Elysium (2013)

mijn stem
3,18
1818 stemmen

Verenigde Staten
Drama / Sciencefiction
109 minuten

geregisseerd door Neill Blomkamp
met Matt Damon, Jodie Foster en Sharlto Copley

In het jaar 2154 bestaan er twee klassen: de zeer rijke mensen die op een ruimtestation met de naam Elysium wonen, en de rest, die op een overbevolkte Aarde moeten leven. Minister Rhodes (Jodie Foster) is een hardvochtige regeringsleider die er alles aan doet om de luxe levensstijl van de bewoners van Elysium te beschermen. Nieuwe anti-immigratiewetten zijn dan ook het gevolg. Dat weerhoudt de Aardbewoners er echter niet van te proberen Elysium te bereiken. Op alle mogelijke manieren.

TRAILER

361 BERICHTEN81 MENINGEN
zoeken in:
 
avatar van AC1
1,5
geplaatst op 11 maart 2014, 16:11 uur, permalink
_JB_ schreef:
Deze film heeft én spektakel én (enige) diepgang.


Volgens mij hebben beide blockbusters even veel of even weinig diepgang.

3,5
geplaatst op 15 maart 2014, 19:59 uur, permalink
Leuke weg kijk film..ik heb hem opgezet toen ik me zoontje de fles gaf en z'n luier verschoon. Maar op zich een leuke film hoor, hij zal me alleen niet lang bij blijven!

4,0
geplaatst op 26 maart 2014, 11:25 uur, permalink
ah , zalige sf film

district 9 was een 9,5 dit zeker ook een 9 / 10

enige minpunt (klein) voor mij was de geloofwaardigheid van matt damon als arme blanke arbeider in een sloppenwijk vol latinos , hier wen je niet direct aan

voor de rest niks dan lof , wil je een moderne intelligente visie vd toekomst , kijk dan naar de films van neill blomkamp , aanrader

3,5
geplaatst op 4 april 2014, 23:47 uur, permalink
Wat heb ik genoten van Sharlto Copley!

avatar van Rodger
4,0
geplaatst op 16 april 2014, 8:19 uur, permalink
Boven verwachting een goeie film,...
Zelf heb ik niet zoveel met sf, maar deze is echt de moeite waard,..
Goed verhaal,. Met goede actie en special effecten.

4.0****

4,0
geplaatst op 17 mei 2014, 17:45 uur, permalink
Deze film heeft mij totaal verbaasd, in positieve zin. Ik dacht dat dit weer een standaard actie/fantasie film zou zijn maar het tegen deel bleek waar. Mooie beelden & goed verhaal. Positief verrast 4*

avatar van tn2543
3,5
geplaatst op 1 juni 2014, 2:00 uur, permalink
Sharlto Coply vond ik echt uitblinken in zijn rol aks badguy. Zijn bijrol maakt deze film compleet.

avatar van K. V.
4,0
geplaatst op 5 juni 2014, 21:26 uur, permalink
Bij deze film was 'k ook erg aangenaam verrast. 'k vond het een erg boeiende film, met een knap verhaal. Ook de cast deed het prima en de film zag er ook nog eens erg goed uit.
Verder zat er genoeg actie in, maar dus ook verhaal, kortom een actiefilm met dat ietsje meer.
'k vond het een aanrader.

avatar van tbouwh
2,0
geplaatst op 22 juni 2014, 23:08 uur, permalink
Ai, dit is toch wel een tegenvaller. Getrokken door het intrigerende idee van een toekomstige wereld, waar de rijken van alle medische voorzieningen en andere privileges kunnen profiteren, terwijl de rest van de ( arme ) bevolking achterblijft op aarde, ben ik aan deze film begonnen.
Het verhaal is dus zogezegd aardig, en Elysium wordt goed geintroduceerd.
Na 3 kwartier vindt er echter een omslag plaats: Matt Damon wordt op ongeloofwaardige wijze uitgerust met een waar pantser, waarna de rest van de film een actiefestijn is, met daardoorheen gewoven een romantische plotlijn, die beter weg had kunnen blijven.
Chopley vond ik een stuitend karakter, heb verre van genoten van zijn rol als badguy.
Damon kan ik wel waarderen, maar deze keer vond ik hem ook matig, en deze film is toch wel onder zijn niveau.
Het verbaast me dat deze film nog zo gewaardeerd wordt. Ik heb hem met moeite weten af te kijken, maar om een geldige stem te geven vond ik dat toch belangrijk.
Trachtende de pluspunten nog ruimte te geven kom ik uit op 2*

avatar van tbouwh
2,0
geplaatst op 22 juni 2014, 23:09 uur, permalinkbevat spoilers, klik op de tekst om deze te lezen
Kind.of.human schreef:
Ben het met veel critici hier eens. Erg matige film. Te veel stukjes kant-en-klaar gekopieerd van allerlei andere films, waardoor het geheel geen eenheid wil worden. Het is het allemaal net niet. Te veel onlogische, gemakzuchtige, hoekige, stukjes film. Acteerwerk is niet geloofwaardig. Ben misschien verwend door kwalitatief veel betere films, maar toch. I.p.v. geboeid te kijken, zat ik vaak met kromme tenen. We heben in 2054 een andere wereld gecreëerd, maar typen nog steeds op een toetsenbord, van dat soort werk. Moeder wil haar kind beschermen en gooit met het kind voorop een ruit in... Als matt damon en jodie foster er niet in speelden, zou het een slechte B-flim zijn geweest. Jammer. Nee, ik ben geen belieber. Een 2,0 voor de moeite en op zich mooie beelden.


2154, volgens mij:)

avatar van Fieke_28
2,5
geplaatst op 29 juni 2014, 23:44 uur, permalink
Op zich een goed verhaal, wat zich goed opbouwt in de film tot een spannend slot. Echter, hier en daar zitten er toch wat plotgaten in (waarom kan het andere schip later in de film opeens zonder problemen landen, waarom werden alle voorzieningen niet al gebruikt voor de aarde, etc?) en vind ik er veel onnodig gruwelijke effecten in zitten. Gezichten die doormidden gescheurd worden, afgehakte ledematen, was dat nu echt nodig om dit een betere film te maken?

Al met al veel gemiste kansen, jammer!

avatar van Gerlof1378
 
geplaatst op 27 juli 2014, 14:16 uur, permalink
Hele sterke en mooi gemaakte sci-fi film, verhaal was goed, CGI heel VET en de acteurs met name Sharlto Copley als Kruger speelden zeer goed. Een film met een duidelijke boodschap, net als District 9.

avatar van Fryce
3,5
geplaatst op 2 augustus 2014, 1:06 uur, permalink
Eerste helft van de film was met name mooi en vernieuwend. Tweede helft zat eigenlijk weinig verrassends aan, liep zoals verwacht.

avatar van Pelagatti
3,5
geplaatst op 26 september 2014, 23:08 uur, permalink
Tja er had toch meer in gezeten helaas. We zien te weinig van het leven op Elysium, wat ik toch een meest boeiende onderdeel vindt aan deze film. Verder probeert de scene waarbij Matt Damon naar de reclasseringsambtenaar-robot moet voor een knipoog te zorgen, maar een serieuzere uitwerking van deze scene (ook bij sommige andere punten in de film overigens) had mij meer bekoort. Wat een onzin ook dat hem pillen worden aangeboden zo in het openbaar. Oogde voor mij juist totaal niet futuristisch, eerder ouderwets en dus ook niet grappig, maar ach. Verder... verder is Elysium een vermakelijke SF film, met actie... mooie beelden, aardig acteerwerk en doe mij ook maar alvast zo'n ziekte recovery machine. Zou fijn zijn! Nog even 100 jaar wachten vrees ik.

avatar van flaphead
3,0
geplaatst op 1 oktober 2014, 2:30 uur, permalink
Vermakelijke actie tegen dystopische achtergrond. Ik hou wel van een dergelijke sf-setting. Het contrast op Aarde tussen de bevolking en de technische toekomst is mooi. Visueel is het prima in orde. Damon speelt de bekende stoere knul en Forster een verrassend nijdige bitch.
Het verhaal is op zich niet slecht, maar blijft te dun om te beklijven; maar wellicht is dat ook de 'bedoeling' in een actie-film. Net als de nodige persoonlijke drama en onvermijdelijke clichés. Plotgaten horen helaas ook bij een sf-genre. Dat zorgt er uiteindelijk voor dat het niet meer is als een leuk tussendoortje.

avatar van frolunda
3,5
geplaatst op 17 oktober 2014, 0:39 uur, permalink
Opnieuw een goede Science-fiction film van Blomkamp al is de verrassing er wel een beetje vanaf.Verhaal en het visuele gedeelte zijn in orde al had er in het laatste half uur wel wat meer ingezeten.Wel weer een lekker sfeertje,en Damon voldoet als hoofdrolspeler.Dat geldt minder voor Copley die het er wel erg dik bovenop legt en helemaal voor Foster,geen idee waar die hier mee bezig is.Wagner Moura vond ik daarentegen weer wel erg leuk.In zijn totaliteit toch wel genoten van Elysium al denk ik dat er voor Blomkamp een houdbaarheidsdatum in zicht komt.Benieuwd of ie met Chappie het tegendeel kan bewijzen.

3,5
geplaatst op 16 november 2014, 23:36 uur, permalink
Beetje gemende gevoelens, duidelijk een stapje terug voor Blomkamp.

De sfx zijn erg goed en er zijn meerdere actiescènes die zeer de moeite waard zijn. Je ziet direct dat er een bovengemiddelde filmmaker aan het werk is. Met de nadruk op 'ziet'. Als je te veel na gaat denken vallen nogal wat plotholes op en zijn er nogal wat clichés die maar moeilijk meevallen. Bovendien vond ik de twee acteurs die boven aan de credits prijken complete miscasts. Met name Foster. Maar ook Damon is compleet niet op zijn plek. Zijn aanwezigheid voelt wel erg willekeurig aan. Het lukt dan ook geen seconde om echt met hem mee te leven.

Toch vind ik de actie en look van de film (al had er meer uit het Elysium gehaald) zo sterk dat ik dit gemakkelijk een geslaagde film durf te noemen. Vooral omdat ik de badguys en andere bijrollen wel goed vond ingevuld.

Ik houd Blomkamp in de gaten. Ben benieuwd naar Chappie. 3,5 sterren.

avatar van scorsese
3,0
geplaatst op 23 november 2014, 9:10 uur, permalink
Aardige film over een toekomst waarin de rijke burgers de aarde hebben verlaten. De film kent een wat moeizame start en het verhaal op zich stelt niet al te veel voor. De tweede helft is wel vermakelijk en kent genoeg actie. Verder ziet de film er wel goed uit en is het ook leuk om Jodie Foster weer eens aan het werk te zien.

avatar van Kondoro0614
4,5
geplaatst op 19 december 2014, 22:04 uur, permalink
Elysium

Goeie Sci-Fi film die kwa verhaal goed is visueel ook prima te doen en het concept is goed uitgepakt. We zitten met Elysium weer in de toekomst. Waar we met een overbevolking leven, wat nu al een geval is. Daarom is er een 'Planeet' ontwikkeld op aarde, waar alleen de belangrijke en rijke mensen op wonen, zodat zij geen last hebben van de problemen op aarde. Ik moet zeggen dat de gehele film mij heeft weten te boeien en mijn gedachten er goed bij hield. Toppie film! Neill Blomkamp is een goeie regisseur. District 9 was al een vette film, Elysium er ook nog bij en volgend jaar Chappie (2015) .. Ik heb er zin in!

Trouwen, elke keer als ik CoD : AW speel, en ik zie die exo-suit. Dan moet ik altijd meteen denken aan deze film. Lijkt er sprekend op! Maar ook als ik hier weer eens kom snuffelen en ik zie de poster, denk ik aan CoD : AW


4.0* misschien ga ik hem binnenkort opnieuw kijken!

avatar van vanzelfsprekend
2,0
geplaatst op 4 januari 2015, 20:55 uur, permalink
Sciencefiction is niet mijn genre.
Ik was belangstellend wat Matt Damon van zijn rol maakte.
En een film met Jodie Foster had ik een tijd niet gezien.
Voor mijn smaak twee acteurs, ieder één ster.

1,5
geplaatst op 9 januari 2015, 21:08 uur, permalink
Ik houd enorm van SF, maar deze film kon mij niet boeien op de een of ander manier..

avatar van nadrin
3,5
geplaatst op 21 januari 2015, 3:37 uur, permalink
Goede film alhoewel de zwart wit tegenstellingen wel heel erg uitvergroot werden

avatar van Edie
3,0
geplaatst op 28 januari 2015, 0:49 uur, permalink
Niet verkeerd, erg mooie beelden en effecten. De film duurde voor mij wel iets te lang, ik denk dat er best een kwartier uitgeknipt had kunnen worden. Niet zo goed als District 9, maar alsnog vermakelijk.

avatar van sinterklaas
4,0
geplaatst op 22 februari 2015, 14:30 uur, permalink
Neill Blomkamp heeft mij erg verrast met District 9, waar ik, toen ik in april 2009 de trailer zag met een discussie tussen een Alien en een militair, dat nogal cheesy en cliche overkwam, niet echt meer geinteresseerd was. Maar dat pakte na het kijken van die film wel even heel anders uit. 4 jaar later besluit Blomkamp met een flinke Amerikaanse inbreng en met weer een erg sterke rol van Matt Damon Elysium neer te pennen, waar het verhaal over "gelijkheid, en appartheid" vrolijk wordt voortgezet en ook meer dan te begrijpen is. De wereld is anno 2154 zo goed als verpauperd en verruïneerd en alles wordt onder druk gezet door een systeem die de armen en de resterende mensheid onder de duim houd. Het systeem bevind zich echter in de ruimte, in een enorm ruimtestation waar de rijke kakkers naar verschanst zijn en die word beheerd door de meedogenloze Rhodes, die hier prima wordt neergezet door Jodie Foster. Aardling Max loopt gevaar nadat hij als proefkonijn in een radioactive cilo wat moest herstellen en heeft nog maar 5 dagen te leven.... mits hij niet genezen en behandeld wordt, maar dat kan alleen op Elysium. Uiteindelijk heeft hij er alles voor over... laat zich door een groep rebellen ombouwen tot een halve robot, en daarna stort hij zich in de revolutie tussen arm en rijk... met het helal als tussenstop. Uieindelijk moeten er ook nog veel meer mensen gered worden, die het niet verdienen om te sterven.

Elysium is een geslaagde SF dat zo zijn knipogen heeft en waarbij de decors van de beide werelden, meer dan verbluffend zijn. Daarnaast is er genoeg ruimte voor actie en speelt Matt Damon ook alweer harstikke goed als de bijdehante Max. Wel grappig dat er nog genoeg Zuid-Afrikaanse sporen hier terug te vinden zijn, en ondertussen is het Hollywood/suspence-gehalte ook een stuk hoger dan in District 9. Maar... toch mogen we hier niet over klagen. Eens kijken wat Blomkamp van Chappie heeft gemaakt.

4,0*

avatar van peterx43
3,5
geplaatst op 1 maart 2015, 18:04 uur, permalink
Goeie film. Geeft eigenlijk wel een toekomstbeeld van de mensheid die aan zit te komen. Algemene armoede over de hele aarde omdat er geen werk meer is. De technologie heeft dit grotendeels afgenomen. En alleen een elite profiteert hiervan.

avatar van HALVE TAMME.
4,0
geplaatst op 13 mei 2015, 19:45 uur, permalink
Prima sci-fi film met een zeer geslaagd verhaal en goed gecaste acteurs / actrices die
meer dan solide acteerwerk afleveren. 4 sterren van mijn kant voor Elysium (2013).

avatar van Kondoro0614
4,5
geplaatst op 13 mei 2015, 22:28 uur, permalink
Vandaag herkeken M.D.A. Netflix! 0,5* omhoog!

3,5
geplaatst op 22 juni 2015, 17:10 uur, permalink
Zeer sterke eerste helft, maar vervalt schaamteloos in een hollywood actiefilm met gemakkelijke plotwendingen en cliché verhaallijnen. Jodie Foster totaal miscast en zet een complete karikatuur neer.
Spijtig, want dit had potentieel een geweldige film kunnen worden met een origineel uitgangspunt.

avatar van John Barry
2,0
geplaatst op 23 juli 2015, 0:02 uur, permalinkbevat spoilers, klik op de tekst om deze te lezen
Elysium vindt ik een niet zo briljante film.

Laat ik maar positief beginnen. De special effects in deze film vindt ik erg goed gedaan. Vooral de beelden van Elysium zelf vindt ik heel mooi.

De film begint ook nog heel aardig. Het toekomst beeld wat in deze film geschetst wordt is interessant. Op zich erg boeiend om te zien dat de rijken mensen op Elysium wonen en de rest nog op aarde. Ook interessant is de grote rol van robots in de samenleving. We krijgen een rouw toekomst beeld voorgeschoteld en dit vond ik interessant om te zien.

Helaas krijgen we al snel heel veel ( eentonige ) actie dat maar niet lijkt te stoppen. Als actie krijgen we een hoop geschiet. Voor even leuk om te zien, maar na een tijdje had ik het wel gezien. De film lijkt maar ook niet tot een einde te komen. De film voelt wat uitgerekt aan.

De actie zelf is soms ook wel wat warrig gemonteerd. Ik irriteer mij er echt aan dat men bij veel recente actie films ervoor kiest om een rommelige montage te gebruiken. Het maakt de actie scenes moeilijker te volgen en verlaagt voor mij het kijkplezier.

Wat ook niet helpt is dat sub verhaaltje van die Frey en haar dochter. Dit verhaaltje vertraagde de film toch wel behoorlijk.

De soundtrack bij deze film vindt ik niet zo goed. De muziek in deze film is naar mijn mening vooral veel herrie.

Het acteerwerk in deze film is dan weer erg goed. Matt Damon vindt ik in deze film goed acteren als Max. Ook de toch wel bekritiseerde Foster vond ik in deze film goed bezig. Sharlto Copley vindt ik een goede slechterik neerzetten. Eigenlijk acteert de hele cast best goed.

Goed acteerwerk, mooie special effects en het interessante rauwe toekomst beeld wat er geschetst wordt redt de film nog een beetje. Maar het is niet genoeg voor mij voor een voldoende.

2 sterren voor deze film

avatar van Gijs2
3,0
geplaatst op 24 juli 2015, 9:09 uur, permalinkbevat spoilers, klik op de tekst om deze te lezen
Een film die erg sterk begint en ook een zeer interessant concept heeft. Ook de CGI was echt heel mooi, kan niet anders zeggen en de cast is gewoon heel sterk. Dan zou je zeggen; Goede film...toch?
Maar dat is de film zeker niet. Na het sterke begin, wordt het een eendimensionale actie/schietfilm, waarbij Max een soort belachelijk metalen skelet heeft. Dit voegt niks toe aan de film. Het soort liefdeslijntje slaat ook al helemaal nergens op. Als de film zich meer had geconcentreerd op het emotionele aspect en meer verhaal had meegegeven, dan had deze film het in zich een topper te worden.

Last but not least, de badguy wordt erg sterk gespeeld, door een bijna onherkenbare sharlto copley, maar is absoluut niet op zijn plek in deze film, omdat de setting balanceert tussen over the top en mogelijke werkelijkheid,

avatar van dvdfreak123
4,0
geplaatst op 23 augustus 2015, 22:44 uur, permalink
Echt genoten van deze
Verhaal is zeer goed en origineel. Film boeide mij vanaf het begin, effecten zijn zeer goed. Actie was ook goed. Het einde was ook Fantastisch. Damon speelde goed net als Foster en Copley was geweldig als bad guy. Persoonlijk van zijn momenteel 3 films vind ik deze Blompkamp de beste krijgt van mij een 8,5/10