• 9.377.836 stemmen

Antichrist (2009)

Drama / Horror | 108 minuten / 104 minuten (Cut "Catholic Version")

Genre: Drama / Horror

Speelduur: 108 minuten / 104 minuten (Cut "Catholic Version")

Oorsprong: Denemarken / Duitsland / Frankrijk / Zweden / Italië / Polen

Geregisseerd door: Lars von Trier

Met onder meer: Willem Dafoe, Charlotte Gainsbourg en Storm Acheche Sahlstrøm

Releasedatum: 29 oktober 2009

• CineMember Bekijk via CineMember

Plot Antichrist

"When nature turns evil, true terror awaits."

Terwijl een echtpaar de liefde bedrijft, valt hun kind uit het raam en sterft. De vrouw raakt in een diepe depressie. Haar man, zelf therapeut, wijst de medische behandeling die ze krijgt af en wil haar genezen met rationele praatsessies. De vrouw heeft een diepe maar onbestemde angst die verband lijkt te houden met het woud waar ze eerder aan een historisch onderzoek naar religieus gefundeerd geweld tegen vrouwen werkte. Om haar met die angst te confronteren reist het paar af naar het woud dat de Bijbelse naam Eden draagt.

avatar van The One Ring

The One Ring

Mad Man Mundt schreef:

is ondertussen al wat bijgekomen van de eerste shock en begint hier zelf toch ook lichtjes naar een meesterwerk te hinten.

Ondertussen? Hij plaatste dat artikel een dag na de vertoning van de film op Cannes (of op de dag zelf, dat weet ik niet precies).

Ik betwijfel nog of ik het goed ga vinden, maar ik wil hem toch wel zien. Love it or hate, maar volgens mij is dit dé film van afgelopen Cannes die het meeste kans maakt op een klassiekerstatus.

avatar van Mad Man Mundt

Mad Man Mundt

Ja, idd zie net ook dat het maar een dag erna is gepost. Had hiervoor alleen zijn eerste, vrij ongenuanceerde, reactie gelezen, dit klinkt toch al heel anders...

Ben door alle ophef alleen nog maar nieuwsgieriger geworden naar de film, von Trier is imo geen filmmaker die shock only cinema maakt, vind juist dat hij eerder iets té veel op de inhoud hamert vaak. Hoop dat het door Ebert aangehaalde verbale geweld van Dafoe ook goed tot zijn recht komt, want in dialogen vind ik von Trier toch niet altijd even sterk. Maar toch een paar pracht films op zijn naam staan, dus ga deze zeker zien...

Hier nog een positieve review met leuke foto.

Arnie

Hoppa, komende zondag in Images Groningen te zien!

mcdaktari

Ik moet Lars von Trier nageven dat hij oog voor detail heeft. De openings scene is zeer mooi in beeld gebracht, maar dat is in mijn ogen dan ook het beste aan de hele film. En met wat mooie beelden maak je nog geen goeie film. Dafoe en Gainsbourg acteren degelijk. Ik persoonlijk ben niet zo gecharmeerd van Dafoe, you love him or you hate him. Het verhaal is zeer traag en saai en na een half uur naar het gehyperventileer van Gainsbourg te hebben geken was ik toch wel toe aan wat aktie zo niet verandering, maar het word er niet beter op. De film komt geen 1 moment op gang, Er zullen ongetwijfeld mensen zijn die dit soort intellectuele films aanbidden maar op ned 3 komen gemiddeld nog betere films dan Antichrist. Mocht je de film toch willen kijken dan raad ik je aan om net als ik de film s'ochtens te kijken want later op de avond zul je moeite genoeg hebben om er bij wakker te blijven (dat had ik in de ochtend al) Antichrist krijgt van mij 1,5 ster en dat puur om de mooie opname in het begin.

He-mel-ter-gend slecht zeg....

Ik was best geinteresseerd in dit project door het onderwerp. Dan hoop je toch een beetje op een soort The Omen achtige film. Wat we te zien krijgen was echter totaal wat anders.

Het ging eigenlijk nergens over. Een dramatisch irritant acterend koppeltje heeft problemen en nadat ik een half uur lang een jankende en irriterende vrouw zag gingen we met de film het bos in waarna het nog saaier, dommer en nuttelozer werd. Echt, dit ging nergens over. Tussendoor wil de film schijnbaar nog even shoqueren door een bepaald deel van het vrouwelijk lichaam te verminken maar ook dat boeide niet. Het was echt heel, heel slecht. Niet spannend, niet interessant, niet eng, niet beklemmend...gewoon stompzinnig en langdradig.

Ik kan me ook niet voorstellen dat Lars von Trier nou tevreden kan zijn met zon film. Ik ken niet veel van zn films maar als deze dezelfde stijl heeft als ander werk van hem, dan pas ik lekker.

avatar van Mochizuki Rokuro

Mochizuki Rokuro

De trailer in een donkere bioscoopzaal op groot doek was behoorlijk heftig en verschrikkelijk onaangenaam. Andermaal tóch maar weer eens benieuwd naar de nieuwe Von Trier (en nóg steeds wil ik dat niet).

avatar van The Oceanic Six

De film was ook verschrikkelijk, dat toont de trailer dan wel weer goed

De film is verder weinig ranzig hoor. De trailer toont zon beetje alle hoogtepunten voor zover je daar over kan spreken.

noem het beter dieptepunten

The Oceanic Six schreef:

Dan hoop je toch een beetje op een soort The Omen achtige film.

Dat lijkt me een rare gedachte bij Von Trier.

Arnie

Zo, de eerste negatieve berichten zijn binnen En ik kan me de reacties wel voorstellen ook, evenals het feit dat na een zekere 'verpletterende' scene een tiental mensen de zaal uitliep. Op het moment dat je nog niet het gevoel hebt naar een ‘zinnige’ film te kijken komen Von Triers soms weerzinwekkende beelden uit het niets en zul je wellicht afkeer voelen. Ik denk er echter anders over.

Met deze absurde film heeft Von Trier een klassieker gemaakt, zoveel is zeker. Het was de eerste film waar ik mensen daadwerkelijk de zaal uit zag lopen. En om dat maar gehad te hebben: ja, in de film komen ranzige en keiharde beelden voor en ja, Von Trier shockeert werkelijk met deze film. Ik voel echter allerminst behoefte om op grond daarvan de film te gaan beoordelen. Daarvoor was ik tezeer overdonderd door het geheel.

Antichrist is niet direct representatief voor Von Triers overige werk. Wel is er weer een hoofdstukindeling die je als kijker laat ervaren naar een in-scene-gezet drama te kijken, en die je doet beseffen dat het hier om iets groters gaat dan een horrorversie van een verhaal over een stel dat hun kind verliest. Echter, alles ziet er veel gelikter en verzorgder uit dan in veel van zijn andere werk, en met name de openings- en slotscene zijn werkelijk fabuleus, om stil van te worden. Met de epische proloog word je de film ingezogen en neemt Von Trier je met de man en de vrouw (waarvan we de naam niet eens te weten komen!) mee naar 'Eden', naar de essentie van het kwaad, in een even simpel als intrigerend plot. Het is wat minder complex dan bijvoorbeeld Dogville.

Maar het drama is als vanouds sterk, met een pessimistische kijk op de mens. Het richt zich op de vraag wat nu de diepste angst is van de vrouw, en daarmee waar het kwaad nu verborgen is. De horror die hiervan wordt gemaakt is knap, met een intrigerende wending. Wat moeten met het huiveringwekkende verhaal van de vrouw die met de verbogen voetjes van haar kind feitelijk de ellende over zichzelf heeft afgeroepen? Het kwaad zit in de mens zelf, 'me' is degene die ze altijd heeft gevreesd.

De film zit vol (vaak bijbelse) symboliek en creëert daarmee een omgekeerde wereld, neem alleen al het feit dat de horror zich in 'Eden' afspeelt. Von Trier draait nog veel meer zaken om, zo is het uiteindelijk de vrouw die het kwaad representeert, wier kop vermorzeld wordt, terwijl zij even daarvoor de man de hiel vermorzeld heeft... fantastisch gevonden. De slotscene is opnieuw groots, een beeld dat me nog lang zal bijblijven. 'Dedicated to Andrei Tarkovsky', wat wil een mens nog meer.

Ik was tijdens en na de film erg overdonderd, en heb alles echt moeten laten bezinken, niet in de laatste plaats door een stroom aan verbijsterende scenes. Hoewel misschien niet alle scenes deze spanning in zich droegen voelde ik absoluut constant de pretenties van de film, dat Von Trier iets te zeggen had. Uiteindelijk maakt hij dit naar mijn gevoel niet helemaal waar, daarvoor gaat de film misschien niet diep genoeg. Er zijn ook weinig dialogen, en veel meer dan opmerkingen over het kwaad en de adem van Satan, hoewel erg interessant, wordt er niet gezegd. Dat hij dit in een depressieve periode heeft gemaakt viel te merken, wellicht relativeert dit het geheel zelfs.

kos schreef:

Dat lijkt me een rare gedachte bij Von Trier.

Geen idee, want ik ken het werk van de beste man nauwelijks. Maar gezien het plot van de film had ik wel zoiets verwacht. Ik rekende ook op een ietswat andere film omdat ik bekend ben dat de man een excentriekeling is, maar Antichrist deed me echt niks.

Maar goed, ieder zijn mening. Ik lees net een goede recensie van bovenstaande user die heel andere gedachten heeft.

mcdaktari

Nou Arnie, noem jij dat ranzige en keiharde beelden? Heb je dan soms een andere film gekeken, want ik vond de hele film slaap verwekkend en totaal geen spanning . Maar misschien kun je uitleggen wat jij onder ranzig en keihard verstaat want iedereen heeft namelijk een andere kijk op het begrip Ranzig. Wel moet ik Von Trier nageven dat ie hele mooie beelden in de film heeft, maar zoals ik al eerder zei, maakt dat nog geen goeie film. Ik heb hem zelfs nog een keer gekeken om te kijken of ik misschien op andere gedachten zou komen maar dat was totaal niet het geval. in tegendeel zelfs. Dit is echt 1 van de slechtste films die ik de laatste tijd heb gezien, en zeker de saaiste

Arnie

Sja, ik wil best proberen om verzachtende omstandigheden te noemen zoals het feit dat ik de film in de cinema heb gezien, hetgeen alles vanzelfsprekend indrukwekkend maakt. Echter, een vrouw die met een mokersteen de ballen van haar man verpletterd, hem daarna aftrekt totdat het bloed eruit spuit, met een schop zijn lichaam bewerkt terwijl hij bijna levend begraven wordt en oja, even later haar schaamlippen met een schaar afknipt?
Ik ben benieuwd wat jij zoal gewend bent. Von Trier zal niet jouw ding zijn. Asjeblieft mensen, ga gewoon niet kijken als je een superspannende horrorfilm verwacht.

avatar van gerre

gerre

Onderhond schreef:

Ik niet, en Idioterne vind ik nochthans één van de meest vreselijke films ooit. Wel een beetje apart trouwens, al dat gedoe. Volgens mij zou er een soortgelijke scene in De SM Rechter moeten zitten, heeft toch ook geen opstanden in Vlaanderen veroorzaakt ...

Interessant, waarom? Ik vond dat een geweldige film.

avatar van Querelle

Querelle

Je kunt zijn commentaar bij de film zelf zoeken. Klik op zoek bericht en dan op gebruikersnaam.

avatar van Madecineman

Madecineman (moderator films)

gerre schreef:

Interessant, waarom? Ik vond dat een geweldige film.

Ik zou zeggen kijk hier eens

avatar van Brianna

Brianna

Een erg mooie film, indrukwekkend. Ik dacht dat ik een horror zou gaan kijken, maar dat is deze film absoluut niet. Op een paar heftige scenes na dan. De openingscene vond ik erg mooi, en de hele film heeft me toch wel aangegrepen. Tijd geleden dat ik zo'n soort film gezien heb. Vol met diepgang angst, vrouw zijn, rouw verlies.

avatar van rubenn

rubenn

Bespreking door Freddy Sartor in Filmmagie.

avatar van korenbloem02

korenbloem02

Net de filmbespreking van freddy startor gelezen en nu krijg ik alleen maar meer zin om deze film te bekijken. Ik heb er echt zin!!

ghostman

Dit is echt een geniale film. Zowel vorm als inhoud! Helemaal in de stijl van Public Enemies, waar ik zoveel van houd. Digitaal geschoten (Red One), dynamische hand-held cinematografie en veel close-ups.

***** / *****

avatar van dutchtuga

dutchtuga

Krijg hier steeds meer zin in. Elk screenshot tot nu is een genot en ook bovenstaand bericht maakt me blij.

ghostman

Verhaaltechnisch stelt dit meesterwerk helemaal niets voor en deze film telt niet meer dan 2 acteurs. Antichrist blinkt vooral uit in symboliek en vorm. Dit is echt grandioos gemaakt! Antichrist bevat een paar korte animatiefilmpjes (in slow motion) die afzonderlijk niet langer duren dan 30 sec. Hiermee verwijst Trier naar de Sovjet (animatie) meesters als Yuriy Norshteyn.

Vergeet Avatar, Inglourious Basterds en andere onzinfilmpjes die dit jaar uitgekomen zijn of zullen uitkomen. Samen met Public Enemies is Antichrist de film van het jaar en misschien wel de beste film van het nieuwe millennium.

Dit is KUNST!

avatar van sonyjh

sonyjh

je hebt avatar niet eens gezien, dus zit nu niet op voorhand te oordelen... maakt je alleen maar ongeloofwaardig.

avatar van Mad Man Mundt

Mad Man Mundt

Er komt trouwens ook een videogame van Antichrist, Eden.

Zo te lezen gaat de game de controverse ook niet uit de weg.

ghostman schreef:

***** / *****

Wat bedoel je precies met in de stijl van Public Enemies

avatar van sonyjh

sonyjh

qua stijl hebben die films nu eens niets van elkaar weg

mcdaktari schreef:

Wat bedoel je precies met in de stijl van Public Enemies

Het uiterlijk, de vorm...

De digitale fotografie en de dynamische hand-held cameravoering komen overeen.

sonyjh schreef:

Hoe kan een (teken)film vol met CGI de beste film van het jaar worden?

sonyjh schreef:

qua stijl hebben die films nu eens niets van elkaar weg

Nooit van "Dogme95" gehoord

Alsof Public Enemies onder het Dogme label valt

ghostman

Zeker niet, maar er zijn overeenkomsten...

Beide films zijn sowieso sterk beïnvloed door de Nouvelle Vague.