• 9.377.371 stemmen

Escape from Alcatraz (1979)

Drama / Thriller | 112 minuten

Genre: Drama / Thriller

Geregisseerd door: Don Siegel

Met onder meer: Clint Eastwood, Patrick McGoohan en Roberts Blossom

Plot Escape from Alcatraz

"No one has ever escaped from Alcatraz… and no one ever will!"

Op 18 januari 1960 landde Frank Morris onder zware bewaking op Amerika's meest gevreesde en beruchte gevangenis op het eiland Alcatraz - een geïsoleerde vesting waarheen uitsluitend de gevaarlijkste misdadigers overgebracht werden en vanwaar geen terugkeer mogelijk was. Gedreven door een sterke vrijheidsdrang en getergd door de gewetenloze en willekeurige straffen van de gevangenisleiding begint hij samen met een paar medegevangenen een plan voor te bereiden wat nog niemand gelukt is: ontsnappen van Alcatraz.

avatar van film_kaza

film_kaza

ga ik zeker kijken

• 12092 berichten

Vanavond op televisie mensen! Absolute aanrader

avatar van Werwolf

Werwolf

orbit schreef:

De ultieme gevangenisfilm! Beter dan het overhypte shawshank redemption

Vooral de voorbereidingen en de uiteindelijke ontsnapping houden je aan het puntje van je stoel..

Je haalt me de woorden uit de mond

Hoewel het altijd weer even wennen is, Clint Eastwood zonder revolver en sigaar

avatar van Thomas83

Thomas83

Heerlijke gevangenisfilm. Zeker een van de toppers in dat genre.
Het is lekker spannend hoe er naar de ontsnapping wordt toegewerkt, en er wordt goed geacteerd.
Clint Eastwood speelt misschien een beetje een teveel een typische Eastwood-rol, maar ik vind hem dat zeker niet slecht doen, en dat is ook waar hij goed in is.
Wat ik aan gevangenisfilms ook altijd leuk vind is dat er een duidelijke scheiding is tussen goed en kwaad, er zitten altijd wel onsympathieke figuren in de film. Maar ondertussen zijn de hoofdpersonen meestal wel sympathiek genoeg om je in ze te kunnen inleven. Dat is ook wel belangrijk, anders kan het je niet zoveel schelen of de hoofdpersoon ontsnapt, en dat gaat ten koste van de spanning.
Een scene aan het begin van de film vind ik wel een beetje lachwekkend. De bewaker, geloof ik, stopt Eastwood voor het eerst in zijn cel, en zegt dan 'welcome to Alcatraz' of iets in die trant. En precies op dat moment is er een bliksemschicht met het nodige geluid erbij. Daarvan schiet ik altijd een beetje in de lach.
Maar Escape from Alcatraz blijft een hele mooie film, en een klassieker in het genre.

Turkeyloverz

Goede Thriller. Eastwood doet het uitstekend , verhaal is denk ik origineel voor die tijd, het kijkt lekker weg en is niet saai.

De personages zijn goed bedacht en het ''dramatisch tintje'' maakte het alleen maar beter.

Hoop dat ik nog veel films van Clint zal zien, want hoe meer ik van hem zie, hoe meer respect ik voor hem krijg.

Twijfel erg tussen een 3,5 en een 4, maar ik denk dat hij wel een 4 verdiend:

avatar van lowhusky

lowhusky

geweldig maar ik snap het einde weer niet 5*

Turkeyloverz

Hoezo niet? die 3 zijn ontsnapt en zijn vrij en omdat dat voor het eerst gebeurd in Alcatraz, zijn ze denk ik van slag en sluiten ze.

• 12092 berichten

wat ik niet snap is hoe Eastwood aan die nailclipper komt... je ziet de directeur hem namelijk even later weer pakken..?

• 12092 berichten

Blijft verder een prachtige film trouwens, daar niet van!

orbit schreef:

Maar toen was hij al klaar met de nailclipper. Hij zei nog dat de grip niet goed was. HIj gebruikte daarna eerst een lepen en dan nog iets..

avatar van martlybra

martlybra

Werwolf schreef:

Je haalt me de woorden uit de mond

Hoewel het altijd weer even wennen is, Clint Eastwood zonder revolver en sigaar

De Shawshank Redemption lijkt te veel op deze film! Deze film verdient een veel betere notering in de toplijst!

martlybra schreef:

Inderdaad, ze zijn bijna identiek en deze film heeft de betere acteur in de gelederen, erg vreemd..

(pssst: heeft heel veel met de leeftijd van de gemiddelde user hier te maken, niet verder vertellen hoor )

avatar van kijkert

kijkert

Ik vond het toch maar een behoorlijk saaie film. 't Gaat eigenlijk allemaal van een leien dakje.
En dan nog wat onuitgewerkte zaken zoals dat geruzie met Wolf, en waarom Charlie's Butt niet op tijd ging ontsnappen.
De sfeer beviel me dan weer wel. 3 sterren.

avatar van boerenpummel

boerenpummel

Nou, het plotje met Wolf heeft wel een functie in de film, namelijk: De directeur had besloten om Morris dinsdagochtend van cel te verplaatsen, vlak voor de ontsnapping dus, echter doordat Wolf opnieuw Morris ging bedreigen besloten Morris en de anderen om de ontsnapping een nacht eerder te doen, maandag. Ze konden dus mede dankzij Wolf ontsnappen.

En wat betreft Charlie's Butt :Die was al vanaf het begin de langzaamste van de vier met het bikkelen. Hij kon pas door het gat heen net na deadline. Morris en de broertjes waren op dat moment al weg. Charlie kon niet anders dan terug naar zijn cel, omdat hij nooit in zijn eentje bij die buis kon komen die naar het dak leidde.

Ik heb de film denk ik nu wel 5 keer gezien en het is toch wel een absolute topper. Films als Shawshank en Lock Up hebben heel veel overgenomen/gejat van deze klassieker.

Ik verhoog van 4,5* naar 5*

avatar van flowerking

flowerking

orbit schreef:

ik vind TSR wel beter in elkaar zitten. het plot/verhaal is misschien niet origineel, maar dan is het de vraag of dat je enige maatstaf is. er zijn meer voorbeelden van films / remakes met hetzelfde plot (titanic, king kong, LOTR, etc) die beter kunnen zijn dan hun voorganger.

avatar van kijkert

kijkert

boerenpummel schreef:

Weet ik, maar vond ik erg mager.

Volgens mij waren de andere drie al een tijdje op pad, toen hij eindelijk eens van zijn bed kwam en dat neprooster wegtrapte. Hij kon het niet loskrijgen of zo, dacht ik, omdat het vastgelijmd was. Maar dan had hij het nog beter een minuutje of tien eerder weg kunnen trappen. Vond het maar wazig.

avatar van CAPIpsv

CAPIpsv

Super film

Top prestatie van de gehele productie

het eind is wel apart, maar ook erg logisch.

4,5 ********************************

flowerking schreef:

Dat kan je best vinden, maar ik denk toch dat als je escape eerder hebt gezien TSR een beetje gaat tegenvallen, omdat ie nou ook weer niet zovéél meer biedt (ik kan het zo snel niet bedenken eerlijk gezegd). TSR is ook zeker niet sneller of wat dan ook, eerder trager nog... dus ik zie de verbeteringen niet zo erg

Nog een film die wat dat betreft heel sterk in elkaar zit en veel meer persoonlijke ontwikkelingen laat zien is Papillon. Ik heb die films allemaal eerder gezien dan TSR (logisch, het zijn ook veel oudere films en ik ben 33 dus..) en toen ik TSR zag dacht ik "aardige film, maar ik heb dit al ns gezien en eigenlijk minstens net zo goed". En ik ben niet de enige die dat had.

Maar je moet uiteraard zelf maar weten wat je allemaal beter vind of niet..

LOTR is de eerste verfilming van het boek toch? Ik weet van geen eerste versie althans..

King kong is echt niet verschrikkelijk veel beter dan het origineel trouwens hoor, alleen de SFX zijn dat. De kenners zullen het origineel toch altijd een hoger plaatsje geven schat ik (en misschien wel terecht ook).

avatar van film_kaza

film_kaza

de film is erg spannend met dat je een enorm idee verzint om uit een erg streng bewaakte gevangenis te ontsnappen.

avatar van Pacino88

Pacino88

De kracht van deze klassieker, zal wel liggen aan het gebrek aan geweld, de hele ontsnapping verloopt goed, genoeg spanning, zonder achtervolgingen etc.

Ook worden emoties vermeden, de film draait puur om de ontsnapping.

Muziek is er zeer weinig, de naam Jerry Fielding bracht maar weinig mee.

Ook missen we geen klassieke douche scene en de ontsnapping is toch wel mooi gemaakt.

Eastwood speelt op de automatische piloot, niet een van zijn beste rollen iig.

avatar van 606

schitterend die ontsnapping meesterlijk bedacht.

avatar van Muzikant

Muzikant

Escape from Alcatraz is een uitstekende en zeer meesterlijke film, die spanning koppelt aan een aantrekkelijke manier van filmen. Al vanaf de eerste dag wil de goed acterende Eastwood weg uit Alcatraz, en na allerlei vernederingen en represailles krijg je alle begrip voor hem. De spanning in de film wordt extra benadrukt door de geweldige achtergrondmuziek van Jerry Fielding.

Top, en natuurlijk een echte aanrader! 5*

Meesterlijke regisseur die Don Siegel

avatar van Harmen..

Harmen..

Wel een aardige film, wist me niet de hele tijd te boeien maar was wel de moeite waard. Frank Darabont zal wel heel veel naar deze film gekeken hebben voordat hij "The Shawshank Redemption" en "The Green Mile" ging maken.

UIteindelijk 3,5* waard!

avatar van Tony Montanja

Tony Montanja

Werkelijk een topfilm..Alles zit erop en eraan!! Meesterlijk!

avatar van boerenpummel

boerenpummel

Mooi, al die positieve reacties

avatar van Dead01

Dead01

• 1977 stemmen

Gisteren voor het eerst deze film gezien en moet zeggen zeer goede film.

Vond hem geen seconde saai en alles was zeer goed uitgewerkt.

Dit is de 4de film dat ik zie met Eastwood en moet zeggen heb nog geen slechte punten aan deze acteur.

Voor de rest zeer sterk verhaa.

avatar van Dennis Evahi

Dennis Evahi

Goede film! Die vrijheidsdrift van die man. (In de lijn van Papillon wel..) Aangrijpend. Aanrader, deze film moet je echt wel gezien hebben in je leven. Je waardeert het gevoel van vrijheid dan nog meer. (moet opeens ook aan Midnight Express denken..) zelfde gevoel.

****-sterren.

avatar van Tribe

Tribe

Deze film was tot het einde spannend, ik heb op het puntje van mijn stoel gezeten, en nergens naar omgekeken. Een heerlijk plot, het enige nadeel was dat ik het einde niet helemaal perfect vond uitgewrkt, wat mij er van weerhoud deze film de volle punten te geven. Toch 4* sterren, omdat het een heerlijke avond was.

avatar van cnad

cnad

goede film!

avatar van basketballerke

basketballerke

Zeer goede film

sfeer, spanning wordt goed opgebouwd,verhaal, acteurs, en heel goed opgezet,

4****