• 9.378.235 stemmen

Tron: Legacy (2010)

Sciencefiction / Avontuur | 125 minuten

Genre: Sciencefiction / Avontuur

Oorsprong: Verenigde Staten / India / Verenigd Koninkrijk / Mexico / Japan / Canada

Geregisseerd door: Joseph Kosinski

Met onder meer: Jeff Bridges, Garrett Hedlund en Olivia Wilde

Releasedatum: 26 januari 2011

Plot Tron: Legacy

"The game has changed."

Wanneer Sam Flynn (Garrett Hedlund) nog jong is, verdwijnt zijn vader Kevin (Jeff Bridges), een computerprogrammeur. Zo'n 20 jaar later krijgt Sam bezoek van Alan Bradley, een oud-collega van zijn vader. Alan beweert dat de vader van Sam nog leeft en vermoedt dat hij terug te vinden is in diens vroegere arcadehal. Sam hecht niet veel geloof aan dat gegeven, maar gaat toch op onderzoek uit. Wanneer hij een verborgen kamer vindt, wordt hij opgezogen in een virtual realitywereld. Samen met Kevins vertrouweling Quorra (Olivia Wilde) komen vader en zoon in een gevecht terecht van leven en dood. Ze moeten zien te ontsnappen uit een cyberwereld die niet alleen heel geavanceerd blijkt te zijn, maar ook heel erg gevaarlijk.

Bericht met erg slecht taalgebruik verwijderd.

avatar van Leno

Leno

De discussie is een beetje of de film vernieuwend genoeg is, maar wie interesseert dat? Is de film vermakelijk? En dat is zeker het geval. De film begint sterk en werkt best een beetje overdonderend gezien de special effects en muziek. Op een gegeven moment is dit wel een beetje uitgewerkt en richting de climax loop alles volgens het boekje. Toch blijft de film boeien, niet in de laatste plaats door de heerlijke rol van Bridget is de strakke muziek.

avatar van Ralf81

Ralf81

Zojuist in de bioscoop gezien, wat een ervaring in IMAX 3D! Ondanks dat er niet al teveel 3D-effecten zijn te bespeuren ziet de film er gelikt uit. De virtuele wereld oogt overtuigend genoeg om je als kijker te laten geloven dat ze daar écht zijn. Een groot pluspunt is ook de muziek, met als een van de hoogtepunten het gevecht in 'Zuse's Crib' waar twee dj's het geluid verzorgen (bizar!).

Het verhaal was minder belangrijk, de special effects des te meer. Het oog wil ook wat! Daarbij komt nog dat Olivia Wilde wel een erg fascinerende vrouw is om naar te kijken. Garett Hedlund vond ik maar een menneke, vooral in het begin, maar hij groeide duidelijk in zijn rol.
Heb me zeker vermaakt met deze film!

avatar van TVFreak

TVFreak

Ik kan er kort over zijn:

Van het spelletjes wereld concept is geen bal meer over, helaas helaas.

Zuse is zo uit de matrix geteleporteerd naar Disneyland aangezien je blijkbaar moet

scoren op het punt van excentrische personages. Het was er vermoeiend dik op gelegd.

De 3D effecten zijn maar op enkele momenten goed gebruikt, een heel groot deel (de echte wereld) is plat gehouden, 2D.

Verhaal: van ± 1/3e tot op de helft van de film zat een aantal zeeerrrr saaie stukken.

Een plus: De audioeffecten zijn supersterk.

Een tweede keer kijken? NEE.

avatar van daoneandonly

daoneandonly

Erg vette film dit!

In het begin wordt al duidelijk dat het verhaal een tikkeltje richting de cliché kant op gaat, maar op één of andere manier werd het op een niet storende wijze toegepast. Ik was bang dat het verhaal me zou teleurstellen, maar dit viel erg mee. Éénmaal in de computer wereld is deze film puur kijkplezier. De effecten en de elektronische sfeer die hier wordt neergezet stelt een perfecte computerwereld voor. Ook mijn persoonlijke helden, de heren van Daft Punk, dragen voor een groot deel bij aan de succes van deze film. De combinatie van hun muziek en al het 'computer actie', zorgen erg mooie stukjes film.

Een heerlijk retro-futuristische sfeertje. Door beeld, geluid én muziek.

P.S. Ik zal binnenkort hem nog een keer bekijken, om een goed oordeel erover kunnen uitbrengen.

avatar van Shinobi

Shinobi

Afgelopen zaterdag in Imax 3D gezien, wat een belevenis is dat zeg. Alleen het 3D gedeelte valt wat tegen moet ik zeggen, maar dat wordt ruim goed gemaakt door de visuele pracht en praal.

Het verhaal gaat eerlijk gezegd ook nergens over, maar ook dat wordt goed gemaakt door de actie en de pompende soundtrack van Daft Punk. Leuk om hun in die nachtclub te zien draaien.

Dikke 4,0 sterren.

avatar van wwelover

wwelover

Een fijne bioscoopfilm, qua 3-D is het niet heel bijzonder maar het ziet er visueel wel echt geweldig uit. Wat wel betekend dat ze te weinig aan het verhaal hebben besteed, maar het is gewoon echt Disney, want alles gaat ze te makkelijk af. Desalnietemin vond ik dat niet heel storend want ik verwachtte dat al. Het gaat bij Tron gewoon om de actie, de visuele effecten en natuurlijk de meesterlijke soundtrack van Daft Punk. Geinig ook dat ze zelf in de film zitten. Af en toe leek de muziek wel een beetje op Inception, maar ja dat was ook een sterke soundtrack. Acteerwerk was niet heel bijzonder, Jeff Bridges was natuurlijk wel erg goed en ik vond het grappig om te zien hoe ze hem hadden geanimeerd tot zijn jongere zelf.

avatar van psohilait

psohilait

Film gezien in de bioscoop (3d). Mooie graphics, alleen jammer dat niet alles 3d is! Anders 4 sterren. Verder zeer vermakelijke film, leuke verhaallijn. Ik heb het origineel niet gezien dus niet vergelijkbaar. Maar zonder meer een goede film, bioscoopwaardig als je je niet stoort aan de delen die niet 3d zijn.

avatar van sinterklaas

sinterklaas

Afgelopen weekend in de bioscoop gezien en ik moet zeggen dat dit niet een klassieker is. Ook Tron 2 is gewoon doorsnee vermakelijk. De technologie en de montage zijn natuurlijk flink vooruit gegaan (maar wat wil je met 28 jaar ertussen. ) Nu is de zoon van Kevin Flyn aan de beurt om de computerwereld in te gaan. En die ziet er erg mooi uit. Alles komt gewoon op hetzelfte neer. Dus er vinden weer overlevings spelletjes plaats en Sam komt oog in oog te staan met zijn vader. Het verhaal is natuurlijk dunnetjes maar aan de achtergrond is veel aandacht besteed. Ook de soundtracks van Daft Punk waren mooi. Het einde is nog wel om een traantje bij weg te pinken.

Prima vervolg. Niet meer, niet minder.

avatar van pethunia

pethunia

psohilait schreef:

Juist bijzonder leuk, vond ik, die tegenstelling 2D/3D. 't Is niet dat als je dat brilletje toch op hebt, alles maar 3D moet zijn. 2D zal altijd een plek houden in film & fotografie.

avatar van BobdH

BobdH

Ondanks de stortlading aan (geconverteerde) 3D-films die de laatste jaren over ons wordt losgelaten, arriveert een jaar na Avatar in wezen pas de tweede 'echte' 3D film, TRON: Legacy. Want waar de derde dimensie vaak niet veel meer dan een commerciële gimmick is, gebruikt alleen Kosinski het medium op dezelfde wijze als Cameron dat deed: als een extra artistieke dimensie.

Door het 3D zorgvuldig in zijn film te plaatsen (niet in elke scène, bijvoorbeeld) en het tevens niet altijd even spectaculair toe te passen (met name als middel om diepte weer te geven) word je het effect als kijker nooit moe, en verrast het iedere keer weer als het wordt toegepast op de spektakelscènes. Maar dat is niet het enige; ook het IMAX formaat wordt lang niet altijd toepast, waardoor die enkele momenten dat de film overschakelt op zowel IMAX, als 3D, de film werkelijk overdondert.

Tegelijk kent TRON: Legacy ook dat ene Avatar euvel, namelijk dat het verhaal hevig tekort schiet voor de fantastische wereld die gecreëerd wordt. Want, jazeker, visueel is de film geweldig (diverse referenties aan Kubrick en Blade Runner doen het altijd goed), en gelinkt aan de luid gemixte score van Daft Punk (perfecte keuze) is de filmervaring volledig 'immersive' en kun je je helemaal verliezen in de haast abstracte actiescènes. Verwacht alleen geen verrassend plot.

Toch zal TRON: Legacy het vast beter doen op het kleine scherm dan dat werkje van Cameron, met name dankzij de erg leuke rol van Michael Sheen, de vele visuele vondsten, de frisse mix van retro vibe en moderne technieken en eigenlijk de volledige, duistere vormgeving. Kosinski heeft daarmee, ondanks de voorspelbare structuur, een enorm leuk filmevenement gemaakt waar je regelmatig zo'n stompzinnige grijns van krijgt. Popcornentertainment op creatief niveau, zeg maar. Eindelijk weer eens.

avatar van Reinbo

Was nooit fan van de eerste Tron, maar deze film leek mij zeer geschikt voor 3d. Dus vanochtend maar naar Imax getrokken. En ik had helemaal gelijk. In Imax 3D biedt Tron een geweldig kijk schouwspel. De high contrast beelden en de stijlvolle art direction lenen zich perfect voor 3d. Na Avatar is dit de tweede film waarvan ik de 3D erg indrukwekkend vind. (BIj Piranha en Resident Evil 4 viel het tegen). Het verhaal van Tron stelt weinig voor, standaard goed vs slecht verhaal met een hoop geneuzel over data. Had ik dit in 2d of op de tv gezien, weet ik niet eens of ik het wel had uitgekeken, maar in Imax was het bij vlagen geweldig. Met name de actiescens waren vaak haast een soort abstract art. Daar hadden ze er wat meer van in ogen stoppen en een half uurtje korter, want al het geneuzel over programma's, users en Iso's interesseerden me geen bal. Geluid was trouwens ook de bom.

Kleine 3,5* en kom maar op met meer Imax 3D! Ik ga er weer voor naar de bios.

voskat

Suffe bedoening die haar oppervlakkigheid probeert te verbergen met een hoop mooie plaatjes.

2 *

avatar van Reinbo

Hoezo probeert het de oppervlakkigheid te verbergen? De oppervlakkigheid staalt er vanaf, zoals met al dit soort Hollywood werk.

voskat

Natuurlijk, maar daarom gooien ze er ook zo veel flitsende beelden in. Anders wordt die oppervlakkigheid zelfs voor het minder kritische publiek onverteerbaar...

De beelden waren trouwens technisch leuk gemaakt, maar nooit echt overdonderend (zoals dat wel was bij Inception). Gemiste kans als je zo'n heel alternatief universum in je film hebt waar je een gezonde fantasie op los kunt laten en lekker de wetten van de fysica kunt herschrijven. Maar nee, het blijven allemaal ontzettend voorspelbare effectjes en trucjes.

En die lege zen prietpraat vond ik al helemaal irritant.

avatar van Reinbo

Nou vond dit toch wel veel mooier dan Inception die had op de dubbelvouwscene na op visueel vlak niets te bieden wat we niet al uit James Bond films kenden. Was juist erg standaard allemaal. De racescenes waren toch wel erg sterk hier. Hadden ze veel meer moeten inzetten, dat wel. Het zen gedoe was idd erg overbodig.

avatar van rep_robert

LOL, deze film heeft visueel echt wel 100x meer te bieden dan Inception inderdaad.

Dit is juist allemaal van toepassing bij Inception. Ze hadden er naar mijn smaak veel meer uit kunnen halen bij die film. Zoals Reinbo al zegt wordt er op de bekende omvouwscene na bijna niets gedaan met het goede gegeven van die film. Ziet er allemaal veel te rechtlijnig en standaard uit.

voskat

Kom nou, in Tron hebben ze alles een gloeiend wit neon-randje gegeven, maar gebeurt er echt helemaal niets waar je even van overeind gaat zitten. Maar misschien is dat ook wel de schuld van het ongelooflijk oninspirerende acteerwerk. Je geeft er gewoon geen zak om wat er met deze mensen gebeurt, of met hun computerwereldje.

avatar van Reinbo

Van de races ging ik toch echt wel overeind zitten. Vond de art direction verder ook erg mooi. Mede daarfoor kwam de 3d ook goed tot z'n recht. Maar ik geef toe dat het qua verhaal e.d. Erg weinig te bieden had. Had ook niets anders verwacht eerlijk gezegd.

avatar van dutchtuga

dutchtuga

Vooral het eerste uur een overdonderende ervaring. Het moment dat de 'oude' Jeff Bridges ten tonele verschijnt zakt de hele film als een mislukte pudding in. Jammer dat de scriptschrijvers zonodig The Dude weer moesten laten opdrijven. Wat een geweldig misplaatste personage, dat van Bridges. Tron: Legacy verliest zichzelf dan ook in quasi-filosofisch gebrabbel dat de hele vaart uit de film haalde. Dit had een sci-fi spektakel van jewelste kunnen zijn, maar er moest weer teveel verteld en uitgelegd worden. Niet echt iets waar ik op zit te wachten bij een dergelijk uitgangspunt. Gewoon pure sci-fi, dat is wat ik wil. Gelukkig herpakt Tron: Legacy zich tegen het einde weer een beetje, maar dit is net te laat om er een dikke voldoende uit te laten komen.

avatar van LPfanik

LPfanik

Vermakelijke film die het toch echt vooral van de effecten moest hebben, haal dat eraf en er blijft maar weinig van over. Ook vond ik de muziek veel te aanwezig, spannende muziek werkt niet als het onafgebroken gedraaid word...

3* dankzij de effecten

Reinbo schreef:

In Inception wordt er leuk gespeeld met verschillende niveaus van tijdsbeleving. In Tron wordt er recht toe, recht aan geraced zonder veel creatieve trucjes.

De één vormt een unieke belevenis die we nog niet eerder hebben gezien in de filmwereld (voor zover ik weet). De ander... tsja... biedt de zoveelste race scène. En niet eens een bijzonder goede.

avatar van Matchostomos

Matchostomos

Tron en Tron: Legacy zijn twee producten van hun tijd en zodoende inhoudelijk en vooral visueel niet meer vatbaar voor vergelijking. Hoewel het origineel zijn charmes kent, kunnen deze niet opwegen tegen de ondertussen hopeloos verouderde computereffecten. Feit is wel dat Tron: Legacy een frisse en ‘moderne’ visuele update biedt. Weliswaar louter inzake aankleding, want de enscenering van de futuristische verpakking laat meermaals te wensen over. Enige consistentie op dat vlak is niet te bespeuren.

Verhaaltechnisch kan Tron: Legacy ook niet bepaald consistent presteren. Zoals het gros van de blockbusters wordt het zwaartepunt van het verhaal in één scene uit de doeken gedaan, zodat de weg kan vrijgebaand worden voor spektakel van letterlijk en figuurlijk bijbelse proporties. De profetische rode draad raakt immers kan nog wal en gaat het plezier van Tron: Legacy als film en spel uit de weg. Ook het gebrek aan respect voor de fysiche regels van de digitale wereld, ten voodele van het effect, halen de genotswaarde licht naar beneden. Gelukkig geeft Daft Punk met hun muzikale bijdrage het geheel meer dan eens een extra dimensie. Wellicht het hoogtepunt van deze bij momenten licht genietbare prent. Samen met de ravissante verschijning van Olivia Wilde.

avatar van BandietjeXL

BandietjeXL

Een zeer vermakelijke film,

Kende de eerste film niet maar ik vond dit toch een grappige film.

Af en toe van die momenten van... Juist.

Acteer werk viel af en toe wat tegen, maar overal prima.

Zaten toch wat mooie damens in strakke pakjes in de film, wat altijd prima is.

Sci-fi etc was erg leuk, eens een verandering.

De film verdient misschien geen 4 sterren, maar van mij wel.

De beats van Daft Punk was natuurlijk EPIC tijdens zo'n gevecht, de sweer in de bios was dan ook erg goed.

avatar van bennie jolink

bennie jolink

Een film als TRON gaat meer om het visueel spektakel dan om het plot, maar wat ze hier hebben gedaan vond ik toch wel storend... de plot van TRON : Legacy slaat daadwerkelijk he-le-maal nergens op. ISO's die alle aardse problemen kunnen oplossen... en een leger van Programs die door een portal in de echte wereld kunnen komen... alsjeblieft zeg.

De eerste TRON had gewoon een simpel duidelijk verhaaltje, als kapstok voor de coole visuals. Maar het verhaaltje klopte wel en was ook best leuk gevonden. Doodzonde dat ze dit hebben verkwanseld met dit wanproduct.

2 sterren, en die zijn alleen voor de soundtrack.

avatar van daxclusive

daxclusive

Mooie film, lekker veel fantasie.

Zeker de moeite waard.

Goed acteer werk en mooie graphics.

Deel 2 zou er goed aan doen

avatar van olbo

olbo

Mager verhaal dat wordt opgepept door mooie beelden en een stoere soundtrack. En daar moet de film het ook van hebben...

avatar van _Casper_

_Casper_

gave science fiction film die erg lekker wegkijkt en geen seconde verveelt! Gave soundtrack en heel erg mooi gemaakt ook. Heb er er erg mee vermaakt, aanrader!

3.5*!

avatar van Tristan Scelso

Tristan Scelso

Hele vette film.

Duurt lekker lang en verveelt geen moment... Erg goed geacteerd, het verhaal is goed en klopt aan alle kanten. Muziek keuze ook super! Heb echt genoten van deze film.

De film was echt geflopt als de effecten slecht waren geweest (maar die zijn echt goed). Een aanrader dus! 4*

avatar van TheThirdMark

TheThirdMark

The Big Lebowski meets Matrix.

Zo. Heel Tron:Legacy in 1x opgesomd.

Zwaar over de top, nergens geloofwaardig. Acteerprestaties matig tot slecht, special effects redelijk tot aardig.

Enige reden dat deze toch nog een voldoening krijgt is vanwege Tron zelf. Het idee blijft gewoon baas.