn man) echt een dikke 5 (of 10)

avatar van RickZ

RickZ

SF-actiedrama in retrostyle met goede special effects maar helaas wat veel drama-scenes tussendoor waardoor er (te) weinig actie overblijft.

avatar van silversurfer

silversurfer

Heb deze film gezien in de bioscoop,.. en echt wow heb er bijna geen woorden voor maar wat was die film maaster serieus de muziek paste er ook kapot hard bij de actie was gewoon echt goed gewoon echt echt goed eingelijk gewoon sick. heb het orgineel ook gezien en tron 2.0 gespeelt.. weet wel dat als hij op dvd uitkomt of wat dan ook dat ik hem zowiezo ga halen

als er een deeltje 2 komt hoop ik echt dat die net zo goed wordt

avatar van Nicolage Rico

Nicolage Rico

• 20220 berichten

silversurfer schreef:

de muziek paste er ook kapot hard bij

avatar van hstippie

hstippie