- Home
Gesproken taal: Afrikaans en Engels
Releasedatum: 8 oktober 2009
Bekijk via CANAL+
Plot District 9
"You are not welcome here."
Het verhaal over een fictionele wereld waarin onze aarde in het jaar 1982 door buitenaards leven wordt gevonden. De mensheid heeft dit buitenaardse ras echter als tweederangsburgers ondergebracht in getto's in Zuid-Afrika. Ze krijgen steun van een overheidsfunctionaris, wanneer deze hun biotechnologie ontdekt.
Wikus van de Merwe
Francois Moraneu - CIV Engineer Team
Interviewer
Ross Pienaar
schram101
Film die mij helaas totaal niet kon bekoren. Mn verwachtingen lagen zeer hoog, o.a. door de goede (teaser) trailer die ik lang geleden zag en ook de hoge score hier op moviemeter. Maar helaas viel alles erg tegen.
Het verhaal op zich is redelijk. De opbouw is erg sterk, vanuit een soort docu-achtig eerste deel naar een echte film toe werkend, was erg origineel en werkte goed. Helaas was het verhaal in die film weer stukken minder. Opnieuw was het concept goed, aliens die leven in ghetto's in Johannesburg die worden onderdrukt door de mensheid (een erg sterk uitgangspunt). Maar helaas doet de film niets met dit sterke uitgangspunt. Sterker nog. Het mond uit op een beroerd B actiefilmpje met vreselijke cgi. Want buiten het moederschip van de aliens ziet alles er maar magertjes uit. Vooral de kakkerlakken zijn foeilelijk gemaakt. Mischien zijn we de laatste tijd wat verwend maar er had hier best meer ingezeten. Waarschijnlijk het lage budget zullen we maar denken.
Het acteerwerk is overigens wel goed. Evenals het camerawerk.
Het einde van de film is daarintegen weer even beroerd als de gehele film eigenlijk. Zonde, een harde misser bij het debuut van Neill Blomkamp.
Lau1986
Ik vond het een zeer toffe film. De opzet om te beginnen als een documentaire vond ik geslaagd en de overgang naar meer een film was ook goed gedaan. Het is inderdaad waar dat aan het eind er geen nieuwe draai aan de film word gegeven, maar oude film formules uit de kast gehaald worden.
Wassup !
Hier wist ik in het begin niet zo goed wat ik nou net moest verwachten van District 9. Het begin startte een beetje aan de slome kant, als je het mij vraagt. Maar eens de film op gang begon te komen, weet het toch wel te entertainen. Het was ook eens wat vernieuwends voor de verandering. District 9 heeft enkele leuke- en minderleuke momenten. Maar de spannende momenten overheersen toch wel, gelukkig maar. District 9 weet op een zeker niveau de kijker entertaind te houden tot het einde, enkel de trage start van de film is een kleine tegenvaller.
Anthrax88
Een zeer unieke sci fi film.
Aan te raden voor mensen die houden van:
- Sci fi
- Spanning
- Veel bloed en explosies (met mooie special effects).
Wat mij persoonlijk tegenviel aan deze film is het veelal slechte acteerwerk. Tevens komt het in sommige gevallen een beetje amateurristisch over, waarschijnlijk door de apparte manier van camerawerk en doordat het verhaal in een hoge snelheid doorlopen wordt. Maar dit is dan ook weer iets dat de film uniek maakt en de spanning erin houd.
Al met al heb ik mij geen minuut verveeld tijdens het kijken.
Angrod_Pallanén
Een van de beste films van het jaar.
Gelukkig nog vóór 31 december gekeken zodat hij kan worden meegenomen in de top 10 van 2009. 'District 9' is een verfrissende science fiction film die maatschappelijke problemen koppelt aan de komst van aliens.
De andere invalshoek op het gehele 'invasion' gedoe is een welkome verandering in het genre. De wreedheden van de mens worden realistisch weergegeven en de dubbele zijde van alles komt perfect naar voren. Een ijzersterk verhaal met adembenemend gedetailleerde special effects. Hoewel de gehele documentairestijl me nu wel begint te vervelen, draagt het toch bij aan het mooie verhaal.
Erg goed. Een aanrader voor ook de anti-scifi.
4.5
Stephanovic
Grappig om te zien dat velen hier het begin omschrijven als 'je moet er even doorheen bijten'. Ik vond het begin (eerste half uur) veruit het beste van de hele film. Vanaf het 'actie-gedeelte' wordt het mij allemaal wat te standaard/clichematig. Matige acteur trouwens die hoofdpersoon.
Al met al geen slechte film hoor, zeker in dit genre (wat me eigenlijk net als Zuvaluppa niet boeit). Toch zie ik er wel genoeg positieve punten in. De algehele sfeer en setting, in combinatie met goede muziek en fijn camerawerk, zorgen ervoor dat ik toch nog op 3,5 * uitkom.
Standaard/clichematig? Onderbouw dat eens? Ik denk niet dat je deze uitkomst vooraf had kunnen verwachten, en verder zijn een aantal dingen, zoals de alien-wapens en de Nigeriaanse gangs goed neergezet, dus ik vraag mij echt af of je dat kan onderbouwen.
Persoonlijk voor mij de beste film van 2009 en eentje die in mijn top tien gaat belanden, echt een film die me heeft weggeblazen. Een aantal dingen enorm sterk verzonnen. Hoewel het fictioneel is, vond ik toch dat het verhaal enorm goed gesloten was.
Visueel is het ook een verademing, steeds dat monstrueuze schip dat in de lucht hangt. Het einde ademt een vervolg, en ik zou daar zeer naar uitkijken!
martintimilse
Dit is mijn eerste beoordeling.
Niet mijn ding,
Alles wat slecht uitgevoerd kan worden ,werd slecht gedaan.De hoofdrolspeler was bijzonder irritant. 1 van de weinige films die ik niet afgekeken heb
stkolaf
mcdaktari, dat wist ik inderdaad niet eens! oke staande ovatie voor neill blomkamp dan.
ik heb er een nachtje over geslapen en laat mijn 5 sterren staan. de SE in deze film waren geniaal, de aliens zagen er zo onwijs vet uit! ook het feit dat de hoofdrolspelers redelijk onbekende acteurs zijn (plus de aliens ofcourse) maakt het documentaire idee en zelfs het realistische erg mooi. ik hoop eigenlijk dat er geen vervolg gaat komen, want zo is de film perfect, en een vervolg is vaak minder. ook na het zien van avatar vind ik dit de beste sf van 09, misschien wel beste film, maar ik heb Inglourious Basterds nog niet gezien...
de ontwikkeling die te zien is van de hoofdpersonage is trouwens erg goed in beeld gebracht van naive kantoormedewerker, naar hoofd van de operatie, naar 'racistische' en medogenloze alienkiller, naar behulpzame vriend van Christopher. het feit dat de aliens een menselijke naam hadden vond ik eerst raar, maar na erover te hebben nagedacht is dit toch eigenlijk heel logisch. het feit dat de aliens hun eigen taal hadden maar wel mensen verstonden en andersom vond ik ook origineel, en leuker dan bijv. dat de aliens Engels zouden praten. het was ook goed doordacht dat de namen die voorkomen in de film allemaal Zuid-Afrikaanse (=Nederlandsachtige) namen zijn, en geen Amerikaanse, zoals Peter Johnsson oid.
misschien dat ik na een 2e kijkbeurt de waarde iets laat zakken, maar ik blijf vooralsnog op 5*
met ode aan Blomkamp, Jackson en Wikus van de Merwe
FillumGek
Ik begon met vrij hoge verwachtingen, maar toen ik zag dat het een nep-documentaire leek te worden had ik er niet zoveel zin meer in. Gelukkig verdwijnt het 'docu-gevoel' na een kwartier en komt er meer 'film' voor in de plaats.
Het idee is erg leuk. Aliens die boven Johannesburg zijn gestrand en in de sloppenwijken zijn gaan leven. Twintig jaar lang worden ze dood de regering onderdrukt en nu is het moment daar om te verkassen. Ik vond de aliens er nooit erg kwaadaardig uitzien. Soms was het allemaal wel lollig zelfs; aliens die een uitzettingsbevel moeten ondertekenen, aliens die in wapens handelen of opgewonden raken van kattenvoer. Het was voor mij dan ook niet zo moeilijk om sympathie op te brengen voor de buitenaardsen. De film leert je al snel dat niet iedereen op uiterlijk beoordeeld moet worden, of als iemand anders is. De mensheid wordt hier dan ook als slecht afgespiegeld.
De CGI was zeer goed. De aliens deden me vaak denken aan het goede Starship Troopers, al zag het er hier allemaal nog veel beter uit. Waar de aliens in het begin nog vrij onschuldig lijken, daar komt later verandering in wanneer ze zich verzetten. Zij hebben namelijk enorme guns die een mens compleet wegvagen. Gevolg zijn emmers met bloed en vliegende ingewanden. Heerlijk! Ook een leuke ode aan de Gravity Gun uit Half-Life 2.
Goed geacteerd van Copley en dat terwijl hij toevallig was gecast door zijn werk in een andere korte film van Blomkamp. Jammer dat het verhaaltje me niet echt greep en soms wat te sentimenteel was. Uiteindelijk een heerlijke wegkijker.
erwku
Een overweldigend regiedebuut, maar toch niet op alle fronten een overweldigende film.
District 9 is een zeer ambitieuze en vakkundige gemaakte film, boeiende sciencefiction, geweldige actiescènes en mooie special effect. Zowel terminator 4 en Transformer 2 zakken hiermee vergeleken behoorlijk door het ijs. Het is origineel en volgestopt met brute actiescenes.
De film is duidelijk geïnspireerd door meerde actiefilms. O.a Transformers, Children of Men, Mad Max 2, Black Hawk down, the Fly (kafka?) Aliens en Starship Troopers.
De Amerikaanse-documentaire stijl is in het begin leuk, maar gaandeweg de film zeer vermoeiend en had voor mij niet gehoeven. Echter vond ik de decors en de setdesign prachtig, een landschap van totale chaos en rommel, dat zo uit de Mad Max reeks komt.
Het gewelddadige en naar fascistisch neigde mensbeeld is iets waar ik me aardig in kan vinden, maar is in Children of Men en StarShip troopers beter gedaan. Children of men door het serieuze contemporaine realisme en troopers door haar overtrokken satire. District 9 lijkt beiden te willen nastreven en daarnaast extra gore en actie te willen toevoegen. Hierdoor is naar mijn smaak de film onevenwichtig.
Het grootste probleem vind ik de hoofdpersonen. Het lijkt wel een eeuwigheid te duren voor de protagonist enige karakterontwikkeling doormaakt en dit irriteerde mij ten zeerste. Shalto Coply doet zijn best, maar vond het eigenlijk een vervelende hoofdfiguur. Ook de vader en zoon relatie, de nigeriaanse handelaren en de wel erg moraalloze bedrijfsbonzen, vond ik gewoon vervelend om naar te kijken.
Toch is district 9 zeker de moeite waard om te zien. Veel actie en knap gemaakt, maar niet om met een goed gevoel naar huis te gaan.
Pitakaas
Zeer boeiende film. Echt totaal niet mijn genre, toch in 1x uitgekeken. Leuk verhaal, niet zo vergezochte scifi als normaal. Manier van filmen was ook tof. 4*
The One Ring
Merkwaardig filmpje toch eigenlijk wel, dit. Het behoort niet tot de meest vreemde dingen die ik ooit gezien heb, maar als Hollywoodblockbuster is dit toch een vreemde eend in de bijt. Dit kwam uit in hetzelfde jaar als Transformers 2, Avatar en G.I. Joe, maar voelt bij vlagen meer jaren '80 aan, met zijn groezelige uiterlijk en lomperdere actie. De gladde geliktheid van die andere sci-fi-flicks zijn hier ver te zoeken. Er zit best veel CGI in District 9, maar het wordt minder gebruikt als show-off en is beter verstrengelt met de echte omgeving.
De satirische aanpak is ook geheel van District 9 zelf en werkt fantastisch. De luchtigheid waarmee het grootste deel van de film getoond wordt werkt goed en de humor en observaties zijn scherp genoeg om de link naar de apartheid goed te laten werken. De balans tussen komedie, thriller, actie en zelfs drama wordt voor het grootste deel van de speeltijd goed bewaard. Copleys performance is ook one-of-a-kind. Grappig om deze supersukkel tot een actieheld te maken. Copley brengt het verrassend geloofwaardig. Zou zomaar eens een belangrijk talent voor de toekomst kunnen worden. Christopher Johnson is ook een geweldige sidekick, en wat een naam ook voor zo'n beest.
Jammer dan wel dat het laatste half uur niet echt bijzonder is. Na gave satire en veel originele keuzes verzand het geheel alsnog in een ietwat voorspelbare actiefilm. Zo'n gekke film als dit verdient toch een wat karakteristieker einde dan een standaard zelfopoffering van de held. De actie is wel goed en lekker groezelig, maar het verhaal krijgt daar geen geschikte uitlaatklep. Dat houdt mij af van een hogere score dan 3,5*, die ik dit charmante filmpje anders maar wat graag gegeven had.
Triszz
Vanaf et begin gekeken had ik niet verwacht dat et zo'n goede film zou wezen. Hou niet zo van science fiction, maar cker de moeite waard. stem: 4
WeZet
Geweldige film met een naar mijn mening dubbele bodem. Is Zuid-Afrika met opzet gekozen? Zoals wij rijke mensen (of de groeperingen daar onderling) uit het westen met de 3e wereld omgaan (iedereen heeft wel zijn smoesjes) is niet mis. Zoals men in de film de aliens behandeld heeft wel iets symbolisch, ik denk aan apartheid, vreemdelingenhaat, media-invloed en concentratiekampen.
Prachtige visuele prestatie, ik heb me ook geen moment gestoord aan de documentaire-achtig cameravoering, en het verhaal zelf deed het hier ook goed, met name de hoofdrolspeler. Hij begon als aandoenlijk sulletje gekleed in een Debiteuren, Crediteuren spencer, wat vrij origineel is voor een film in deze setting, maar veranderde in een bjna G.I. Joe naar het einde toe. Net iets te veel van het goede me dunkt. In de laatste paar shots zien we hem dan nog verklaren wat voor engel zijn vrouw wel niet is (door wie hij door overmaat van ramp nog wordt afgewezen en verraden). Meermaals dacht ik het: Die arme jongen (Wikus) verdient dit toch allemaal niet. Vooral bij de ondergrondse scenés in het laboratorium waar hij krankzinnig wordt. Echt realistisch is dit niet lijkt me. Het personeel is wat té onmenselijk. Er zijn geen respect en normen en waarden meer te bekennen.
Een echte topper is dit niet (die zien we niet zoveel meer tegenwoordig), maar voor mij is dit wel een topper. Minpuntjes zijn wel de voorspelbaarheid (naar het einde toe) en de vragen waarmee we achter blijven. Ook weer een overeenkomst met Cloverfield. De setting en beelden spraken me zoals ook Cloverfield dat slim deed erg aan.
Banjo
- 2036 berichten
wat een geweldige, vreemde, unieke, film!
de mens verkracht het allemaal weer eens, en 'je' bent gewoon voor die buitenaardse wezen's (Garnalen).
mja.. grandioos!
4 1/2 ster!
Bottleneck
Erg gave film.
Ben er vrij open ingegaan - geen trailers en zo weinig mogelijk recensies vooraf - en het is me meer dan goed bevallen. Fraaie specials effects en een erg leuke en geslaagde manier om de aliens op te laten draven in de 'real life' beelden.
Er zijn tegenwoordig veel films in docu-en interviewstijl, alleen die nemen zich vaak veel te serieus - zoals Lake Mungo, The Fourth Kind - waardoor ze irritant worden ("kijk eens hoe echt dit is"), maar dit vind ik wel prima behapbaar, ik denk vanwege de luchtigheid.
Dat vind ik wel bijzonder: de gebeurtenissen an sich zijn verschrikkelijk (onderdrukking, afscheiding, afknallen) maar er hangt een vrij luchtige en soms komische sfeer, vooral dankzij de muziekkeuze.
De (dik opgelegde) metaforen maken er net wat meer van dan de standaard scifi zonder al te belerend willen zijn of storend. De locatie spreekt me ook aan en is weer eens wat anders dan de bijna gebruikelijke Amerikaanse bodem. Mooie beelden van de town en het hangende schip. Leuk taaltje ook en goed geacteerd door Copley.
De zwart-wit personages neem ik op de koop toe. De Nigerianen vond ik zelfs wel grappig
Het laatste deel van de film krijgt een familie(melo)dramatisch toontje maar dat vind ik niet eens misstaan. Prachtig Afrikaans (?) gezang en muziek trouwens aan het einde van de film.
Leuk dus, niet verwacht eigenlijk.
360Degreez
Heerlijk verfrissende film!
De film is in het allereerste begin iets wazig, maar dat draagt alleen maar bij aan het verrassingseffect.
Deze film weet zich op meerdere manieren te onderscheiden van de doorsnee "voorspelbare" sci-fi.
Er is ontzettend veel liefde gestoken in het animatiewerk. Het is prachtig geïntegreerd in het real-life beeld en de karakters zijn erg goed geanimeerd. (my line of job)
De makers hebben zich overduidelijk laten inspireren door computer games en het "grapje" met het varken later in de film is gewoon goud
Ook de manier waarop ze verkondigen dat het ruimteschip voor de verandering niet weer in Manhattan of NewYork landt is hilarisch, hier had ik me bij het kijken van "The day the Earth stood still" dit weekend nog zo aan geërgerd.
Kortom: popcorn, wegzakken in je stoel en genieten.
Noot: Vooral in HD op een beamer is deze film een ervaring, nu alleen de muren even opnieuw witten.........
Minotaures
Ik weet niet precies wat ik hiervan moet vinden, erg veel soeps vond ik het in ieder geval niet.
Voordat ik dit meenam kreeg ik het advies om deze 'baggerfilm' (wat nog een collega zei) niet te zien.
Het begon met allerlei interviews, voor de evenementen van District 9 en de mutering van Van De Merwe plaatsvonden. Dat vond ik zo een Tarantino-elementstijl.
Dan krijgen we het ontruimen van de 'garnalen' uit hun ghetto, richting een zogeheten concentratiekamp. En dan nog met het ondertekenen van papieren ter bevestiging en akkordatie met het goedstemmen van verhuizing. Dat vond ik allemaal een beetje raar en moeilijk te volgen.
Wat ik wel knap vond is dat het zo gemaakt is; dat het je gewoon de gevoel geeft dat je naar een vaste bevolking van de aarde zit te kijken. Ik had werkelijk een gevoel alsof ik naar een groep kijk die hier tegelijk met de mensen de aarde overheersde, maar dan een ondergeschikte groep waar de grotendeelheid van de mensen er niks mee te maken willen hebben en hun maar daar 'geïsoleerd' hebben.
Nadat Van De Merwe geïnfecteerd raakt, vond ik het een interessante stukje opgaan. Tevergeefs heeft die mij niet op het puntje van mijn stoel weten te krijgen. Helaas.
Grote pluspunten waren de zeer goede effecten (de 'garnalen', wapentechnology en Moederschip, bv.) en prachtige neushaarscherpe Blu-ray kwaliteit wat me aandacht nog wel won.
Een aantal minpunten waren toch het omgaan met de camerabeelden. Ik weet dat ze de interviews en de evacuatie door een meelopend cameraman hebben gedaan, maar vond het toch jammer dat ze het zo hadden gedaan, met al dat gerommel. Het leek een beetje alsof ik naar [REC] zat te kijken met het heen en weer gezwaai van de beelden.
Het langzame transformatie van Van De Merwe veranderde langzaam in een soort Amerikaanse chase-and-catch film, wat ik ook overigens jammer vond.
En nog een soort open einde wat een 2de deel uitnodigt; de verdwijning van Van De Merwe en nog de blijvende overige 1,8 miljoen 'garnalen'.
Niettemin is deze toch wel één van de weinige moderne Sci-Fi van de afgelopen jaren dat wel een redelijk geslaagde indruk op mij maakte. Ookal blijft Predator en Aliens nog steeds één van de onovertroffen oudere-garde.
Op de één of andere manier deden de actie-scènes en wat helikopter opnames mij op Black Hawk Down denken. Vast omdat er gewapende Afrikanen rondliepen en natuurlijk het Amerikaanse leger en natuurlijk de muziek; dat was de hoofdreden waarom ik aan Black Hawk Down dacht.
Toch nog een kleine 3.
Niveath
Erg gave SF-film met een bijzondere stijl, die geweldig uitpakt. Het verhaal is origineel en geeft een hoop aanknopingspunten voor het plot. Voeg daarbij de bij vlagen hilarische humor en je krijgt een film die boeiend blijft en snel weg kijkt.
Het spel is dik in orde en de muziek is goed gekozen. Pluspunt is ook de CGI voor deze film, die toch een niet zo geweldig groot budget had als ik het goed begrepen heb.
Jammer dat de stijl uit het eerste half uur niet veel meer terug komt tijdens het achtervolgingsdeel, maar dit is zeker een fijne film.
some_solucti
Het is nogal moeilijk voor mij om deze film te beoordelen, omdat ik er nogal gemixte gevoelens over heb. De eerste helft is echt geweldig, en was de beste film van het jaar als het zo door zou gaan. Helaas dropt het niveau enorm bij de tweede helft. Het begint als een interessante scifi film, maar eindigt als een tweede rangs actiefilm.
Het acteerwerk is heel sterk (Had van mij wel de oscar mogen winnen) en maakt het gek genoeg heel erg geloofwaardig hoe alles gebeurt. De aliens hebben een geweldig design, en zagen er voor mijn gevoel ook echt out of this world uit, in tegenstelling tot een hele hoop andere Aliens uit films. De situatie waarin ze wonen voelt ook heel natuurlijk aan. Wat zouden we anders met zon enorme berg Aliens doen? Het is ook heel mooi hoe je de verandering van het personage zowel innerlijk als uiterlijk echt voelt. Het script is goed, en het einde vond ik goed.
Helaas is alles wat tot het einde leidt minder goed. De actie is niet echt slecht, maar nog steeds is het niet beter dan een willekeurige actie film. De film had zoveel potentie, de eerste helft was namelijk echt geweldig. De documentaire stijl past er prima bij, en, zoals gezegd, de personages komen echt tot leven.
Ik vind het nogal moeilijk om hier een cijfer op te plakken, maar ik denk dat ik uit kom op een 3. Ik verloor mijn interesse gewoon op een gegeven moment, wat geen goed teken is. De eerste helft is zo interessant als je het krijgen kan. De score is voor mij dan ook uiteindelijk middelmatig:
Asaharo
District 9
een kolonie ruimtewezens komt op een onverklaarbare manier aan op onze planeet en stopt tot iedereen hun verbazing in Johannesburg. Blijkbaar waren ze hier niet om contact te zoeken met andere levensvormen aangezien het schip stopt en niemand open doet. De Amerikanen(wie anders) komen dan de boel weer eens op stelten zetten en steken ze in kampen. Men communiceert wel maar blijkbaar willen de mensen niet luisteren.
20 jaar later is de situatie nog steeds hetzelfde en worden de garnalen gezien als een inferieure levensvorm.
zo, kort samengevat waar het om draait, maar laat dat je niet afschrikken. In wezen blijft dit een normale actiefilm met een ietwat andere methode.
Gewoon entertainment van de bovenste plank met het geinige accent van de hoofdrolspeler Wikus van der merve er bovenop.In het begin vond ik het al lachen, maar op het moment dat de film meer richting actie ging kwam ik niet meer bij. Het Wikus personage is gewoon dikke fun!
Veel vragen blijven onbeantwoord en dat deert eigenlijk niet. Het draagt zelfs bij aan de filmervaring. Zulke blockbusters mogen ze meer maken!
Caldora
Tja, wat te zeggen over District 9... De docu-stijl aan het begin van de film heeft mij niet echt kunnen bekoren, het zorgde er in ieder geval niet voor dat ik verder moest / wilde kijken. Daarnaast waren de telefoongesprekken tenenkrommend storend in het deel waar hij op de vlucht is, wel belangrijk voor de film anders heeft hij natuurlijk weinig motief om nog te vechten voor z'n vrouw. Ik kan alleen maar hopen dat de film geen achterliggende gedachten van 'apartheid' of rassenscheiding heeft in een moralistische context, want dat zou echt niet nodig zijn.
District 9 is uiteindelijk een boeiende film geworden, als je eenmaal het eerste deel voorbij bent. De effecten zijn goed uitgewerkt en de aliens niet erg 'geplakt' in de omgeving, pluspunten voor de SE dus. Verder is het verhaal vrij dun, maar een mooi plot. Het einde is jammergenoeg wel min of meer happy en dat had van mij niet gehoeven. Toch kon ik me vinden in het verhaal en was echt geboeid, wat mij normaal niet zo lukt met alien of scifi films.
Hoewel deze film niet helemaal in mijn straatje zit kon hij wel boeiend. De effecten en gevechten zijn mooi in beeld gebracht en spannend zat. District 9 heeft wel geboeid en had uiteindelijk echt een 'wow'effect en dat maakt volgens mij een film in wat voor genre dan ook echt goed. 4 Sterren.
Gorilla
Leuke sience-fiction film om voor een keertje op te zetten. Ik vond hem over het algemeen leuk maar heel speciaal ofzo. Maar dat van die documantaire achtige stukjes snap ik echt niet wat dat nou voor waarde toevoegde aan de film. Ze hadden beter gewoon Wikus kunnen volgen in zijn leven. Ook vond ik het einde vrij tegenvallen, als het dan toch een niet hele speciale/indrukwekkende statement makende film word brei er dan een happy american einde aan.
Vermakelijke film 3
nognooit
Indrukwekkende debuut film.
In het begin word je als kijker meteen in het diepe gegooid. Feiten vliegen om je heen door middel van semi-documentaire beelden.
Het is een interessant verhaal dat helaas was oppervlakkig neigt te worden in het laatste half uur. Waarin vooral veel geschoten word op de epiloog na.
Wat me opviel, is dat de hoofdpersoon niet bepaald een sympathiek persoon is. Uiteindelijk leefde ik wel mee met hem, door zijn verandering naar een alien maar het karakter veranderde tegen het einde ook doordat hij zo goed als zijn leven opofferde voor Christoper.
De overige karakters worden helaas niet uitgediept en bleven karikaturen, vooral de soldaten. Iets waar Avatar ook een handje van had, alleen dan vele malen erger.
Wat mij betreft had er iets meer diepgang in gekunt en hadden de karakters wat beter uitgewerkt mogen zijn. Nu blijft de film een goede actiefilm met wat diepgang. Dat is absoluut niet slecht, maar persoonlijk had ik meer verhaal, ontwikkeling en diepgang gezien en wat minder actie.
maxcomthrilla
Biggus Dickus!
Zou het toeval zijn dat de voornaam van de hoofdrolspeler uit deze film ''Wikus van de Merwe' rijmt op een toonaangevend woord in een van de meest komische sketches uit Life of Brian? Dankzij diè connectie had ik in ieder geval gelijk door dat Wikus van de Merwe met geen mogelijkheid serieus genomen moest worden. Ik vond het ontzettend grappig dat zo `n malloot het nu juist voor het zeggen had.
Ik had vooraf eigenlijk geen trailers of zo gezien, maar ik wist dat ik een soort van Science Fiction/actiefilm in documentairestijl kon verwachten. Echter, wat schetst mijn verbazing. De film werkte een flink aantal keren gigantisch op mijn lachspieren: de vermaningen van Wikus van de Merwe aan het adres van Aliens die District 9 vervuilen, op pad gaan om 1,8 miljoen Aliens te benaderen voor hun handtekening opdat je ze anders niet kan uitzetten, Aliens die met een Westerse naam + achternaam worden aangesproken.
Een geweldige film met een grappig hoofdkarakter, geslaagde special effects ( prachtig om te zien hoe het ruimteschip boven Johannesburg hangt ), passende muziek en uitstekende actie! Een 4,5*
mister blonde
Beste sci-fi film van de laatste 10 jaar wat mij betreft.
Een film die me best wel aansprak en ik dus zeker wou kijken. Het begin deed me wat twijfelen. Ik apprecieer de stijl van filmen wel en had bij pakweg Cloverfield of REC er geen problemen mee. Wel leek het de weg op te gaan van documentaire, maar dan zo'n typisch Amerikaanse stijl. En als er iets is dat Amerikanen echt wel lelijk kunnen maken zijn het documentaires en nieuwsuitzendingen (CNN is gewoon irritant in verhouding met ons eigen journaal). Maar terug naar de film... Al snel krijg je door deze aanpak wel een realistisch beeld met uiteraard de link naar de apartheid. Maar toch de ruimte voor wat humor. Soms is de film naar mijn gevoel net iets te luchtig en hadden de makers nog wat verder mogen gaan. Maar de film boeit voldoende en oogt ook heel mooi. Een aanrader.
Tonypulp
Schitterend.
Uitermate krachtig uitgevoerd, vooral door het toepassen van het altijd fijne truucje om het op een documentaire te laten lijken, voor een klein deel althans. Voegt net dat beetje geloofwaardigheid toe die het tot een hoger niveau tilt.
District 9 weet eigenlijk vanaf het begin al te boeien, originele en zeer toffe kijk op het alien genre. Kiest voor de eerste helft een duidelijk andere aanpak dan het blockbuster-like tweede gedeelte, wat heel fijn uitpakt. Visueel blijft alles schitterend, met de Mech-scéne als hoogtepunt. Heerlijke actie, fraaie CGI en constant solide acteerwerk.
District 9 heb ik té lang laten wachten, valt weinig tot niets op aan te merken en is dus absoluut een topper. 4.5*
Insignificance
Overdonderende sci-fi die plankgas te werk gaat en geen grammetje vet heeft. Zo'n beetje alles wat Blomkamp vertelt en tevoorschijn tovert werkt als een tierelier. Zo oogt de alien design in eerste instantie nogal rubberig, maar na verloop van tijd ontstaat een volkomen acceptabel wezen. Blomkamp laat het je geloven.
Net als het verhaal. De docu-aanpak werkt, samen met de nieuwsbeelden, een gevoel van authenticiteit in de hand en bovendien jumpstart het de film naar een hoge versnelling om niet of nauwelijks nog terug te schakelen. Een schot in de roos. Zo bekeken zou je de bijna vlekkeloze integratie van digitale effecten een hattrick kunnen noemen. Het valt nauwelijks op. Veel aannemelijker kun je het niet maken.
Een andere meerwaarde is Copley als Wikus van de Merwe. Als je niet al stuk gaat op zijn naam dan toch wel op een quoot als 'Foking Bliksem!' Heerlijk accent, komische noot en lichtelijk geniaal als sufkut die tot het uiterste wordt gedreven. Wat mij betreft is de sweetyman een van de meest gedenkwaardige rollen van de afgelopen tijd.
Film is bij tijd en wijle lollig (0800 STOP WIKUS), zelfs hard (de abortus, de executies) en kent ook nog enkele hele aardige gimmicks. Het kattenvoer, de alien-taal en zeker de DNA bestuurbare wapens zijn leuke vondsten. Als het eenmaal in overdrive verkeert, is er ook nog eens een gave mecha, die voor een daverend actievol slot zorgt. Ook daar imponerend en ook daar blinkt Blomkamp uit in effectiviteit en door nooit over the top te vliegen. Zelfs geen tranentrekkertje.
Met minder (niet alleen qua budget) zoveel meer gemaakt. Wat een verademing. Tot over drie jaar, Wikus.
John Lee Hooker
Ik heb zojuist een hele aparte film gezien: District 9. Erg origineel, die waarschijnlijk lang zal blijven hangen in het geheugen. Het idee om een normale omgang in stand te houden met buitenaards leven is zeer apart en een tikkeltje onbegrijpelijk maar dat maakt deze film zo bijzonder. Echter wat ik niet snap, is de manier waarop dit aangepakt wordt, er wordt er luchtig gepraat en onderhandeld met de beesten alsof het mensen zijn en het gevaar van deze wezens wordt totaal niet onder ogen gezien. Dan is het logisch dat Cope problemen krijgt, als hij op 3 meter afstand blijft staan. De aliens worden ondergebracht in een kamp met het idee later om ze te verplaatsen 200 km buiten Johannesburg. Ik neem aan dat dit niet in praktijk werd gebracht doordat de aandacht gericht werd op Cope, die aantrekkelijk werd voor de markt omdat hij als enige op aarde zowel mens als half alien was. Ze konden hem gebruiken voor speciale wapens bijvoorbeeld omdat zo"n alien veel sterker is. Dit is toch enigzins onlogisch, wanneer de doktoren ontdekken dat een mens een mutatie ondergaat zullen ze hem toch wel gaan helpen? Er werd niets geprobeerd en het eerste wat ze met hem deden was het voorschotelen van een supersonische rifle. Maar oke, het verhaal gaat verder met de speurtocht naar Cope die er alles aan doet om niet gevonden te worden en die zijn arm weer wil herstellen met behulp van een alien. Uiteindelijk verrichten deze twee goed teamwork en helpt Cope de alien en zijn kind hun moederschip in.
Het begon indrukwekkend met de live-beelden en docustijl maar ik hoopte toch dat dit niet de hele film zou voortduren. Gelukkig werd er langzaamaan een echte film opgezet met een razende vaart boordevol spectaculaire actie.
Hier en daar wat toch wat onbegrijpelijk. Bijvoorbeeld de scene wanneer Cope in een struikgewas ligt en er een politiewagen aan komt rijden. Er stapt een agent uit, kijkt twee seconden om zich heen en stapt weer in. Ook is het vreemd dat de hoofdcommisaris in zijn eentje overblijft wanneer hij Cope te pakken heeft. En plots duiken er allerlei andere aliens op, die je nog nooit eerder zag. Waarom hielpen ze eerder niet, toen Christopher gemartelt werd?
Desalniettemin is het verhaal is bijzonder mooi in beeld gebracht en zeker de moeite waard om nogmaals te bekijken.
- 4 -

Netflix verwijdert deze maand 25+ titels, dit zijn de best beoordeelde

Netflix verwijdert deze maand 25+ titels, dit zijn de best beoordeelde

Netflix verwijdert onder meer deze titels binnenkort uit het aanbod

Drie aanraders die sinds kort op Netflix staan

Inglourious Basterds

The Butterfly Effect
Sciencefiction / Thriller, 2004

Aliens
Sciencefiction / Actie, 1986
slumstraatbendemutationzuid-afrikajohannesburg, south africa transformatiedystopiegeneticsregeringsatirebuitenaards wezenprawn mockumentaryalternate historyracismemetamorphosisxenophobiainternment camp alien technologysegregationprivate military company based on short film