- Home
Gesproken taal: Engels, Russisch en Frans
Releasedatum: 28 april 2010
Bekijk via Disney+
Plot Iron Man 2
"It's not the armor that makes the hero, but the man inside."
Multimiljardair en geniale uitvinder Tony Stark (Robert Downey Jr.), wordt zes maanden, nadat hij zijn identiteit als 'Iron Man' heeft onthuld, gedwongen zijn krachten opnieuw te gebruiken. Nu de wereld bewust is van het feit dat Tony 'Iron Man' is, wordt hij door zowel de pers als de regering onder druk gezet om zijn uitvinding en technologie met het Amerikaanse leger te delen. Tony weigert informatie te onthullen, omdat hij bang is dat het in de verkeerde handen terecht zal komen. Met Pepper Potts (Gwyneth Paltrow) en James ''Rhodey'' Rhodes (Don Cheadle) aan zijn zijde, smeedt Tony nieuwe plannen en moet hij het opnemen tegen nieuwe, duistere en gevaarlijke machten. Het duurt dan ook niet lang voordat de uiterst gevaarlijke Rus Ivan Vanko a.k.a. 'Whiplash' (Mickey Rourke) van zich laat horen...
- Trailer (YouTube)
- Iron Man 2 (MusicMeter)
- Iron Man 2 (MusicMeter)
- Game (GamesMeter)
Agent Coulson
Howard Stark
Senator Stern
Thorongil
Van deze film had ik toch wat meer verwacht. Alle groei in het karakter van Tony Stark uit de laatste film wordt genegeerd.
We krijgen terug een eigenzinnige Stark die de helft van de tijd niet nuchter is. We krijgen vervelende dialogen, zoals in de rechtszaal en een nutteloos gevecht tussen Iron Man en War Machine, waarbij zijn villa er moet aan geloven.
Mickey Rourke kan nooit echt overtuigen als slechterik, wat Jeff Bridges in de 1e film wel kon. Net zoals Spider-Man 3 moet het grootser en krijgen we een hele resem nieuwe karakters voorgeschoteld, die te weinig aan bod komen (Black Widow, Nick Fury, Justin Hammer).
Ook blijven de gevechten in de film abrupt eindigen en wordt Whiplash 2 maal snel verslaan. Het ontbreekt de film aan creativiteit en men blijft hetzelfde stramien van de 1e film volgen.
Deze film heeft mijn interesse in aankomende Marvel films sterk doen tanen.
Jezus wat een flut vervolg was dit met een verhaal van niets. De eerste 20 minuten en de laatste 30 minuten zijn best aardig maar het hele middenstuk stelt niets voor en is hoofdzakelijk saai en flauw. Visueel ziet het natuurlijk allemaal prachtig uit en de cast is ook best indrukwekkend. Van die cast kunnen echter alleen Robert Downey Jr. (wel minder als in deel 1) en Mickey Rourke overtuigen. Maar al met al een is dit gewoon een zeer matig vervolg.
Justinw
Zeker een waardige opvolger misschien wel beter aangezien ik me weinig details herinner van zij voorganger.
De film is visueel echt verbluffend er komen zoveel hightech snufjes en gadget's voorbij. De mensen die er in de nieuwe snufjes zijn moeten deze film zeker gaan kijken. Een tweede deel is de cast, er komt een grote variatie aan sterren voorbij. Met natuurlijk een super spelende Downey Jr. maar ook Cheadle, Rockwell , L. Jackson en Rourke mogen er ook zeker zijn. Maar Rockwell zet toch wel een heerlijke rol neer als CEO van Hammer Ind.
Toch zijn er wel minpunten. De film voelt soms erg rommelig aan en dat is jammer. Buiten dit en nog wat andere dingetjes kijkt het lekker weg.
Captain Pervert
Geen topper.
In het eerste deel was het personage Tony Stark een verademing. en zelfingenomen eikel als superheld, dat is nieuw. De meeste superhelden zijn depressieve einzelgängers (Parker, Wayne, Banner). Stark is ook zonder pak supercool.
Dat gegeven werd in deze film in plaats van een humoristische bijkomstigheid, een plotelement. En dat is een beetje too much. De film kloot maar wat aan en gaat nergens echt naartoe. Daarbij komt de vreselijke under-used Rourke: met zo weinig tekst kan zelfs Hulk Hogan niet de mist in gaan. Waarom dan Mickey Rourke (geniale acteur) hiervoor gebruiken?
Over het algemeen zijn superhero movies het leukst wanneer de superhero zijn krachten ontdekt (of, zoals Stark, ontwerpt). Daarmee vul je vaak een halve film. Waarmee het 2 uur durende Iron Man 2 is gevuld, ik zou het nu, een dag later, al niet meer weten. Geen goed teken...
Ik denk dat als er een derde deel komt, deze film beter in een context geplaatst kan worden. Als deel van een trilogie kan je hem waarderen, als film op zich is het een loze sequel. Vermakelijk, maar geen waardige opvolger van het leuke eerste deel.
Dark Hawk
Ironman heeft niet echt een grootte "villan" in deze film, maar was
toch nog leuk om naar te kijken. Wat vooral kwam door de humor
in deze film (wat soms wat te snel voorbij ging).
Camera een CG effecten waren goed, een redelijke opvolger op de eerste film.
Ceeda7
Pffff wat een ontgoocheling. Iron Man bleek nog een strakke heldenfilm te zijn. Het vervolg is echter een flauw aftreksel.
Al doen de sterren wel hun best om de film een niveau hoger te brengen, veel vuurwerk kan je niet enkel van hen verwachten.
De oorzaak van het probleem is het flinterdunne verhaallijntje, de vervelende "arrogante" humor, de actiescenes 13 in een dozijn.
Iron Man 3 mag wel een stuk volwassener worden hoop ik. Laat de donkere sfeer/randjes maar snel in deze serie heldenfilms komen.
Naomi Watts
Natalie Rushman: You have a 9:30 dinner
Tony Stark: Perfect. I'll be there at 11.
Het eerste deel was een verademing en eindelijk weer een erg fijne Marvel verfilming. Wat deze franchise boven de anderen laat uitsteken is zonder meer dat de film zich niet altijd even serieus neemt, terwijl ik weinig comic verfilmingen kennen die dit ook niet doen. Veel inside jokes en ook het snarky personage van Tony Stark leent zich daarvoor. Dan wordt dat ook nog ingevult door Downey Jr. die gemaakt is voor een scherpe delivery. Daarnaast ook één van de beste acteurs die Hollywood rijk is. Heel de cast doet het naar behoren overigens. Rourke doet waar hij het best in is, being badass, fijne rol ook van Cheadle, ben geen fan van Palthrow maar ze doet wat ze hoort te doen, Rockwell is gemaakt voor zijn rol in Iron Man 2 en tja Scarlett Johansson. Voorheen een talentvol actrice maar ik prefereer haar in dit soort werk. Prachtvrouw natuurlijk maar ook als actieheldin doet ze het naar behoren. Fijne MMA vaardigheden blijkt ze te hebben hier
Zoals ik al zei dus is de benadering van Favreau niet bloedserieus. Wel flink wat foute momenten gezien, een tipsy Iron Man die losgaat op Dre's en Pac's California Love. Instant classic. De battle die daarop volgt tussen Cheadle en Downey is ook erg leuk, even een kapstok om te laten zien wat je kan gaan verwachten in de finale. Flinterdun verhaal natuurlijk maar dat is gewoon bijzaak, genoeg randzaken buiten de actiesequences die de film boeiend maken. de snarky delivery van Downey en de hypnotiserende schoonheid van Johansson missen hun effect niet. Gewoon een aardig plot, en de add-on met die army of drones is welkom. Dat heb ik liever dan een lange battle tussen hero en villain. De scenes dat Johansson haar kunsten kan vertonen zijn ook erg fijn, fijne MMA en ze doet dat met veel flair. Whiplash vind ik ook wel een fijne keuze als villain en Johansson is een perfecte Black Widow. Alleen zijn deze twee wel underused en hoop vooral dat er met Black Widow meer gedaan gaat worden. Ook dat S.H.I.E.L.D. in het plot betrokken werd vond ik een aangename keuze. Veel meer comic lore kwam er in deze film voor en dat is een groot pluspunt, ook leuk dat evaluatie verslag van Black Widow of Stark geschikt zou zijn voor The Avengers.
Aangenaam deel in deze franchise, en de film doet eigenlijk allesb eter dan zijn voorganger. Iron Man 2 neemt zich niet serieus, erg gelikt, lekker tempo en een uitstekende cast. Wat een veelbelovende franchise begint dit te worden.
DiKKe_OsCaR
- 2034 stemmen
Damn wat een tegenvaller. Iron man 1 vond ik echt geweldig. Humor, actie, lekker vlot. Iron man 2 sloeg eigenlijk nergens meer op. Hier en daar een glimlach, daar bleef het wel bij. Jammer.
PS: Scarlett Johansson met donker haar, om te smullen!!
Vinokourov
Prima sequel van één van de leukere comic book-franchises. Jammer alleen dat Iron Man 2 maar weinig actie bevat. Het geneuzel drtussen was over het algemeen gelukkig amusant. De scenes tussen Sam Rockwell en Mickey Rourke waren bijzonder lollig en ook Robery Downey Jr. had zijn lollige momenten. Kom maar op met de volgende Iron-Man-film
Zandkuiken
Net als deel 1 vond ik het weer nogal een rommelig gebeuren. Het verhaal is naar mijn mening pover, maar gelukkig zijn er wel een aantal leuke personages. Vooral Stark zelf dan, maar ook de rollen van Rockwell en Johansson mogen er zijn.
Jammer wel van de in mijn ogen onnozele actiescènes en de compleet idiote rol van Rourke.
De Iron Man films mogen er best wezen, maar de hype begrijp ik nu ook niet.
Leuk vervolg deze film, die bijna net zo vermakelijk is als het eerste deel.
Het verhaal is deze keer misschien iets minder origineel, maar de personages maken een hoop goed. Robert Downey Jr. speelt zijn rol van de verwende multimiljardair Tony Stark weer met verve. Hij is scherp, gevat en heeft wederom een erg goed gevoel voor humor. Zijn tegenspeler Sam Rockwell is echter ook erg goed. Ik wist niet eens dat Rockwell in deze film zat, maar voor zo’n scherpe cynische rol als deze, is Rockwell meer dan geschikt, zo blijkt hier. Ook de bijrollen van Don Cheadle, Gwyneth Paltrow, Scarlett Johansson en Samuel L. Jackson zijn wel aardig, evenals bad-guy Mickey Rourke, die door zijn zwijgzaamheid alleen al een behoorlijk kwade uitstraling heeft.
Verder heeft de film een paar erg leuke actiescènes, waarbij vooral de race door Monaco er in positieve zin bovenuit springt. Gelukkig overheerst de actie niet, maar is alles redelijk goed gedoseerd, iets waar vervolgen ook nog wel eens problemen mee hebben, maar Favreau weet hier wel raad mee en heeft zelf in de film trouwens ook nog wel een grappige scène met Johansson.
Ja dit blijft leuk vermaak en wat mij betreft mag er ook nog best een derde deel komen. Dat zie ik best zitten.
otherfool
Deel 1 was één van de beste blockbusters van de 21e eeuw, en hoewel de opvolger (logischerwijs) nooit dat niveau haalt heb ik me er prima mee vermaakt.
De film is nog meer tongue in cheek als het origineel, met een mompelende Russische tattoo-koning en cynische gladjakker avant-la-lettre als opmerkelijk bad guy duo. Gelukkig krijgt IronMan naast de gekende hulptroepen ook support van de immer appetijtelijke Johansson, wiens secret agency overigens garant lijkt te staan voor een 3e deel.
Het is allemaal opmaat voor een hoop geknok en explosies in het laatste half uur, weinig verheffend maar genoeg voor een avondje luchtig vermaak.
3*.
kobe bryant fan
Iron man 2
Deel 1 vind ik een matige film,dan toch maar deel 2 bekeken voor het concept en deze viel echt goed mee.Jammer dat deze slechter scoort dan het eerste deel.
Er zit hier meer actie in langere gevechten en beter acteerprestaties.
In een film als deze is humor vanzelfsprekend , deze keer was het nog goeie humor ook.
Iedereen speelt zeer goed,en overtuigend je vindt natuurlijk wat kritiek puntjes maar ze waren niet opvallen of storend.
De special-effects waren weer om te smullen.
Toen ik deze trailer bekeek dacht ik dat het eindgevecht bij de autorace was,gelukkig was dat niet waar want nu hadden we uitzonderlijk 2 gevechten met de "badguy" en het echte eindgevecht was zeer leuk.
Heb hierboven al kritiek gehoord dat het eindgevecht te kort is,ik vond hem voor een Marvel film te zijn zeker te doen.
De totale lengte is ook goed langer mocht hij niet zijn anders werd hij te langdradig,hij mocht zelf 10 minuten korter.
Het verhaal is redelijk matig,toch is het beter dan deel 1.
Nu was er ook een betere "badguy".
Heb me dus zeer goed vermaakt met dit 2de deel,toch jammer dat deze minder scoort dan deel 1.
En hopelijk is deel 3 evengoed(of beter) dan dit deel.
Dus nu geef ik hier voor een ruime 3.5*
Aardig vervolg waarbij Robert Downey Jr. opnieuw in de rol kruipt van de excentrieke miljardair met het ijzeren pak. Wederom geloofwaardige special effects en spectaculaire actie-scenes die helaas wel erg spaarzaam zijn. En daar ligt toch ook wel het grootsteminpunt van de film. Het begin en einde zijn spectaculair en actievol, maar het middelste gedeelte is gewoon te lang.
Veel bekende acteurs waarvan zeker niet optimaal gebruik gemaakt wordt (zo komt de rol van Scarlett Johannson totaal niet uit de verf).
Zeker niet verkeert en aantal mooie scenes.
Acteurs goed en bad guy is ook leuk.
Verhaal lijn was niet groot maar wel ok.
3,5 ster
Kr!kke
Een film die me toch een beetje tegenviel.
Bij een vervolg heb ik altijd de neiging (zoals de meesten veronderstel ik) om de film te vergelijken met zijn voorganger. En het moet gezegd: het eerste deel vond ik gewoon beter. Er zaten uiteraard wel leuke actiescenes in, maar misschien net iets te weinig naar mijn zin. Ook vond ik het jammer dat er niet meer werd gedaan met de laatste actiescène (waarin ze het opnemen tegen de bad guy van dienst). Robert Downey Jr. speelt zijn rol wel met verve: hij zet die arrogante en zelfverzekerde multi-miljonair perfect neer, zodat het eigenlijk wel een amusant personage wordt. Ik heb me dus zeker geamuseerd bij het bekijken van deze film, maar ik had er toch meer van verwacht.
martijntjuhh
Blijf na de film even kijken voor een kleine onthulling voor deel 3.
goed opgemerkt
Thanks!
Wat de film betreft: De eerste 30 minuten heb ik naar een arrogante gast lopen kijken die zichzelf maar al te goed vindt. Daarna kwam er tenminste een beetje actie in. De hele film zag er erg goed uit! jammer dat het gepaard ging met een standaard slecht actiefilm-verhaal. Iron man 1 was 10 x beter!
Toch 3* voor de vermakelijke actiescènes.
Macmanus
Tegenvaller.
Valt toch wel veel aan te merken op deze film helaas. Begint goed, tot het moment Mickey Rourke vast zit en praat met Downey had ik genoeg hoop op een goede afloop. Maar dan sukkelt de film in slaap, totaal oninteressant side story over de S.H.I.E.L.D. saaie vrouwelijke karakters die meer screentime krijgen, en een Downey die eigenlijk ook saai werk aan het leveren is hier. Vreemd ook dat er in zijn acteerwerk niks veranderd, wanneer zijn karakter toch wel wat ups en downs meemaakt in de film.
Iron Man wil ook teveel. Zo neemt het op bepaalde momenten veel tijd voor nogal saaie dingen, en op andere momenten bijna geen tijd, wanneer het daar juist nodig leek. Zoals wanneer die de deeltjesversneller bouwt.
Voor een full out fun rollercoaster ride is de film eigenlijk gewoon te traag en voor een film die tijd neemt voor wat meer karakter uitdieping is het weer te vlak en slap. Beide kanten niet geslaagd, wat over blijft is een solide begin en wat geinige robots. Hoewel daar ook veel meer mee had kunnen worden gedaan. Bij de hoorzitting, zag je al een soort Robocop achtige scene waarin je allemaal mislukte versies zag. Maar helaas lijkt Favreau Robocop verder niet gezien te hebben. Want die liet toch zien, dat er een stuk meer te doen is met een man in een iron pak.
2 sterren.
david bohm
Iron Man 2 is het een komedie of een actiefilm? En het staartje heeft wat weg van een romantisch drama. Het is in ieder geval niets bijzonders maar Ms Johansson krikt de film met haar strakke pakjes en rokjes voor mij op naar een voldoende.
De rest van de film ziet er ook best aardig uit.
De rol van Mr Rourke vind ik geinig, daar had ook wat meer uitgehaald mogen worden. Het is geen film waarbij ik heb meegeleefd met de karakters, het is goed kijkbaar en daar is dan ook alles mee gezegd.
special1964
Iron Man 2 is een goed vervolg op een leuk idee. Vroeger wel eens de tvserie gezien en de fim doet me er zeer sterk aan denken. Goed gespeeld ook door iedereen, Robert Downey Jr. is wel heel erg goed in het spelen van een arrogante kwal. De special effects en het verhaal zijn goed verzorgd. Een prima film dus, alleen wel weer jammer dat Samuel L. Jackson weer zo'n rare rol speelt. Het lijkt wel alsof hij in elke film gestopt moet worden. 3,5 ster omdat deze vooral beter is dan het eerste deel.
wu-tang
wel een tegenvaller , slap verhaal zwaar iritante Downey Jr
de einige die nog een beetje wist te boeien was Mickey Rourke
het eindegevecht was ook een fikse tegenvaller , vergeleken met deel 1 een heel stuk minder , die was tenminste nog goed voor 3 ster
Aapje81
Toch wel een kleine tegenvaller.
Op papier ziet het er allemaal prima uit. Mickey Rourke is een prima schurk. Scarlett Johansson is altijd prachtig en ook nog eens alle goede dingen van het alleraardigste eerste deel. Wat kan je nu nog meer willen van een vervolg?
Een pakkend en boeiend scenario had best wel geholpen. Op deze manier zit je naar een hoop spectakel te kijken dat opgevult wordt door een paar leuke acteurs die op zich niet teleur stellen maar er ook niet in slagen om van dit rommeltje een goede film te maken. Door de goede cast en de actie kan ik hier geen omvoldoende aan geven maar het zit er wel heel dichtbij en dat is erg jammer.
Redelijk.
Decec
Een goede actie/SF film...
Een begin is een beetje rommelig...
Maar later is spannend...
Prima acteerwerk, behalve een dronken man is een flauw...
Bekende acteur Mickey Rourke speelt goed...
Prima camerawerk...
Dennissssss
Soms wat langdradig, maar het eind maakt veel goed!! Door dit einde vergeet je eigenlijk het eerste deel van de film wat dus langdradig en soms wat saai is.
erwku
Scarlet Johansson al vechtend in lederpak, een absoluut hoogtepunt in de filmgeschiedenis!
Verder is Mickey Rourke als persoon een betere badguy dan zijn karakter.
Iron Man 2 is behoorlijk onevenwichtig en doet mij aan alles aan Spiderman 3 denken. Een film die teveel wil zijn, luidt, grappig veel actie maar uiteindelijk onbevredigend shallow en rommelig. Wat deed Samuel L Jackson in deze film? De Rol van Sam Rockwell was voormij een dieptepunt, wat een cliché karakter. De film is tevens te patserig.
Een leuke prent voor een mindless evening. Jammer dat het meer richting transformers 2gaat dan Spidermen 2. Want ook bij het uitzetten van je hersens zitten grenzen.
We geven het nog een kans in deel drie.
mister blonde
In alle opzichten net iets minder dan deel 1. Voor beide delen geldt dat ze de juiste toon weten te pakken. En dat is een toon, waarin alles niet te serieus wordt gebracht, met de nodige humor. Prima, maar dan ben je er nog niet. Ik hoop dan in het ideale geval dat je getrakteerd wordt op de ene na de andere waanzinnige actiescene, maar dat valt tegen. Daar krijgen we veel te weinig van. En omdat Iron Man 2 verder uiteindelijk ook niet heel bijzonder is, (het blijft toch allemaal wel erg hetzelfde in vergelijking met andere superhelden films) vind ik dat wel erg jammer.
Vond de eerste confrontatie op de racebaan wel OK, maar niet heel bijzonder. De komische battle tussen Cheadle en Downey, is precies wat deze film meer nodig had. Perfecte combinatie van actie en humor. De laatste 20-30 minuten zijn er een paar gave actiescènes, die hem dan ook net naar 3 sterren brengt, maar dat is het ook wel. Van mij mag zo'n film helemaal volgestopt zitten met humor, actie en desnoods campy stuff, maar dat is nu gewoon niet het geval. Film duurt dan ook zeker een half uur te lang. 3 sterren dus.
Elineloves
Jammer. Ik kon niet veel met deze film. Ik kan er de vinger niet precies op leggen wat het nou was dat me stoorde. Misschien kwam het omdat ik het eerste deel al een hele tijd niet meer gezien heb, dat het daardoor moeilijk was om 'in' de film te komen, of dat het gewoon een te lange aanloop heeft naar een gebeurtenis. Ik heb Iron Man 2 afgelopen dinsdagmiddag gekeken, en vandaag herinner ik me er nog bitter weinig van. Veel indruk heeft het dus niet gemaakt, of ik was gewoon niet geconcentreerd genoeg.
Ik moest wel even twee keer lezen toen ik de naam 'Jon Favreau' voorbij zag komen. Toen zei ik nog tegen mijn vriend: Is dat niet die vent die altijd bijrolletjes speelt in komedies met Vince Vaugn en Kevin James e.d.? Dat maakte me toch wel enigszins nieuwsgierig.
Ik denk dat het verhaal gewoon niets voor mij was. Na een tijdje gaat het me vervelen en raak ik de rode draad kwijt, zeker wanneer ik niet mijn volledige aandacht erbij heb. Robert Downey Jr. is heerlijk, en ik heb genoten van de scènes waar Mickey Rourke in zat, maar verder vond ik het niet zo bijzonder. Aardige actiescènes, vlotte montage en het acteerwerk was ook prima, maar toch was het niet genoeg om het een prettige kijkervaring te maken. De grappen vond ik ook niet altijd even geslaagd, ik hou van Downey zijn droge, sarcastische humor maar vond het hier niet 100% uit de verf komen. Van de dames had ik ook meer verwacht, ik vond ze een beetje flets, maar dat kan ook komen omdat ik Gwyneth een saaie grijze muis vind.
Misschien moet ik ze, over een paar maanden, eens allebei achter elkaar kijken. Dan zit ik er wellicht wel lekker in en bevalt het stukken beter omdat er meer duidelijkheid is en ik niet constant hoef te vragen: Wie is dat? Wat gebeurde er nou?
dave
In feite haast gelijkwaardig aan het eerste deel, maar juist hierdoor hoogstzelden vernieuwend. Rourke als slechterik was zowat het enige element dat het koekje op een andere manier deed kruimelen. Helaas blijkt zelfs hij uiteindelijk onvoldoende dreiging uit te stralen om de film enigszins van de middenmoot te kunnen onderscheiden. Een paar leuke ideeën steken de kop op, om niet veel later weer in het zand te verdwijnen. De bloedvergiftiging en de zilveren sidekick gaven bijvoorbeeld wel aanleiding tot wat entertainment, doch verzuipen niet veel later in een plas onkunde.
Bekijk liever nogmaals het origineel, in plaats van het halfbakken vervolg een kans te geven.
2,50 (2,75)
John Lee Hooker
Ik blijf het toch wel een uniek spektakel vinden. Heerlijke actie, gave effects, mooie settings, prima muziek, degelijke cast en een fijn sausje humor. Jon Favreau pakt het leuk aan en weet er een uiterst vermakelijk geheel van te maken zonder teveel clichés. Dingen gaan mis, dingen gaan goed, en omdat er niet echt sprake is van macho-gedrag of een sentimentele intentie kan ik enige voorspelbaarheid wel door de vingers gezien. Gaaf.
Metalfist
Sir, I'm gonna have to ask you to exit the donut
Iron Man 2 was de laatste Marvel film die ik nog moest zien naar aanleiding van Joss Whedon's toekomstige epos, The Avengers. Dit was dan ook meteen de enige Marvel film waar ik een tikkeltje tegenop keek om hem te zien want een herziening van deel 1 pakte helemaal niet goed uit. De vraag was dan ook of deel 2 me nog ging kunnen bekoren maar daar kwam gelukkig al snel uitsluitsel over.
Geen idee hoe een herziening zou uitpakken maar dit tweede deel van de Iron Man saga is zonder twijfel al beter dan de eerste film. Maar het een kan niet zonder het ander natuurlijk want het was dankzij de introductie van de meeste personages in de eerste film dat deze sequel er weinig woorden aan moet vuilmaken. In plaats daarvan krijgen we alleen maar de broodnodige introducties van nieuwe personages en kan daarna de pret beginnen. En pret is het zeker want Favreau concentreert zich deze keer op één van de interessantste momenten uit het comicleven van Tony Stark, zijn alcoholisme. Hoewel het in de comics in mijn opzicht beter wordt uitgewerkt, er is ook veel meer tijd voor, wordt het hier nog wel degelijk voorgesteld. De depressie waarin Iron Man sukkelt, zijn egocentrische imago met bijhorende arrogantie, ... Iron Man 2 lijkt volwassener dan zijn voorganger te zijn geworden en het doet de film deugd. Hoewel de villain een samenraapsel is van allerlei verschillende personages uit de comics, is Vanko wel een goede toevoeging aan het verhaal. Het is dan ook jammer dat de twee confrontaties tussen hem en Iron Man van zo'n korte duur zijn. Oké, het tweede gevecht duurt wel vrij lang maar Vanko zelf komt maar in de laatste paar minuten op de proppen en wordt daarna (vrij makkelijk) verslagen. Favreau had er hier beter aan gedaan om het gevecht iets uitgebreider te maken want dit is simpelweg te weinig. Langs de andere kant weet hij zijn film wel vol te steken met verwijzingen naar andere comics (en ook naar de aankomende The Avengers) en weet hij hiermee toch wel een gevoelige snaar te raken.
Dat is dan ook vooral omdat de cast praktisch perfect gekozen is. Robert Downey Jr. is natuurlijk de ideale acteur om Tony Stark te portretteren. Hij weet met verve het charisma van de multimiljonair te benaderen maar slaagt er ook in om de donkere kant van zijn personage uitstekend te benaderen. De snedige commentaren is hij ook nog altijd niet verleerd en Downey Jr. weet dit aspect perfect te benaderen. Ik ben blij dat ze Gwyneth Paltrow als Pepper Pots hebben gehouden. In de eerste Iron Man film vond ik haar niet echt op haar plaats, al moet ik de film wel eens dringend herzien want het is al zeker meer dan twee jaar geleden. Soit, hier komt ze in ieder geval beter tot haar recht en kreeg ik meer het Pepper gevoel uit de comics. Jammer trouwens dat Terrence Howard en Marvel met geschillen uit elkaar zijn gegaan want hij was een goede keus voor Rhodes. Don Cheadle doet het ook niet slecht maar toch, je mist toch wel een beetje Howard. Als enorme fan van The Champions (een kortlopend superheldenteam dat bestond uit Angel en Iceman uit The X-Men, Hercules, Ghost Rider, Darkstar en Black Widow) keek ik hard uit naar Black Widow en man, wat doet Johansson dat goed. Het is jammer van het Amerikaanse accent (Black Widow is zoals in de film ook wordt gezegd Russisch) maar voor de rest is ze de perfecte belichaming van de Romanoff. Mickey Rourke is zo'n acteur die in zijn leven veel crap heeft gemaakt maar ook in veel goeds is terecht gekomen. Je kunt hem moeilijk voorspellen maar hij isde laatste tijd toch wel weer in wat goede films te zien. Zijn rol als Vanko hier doet hij dan ook gewoon degelijk. En dan zou ik bijna nog de rol van Samuel L. Jackson vergeten! De belichaming van Fury (al blijf ik het jammer vinden van Marvel dat ze hem in de reboot van ras hebben laten veranderen) en hij doet het met een iets grotere rol dan anders fantastisch.
Visueel ziet dit er aantrekkelijk uit, blijft toch één van de paradepaardjes van de twee films, maar het is het vlotte verhaal, de vele knipogen en een goede cast die dit naar een hoger niveau tillen. De soundtrack is heerlijk met nummers van AC/DC, The Clash en Queen. Geheel onterecht dat ik dit zolang heb laten liggen..

Scarlett Johansson was er kapot van dat ze twee grote rollen misliep: "Ik voelde me gefrustreerd en hopeloos"

Robert Downey Jr. keert Marvel de rug toe: "Dat is helemaal klaar"

The Lord of the Rings: The Two Towers

Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2
Fantasy / Avontuur, 2011

Star Wars
Fantasy / Sciencefiction, 1977
technologiemalibusuperheldgebaseerd op stripwraakpost-credits scenemarvel cinematic universe (mcu)break out marveltonystarkmalibu, california, usamarvel cinematicsuper fire suitprison cell breakoutbreaking out excited