Genre: Misdaad / Mystery
Alternatieve titel: The Testament of Dr. Mabuse
Duitsland
Geregisseerd door: Fritz Lang
Met onder meer: Otto Wernicke, Gustav Diessl en Oscar Beregi Sr.
Gesproken taal: Duits
Plot Das Testament des Dr. Mabuse
"Madman? Monster? Murderer? Scientist?"
Dr. Baum is directeur van een inrichting waar de oercrimineel Dr. Mabuse gevangen zit. Direct nadat hij opgesloten werd, is Dr. Mabuse begonnen aan het schrijven van complexe handleidingen waarmee moorden gepleegd kunnen worden. Wanneer blijkt dat al deze moorden daadwerkelijk gepleegd worden, begint Dr. Baum aan de zaak te twijfelen. Een grote groep mensen blijkt gehypnotiseerd te zijn en wordt door Dr. Mabuse bevolen om de beschreven moorden te plegen!!
Dr. Mabuse
Hardy
Dr. Kramm
Hofmeister
Kent
Wonderlijke film, niet in de laatste plaats vanwege het originele plot.
De weergave van de geesten is subliem. Erg angstaanjagend.
Ik vind het jammer dat ie zo traag is en sommige verhaallijnen helemaal niets toevoegen. De opbouw van het verhaal is erg hak op de tak en met een hoger tempo was het allemaal wat spannender geweest.
Verschijnt 3 juni op dvd in Nederland (A-film).
Fred Neil
Ik heb deze film pas op dvd gezien in een fritz lang dvd box. Samen met:
"M"
"The thousand eyes of dr mabuse"
Weet iemand misschien of deze drie dvd's goede kwaliteit zijn? Ik heb M al op dvd maar zit te twijfelen om "Testament of dr Mabuse" van Eureka te kopen omdat daar extra's bijzitten en hiervan weet ik dat dit goede kwaliteit is.
Kan iemand mij advies geven?
Angel Peacock
Ik heb de box toevallig gisteren blind aangeschaft. Ik heb de films nog niet in hun geheel kunnen kijken, maar ik heb wel alvast stukjes bekeken. Het zag er erg goed uit. Zeer goede beeldkwaliteit. Hij is gerestaureerd, zoals in de tekst staat die op het beeldscherm verschijnt voor de film start. Geluid is ook goed. 25 euro is het zeker waard, ook als je 'M' al hebt, denk ik. Er zitten alleen weinig extra's bij.
Mrblackwell
Ik heb gisteren de Box ook aangeschaft. Ik wachte al enige tijd op betaalbare Lang films (ik herinner mij dat ik 33 euro had betaald voor Metropolis) nu 3 films voor 25,00 is een schijntje. M en Das testament des. Dr.Mabuse zijn dan ook wel de gouden plaatjes uit de box. Mijn verwachtingspatroon van Die 1000 augen des Dr.Mabuse ligt een stuk lager.
Ik zal een berichtje zetten als ik de film heb gekeken
Mrblackwell
Machtige film voor zijn tijd. Bijna net zo goed als M.
Een waar meesterwerk. 4.0 vind ik te weinig 4.5 net iets te veel. Dus het word dan toch maar 4.5
Angel Peacock
Echt een fantastische film! Even goed als M, maar zwarter en daarom heeft hij een 4,5 en heeft M een 4 van mij gekregen.
Aardige politiethriller. Niet zo sinister als M en ook net iets te lang. 3,5*
boerenpummel
Vond deze nog iets beter als M, het andere grote meesterwerk van Lang. Spannend verhaal met veel wendingen.
kiriyama
Erg goede film, bijna net zo goed als M. Er zit veel spanning in, goede plotwendingen en acteerprestaties.
The One Ring
Ik kan niet tot een goed oordeel bij deze film komen. 3,5* of 4*. Waarschijnlijk kan ik pas een goede keuze maken als ik weet hoe het einde nu zit. Prof. Baum vertrekt in de laatste scène terug naar de inrichting en gaat daar zitten op de manier waarop Mabuse eerder zat en die Hofmeister wordt verlost van zijn gekte. Ik heb echt geen idee wat dit betekend. Ik Mabuse verslagen? Hoe dan? Begint Mabuse weer met nieuwe plannen op de oude manier, door in de inrichting als een gek te gaan schrijven? Moet de politie dat nu dan niet voorkomen door een arrestatie? En waarom is Hofmeister ineens genezen? Teveel vragen op het einde.
Voor de rest is het een hele sterke thriller. Prachtige beelden ook af en toe, vooral die bomen tijdens de autoachtervolging zijn het noemen waard. Lang stamt nog duidelijk uit de tijd van de stomme film. Geluid gebruikt hij alleen op speciale momenten of bij dialogen. Maar op visueel gebied was hij heer en meester. Je zou haast denken dat hij dit verhaal zonder dialoog verteld zou hebben kunnen. Alleen al de beelden van Mabuse die schrijft in zijn kamertje. Erg vervreemdend.
Maar ook het verhaal is lekker mysterieus. Mabuse blijft van begin tot einde een raadselachtig persoon en je weet nooit wat je van hem kan verwachten. Dit zorgt voor de meeste spanning: het feit dat je nooit weet waar je aan toe bent. Wellicht is in deze context het onduidelijke einde wel goed. De tegenstander van Mabuse was commisaris Lohmann, die ook de commisaris was in M. Leuk om hem terug te zien, want zijn personage vond ik in M al vermakelijk en is een waardige tegenstander voor Mabuse. Ook een erg grappig personage. Over humor gesproken, deze film heeft net als M een soort klein komisch ondertoontje, dat erg prettig werkt.
NarcissusBladsp.
Lohmann: "Sie haben mit ein ausgekochten internazionalen zu tun" Het is niet verbazingwekkkend dat deze film in de Nazi-tijd (ze waren net aan de macht!) verboden was en pas na WO2 vertoond kon worden. In elk geval had Lang een scherpe blik voor gevaarlijke gekken. Herr Dr Goëbels wist wat hij verbood!
Ik vind deze film absoluut een meesterwerk: het verhaal is spannend. De personages intrigerend. En de cinematografie is bijzonder vindingrijk. B.v: er is een revolutionaire shot waarbij je vanuit de perspectief van de gek geworden Hofmeister de ruimte bekijkt, de scéne waar de kamer vol water stroomt om een explosie te dempen, de schietpatij, maar ook de achtervolging en explosies van de fabriek zijn voor die tijd behoorlijk realistisch. De nadrukkelijke stijl blijft, à là stommefilm, aanwezig. Het vertraagt de handeling ietwat. Ik vind dat kunstmatige niet storend, het is een beetje Langs "handelsmerk" in die Duitse tijd. De emotionele scénes zijn daardoor des te heftiger. Ik vraag me af of die manier van spelen niet iets typisch Duits is. Elk woord, elke beweging wordt gearticuleerd uitgesproken en bewogen. In elk geval lijkt Lang mij een pünctliche, exacte...zoniet strenge regisseur. Er was weing ruimte voor improvisatie. Alles is van tevoren precies uitgedacht. Hetzelfde zie ik in het werk van Hitchcock terug, hij was door de Duitse expressionsiten beïvloed, hij was een contoll-freak die de hele film al in zijn hoofd had, alleen was bij hem het kunstmatige al zo geperfectioneerd dat het spel veel realistischer overkwam.
Daarbij is natuurlijk de Engelse en later Amerikaanse (lossere) acteer tradite een doorslaggevende factor. Het spel in Fritz Langs Amerikaanse film "The Fury" (1936) is dan ook wat realistscher. Maar Lang was, in 1933, in cinematografisch opzicht de absolute top.
In deze film zitten weer allerlei gengres bijelkaar: een (mysterieuze psychologische) thriller, een lovestory, een misdaadverhaal, een C.S.I avant là lettre, een "who done it " en ook een duidelijke knipoog naar de maatschappelijke toestanden in Duitsland waar inflatie en werkloosheid enorm was met veel samenzweerderige onrust van zowel van links als rechts. Maar de film neemt ook met de figuur Lohmann de Duiitse intellectuele ernst op de korrel.
Dr Baum is een persiflage van typisch Duits arrogante geleerde heer. De collegezaal is dan ook Metropolisachtig imposant. (de studenten bewegen op een gegeven ogenblik tegelijk naar dezelfde rcihting alsof ze door Prof Baum gedrild worden)
Deze oude klassieker verdient 5 sterren!
@NarcissusBladsp.
Mooie recensie. Heb je ook een verklaring voor het einde?
NarcissusBladsp.
Dr Baum is een raadselachtig figuur. De nadrukkelijke shots van maskers benadrukken dit. In de praktijk heeht hij twee gezichten: een professor gespecialiseerd in de menselijke psyche en geheime hoofd van een misdaadorganisatie. Hij weet dus alles van schijngestalten: of het nu dromen,wanen, halucinaties of maatschappelijke schijngestalten betreft. Dr Baum is een meester in manipuleren: hypnose en waanzin zijn fenomenen die dichtbij elkaar staan. Dat dr Baum Hofmeister geneest en daarbij zelf gek wordt is misschien wel meester-truc van maskerade. In elk geval is het een soort open einde. Mabuse kan elke gestalte aannemen!
In de jaren twintig, dertig en lang daarna was Freud een
populair figuur bij intellectuelen en kunstenaars. Een belangrijk begrip in de psycho-analyse is overdracht.
De ultieme vorm van overdracht vindt plaats als de patient "verliefd" wordt op de analyticus. De patiënt is dan het meest beÏnvloedbaar. Maar tijdens de analyse projecteert de patiënt zijn gevoelens op de analyticus. Ook overdracht dus. Wat er tussen Hofmeister en dr Baum precies plaatsgevonden heeft blijft een mysterie: of er heeft een bijzondere wisselwerking plaats gevonden, waarbij dr Baum daadwerkelijk gek geworden is en Hofmeister genezen, of Dr Baum heeft een soort hypnose truc toegepast of.....of....een kwade geest Mabuse trekt aan de touwtjes......?
Maar het fascinerende is dat in de jaren dat deze film gemaakt is de populariteit (blinde liefde) van Hitler velen ontvankelijk maakten voor de Nazie-waan: Fritz Lang is zich zeker van deze parallellen bewust geweest. "The Fury" (1936) gaat dan ook over een massa-waan.
Bert1
Vraagje:
Is het aan te raden deze film te kijken zonder "Dr. Mabuse, Der Spieler" gezien te hebben?
The One Ring
Ik heb het wel gedaan en had nergens last van. Volgens mij staan de films prima op zichzelf.
Razorcut
Ik vind deze film echt geniaal. Het feit dat deze film uit 1933 ! stamt, doet er feitelijk niet toe: de film is quasi continu spannend en mysterieus, er wordt sterk geacteerd, het scenario is werkelijk zeer vooruitstrevend, en sommige beelden zijn (mijns inziens) revolutionair. De beelden van Dr Mabuse die verschijnt in de auto (op het eind van de film) zijn gewoon geschift! Als je dit in 1933 op groot scherm, zag... (Zelfs de poster die hier afgebeeld staat is toch gewoonweg pure kunst?) Een dikke 5 een een plaats in mijn top 10.
Silvio Dante
Inderdaad dit merkte ik op, zeer modern voor zijn tijd.
De films zit boordevol vernieuwende en zelfs nu nog imposante stukken. Ook het concept van het verhaal is gewoon TE straf voor zijn tijd, hellaas wordt het mysterie ietsjes te zwak uitgewerkt.
De pesronage's zijn verassend sterk vorm gegeven, denk bijvoorbeeld maar aan de acteerprestaties van Hoffmeister. Wat een mimiek!
Ik durf het bijna niet zeggen maar zelfs de SFX in deze film zien er mooi uit! (Neem nu bijvoorbeeld die scène waarin Mabuse -met een zeer vervormd gezicht- z'n eigen aantekeningen voorleest aan die professor, brrr... )
De film heeft echter ook serieuze minpunten:
Ten eerste duurt hij net iets te lang en waarom werd er ten tweede in hemelsnaam zou zuinig omgesprongen met muziek?
Het had de film veel meer kracht kunnen bijzetten.
Ik twijfel tussen 3.5* en 4.0*, maar aangezien de film z'n leeftijd gun ik hem de 4.0*.
De film heeft echter ook serieuze minpunten:
(...)ten tweede in hemelsnaam zou zuinig omgesprongen met muziek?
Het had de film veel meer kracht kunnen bijzetten.
Dat ligt natuurlijk aan de tijd waarin deze film uitgebracht werd. De stomme film was net uit de mode en met achtergrondmuziek moest nog flinkt geëxperimenteerd worden.
lesamurai
Ook weer zo'n wonderlijke film van Fritz Lang die sensationeel overkomt en echter ook heel intressant is.
wibro
De laatste film van Fritz Lang en waarschijnlijk ook de laatste goede duitse film die gemaakt werd voordat Hitler aan de macht kwam. De film werd prompt verboden door Goebbels en zo beleefde deze film in 1933 zijn premiere in Budapest en in Duitsland pas in 1951.
Voor een film van Fritz Lang vond ik deze film niet echt groots. Film had mooie momenten, de sfeer werd wel goed weergegeven, maar de film haalde toch niet het nivo van "M - eine stadt sucht seinen Mörder".
klute89
Ik heb hem in een Fritz lang boxje, ik ben er erg benieuwd naar.
Vinokourov
Na M en Metropolis, de onbetwiste meesterwerken van Fritz Lang, kan Das Testament des Dr. Mabuse als beste film van hem gezien worden. Het heeft een lekker verhaal met her en der helaas nog wat theatraal acteerwerk, maar dat mag de pret niet drukken.
Baggerman
Prima thriller, zeker ook daar deze film al meer dan 75 jaar oud is!
Goed acteerwerk (inderdaad wel wat theatraal en pathetisch soms; lijkt een erfenis van het nog maar net verstreken stomme tijdperk!), ik genoot van de transformatie van Prof. Baum in Dr. Mabuse!!! Enge kop die laatste trouwens!
Lohmann moet haast zeker wel een inspiratiebron zijn voor Jules Dassin inspecteur in 'The Naked City'?
Het verhaal is lekker mysterieus en laat veel aan je eigen interpretatie over. Sowieso ook gaaf de decors/interieurs (vanwege de leeftijd van de film 'echt'!) en special effects.
®Tc
Film die flink vooruit was op zijn tijd maar met mankementen.
De scène waarin Dr. Mabuse verschijnt als geest is geniaal. Zeer fijne techniek voor 1933 en zelfs nu nog redelijk indrukwekkend. Enkel jammer dat Fritz Lang verder de techniek wat laat liggen. Sommige camerastandpunten vond ik slecht uitgekozen.
Het grote doel van de film is dus vooral het verhaal te registreren en een spannende thriller te maken maar jammer genoeg slaagt de film daar nauwelijks in. Nochtans is daarvoor alles aanwezig: Goed plot en een boeiende psycho. Het verhaal is veel te lang en de zijploten halen de spanning eruit.
Het acteren doet er ook weinig goed aan. Veel te houterig wordt afgewisseld met gewoon complete over-acting en zo is het bijna onmogelijk echt mee te leven met Kent. Vooral zijn liefje is gewoon te erg. Moet één van de slechte rollen ooit zijn.
***
mister blonde
Wat een geweldige films heeft die Lang toch eigenlijk gemaakt. Deze film is ook weer echt uitstekend. Een genreoverstijgende politiethriller/mystery/misdaadfilm met horrorelementen, kenmerken van de film noir, komische momenten en een liefdesverhaaltje. Ik ken verder geen oudere film die er beter uitziet. Geweldige artdirection met die ruime decors en schitterend cinematografie (vooral de eerste 10 minuten waren geweldig, o.a. het schieten in het donker).
Verder een heerlijk verhaal met 120 volgestopte minuten. Zeker 7 geweldige momenten - de eerste 10 minuten (een van de beste openingen ooit) - de out-of-body expiernce van dr. Mabuse - eigenlijk alle momneten in het gekkenhuis - de shoot out vanuit de flat - de kamer onder water - de moord in de file - en ook wel de brand op het eind. Absoluut topvermaak. 4,5 sterren voor een klein meesterwerk.
wwelover
Een goed verhaal, maar helaas te lang. Het is soms wel erg langdradig, maar dat is dan ook wel de enige minpunt. Het is een interessante film van Lang, en best spannend. Maar wat me vooral opviel was natuurlijk hoe mooi de film eruit ziet, voor een film uit 1933, met name de geesten zagen er echt heel strak uit. Verder was de muziek ook erg goed. En ja het acteerwerk is ook erg goed. Vond vooral Karl Meixner als Hofmeister goed. Maar ja hij dan ook wel een wat uitdagendere rol dan de anderen.
Lord Flashheart
Aangename verrassing.
Zowel 'M' als Fury waren me indertijd goed bevallen, dus toen ik voor slechts zes euro de hand kon leggen op Das Testament des Dr. Mabuse geen moment getwijfeld. Toch blijft het altijd afwachten of zo'n oude film z'n naam kan waarmaken, maar in dit geval is dat zeker gelukt.
Ten eerste is er de fenomenale sfeerschepping. Vooral de scenes in het gekkenhuis en de verschijningen van Dr. Mabuse springen er bovenuit. De afwezigheid van muziek vond ik hier juist goed werken: de doodse stilte creëert de spanning. De car chase op het einde vormt wat sfeer betreft het hoogtepunt. Donkere bomen als schimmen langs een slecht verlichte weg en plotseling de griezelige verschijning van Dr. Mabuse. Menig moderne horrorfilm kan hier een puntje aan zuigen!
Ten tweede is er het originele verhaal, dat eigenlijk een politiethriller, horror en drama in één is. Het politie onderzoek is soms wat oubollig, maar houdt voor een meer dan 70 jaar oude film goed stand en weet tot de ontknoping te boeien. Mijn voorkeur gaat echter uit naar het horror gedeelte en het mysterie rond Dr. Mabuse. Zelden zo'n goed uitgewerkte bad guy gezien en voortreffelijk geacteerd door Rudolf Klein-Rogge. Ook de bezeten Professor Baum mag er wezen.
Brengt me gelijk bij de mindere punten. Met name de romance tussen Kent en Lilli is onnozel en rekt de film onnodig lang. Ook de gangsters zijn niet allemaal even overtuigend en komen iets teveel in beeld. Gaat erg ten koste van de spanning. Tenslotte komt de shoot-out wat knullig over. Dit zijn evenwel kleine op- en aanmerkingen, want de film als geheel staat gewoon als een huis: degelijk. 4****
Wederom een erg fijne film van Lang, die mij met zijn oudere films M en metropolis al overtuigd had en dat nu weer eens bevestigt.
Ik had deze film al een tijdje liggen, maar bleef het kijken maar uitstellen. Onterecht zo blijkt, want het is een twee uur durend spektakel mag ik wel zeggen. De film is een mix van diverse genres, maar vooral het spanningselement is erg goed uitgewerkt in deze film, want ik ken geen film van voor 1950 die ik zo spannend vond als deze. Verder valt op dat de film er gewoon ontzettend goed uit ziet. De film zou makkelijk uit de vijftiger jaren kunnen komen, want je ziet totaal niet dat het een jaren dertig film is. Vooral de geestbeelden van Dr. Mabuse zien er fraai uit en zorgen er tevens voor dat de spanning op die momenten behoorlijk oploopt.
Verder zit er een behoorlijke sterke sfeer in de film. Een paar erg fijne scènes, zoals bijvoorbeeld de file moord en de achtervolging op het einde en je hebt al een film te pakken, die met de beteren meekan. Jammer alleen van het romantische plotje, dat ik niet zo heel boeiend vond. Verder is er eigenlijk niet zoveel op aan te merken. Het is een oerdegelijke film, die goed in elkaar zit en een paar fraaie momenten kent.
De film was echt super gemaakt en heel de tijd spannend.
Goed geacteerd ook door de cast.

Die Todesstrahlen des Dr. Mabuse

Die 1000 Augen des Dr. Mabuse
1960

Dr. Mabuse, der Spieler - Ein Bild der Zeit
1922

Bijzonder veel series verlengd: zit jouw favoriet er ook tussen?

A Woman under the Influence
Drama, 1974