Genre: Drama / Thriller
Geregisseerd door: Don Siegel
Met onder meer: Clint Eastwood, Patrick McGoohan en Roberts Blossom
Plot Escape from Alcatraz
"No one has ever escaped from Alcatraz… and no one ever will!"
Op 18 januari 1960 landde Frank Morris onder zware bewaking op Amerika's meest gevreesde en beruchte gevangenis op het eiland Alcatraz - een geïsoleerde vesting waarheen uitsluitend de gevaarlijkste misdadigers overgebracht werden en vanwaar geen terugkeer mogelijk was. Gedreven door een sterke vrijheidsdrang en getergd door de gewetenloze en willekeurige straffen van de gevangenisleiding begint hij samen met een paar medegevangenen een plan voor te bereiden wat nog niemand gelukt is: ontsnappen van Alcatraz.
Frank Morris
Wolf
Litmus
Johnson
Travolta_Jackson
Als jij zegt dat je het een van de beste films van Eastwood vindt dan vind jij dat. Hoef je er niet bij te zetten. Niemand zal denken dat een ander persoon dat denkt.
Als ik dt niet had geschreven zou iemand anders zeggen . 'ik vind Dirty Harry beter en de volgende zou zeggen 'ik The good the bad and the ugly. bewijzen van
Leland Palmer
Geweldige film die voor tegenwoordige toppers als The Green Mile en The Shawshank Redemption een groots voorbeeld is geweest! De klassieke status van deze film is erg hoog en dat is terecht, want dit is een steengoede film! Clint Eastwood speelt zoals gewoonlijks zijn eigen rustige rolletje die nooit verveelt. Daarnaast is de opbouw van spanning erg goed en weet de film vooral op het einde je op het topje van je stoel te houden! Echt een topper!
akka
veel mensen zeggen dat deze beter is als Shawshank Redemption
als dat zo is zou ik hem graag willen zien
weet iemand misschien hoe duur hij is
Weertenaar
De film is zeker een 4,0 waard.
Dit is zonder twijfel een van de beste verfilmingen van waargebeurde verhalen. Het verhaal is uitmuntend uitgewerkt, en verveelt je geen moment. Telkens is het weer spannend wat er nu weer zal gebeuren om de ontsnapping mogelijk te maken, en op het moment supreme weet je wel dat het lukt, maar ben je toch benieuwd naar hoe ze de bewaarders zullen ontlopen.
Het acteerwerk van Eastwood is zeer sterk, al vind ik hem in zijn westernklassiekers nog net een tikkeltje beter. Ook de bijrollen zijn erg goed ingevuld, en krijg je geen enkele keer de indruk dat zijn lotgenoten willekeurig bij elkaar gecast zijn. De verhaallijn is redelijk gedetailleerd in beeld gebracht, en zijn er geen overbodige scenes in de film te ontdekken.
Een paar opmerkingen zijn er wel, zo vind ik het opmerkelijk dat Alcatraz meerdere malen word aangemerkt als een gevangenis met zeer weinig privileges, maar is het vervolgens wel mogelijk dat gevangen in de werkplaats om een bijl kunnen vragen. Dit is op zijn zachtst gezegd opmerkelijk, en ik vraag me dan ook oprecht af of dit wel strookt met de werkelijkheid.
Dat neemt niet weg dat Siegel een zeer geloofwaardig verhaal heeft neergezet en met Eastwood een perfecte rol neerzet. Zoals ik hier meer heb gelezen word de indruk gewekt dat de misdadigers enige vorm van sympathie kweken op de manier waarop Siegel het verhaal in beeld brengt, maar dit is hem vergeven. Ergens hoop ik dat de gevangenen nog in leven zijn, en hier in de toekomst nog bericht over krijgen dat zei dood zijn aangetroffen, maar ik heb meer de indruk dat ze het leven hebben gelaten tijdens de oversteek over het water. Echter heeft dit niets met de film te maken!! Toch een dikverdiende 4,0 voor deze film die voor zijn tijd (1979) erg sterk in elkaar is gezet.
niethie
Een van de beste gevangenisfilms die jaren nadat ik hem voor het eerste keer zag nog steeds iedere keer dat ik hem weer zie erg goed blijft.
De film zit goed in elkaar ook wordt het verhaal goed opgebouwt.
Daarnaast is eastwood (cool as ever) weer geweldig in zijn rol van gevangene.
Ook het feit dat het op een waargebeurt verhaal gebaseerd is maakt de film alleen maar sterker, intrigerender en beter. 4 sterren
lucdecoster
1 woord: Schitterend!
Superfilm met mijn favoriete acteur : Clint Eastwood. Ik zie wel liever westerns van hem.
Leland Palmer
Dat is bij de meesten zo denk ik...
Handsome Bill
Veel beter dan de gehypede shawshank redemption.
jeenscc
Veel beter dan de gehypede shawshank redemption.
kArIzMa_Movie
Een goeie ontsnappingsfilm. De film kent een trage, doch uitermate boeiende opbouw. Clint Eastwood acteert (zoals we van hem gewend zijn) zeer goed. Kortom: een goeie film die je zeker (als je van vrij spannende films houdt) een keer moet bekijken!
Aan 'Shawshank Redemption' kan deze film echter niet tippen. 4*
Reticulated
Ik vond dit echt een super spannende toffe film, die hele sfeer ook van die gevangenis.
Meesterwerk!
GreenHorN
beetje grote spoiler in de eerste alinia van weertenaar...
lijkt mij dat dat uit het zicht gehaald moet worden
nightbreed
Deze topper heb ik al zo'n 6 keer gezien en zelfs de 6e keer vond ik de film nog bijna even spannend als de 1e keer.
DB10
Mooie film, een beetje alsof je na een veertig jaar oud seizoen van Prison Break zit te kijken.
orbit
- 12092 berichten
Of het origineel van Shawshank Redemption
Val.Broman
Goede gevangenis film, niet te ingewikkeld en een goed eind (zeker als je dit eind vergelijkt met het zeer langdradige einde van Shawshank), ook mooi dat je bij deze film constant bij eastwood blijft(op 2 of 3 kleine momenten na) dan ervaar je het verhaal ook meer uit zijn ogen wat dan weer een realistisch beeld schept.
Carl
tsja. Vroeger vond ik het een beregoeie film. Maar waarom?
Het plot is op sommige plaatsen wel erg onwaarschijnlijk. Neem bv de scenes waarin hij bezig is met die ventilatorbuizen. Het is me een herrie....maar die bewaker die daar beneden loopt te paraderen hoort.....niks. En zo zijn er nog enkele scenes die gewoon ongeloofwaardig zijn. Ook vind ik vreemd dat die gevangenen allemaal van die lieverdjes zijn op die ene Wolfe na. Allemaal heel vriendelijk, netjes, geen enkele ADHD-er ertussen.....
het acteren is redelijk, maar bovengemiddeld....hmmm...nee.
Dan toch maar liever Shawshank.
arshad
ook een leuke gevangenis film net als the shawshank redemption en the green mile je ziet ook een paar dingen in deze film die tsr en tgm hebben overgenomen zoals de rat van die man net als in tgm en de dingetje waarmee eastwood de gat graaft in z'n bijbel bewaard net als in tsr
maar deze film mist iets wat tsr & tgm wel hebben dus
Music4ever
@Carl
Jij weet waarschijnlijk niet dat deze film echt gebeurd is, of wel?
Het plot is dan wel onwaarscijnlijk maar zo is het echt gegaan hoor!
Heb hem een aantal weken geleden nog gezien en hij blijft me boeien tot de laatste seconde, topper!
The One Ring
Prima gemaakte gevangenisfilm van vakman Don Siegel, die altijd wel weet hoe je een goede thriller op moet bouwen. Ik heb me prima vermaakt, maar doordat ik intussen al wat meer gevangenisfilms gezien heb maakt het niet zo'n indruk als had gekund. Ten opzichte van Papillon, Shawshank, Birdman of Alcatraz, Stalag 17 en dergelijke mist deze film een beetje identiteit of dramatiek om tot de echte toppers te horen. Hij is misschien iets te zakelijk. Maar verder gewoon een zeer vermakelijk avondje film en zo'n ontsnapping blijft toch altijd wel spannend. Daarnaast was ik blij eindelijk deze film gezien te hebben, want de vorige drie pogingen om de film te bekijken liepen totaal mis, waardoor ik dacht dat die vervloekt was. Dat bijgeloof is ook weer uit de wereld geholpen.
dilios
het ging eigenlijk allemaal te makkelijk er was geen moment dat het spannend was maar verder wel een goede film
Dennisvb
Het is een prima gemaakte film.
Alleen het ontsnappen buiten de cel ging wel erg gemakkelijk. Voor de rest was de spanning ver te zoeken. Ook het einde was ook wel erg gemakkelijk afgebroken. Het is toch leuk om een einde te hebben waar het verhaal echt afgelopen is.
Tegenwoordig hebben alle films toch wat meer tempo en actie, dit miste ik in de film. Begint misschien toch een achterhaalde film te worden..?
Madecineman (moderator films)
Opmerking over top 250 positie verwijderd.

'Escape from Alcatraz' met Clint Eastwood verdwijnt zeer snel van Netflix

'Escape from Alcatraz' staat binnenkort weer op Netflix: 'Dit is voor mij de ultieme gevangenisfilm'

Deze klassiekers voegde Netflix vandaag toe aan het aanbod

Lockdown: een greep uit de beste gevangenisfilms ooit gemaakt

Il Buono, il Brutto, il Cattivo
Western, 1966