- Home
Gesproken taal: Afrikaans en Engels
Releasedatum: 8 oktober 2009
Bekijk via CANAL+
Plot District 9
"You are not welcome here."
Het verhaal over een fictionele wereld waarin onze aarde in het jaar 1982 door buitenaards leven wordt gevonden. De mensheid heeft dit buitenaardse ras echter als tweederangsburgers ondergebracht in getto's in Zuid-Afrika. Ze krijgen steun van een overheidsfunctionaris, wanneer deze hun biotechnologie ontdekt.
Wikus van de Merwe
Francois Moraneu - CIV Engineer Team
Interviewer
Ross Pienaar
zxstyle
Eerlijk gezegd vond ik het niks. Hoewel de effecten er meer dan weergaloos uitzagen, drong het verhaal niet binnen. Het werd me allemaal een beetje te voorspelbaar en de actie was oppervlakkig. Lichtelijk teleurgesteld.
Leuk voor in de bios, maar thuis zou ik iets anders bekijken.
Volgende die het niets vond.
Waarom niet? Op een gegeven moment wordt het te voorspelbaar en te on-origineel.
Ook het racisme- element vind ik te gemakkelijk.
zoals eerder is gezegd, een overgewaardeerde sci-fi film.
%%%%%%
Cool filmpje
Er zijn meerdere regiseurs geweest die een geslaagde debuut film op het witte doek hebben getovert en bovenal verfrissend in het genre zijn,maar die nooit het eerdere niveau hebben weten vast te houden en zo in het vergetelheid raken. Ik zelf hoop niet dat dit ook met deze nog jonge Neill Blomkamp zal gebeuren,want wat hij hier op het witte doek tovert is erg cool en bovenal op termein veel belovend. Ik moet natuurlijk niet Peter jackson over het hoofd zien,want onder zijn super-visie kan Neill zijn talent excelleren.... Want talent heeft hij !
Het verhaal op zich is natuurlijk al lekker: ''Aliens die vast komen te zitten op aarde en als vuil aan de kant worden geschoven,, Is iets waar je veel kanten mee op kan en dan gaat aleen nog om om de juiste keuze te maken,van wat wil je met het verhaal en waar ga je je op focussen. Juist die keuzes bewonder ik en ben ik benieuwd hoe het bij zijn volgende projeckt zal uit pakken. Het deels gebruiken van verschillende cameras is een leuk gegeven en pakt door de verschillende uitgangsposities vooral in het begin prima uit en geeft deeld ook een anderzijds gevoel mee met de personages, door de verschillende belangen. Het meest bewonderingswaardige aan die verschillende cameras is vooral dat het angstig subtiel inelkaar loopt. Nergens zal je als kijker daar hinder van ondervinden en vooral het handycam gegeven geeft je toch meer het gevoel van ''I be there''. .Erg knap en dynamisch.
Het sterkste punt voor mij is vooral het art-direction deel. Dat gedeelte is in de film zó ontzettend strak en tot de puntjes uitgewerkt. Het geeft echt een kick om te zien hoeveel energie in dit projeckt is gestopt. Op iedere kantoortje of shot is en link te ondekken naar de aliens of iets anders al is het maar een postertje of kalender. Ik zelf kan dat wel waarderen,maar ook het hele kamp van de aliens is ontzettend strak en sfeervol gecreëerd. Het is een plek geworden van 2 uitersten aan de ene kant heeft het iets rulex over zich aan de andere kant is het toch steeds weer dreigend vooral door de onvoorspelbaarheid van de aliens en vooral van de mensen zelf die zich steeds verassender opstellen en zo alle gevaarte over zich heen roepen. Want laat een ding duidelijk zijn de aliens laten zich niet over zich heen lopen. Ze zijn dan in de maatschapij deels geacepteerd en leven deels met de mensheid,maar aliens blijven aliens en mensen blijven mensen.
Ik zelf kan wel waarderen dat dat wel in het midden wordt gelaten en is vooral het hoofd personage ( waar ik niet zo'n fan van ben ) het symbool van de film. Over de zelf zuchtigheid van de mensheid over apartheid en discriminatie etc..
Naar het einde toe komt er meer actie die vooral onder ontploffingen staat en nog vershillende ander creative-wapenfeit,maar de opzet van de actie blijft trouw aan de basis. Maar het neemt niet weg dat er bij vlagen erg bruute kills tevoorschijn getovert wordt. Naar het einde toe wordt het wat eenzijdig,maar het blijft bovenal een prima zit. En...,de aliens-guns-rules.
Honey Blossom
Ik was dus ook heel sceptisch over deze film, had een keer een stukje gezien op tv en meteen weg gezapt. Zojuist heb ik me er toch maar aan gewaagd en ik moet zeggen: dit is een verdomd goede film.
De karakterontwikkeling van Wikus Van De Merwe is zo goed gespeeld door Sharlto Copley. Just Wauw. Met dat accent ook van hem, wat de humor erin bracht. En dan te bedenken dat dit zijn eerste ervaring is voor de camera!
De film kreeg me zover dat ik zowat meeleefde met de alien Christopher Johnson en zijn zoontje.
Erg knap gedaan.
En dan nog de set, de maatschappelijke issues, rasverschillen, het script, de aliens zelf, de gore: alles is gewoon zo ontzettend goed in elkaar gezet. Het zag er bijna reëel uit! Bijna.
Rating: Dikke 4*
roeman
Ik zal geen punten geven, want ik heb de film na 1 uur en 15 min uitgezet. Het zal misschien voor andere een geweldige film zijn, maar voor mij is het niets. En ik ben gek op SyFy, actie etc...
Maar ik moest steeds denken The Fly versus Aliens. Ook wist ik niet goed wat ze nu wilde met de film een documantaire, een SF film, een oorlogsfilm, real-life action, actiefilm, een drama, een komedie, "make up your mind"
Nee definitief niet mijn ding.

mar007
Verrassend goed deze film!
Het begon niet echt lekker,ik dacht:nee, dit gaat het niet worden met zo'n
documentaire achtige stijl,maar gelukkig veranderde het toch vrij snel in een film en
een verdraaid goeie film!
Ik vond sharito Copley echt goed acteren,de verandering in zijn karakter was echt gaaf.
Hij en de alien met zijn zoontje hebben mij geraakt en dat is ook erg knap aan deze
film.
Verder is dit een originele en spannende film met goede special effects.
Dikke 4*
psohilait
Bijzonder vermakelijke film voor dit genre. Normaal gesproken zijn aliens supersterk, echter worden ze hier onderdrukt door de mensheid. Mooie ontwikkeling is de invloed die het virus op de hoofdpersoon heeft. Goed acteerwerk, special effects goed en een lekker en spannend verhaal. Zou graag een vervolg zien.
K. V.
Dit was echt een film waar 'k in moest komen. Het eerste half uur was niet echt m'n ding, maar 'k ben toch waar blijven kijken ('k hoopte dat de film beter ging worden) en gelukkig maar. Het verhaal was dus in het begin niet zo boeiend, maar kwam na een goed uur goed op dreef.
Het hoofdpersonage vond 'k in het begin maar een dwaas, maar gelukkig evolueert z'n karakter in positieve zin. Verder zag de film er wel goed uit. De film bevatte ook redelijk wat rondspattende ledematen en bloed, dus dit was wel leuk meegenomen.
Een moeilijke start, maar uiteindelijk wel een goeie film.
MegaBleek
Ik hou er wel van als je een film op meerdere manieren kan bekijken. Als pure SF-film is District 9 een vermakelijke film met goede actie en spectaculaire special effects. Zo al 3,5* waard, wat mij betreft.
Maar het is ook een film die onder je huid gaat zitten. Uiteraard door de link met apartheid, maar ook door het veranderende karakter van Van der Merwe. De onzekerheid, de hulpeloosheid maar vooral de hypocrisie. Maakt het voor mij een film die ik meerdere keren kan kijken.
Ik zou 'm echt heel graag 5* geven, maar de link met apartheid ligt er net wat te dik bovenop. 4,5* voor mij.
Naomi Watts
Dat een zeer origineel gegeven niet gelijk een goede film maakt bewijst Blomkamp met District 9. Door Elysium mij er dan eindelijk toe gezet de film te kijken en het is toch wel een mixed bag. De visie van Blomkamp is alleraardigst maar zijn regie is dat niet altijd. District 9 mist een arc, het is nu toch vooral los zand. Leuke ideeën maar met een zeer inconsistente uitwerking. Tweede helft is al wel beter. Al zou je van een interessant origineel concept ook een idem uitwerking verwachten. Hoop dat de ervaring van District 9 zijn vruchten afwerpt voor Elysium.
JeroenFR08
Zeer vermakelijke film met goede acteurs, goede special effects en een origineel verhaal. Leuk
hutsekluts
Zeer origineel verhaal verpakt in een documentaire-achtige film met prima special effects, goed acteerwerk, mooi gedoseerde actie en de nodige spanning.
klevi
Erg goede film over een sloppewijk van aliens en de man die ze moet verhuizen naar een nieuw gebied. Alles was erg realistisch gebracht en doorbreekt elk cliché. De worsteling van wikus met zichzelf vond ik ook heel mooi in beeld gebracht en heb me geen moment verveeld.
Chainsaw
Interessant gegeven, maar wel een film die een heleboel stijlen en tonen door elkaar gooit. En dan is de stap van mockumentary naar gewoon fictie niet eens zo gek, het is meer de wisseling tussen serieus drama en compleet over de top actiesequenties waarbij mensen uit elkaar spatten en er met varkens wordt gegooid. Sowieso werkt het drama niet erg sterk, gezien het hoofdkarakter enkel bezig is met zijn vrouw en zijn oude leventje, twee elementen waar we amper iets van zien in deze film. Ook helpt het niet echt mee dat het hoofdkarakter tot op het laatste moment een egoïstische klootzak is, tot dat allerlaatste cliché moment dat hij besluit om eens niet voor zichzelf te kiezen. Met andere woorden, die hele gast kon me gestolen worden. De rest van de film heeft toffe ideeën en een paar sterke uitwerkingen, maar echt fantastisch en baanbrekend was het nu ook weer niet.
Nipt 3,5 sterren.
Ste*
- 2073 berichten
Poe, nogal een enerverende film. Gaat behoorlijk vlot van start ook. Eigenlijk had ik liever willen zien hoe de aliens er destijds landden, en hoe ze in de slums terecht kwamen. Dat leek me persoonlijk boeiender dan dit verhaal.
Net als bij Elysium, die ik eerder zag, is het een prima gegeven dat uiteindelijk nogal teveel 'actie' naar mijn smaak wordt uitgewerkt. Al dat geschiet en gedoe vind ik jammer. Het begon nog interessant, creatief en zelfs best humoristisch, maar vanaf de transformatie verslapte m'n aandacht behoorlijk.
Niet slecht verder, het is allemaal prima vormgegeven, en op zich heeft de film ook zeker iets heel eigens. De quasi-documentairevorm werkt best goed, net als de verschillende journaal- en bewakingsbeelden die tussendoor worden gebruikt. Desondanks was het nog een kluif voor me om tot het einde uit te zitten, dus een echte hoge score geef ik 'm niet.
Kondoro
District 9
Het is nog niet zo lang dat ik een Film Fan ben. Maar sinds dat ik mij geregistreerd heb op MovieMeter.nl ben ik mij meer gaan verdiepen in films, ja ik keek ze natuurlijk al wel, ook niet 1 per week maar soms wel 3, alleen ik weet nu mijn vaste Genres... Ondanks dat ik alleen van de actie films genoot wou ik ook eens wat anders, want ik wist gewoon puur dat je ook nog mooie films hebt buiten de actie films.. Ik ben me die tijd gaan verdiepen in Komedie, waaruit bleek dat ik van het pure flauwe komedie houd. Maar niet veel later begon ik ook van de Sciencefiction films te houden, dit kwam omdat mijn eerste echte film in deze categorie Battle Los Angeles (2011) was waar ik na keek.. Dit was nou niet de grotere "Super" film als je naar Sciencefiction kijkt maar ik vond hem zwaar vet.. Dus ik zat even te denken en vroeg bij me zelf even af "Waarom hield ik ook alweer van Sci-Fi films?" ik had District 9 voor me en nu weet ik het precies weer.. De Special Effects waren al goed om naar te kijken, maar toch was de transformatie van Sharlto Copley super vet in elkaar gezet!
Maar dat is natuurlijk niet het enigste wat goed was in deze film, de wapens waren mooi in elkaar gezet, en de "Garnalen" (de aliens) waren wat dat betreft ook prima gemaakt! Maar natuurlijk vond ik ook een paar minpunten in de film.. Ik vond dat het verhaal te direct begon, ze gingen direct al naar District 9 om de aliens het huis uit te zetten, ze hadden wat mij betreft beter kunnen beginnen met het vertellen hoe de aliens op aarde zijn gekomen, en waarom het schip het niet meer deed (Of is dat verteld en heb ik dat gemist?)... Ook (heb ik ook al ergens langs zien komen) vond ik het meer een Actie / Sciencefiction film, aangezien er erg veel gevochten werd binnen de film. Zelfde vind ik bij Elysium (2013), ook meer een Actie / Sciencefiction dan Drama / Sciencefiction. Echter had ik soms wel een beetje het gevoel dat ik naar Elysium keek, maar weet niet waarom... Beetje kwa kleding denk ik van de MNU gasten...
Ook vond ik het vet dat ze eens ergens anders waren dan in een Amerikaanse stad, en nu in Johannesburg (hoop dat het goed is) waren
!
Ik geef deze film een 4.0*, aangezien ik al uitgelegd heb dat ik meer in deze Genre geraak en het steeds vetter vind!
TM Scarface
Normaal hou ik niet zo van Sci-Fi films, daarom had ik bij deze ook niet hele hoge verwachtingen.
Maar wat een super goede en spannende film. De film blijft gewoon boeien van begin tot eind en je wil weten hoe het afloopt. Interessante manier van filmen(documentaire stijl) en prachtig geluid.
Ook schetst de film wel een realistisch beeld van de mensheid, alles draait om macht, kennis, geld en daarbij geweld.
Het enige minpunt aan deze film, zou het einde kunnen zijn. Iets wat over de top in vergelijking met de rest van de film. Verder dus een top film!
leatherhead
Zeer vermakelijk.
District 9 is eigenlijk een typische blockbuster, maar dan wel een erg goed gemaakte. Een dwaas maar leuk uitgangspunt wordt op een documentaire-achtige manier aan de kijker voorgeschoteld, wat de film nog een ietwat apart sfeertje meegeeft. Opvallend verder hoe kundig de CGI in de film verwerkt zit. Erg mooie creature design, en een aantal spectaculaire momenten.
Maar laten we eerlijk zijn, voor de rest verschilt het voornamelijk in de opbouw niet echt veel van de andere grote blockbusters. Het verloop van de film laat zich, zeker wanneer de film echt op gang is gekomen, al vrij snel raden. Daardoor wordt het natuurlijk nooit spannend, of echt indrukwekkend. Wel zeer vermakelijk met een aantal sterke vondsten gelukkig, wat in dit geval al wel genoeg is voor een goede film. 3,5* daarom.
Fighterkill
ik wil heel graag tegen iedereen die hem laag stemt zeggen: er zit heel veel improvisatie in! ik heb een podcast geluisterd van behind the scenes. en naar mijn mening is dit een bijzonder staaltje acteer talent (van sharlto copley). Sharlto vertelde dus dat hij de meeste scenes alleen met een idee is ingegaan, het rauwe plaatje. maar alle details en de meeste zinnen (soms was alleen de eerste zin ingesloten in het script) heeft hij geimproviseerd.
Glennekeeeee
Het is wat apart maar Elysium en Chappie heb ik voor deze District 9 gezien en misschien daarom dat ik in het algemeen wat positiever was over die films omdat ik District 9 nog niet gezien had en dus ook niet wist wat Blommkamp écht uit een film kan halen want naar mijn persoonlijke mening is District 9 éen van de beste actiefilms uit de filmgeschiedenis (die ik al gezien heb).
Het begint als een soort van documentaire waarin al kleine gevolgen zichtbaar zijn maar al snel schakelt Blommkamp over naar een mengelmoes van visuele top notch en ruwe beelden. Het kan voor sommigen misschien als gemakzucht overkomen om de hele film niet zo te doen maar ik vond die mix perfect werken. Waar District 9 vooral in slaagt is om met relatief weinig héél veel uit te halen. Ik heb van begin tot einde op het puntje van men zetel gezeten en was vanaf minuut 1 meegezogen in de wereld die tot leven is gebracht. De Aliens zijn weergaloos neergezet en naarmate de film vordert groeit de sympathie voor de wezens hoewel ook de menselijke zijde begrepen kan worden. Deze morele tweestrijd word zowel in het verhaal als in je eigen gedachten voortdurend op de proef gesteld en welke kant jij als kijker zal kiezen zal waarschijnlijk wel verschillend zijn van persoon tot persoon. Naast de visuele en verhaaltechnische topkwaliteit is ook de cast prima met vooral een uitmuntende Sharlto Copley. In The A-team was hij vermakelijk net als in Elysium maar in deze film laat hij zijn volledige kunnen zien en geeft hij zijn personage de perfecte gelaagdheid meer die al zijn daden perfect kunnen plaatsen. De keuze om al snel zijn transformatie tot werking te zetten helpt daar perfect bij. Blommkamp heeft ook voor 'menselijk' aliens gezorgd. Ze denken en leven anders dan ons maar hebben ook hun waarden en gedachten die hun persoonlijkheid en daden kenmerken. Door hun onderdrukking van binnen- en buitenaf krijgen ze een mooie persoonlijkheid met zich mee die de nodige waardering krijgt. Vooral Christopher en zijn kind zijn daar een schoolvoorbeeld van. Het kind kreeg zelfs ondanks zijn walgelijke uiterlijk een soort schattigheid mee die zorgde dat je de wezens in het algemeen wat kon vergelijken met ons als mens. Zoals ik al zei doet de film véél met weinig. Op zich is het verhaal niet zo onwijs ingewikkeld en is het redelijk rechtoe rechtaan maar de spanning en suspens is zo hoog en perfect neergezet dat er enkel een spetterende finale nodig is die de nodige actie bied van een typische actiefilm.
Blommkamp illustreert nog maar eens zijn kunnen door op het einde in de laatste minuten een sequel lijkt aan te kondigen maar in zijn allerlaatste shot dit schitterende product volledig omarmd en afsluit. Een aangekondigde, maar op een laag pit gezette sequel vind ik dus volkomen onnodig
Toch kan ik deze film geen 5 geven (hoewel ik op Moviemeter niet anders kan want met 1/4 ster is nogal moeilijk ). Soms zijn er toch een aantal opmerkelijke plotgaten en ondanks dat ze niet storend zijn kan ik niet de perfecte score geven wegens nét niet de volledige perfectie in het script.
District 9 is een memorabele actiethriller die je meesleept in het verhaal en meezuigt in de personages, van menselijke tot buitenaardse aard in een visueel en verhaaltechnisch topproduct.
4,75/5
J. Clouseau
Suspension of disbelief betekent dat je meegaat in een verhaal, ook al zijn de gebeurtenissen onmogelijk in de echte wereld. Voor het bestaan van buitenaards leven is nog geen enkel bewijs geleverd, maar dat houdt niet tegen dat ik films als Alien en The Thing fantastisch vind en me laat meeslepen door het verhaal, volledig meeleef met de personages die door bloeddorstige aliens op de hielen worden gezeten.
Een vereiste daarvoor is echter dat je je kan inleven in de personages. Wanneer de held van het verhaal een ongelooflijk naïeve, totaal incompetente eikel is waarvan je dacht dat die wettelijk enkel mochten voorkomen in sitcoms uit de jaren 80, wordt die suspension of disbelief wel iets héél moeilijks. Het resultaat is dat je naar een ziekelijke komedie zit te kijken waarin het je geen bal kan schelen of die oelewapper het einde van de film nu haalt of niet. Voor de Apartheid-metafoor die dit verhaal is en de fantastische 'archiefbeelden' aan het begin wil ik nog punten geven, maar afgezien daarvan is dit niet meer dan een cliché-actiefilmpje uit de bak met de afgeprijsde dvd's dat geen enkele spanning of emotie weet los te weken bij mij en evenveel diepgang bevat als een aflevering van De Smurfen. Spijtig, maar District 9 verdient ten volle de Eternal Sunshine of the Spotless Mind Award voor de Slechtste Uitwerking van een Ongelooflijk Sterk Basisidee.
jippie2010
Wat een teleurstelling. Ik kan me grotendeels vinden in het commentaar van J. Clouseau.
De uitwerking is wat mij betreft smaakloos. Ze durven geen richting te kiezen. Alle kansen om het als een echte komedie neer te zetten, of als een spannende thriller, of als een psychologisch drama, of juist helemaal de absurdistische kant op. Maar om het grote publiek te pleasen hebben ze voor een smakeloze mix gekozen, wat voor mij nergens werkt. Een film die zich wil onderscheiden in originaliteit maar die na een paar minuten al vervalt in clichés met verhaallijnen die we al 10 keer eerder hebben gezien. En Sharlto 'overacting' Copley is door de hele film een stoorzender. Ja, de SFX waren grotendeels op orde, en tegen het einde kwamen er een paar sterke scenes, maar daar is wat mij betreft ook alles mee gezegd. *1,5
_Se7en_
- 2041 berichten
Apartheid, maar dan anders.
Wikus heeft weinig op met de buitenaardse immigranten, dat is duidelijk. Compassie voor de zogenaamde 'prawns' kan er niet af, tot hijzelf als prawn behandeld wordt. Op deze tweederangs bevolkingsgroep wordt stelselmatig genocide gepleegd, omdat ze anders zijn. Het houdt ons als mensheid een spiegel voor, want zo gaan 'wij' ook met anderen om. Ware het niet dat zij net als wij zijn. Ze kennen liefde, angst, compassie, woede, agressie... Ze zitten gevangen in een onhoudbare situatie. De vergelijking met iedere oorlog in de geschiedenis van de mensheid, apartheid en genocide is snel gemaakt.
Gaandeweg ziet Wikus dit ook. De relatie tussen hem en Christopher Johnson (de onderdrukte heeft een Engelse naam gekregen/aangenomen, waar doet dit aan denken?) wordt goed en geloofwaardig opgebouwd en is een sterk punt in deze film.
De CGI is prima. Mooi gemaakt. Van de documentairestijl moet je houden. Ik vind de afwisseling tussen documentairemateriaal en 'film' perfect. Het geeft een extra dimensie en verhoogt de geloofwaardigheid. Ook het acteerwerk draagt hieraan bij. Sharlto Copley laat een prima staaltje acteerwerk zien. Wikus van de Merwe is niet goed en niet slecht. Onsympathiek, dat wel, en verder doodgewoon. Gewoon heel menselijk.
Al bij al bleek District 9 bij herziening erg veel indruk op mij te maken en ik verhoog mijn stem dan ook van 3,5 naar 4*.
IH88
“Hello, little guy! It's the sweetie man coming!”
District 9 is een interessante film die sci-fi mixt met een maatschappijkritische boodschap en daarnaast ook nog aliens aandoenlijk weet te maken. Het verhaal speelt zich af in Johannesburg en dat geeft het geheel wel wat verfrissends. De aliens (“Prawns”) worden vijandig begroet door de mensheid en in een groot kamp geplaatst wat natuurlijk verloedert. De film speelt met wat interessante thema’s maar Blomkamp wil ook gewoon een gave actie/thriller afleveren en vooral in het tweede stuk gaan de remmen los.
Het eerste gedeelte is wat langdradig maar zodra Wikus begint te transformeren komt er wat meer vaart in. Christopher en zijn zoontje zijn interessante en grappige personages en ondanks dat het Prawns zijn leef je toch met hun mee. Copley is een uitstekend acteur maar toch had ik wat moeite om echt mee te leven met Wikus. In het begin is hij te slaafs aan zijn opdrachtgever en eigenlijk een non-persoonlijkheid en in het tweede deel wordt hij een soort van actieheld. Maar die strubbeling tussen het mens zijn en het veranderen in een Prawn blijft wat oppervlakkig. Er zijn 1,8 miljoen Prawns maar dat zou je niet zeggen als je de film ziet. Ze zijn veel sterker dan mensen en hebben superieure wapens maar toch blijven ze slaafs in erbarmelijke omstandigheden leven. Dit zijn wel storende factoren maar toch heb ik genoten van District 9. Vooral van Christopher en zijn zoontje die het hart van de film zijn en meer menselijke trekken vertonen dan alle echte mensen in de film bij elkaar. Laat ze maar terugkomen na drie jaar en de mensheid een lesje leren...
Maarten0402
Deze film was lang op mijn radar, maar ook erg lang uitgesteld. Eindelijk gezien en ben erg verrast!
Die mockumentary sfeer aan het begin die regelmatig terugkomt in de film in combinatie met surveillance camera beelden, maar ook de afwisseling naar first-person shootouts en actiescenes vanuit 3e persoon, petje af gewoon.
Wel even wennen waren die buitenaardse wezens, maar al snel vond ik het design toch erg snel verfrissend en nieuw.
Ook erg gaaf vind ik de diepgang die deze film bied. Ik had al aan het begin een vermoede dat die buitenaardse wezens werden weergegeven als slecht, maar dat ze dat eigenlijk niet zijn en hoe dat wordt uitgewerkt vind ik erg goed.
De setting in Zuid-Afrika vind ik ook erg origineel en goed gekozen.
Is een keer wat anders dan Amerika (de wereld vergaat... ja in Amerika).
W.V.
Een beetje vreemde sf film, op zich is het basis idee goed, maar hoe er uitwerking wordt gegeven aan het geheel roept bij mij wel vraagtekens op van is dit allemaal al niet eens eerder vertoond, is er bewust leentje buur bij andere films/genres gespeeld of is dit alleen maar een bijkomstigheid.
Toch is het geen slechte film, wat ik eigenlijk heel erg prettig vind is het feit dat wanneer er actie voorkomt dat er niet onmiddelijk bij bosjes slachtoffers vallen. In het begin had ik wat moeite met de hoofdpersoon, de kantoorslijmjurk die geforceerd amicaal doet tegen zijn medewerkers, en eigenlijk niet weet hoe hij de zaken aan moet pakken. Gedurende de film echter ontwikkelt hij zich wel, hij blijft een egoist, maar ziet in dat zijn eigen soort nog grotere...... zijn dan de aliens.
Ik heb me eigenlijk wel vermaakt met deze film, het is geen hoogvlieger, daarvoor is het verhaal, vooral de begintijd, te summier uitgewerkt en start het verhaal eigenlijk direct met de ontruiming. Maar de film is zeker genietbaar en ik vind de film beter als anderen in dit genre.
DeCol
Gemengde gevoelens bij District 9.
Originele film met een herkenbare setting. De Aliens zijn ondergebracht in getto's en moeten wijken naar een andere verblijfplaats. De Aliens (hier ook wel "Prawns") zien er goed uit. Vooral in het begin veel "documentairebeelden" als Wikus van de Merwe de Prawns gaat opzoeken. De afwisseling van filmstijl werkt prima. De actie wordt aardig in beeld gebracht en er zitten een aantal toffe wapens tussen. De gemengde gevoelens krijg ik vooral van het verhaal en de karakters. Het verhaal lijkt niet compleet en mist wellicht diepgang. Uiteindelijk gaan Christopher en zijn zoon er met zijn tweeën vandoor. What about the rest?. De karakters wekken eerder apathie dan sympathie op. Wikus (uitstekend vertolkt door Sharlto Copley) is natuurlijk best wel een leuk karakter, maar het kon mij weinig schelen wat er met hem zou gebeuren. Ik mis hier gewoon een good guy.
Mr_Mephisto
Vanaf minuut één wordt de centrale boodschap van District 9 je door de strot geduwd, en de film laat geen ruimte meer voor een ander geluid. Wat is de mens toch door en door slecht.
Het mockumentary-gedoe wekt vooral nervositeit op. Echt interessanter wordt het wanneer Wikus langzaamaan in een alien verandert: een vleugje Cronenberg en een snufje gepaste gore (wat in de rest van de film ook goed in beeld blijft).
De documentairestijl is sowieso moeilijk vast te houden, dus ergens halverwege verandert de film van toon, met wat meer actie, om met een Transformers-achtige expositie te eindigen. Niet dat dat alles beter maakt.
Daarnaast is het niet vanzelfsprekend om enige sympathie voor eender wie op te brengen. De belangrijkste alien is slechts een vlak personage, om over de irritante Wikus maar te zwijgen.
Kortom, het dwangmatige uitgangspunt is al zwak, dus veel valt er niet meer goed te maken.
wihu61
Dit keer eens geen verheven, stralende aliens, maar (bijna menselijke) rotzakken, gewoon tuig af en toe. De totale verslonzing van District 9 komt heel geloofwaardig over, inclusief de uit de hand lopende zwarte markt praktijken (handel in kattenvoer, geniale vondst
Samen met alle verwikkelingen rond Wikus levert het een boeiende film op, waar ik weer ouderwets hoopte dat de bad guys eraan zouden gaan. Ben niet zo'n liefhebber van uitgebreide schietpartijen, maar hier vormde het, gecombineerd met uitstekende effecten, wel een prima afsluiting.
Lovelyboy
'Heej Dikkus!'
Wat een heerlijke film blijft dit toch. Geweldige Sci-fi/actiethriller met genoeg diepzinnigheid, en een kijkje in de menselijke ziel, om later nog eens over te filosoferen.
De behoorlijk CNN-achtige benadering van het begin deed me de eerste keer behoorlijk schrikken. Veel uitleg en analytici aan het woord, nieuwsbeelden en een behoorlijke afstandelijke aanpak, zo ook de kennismaking met de warrige, klunzige en vooral naïef overkomende Wikus van der Merwe. De CNN-aanpak verdwijn zodra men onderweg gaat naar D9, even komt een beetje Black Hawk Down opzetten met de overvliegende shots van het konvooi. Vervolgens een klinisch, rauw en direct beeld wanneer men in D9 bij de deuren langs gaat en de associatie met de Nazi's en razzia's wat mij betreft niet heel ver weg is. Wat me vooral opvalt, filosofische gezien is de ontmenselijking van de 'prawns' en dat daarna alles toegestaan is. Zo gaat het overal op de wereld in oorlogen, zodra je het slachtoffer ontmenselijkt en als niet belangrijk beschouwd is het bijzonder gemakkelijk iets of iemand als een stuk stront te behandel/als een stuk tuig of een beest af te schieten.
Alles valt natuurlijk voor Wikus in duigen als hij zich per ongeluk besmet met de zwarte vloeistof, de teloorgang lichamelijk als psychisch is uitmuntend, treffend en schokkend in beeld gebracht, vooral wanneer hij als testpersoon wordt gebruikt en men in hem die missing link ziet die nodig is om de alien wapens te gebruiken. Andermaal is ontmenselijking daar het sleutelwoord in combinatie met geld en macht. Tevens onmenselijk en grof is de testfaciliteit waar de 'prawns' binnenste buiten worden gekeerd, een plek die wat mij niet onderdoet voor Josef Mengelle zijn faciliteiten waar hij lustig experimenteerde in Auschwitz om maar eens wat te noemen.
Ontsnapping, hulp zoeken, opgejaagd, totale ontreddering en vervolgens de battle die te midden van de Nigerianen, Koobus en de Cowboys en Wikus in zijn robotsuite wordt uitgevochten, je lijkt bij alles eerste rang te zitten en het is allemaal even schokkend en beklemmend in beeld gebracht en een lust voor het oog. De onduidelijkheid na afloop en de gemene sneren, de film slaagt er ook nog prima in een krom en onrechtvaardig gevoel achter te laten betreffende de slecht behandeling van de aliens en het lot van de naïeve en sullige Wikus.
Geweldige rol van David James als de bijzonder sadistische huurling Koobus, 'I can't believe I'm being paid to do this. I love watching you prawns die. Hahaha!'
En natuurlijk Sharlton Copley waar ik tot D9 eigenlijk nog nooit van gehoord had, maar verdikke wat zet hij zijn personage in alle facetten goed neer. Briljant!
Rauw, direct, sfeervol, mooie setting zo in Zuid-Afrika, sowieso al heel dubbel en goed uitgezocht vanwege de geschiedenis met apartheid en discriminatie, prima filosofische angel met de ontmenselijking van dingen, tof geweld en wapens, top film, niets meer aan toe te voegen. Heb wel wat moeite met die garnalen en hun manier van praten, daar had wat mij betreft de film heel erg mee verpest kunnen worden maar door een goede dosering irriteer ik me er niet te veel aan.
MisterD 1985
Soms begin je aan een film van “We zien wel”... zo begon ik ook deze film. Wat werd ik verrast met een goede film. Erg gaaf!

Netflix verwijdert deze maand 25+ titels, dit zijn de best beoordeelde

Netflix verwijdert deze maand 25+ titels, dit zijn de best beoordeelde

Netflix verwijdert onder meer deze titels binnenkort uit het aanbod

Drie aanraders die sinds kort op Netflix staan

Inglourious Basterds

The Butterfly Effect
Sciencefiction / Thriller, 2004

Aliens
Sciencefiction / Actie, 1986
slumstraatbendemutationzuid-afrikajohannesburg, south africa transformatiedystopiegeneticsregeringsatirebuitenaards wezenprawn mockumentaryalternate historyracismemetamorphosisxenophobiainternment camp alien technologysegregationprivate military company based on short film