• 10.582 nieuwsartikelen
 • 161.775 films
 • 10.100 series
 • 29.657 seizoenen
 • 613.318 acteurs
 • 192.924 gebruikers
 • 8.966.167 stemmen
Avatar
 
banner banner

Arizona Dream (1992)

Drama / Komedie | 142 minuten
3,38 248 stemmen

Genre: Drama / Komedie

Speelduur: 142 minuten

Oorsprong: Verenigde Staten / Frankrijk

Geregisseerd door: Emir Kusturica

Met onder meer: Johnny Depp, Jerry Lewis en Faye Dunaway

IMDb beoordeling: 7,2 (45.459)

Gesproken taal: Engels en Spaans

Releasedatum: 6 mei 1993

 • On Demand:

 • Netflix Niet beschikbaar op Netflix
 • Pathé thuis Niet beschikbaar op Pathé Thuis
 • Videoland Niet beschikbaar op Videoland
 • Amazon Prime Niet beschikbaar op Amazon Prime
 • Disney+ Niet beschikbaar op Disney+
 • Google Play Niet beschikbaar op Google Play
 • meJane Niet beschikbaar op meJane

Plot Arizona Dream

"A rebellious young man. With his own version of the future. And his own fantasy of love."

De 23-jarige Axel Blackman brak met zijn verleden nadat zijn ouders bij een auto-ongeluk om het leven kwamen. Hij vertrok naar New York waar hij nu, drie jaar later, werkt voor het departement van de jacht en de visvangst. Tot zijn oom Leo hem terugroept naar zijn geboortestad in Arizona. Hij verlangt dat Axel zijn getuige is tijdens zijn huwelijk. En dat hij bij hem blijft werken. Hij ontmoet Elaine Stalker, een eigenaardige vrouw die weduwe werd nadat ze haar man heeft neergeschoten. Ze leeft met haar stiefdochter Grace. Daar Axel geen persoonlijke ambities koestert, wordt hij heen en weer geslingerd tussen de tegenstrijdige verlangens van Leo, Elaine en Grace.

logo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimage

Externe links

Video's en trailers

Reviews & comments


Gast

 • berichten
 • stemmen

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.
zoeken in:
avatar van Movsin

Movsin

 • 7649 berichten
 • 8073 stemmen

Visueel sterk werk, bizarre en wellicht niet voor éénieder toegankelijk en genietbaar.

Verwacht geen verhaaltje van A tot Z maar eerder een daverende aaneenschakeling van kloeke, fantasierijke en nogal absurde scènes, verrassende wendingen in het plot, spitante dialogen, symboliek, overweldigende en de kijker meevoerende muziek en een handvol overtuigende acteurs.


avatar van JoeCabot

JoeCabot

 • 2682 berichten
 • 1785 stemmen

Begint guitig. Ik had niet het gevoel dat Kusturica zelf wist welke richting hij met Arizona Dream uit wilde, en dat is misschien wel de sterkte van de film. Hij rijgt een een aantal interessante ideetjes - noem ze gerust sketches - aaneen, met als rode draad de relatie tussen Depp, de weduwe en haar maffe dochter.

Dat ook de regisseur - net als zijn personages - niet helemaal in touch is met de realiteit, blijkt overigens al snel. Enkele leuke vondsten: de schildpad die de tafelgasten vergezelt, zelfverklaard topacteur Paul (Vincent Gallo) met z'n potsierlijke ode aan North by Northwest ...

Wat mij betreft is het trouwens Gallo die in deze film de show steelt, en dus voor de verandering eens niet Depp. Al komt dat vooral door de geweldige maniertjes van zijn personage Paul.

Ergens halverwege besloot Kusturica dat het tijd was voor wat meer ernst. Dat deed de film toch enigszins de das om. Wat volgde was een occasionele huilbui en een meer 'duistere' sfeer. Het zoog de fun toch grotendeels uit de film.

Voorts vallen er ook wat special effects te bespeuren. Al kan die vliegende vis toch niet meteen opboksen tegen de dino's uit die andere film uit 1993. Nogal gedateerd.

Maar al met al zeker een sympathiek filmpje. 3*


avatar van ghostman

ghostman

 • 5708 berichten
 • 5 stemmen

a howling wind is whistling in the night

my dog is growling in the dark

something's pulling me outside

to ride around in circles

I know you have got the time

'cause anything I want, you do

you'll take a ride to the strangers

who don't understand how to feel

in the deathcar, we're alive

in the deathcar... we are alive

I'll let some air come in the window

it kind of wakes me up a little

i don't turn on the radio

'cause they play shit like.. you know

when your hand was down on my dick

it felt quite amazing

and now that that is all over

all we've got is the silence

in the deathcar, we're alive

in the deathcar... we're alive

come on mandolins, play

when I touched you I felt that

you still had your baby fat

and a little taste of baby's breath

makes me forget about death

at your age you're still joking

it ain't time yet for the choking

so now we can own the movie

and know each other truly.

Iggy Pop - in the death car - YouTube


avatar van 93.9

93.9

 • 3122 berichten
 • 4195 stemmen

kos schreef:

Volgens mij is dit de film van Tom Petty's videoclip 'into the great wide open' of niet?

Toen Kusturica een 'nervous breakdown' kreeg, hebben ze een kleine 20 minuten geschoten met de cast van Arizona Dream. Ook Sfeer en camera settings komen dus terug in de clip. Grappig want de acteurs hebben allemaal een andere rol.


avatar van scorsese

scorsese

 • 11747 berichten
 • 10163 stemmen

Redelijke film over een jongeman die getuige is bij het huwelijk van zijn oom in Arizona. De licht absurdistische toon van de film maakte de personages wat afstandelijk. Bovendien wist het verhaal me ook niet echt te boeien. Daartegenover staan wel een aantal originele en leuke scenes, een goeie cast en mooi camerawerk.


avatar van CINEMATEKbe

CINEMATEKbe

 • 113 berichten
 • 0 stemmen

Deze bijzondere film spelen we op 16.06 om 21:00 CINEMATEK - Programma - Arizona Dream


avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

 • 8905 berichten
 • 4111 stemmen

Blijft voor mij een moeilijk bereikbare film, die Kusturicaanse mengelmoes van magisch-realisme, gekheid en tragiek. Je moet er van houden of van leren houden. Want Arizona Dream heeft onder de soms lollige oppervlakte een harde en erg sombere ondertoon. Het leek me een erg persoonlijk werk over mensen met dromen die nooit lijken uit te komen omdat het lot de vreemde neiging heeft om er altijd een stokje voor te steken. Gelukkig maar dat Kusturica nog wat kleur en vrolijkheid brengt, anders zaten we op Lars Von Trier niveau vrees ik. Axel als onvolwassen loser knoopt een relatie aan met een veel oudere maar mentaal getikte vrouw die zowat zijn moeder zou kunnen zijn. Daarnaast heb je nog een suïcidale schoondochter en de cinefiele buddy van Axel. Voor mij was het vooral Vincent Gallo die de show stal met zijn eigen North by Northwest beleving en zijn one man show met Raging Bull op de achtergrond. Hou wel van dit soort dingen. Ook een fijne rol van Lily Taylor die ik graag zie spelen. Het koppel Depp-Dunaway daarentegen vond ik niet echt leuk uit de verf komen. Ze leken niet echt goed op elkaar afgestemd. Best oké dus maar soms een beetje teveel van het goede.


avatar van Fisico

Fisico (moderator films)

 • 8188 berichten
 • 4630 stemmen

Ik had het moeten weten met de regisseur van Crna Macka, Beli Macor (1998) dat dit niet zomaar een reguliere speelfilm zou zijn. Ik had geen voorkennis vooraf en heb me toch wat mispakt aan deze Arizona dream. Geen doordeweeks drama, eerder komisch tot zelfs absurd van aard zonder kolderiek over te komen.

Geen enkel personage kon me bekoren. Niet de gekke Axel die fladderend binnen als buiten loopt, niet de suïcidale dochter en al evenmin de gekke moeder. Weinig chemie ook tussen de personages voor mij. Ook het plot was maar bizar om van de vliegende vissen nog maar te zwijgen. Bij de openingsscène bij de eskimo’s heb ik na een paar minuten trouwens de DVD uit de speler gehaald om te controleren of het werkelijk de juiste disc was.

Een film over fantasie, over dromen en werkelijkheid met een eigen touch van Kusturica met verknipte karakters en absurde situaties. Kan werken, maar niet met mij deze keer.


avatar van cinemanukerke

cinemanukerke

 • 1133 berichten
 • 729 stemmen

We zien hier Dr Jekkyl and mr Hyde in Kusturica. Bij momenten geniaal en bij momenten banaal en flauw. Chaos rules ook in Arizona volgens de cineast. Zijn verteltrant schiet dus alle kanten op, verhaal is soms onbegrijpelijk en onlogisch. Zoals in al zijn films reageren personages sterk impulsief op alle gebeurtenissen. Leven en dood gaan hand in hand en worden gestuurd door passie en levenslust. De troeven blijven die typische Kusturica touch. Poëtische scenes, een geniale score van Bregovic, humor (alhoewel stijl Jerry Lewis botst met stijl Kusturica, vind ik) en surrealisme. Na zijn Gouden Palm voor Beste regisseur voor de film Time of the Gypsies werd hij door producent Claudie Ossard binnengehaald om een Engelstalige film te maken. Maar de shoot verliep zeer gebrekkig en werd zelfs stil gelegd omdat Kusturica een zenuwinzinking kreeg. De indrukken die Kusturica had van Amerika zitten wel in de film verstopt. De cineast kijkt naar een hectisch NY bv (die beelden van dronken Depp in de wagen), naar een desolate woestijn (was dit de ziel van Amerika ?) en naar de immigratie (misschien de reden waarom het personage van Gallo ietwat racistisch overkomt). En Kusturica lijkt een liefde voor Hollywood films te hebben (de poster van The Terminator in de bar NY, de eigenzinnige referentie naar North by Northwest en ook Raging bull komt er in voor). Het is zeker een bijzondere film met beelden die altijd iets oproepen, waarin de grens van het surrealisme iets verder wordt getrokken en waarin een warm pleidooi voor intuïtief leven in verscholen zit. De warrige verhaalstructuur moet je er maar bij nemen (die schildpad op tafel werkte echt op mijn zenuwen), de amour fou verdrinkt in gepraat (ik hou van je/nee, ik hou niet van je x1000). Ik kan die film gemakkelijk een paar keer per jaar zien, zo veel schoonheid vind ik erin terug. Ik weet dat ik ontroerd zal worden maar de weg is hobbelig en lang. De film is dus zeker te wispelturig om als meesterwerk bestempelt te worden doch de cinematografie mag zeker meesterlijk genoemd worden.