• 9.371.052 stemmen

Genre: Documentaire

Geregisseerd door: Barbara Brancaccio en Joshua Zeman

Met onder meer: Joshua Zeman, Barbara Brancaccio en Bill Ellis

Plot Cropsey

"The Truth is Terrifying."

Mythes, we zetten ze van ons af, of we accepteren dat ze enige waarheid bevatten. Filmmakers Brancaccio en Zeman doen een poging een soortgelijke mythe te ontmaskeren; de verdwijning en ontvoering van vijf kinderen.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

Zichzelf - Professor of Folklore, Penn State

Zichzelf - Archivist & Researcher

Zichzelf - Reporter (archiefmateriaal)

Zichzelf - Jennifer Schweiger's Mother

Zichzelf - Former Newscaster

Zichzelf - Founder, Friends of Jennifer

Zichzelf - Retired Detective, NYPD

Zichzelf - Retired Detective, NYPD

avatar van jarno1975

jarno1975 (moderator series)

Klinkt aardig.

Docu gaat over de oude woonplek van de twee regisseurs en de urban legend dier erin hun kindertijd al was: namelijk dat er uit het nabijgelegen psychiatrische ziekenhuis iemand was ontsnapt die kinderen ontvoerde.

Ze onderzoeken nu die mythe en het blijkt dat er ook al 4 kinderen zijn verdwenen.

avatar van dominion

dominion

Creepy !

avatar van entropy

entropy

Capturing the Friedmans meets The Blair Witch Project: te mooi om waar te zijn.

Ondanks een intrigerende premisse, is deze docu één grote janboel.

De kern van het probleem is de ronduit amateuristische aanpak, die geenszins het etiket documentaire verdient. De makers geven de indruk een duister hoofdstuk uit het verleden van Staten Island aan het licht te brengen, maar hun modus operandi varieert van tendentieus tot ronduit beschamend. Zeman & Brancaccio zijn twee dilettanten die geen flauw benul hebben van wat een documentaire inhoud.

De onderzoeksjournalistiek die de twee het publiek voorhouden, raakt kant noch wal. Her en der worden mensen geïnterviewd, op kleuterachtige wijze, zonder de minste voorbereiding, zie het gesprek met de zus van de hoofdverdachte, waarbij de makers achterover leunen tegen een auto en achteloos vraagjes stellen en knikken. De zus van de hoofdverdachte krijgt een handvol minuten in de film. Geen diepgaande vragen, geen pertinent onderzoek, maar gewoon een praatje maken. Er worden ettelijke shots verspild aan de vermeende plaats-delict, waar misschien wel nog eens lichamen zouden kunnen zijn verborgen geweest, hoor. Maar eerst nog even langs de enge gebouwen lopen om shots te sprokkelen.

Echt gênant wordt het pas wanneer het Duivelsplot wordt geïntroduceerd. De hoofdverdachte zou wel eens in een sekte kunnen hebben gezeten. Een sekte van duivelaanbidders. Daarop besluiten de makers 's nachts op locatie te zoek naar sporen van een Zwarte Mis. Geheel in Blairwitch-stijl. De aanwijzingen voor hun theorie zijn flinterdun, maar het spoor wordt gretig "onderzocht". Het levert weer wat griezelige shots op van de gebouwen. Met een onderzoek of de zoektocht naar de waarheid heeft dat niets te maken, met het suggereren van een sfeertje des te meer.

En dat is uiteindelijk het tragische van de film: die brengt niets nieuw aan, voegt niets nieuws toe en eindigt met een idiote postmoderne platitude genre: iedereen heeft zijn eigen waarheid.

avatar van Nephilim

Nephilim

Ik vond hem wel leuk.

ja er komt geen eenduidig antwoord uit maar dat is er voor de mensen die met de zaak te maken hebben ook niet. Het weerspiegelt de urban legend rond de zaak. En dat was volgens mij ook het idee achter de film.

Zoals die kennis van Andre Rand zegt: mensen kan je makkelijk wat wijs maken. Een eccentriek persoon als Rand kan je makkelijk afschilderen als monster.

En met een urban legend over een psychopaat kan je zoiets makkelijk koppelen.

Nogmaals de film blijft vaag en voor mij paste dat wel.

avatar van namingway24

namingway24

Of je nu gelooft dat Rand echt de dader is (ik persoonlijk niet), deze documentaire is best aardig omdat de waarheid in het midden blijft.

De docu is het interessantst als het zich bij de feiten houdt, want die sensationele insteek is een zwakke poging om het allemaal een beetje geruchtmakender te maken. Ik wist van te voren niet waarop de verhalen van Cropsey gebaseerd waren, dus wat dat betreft was dit een geslaagde documentaire, alleen had ik graag gezien dat de makers het meer bij de feiten hadden gehouden.

avatar van DMF

DMF

Barbara Brancaccio en Joshua Zeman zijn niet de meest getalenteerde interviewers, maar ze hielden mij aan de buis gekluisterd en daar draait het uiteindelijk toch om. Het verhaal barst van de mysterie en de setting die daarbij om de hoek komt kijken kan niet beter. Een oud en vervallen opvangtehuis in het bos waar vroeger geestelijk gehandicapten onder erbarmelijke omstandigheden 'verzorgd' werden. En als je denkt dat het niet mooier kan, blijkt er ook nog eens een ondergronds tunnelstelsel te zijn die door daklozen regelmatig gebruikt wordt. Menig horrorregisseur verzint het niet beter en in het geval van Cropsey is het niet eens fictie.

Het hele uitgangspunt sprak me al erg aan. De docu is helaas niet erg gepolijst en Brancaccio en Zeman springen wat van de hak op de tak richting einde, als ze wel heel weinig aanknopingspunten gebruiken om er maar wat extra sensatie in te gooien in een welhaast Blair Witch-achtige sfeer. Onnodig, want het verhaal op zich is al spannend genoeg. De vraag wie zeven kinderen heeft ontvoerd (en omgebracht?) staat centraal. Andre Rand draait voor de ontvoeringen (en moorden) op, maar overtuigend is het bewijs tegen hem niet. Verschillende mensen worden geïnterviewd, van een drugsverslaafde die zich 'plots' weer herinnert wat twintig jaar terug is voorgevallen tot politiecommissarissen: een breed scala betrokkenen wordt ten tonele gebracht. De een is betrouwbaarder dan de ander, waardoor het lastig is om zelf een oordeel te vormen. Drugsverslaafden die jaren na dato ineens de waarheid claimen te hebben, kan ik niet serieus nemen. Maar betrouwbare getuigen die welhaast te toevallige zaken aankaarten, zijn weer een ander verhaal.

Positief is dat de makers je niet sturen: de documentaire claimt niet de waarheid te achterhalen, maar is op zoek naar een waarheid. Fijne insteek. Rand heeft zijn uitstraling en verleden niet mee, maar is hij ook echt een doorgedraaide moordenaar of heeft de kleine gemeenschap hem aangewezen als zondebok? Zeg het maar.

* * * ½

avatar van Thomas83

Thomas83

Het hele uitgangspunt van deze docu leek me echt heerlijk, en aan het begin genoot ik ook wel. Maar gaandeweg verloor ik toch een beetje mijn interesse omdat wat warrige figuren wat al teveel een podium krijgen in mijn ogen. Dat gezwets over satanische sektes en zo interesseert me ook totaal niet. Maar misschien is dit allemaal wel onvermijdelijk bij een film die een urban legend onderzoekt. Het neigt trouwens wel naar sensatiezoekerij hoe ze op het einde nog even op z'n Blair Witch Projects in het donker (waarom niet overdag?) die tunnels gaan doorzoeken. 3.0*.

avatar van Insignificance

Insignificance

Van alles wat en daardoor nergens je van het. Het ontbreekt een beetje aan focus. Enerzijds lijkt het iets van plan te zijn met urban legends, deels in het algemeen, deels in het specifieke geval van Cropsey, maar het verzandt onderweg ook in wat meer documentaires doen met dit soort zaken, zoals advocaten, nabestaanden en al wat dies meer zij. Een paar keer dat het richting bepaalde horrorfilms kruipt, er is zelfs iets dat voor ware horror door mag gaan. De beelden in het psychiatrisch ziekenhuis, van, jawel, een jonge Geraldo Rivera, zijn niks minder dan schokkend. Niet zozeer de verdienste van de makers, die hun docu te veel heen en waar laten slingeren tussen een zoektocht naar feit en fictie. Zo blijft het allemaal iets te halfslachtig.

avatar van dualcia

dualcia

Het begint met een interessant uitgangspunt als documentaire: mythes en de kern van waarheden die ze bevatten. Helaas werd voor mij de mystiek van deze mythe van Cropsey op een gegeven moment uit het oog verloren tijdens de documentaire. De focus wordt dan verlegd op Andre Rand en daar vallen ze veel in herhaling. De documentaire zorgde er niet voor dat ik een goed beeld kreeg van Rand en daardoor deed het me ook niet zo veel. Het mysterie rondom de urban legend Cropsey had wat meer aandacht mogen krijgen en toch wat meer als rode draad mogen lopen.

avatar van Tartarus

Tartarus

Zeer slecht gemaakte documentaire die de kijker met meer vragen achterlaat dan antwoorden. De documentairemakers laten ons kennis maken met Andre Rand, een man die 7 kinderen ontvoerd heeft. Of niet. En vermoord. Of niet. En hij is geestelijk niet helemaal bij de tijd. Of toch wel? Een dagje informatie vergaren was toch wel het minste wat de makers hadden moeten doen, dan hadden ze misschien iets interessant kunnen vertellen. Nu was het niet meer dan steeds dezelfde opnames tonen van oa de moordernaar (of toch niet...) en de ouders/familie van de slachtoffers. Heel triest om hun verdriet te zien, maar nog verdrietiger om te zien dat dit gebruikt werd voor een in-5-minuten-in-elkaar-geflanste- documentaire. Een stel kleuters had hier nog meer diepgang aan kunnen geven.

Enige pluspunt is dat ik zelf nog nooit van deze slachtoffers had gehoord en het altijd goed is dat de namen van vermisten in het nieuws komen. Daarom 1 *

avatar van John Milton

John Milton

Docu’s. Niet iedereen houdt ervan, en het lijkt me niet onmogelijk dat dat percentage onder verstokte horrorliefhebbers nog wat lager ligt, al kan ik dat gevoel niet staven met cijfers. Ik mag zelf graag een goede documentaire kijken, en was wel benieuwd hoe het zou zijn om er eentje te zien die als ‘genuinely creepy’ wordt omschreven. Ik was niet zeker of Cropsey een mockumentary à la The Blair Witch Project zou zijn, of serieus. Wanneer de docu aanvangt met een urban legend over de Cropsey killer die zich in de tunnels onder de verlaten psychiatrische kliniek zou verschuilen, lijkt de boel eventjes gefingeerd. Maar al snel verschuift de focus en blijkt waarom dit soort verhalen juist daar zo verteld worden: op Staten Island blijken in de late jaren ’70 en het begin van de jaren ’80 een aantal kinderen te zijn verdwenen, waarvan vaak het lichaam nooit is gevonden. En is Andre Rand de man die voor dit alles verantwoordelijk is, of slechts een gemakkelijke zondebok?

We krijgen vlot daarna ook beelden te zien van hoe het eraan toe ging in Willowbrook Hospital aan de hand van een rapportage van een jonge Geraldo Rivera uit die tijd, en het is ronduit schokkend. Ook nadat je Titicut Follies (1967) gezien hebt, schrik je alsnog. De documentaire wisselt archiefbeelden als deze af met nieuw onderzoek, dat soms verrassende ontdekkingen oplevert, en meer dan eens toch wat verontrustende beelden, wanneer we bijvoorbeeld onverwacht ontdekken dat een van de toekomstige slachtoffers te zien is in het publiek bij een van de nieuwsrapportages uit die tijd.

Er zijn genoeg positieve Critic Reviews, maar ik moet zeggen dat ik de punten van kritiek op MovieMeter absoluut begrijp. Brancaccio en Zeman, lijken soms wat te los om te gaan met de collage van stukjes informatie die ze ons voorschotelen, en kiezen er soms simpelweg voor wat extra creepy sfeer, in plaats van verder de diepte in te gaan met hun onderzoek. Qua looks lijkt Cropsey ook wel wat op de eerder genoemde The Blair Witch Project, met zijn grainy low-fi shaky videocam beelden. Aan het eind van de docu weten we niet hoe het zit, maar de filmmakers pretenderen ook niet dat ze ons dat hebben verschaft. Kenmerkend genoeg wordt door een van de geïnterviewde mensen nog eventjes het Kuleshov effect aangehaald: we construeren verhalen in ons hoofd, en leggen zelf verbanden. Ook wanneer die er niet direct zijn.

avatar van Shadowed

Shadowed

Matig.

In z'n concept nog wel een aardige documentaire, maar in de uitwerking eigenlijk een bedreigend resultaat is. De titel zou beweren dat de film ingaat op de zogenaamde legende van "Cropsey" maar als je dat denkt kom je toch relatief bedrogen uit. Cropsey is meer een documentaire over een voor de makers lokale misdadiger.

En dat is best jammer, aangezien de interessantere stukken duidelijk vanuit de legende komen. Daar houden ze na ongeveer 20 minuten volledig mee op om vervolgens aan een heel ander punt te beginnen. Een punt dat waarschijnlijk erg interessant is voor sommigen, maar niet was waar ik de film voor keek, omdat ik er persoonlijk wat minder mee heb. De film doorkomen was dan ook vanzelfsprekend moeilijker voor mij.

Het is vooral jammer dat de sprekers in deze film in het uitplozen van de situatie rondom deze bijzondere moordenaar niet erg interessant te noemen zijn. Interessant zijn de beelden waar de makers door een verlaten ruïne zwerven. Die beelden zijn er echter alleen geschoten voor de achtergrond. Logisch voor een documentaire, maar ergens ook een gemiste kans.

Echter is het wel zo dat ook als de sprekers vervelen de film op zijn eigen manier leuk kan zijn, en dat is het dan ook. Begin van de film had me gelijk te pakken. De makers weten wel hoe ze introducties moeten schrijven en een film vermakelijk moeten houden. Het is echter ook toch jammer dat de documentaire zelf kwalitatief niet zo sterk aanvoelt. Ze vinden dan ook geen antwoord op hun vraag. Lijkt me dan wat sterker als je uiteindelijk wel tot een antwoord komt als je de volledige documentaire gebruikt om er te komen.

Nee, dit was hem niet voor mij. Interessant in de eerste 20 minuten als de legende zelf nog in de spotlights staat, maar eenmaal de film begint met switchen toch een beduidend stuk minder interessant. Wel jammer, want ik hoopte met deze documentaire wat te weten te kunnen komen over een legende, en niet wat een bepaald stadje er dieper mee in het achterhoofd heeft zitten.

avatar van Woland

Woland

Cropsey is een urban legend uit Staten Island, een mythische Blair Witch-achtig figuur die kinderen ontvoert en vermoordt. Maar daar gaat deze docu eigenlijk niet over, het is meer een kapstok waar een true crime verhaal aan wordt opgehangen: de verdwijning (en hoogstwaarschijnlijke moord) van vijf kinderen in de jaren '70 en '80 in Staten Island. Met een lokale zwerver met duidelijke psychische problemen, Andre Rand, als hoofdverdachte.

Het is best een interessant verhaal en heb zeker wel grotendeels geboeid zitten kijken. Maar in alle eerlijkheid, een hele kritische, goed geresearchte docu is dit ook weer niet. Er wordt een hoop gesproken met locals, kennissen en familie van de slachtoffers en/of Rand, en een hoop beschuldingen geuit. Maar behalve veel praten en tonen van Blair Witch-achtige beelden van een wat deprimerend uitziend Staten Island wordt er verder niet echt onderzoek gedaan, of zaken geverifieerd, of wat dan ook. Sterker nog, ook vage theorieën over satanische sektes, of spontane herinneringen van junkies over decennia terug, worden zonder enige kritische blik gevolgd en geloofd. Nu is het duidelijk dat Andre Rand niet spoort, een bewezen geschiedenis van kinderontvoering en pedofilie heeft, dus het zou me ook niet bepaald verbazen als hij de schuldige is. Maar het open mysterie blijft toch wel interessant, en ook de beelden van Staten Island, het verlaten gekkenhuis en de donkere tunnels helpen wel om dit toch goed kijkbaar te houden, ondanks de belachelijke Satanic Panic detour. Verwacht alleen geen grondig of diepgravend onderzoek.