Genre: Actie / Thriller
Gesproken taal: Russisch en Engels
Releasedatum: 9 oktober 1997
Bekijk via Disney+
Plot Air Force One
"Five miles up, The President of The United States is waging war on terrorism. Face to face."
Aan boord van het zwaarst bewaakte vliegtuig ter wereld - het presidentiële toestel - is president Marshall samen met zijn vrouw, dochter en een legertje topambtenaren op weg naar huis. Ze zijn nog maar net opgestegen of het vliegtuig wordt gekaapt door radicale communisten onder leiding van de meedogenloze terrorist Korshunov. Als de gevangen genomen dictator van zijn land niet vrijgelaten wordt, zal Korshunov de passagiers één voor één vermoorden. De best beveiligde man ter wereld moet nu zelf de verantwoordelijkheid nemen voor de veiligheid van iedereen aan boord én voor de toekomst van een vrije wereld.
- Trailer (YouTube)
- Air Force One (MusicMeter)
- Kijk op Disney+
Major Caldwell
Defense Secretary Walter Dean
National Security Advisor Jack Doherty
sinterklaas
In 2002 had ik deze nog wel eens gezien van TV. 6 jaar later hem op dvd aangeschaft maar bleef een tijdje liggen. Tot vorige week want toen moest ik hem toch maar weer eens kijken, en hij was opnieuw weer amuseerend. Harrison Ford was op zijn oude dag nog lekker op dreef als de president. Maar het verhaal stelt natuurlijk niet veel voor. Maar AFO was toch weer eens puur vermaak voor een saaie middag. Actiescenes waren er ook voldoende en Gary Oldman mocht weer eens als Bad Guy spelen. Dit keer als een Russische terrorist. Ook die vrouw en dochter maakte er wat moois van.
Verder een prima ammuserend actiefilmpje.
dikkop
Erg boeiende thriller. Dankzij Ford z'n geweldige rol in deze film en ook heel mooi verfilmd. Lekkere actie/thriller waarvoor echt voor moet gaan zitten. Zeer de moeite waard...
LEIDENAAR187
Hele spannende goede film,die natuurlijk totaal niet realistisch is,maar welke zeikerd maakt zich daar druk om?
Ford speelt heel sterk,en Oldman zelfs nog sterker,wat een super acteur is dat ook!
Alleen jammer dat wanneer het vliegtuig neerstort het er zo ongelooflijk nep uitziet maar dat verpest de film zeker niet.
Raar dat deze film zo'n laag cijfer heeft.
aerts007
Pfff, zever in een pakje. Ik ben een zeikerd.
GinolaEHV
Zelden zo'n patriotistische film gezien als deze. Dat pro-amerikaanse kwam op sommige momenten een beetje m'n keel uit.
Maar al met al is het wel een redelijke film. Verhaal is alles behalve bijzonder en heeft totaal geen diepgang, maar dat is ook niet het belangrijkste.
Actescènes en spanning, daar draait het om... en daarin slaagt de film opzich best aardig. Gevechtsscènes zijn vrij realistisch en het geheel blijft redelijk vermakelijk. Acteerwerk was ook prima in orde. Harrison Ford heeft best een presidentiële kop en Oldman doet het goed als 'bad guy'.
Het neerstorten van Air Force One op het einde ziet er wel ontzettend nep uit.
3*.
Weertenaar
Bij vlagen redelijk, maar vooral veel momenten van zwakte: 2.00 (1.90)
Wolfgang Petersen kan mooie dingen doen, maar even zo vaak slaat hij de plank half mis, hetgeen in Air Force One min of meer het geval is. Behoudens een aantal aardige actiescenes stelt het allemaal niet bijster veel voor en is de prent flink onderhevig aan zwaar ongeloofwaardige, ronduit zwak uitgewerkte scenes. Naarmate de prent vordert wordt het er helaas allemaal niet beter op, met name in het laatste halfuur is de prent nauwelijks nog op een kwalitatief goede actiescene te betrappen. Daarnaast wordt de prent door plotholes achtervolgt, waar vervolgens zeer doorzichtige oplossingen voor worden gevonden. Met name de uitermate wanhopige slotscene is hier een goed voorbeeld van. Wanneer de verrader alle kans heeft om redelijk ongeschonden uit de strijd te komen daalt het vliegtuig ineens als een baksteen (waardoor er zogenaamd nog maar 1 iemand uit kon), terwijl ieder vliegtuig zonder motorvermogen nog minstens een uur (als het niet langer is) in glijvlucht in de lucht kan blijven hangen... Maar goed, zo had Air Force One wel meer met dit soort zaken te maken, waar we vooral maar niet al te lang bij stil moeten staan...
De regie is over het algemeen redelijk, doch op sommige moment storend geforceerd, waarvan Air Force One opnieuw allerminst beter wordt. Wolfgang Petersen kan beter, veel beter, jammergenoeg lijkt het er op de één of andere manier niet altijd uit te willen komen bij de beste man. Cinematografisch wordt de prent heen en weer geslingerd tussen aardig en zwak. De vecht- en schietscenes zijn over het algemeen alleraardigst, maar zodra de actie zich buiten het vliegtuig verplaatst gaat het veelal behoorlijk mis. Daarnaast is de coordinatie zeer matig, voegt het camerawerk weinig toe en is de allesbehalve originele soundtrack eigenlijk gewoon rampzalig. Om over de sfeerloze omgeving en werkelijk dramatische special effects, en dan bedoel ik niet alleen die scene waarbij het vliegtuig in zee crasht zoals vrijwel iedereen hier aanhaalt, maar de gehele speelduur lang is het eigenlijk gewoonweg hopeloos. Tien jaar geleden werd dit al vele malen beter gedaan, waarbij ik altijd met veel plezier The Abyss (1988) even noem.
Ook de cast voegt niet heel veel aan de film toe. Ford is het eerste kwartier zichtbaar onwennig in zijn rol als president en is flink aan het zoeken om de juiste performance te genereren, hetgeen hem naarmate de prent vordert aardig lijkt te lukken, maar hoogstaand wordt het nooit. Ik heb weinig met Gary Oldman, en hier ben ik opnieuw niet onder de indruk van hem, evenals dat de oppervlakkige acteerprestaties van Macy, Close, Crewson of Berkeley ook maar iets toevoegen. De bedoeling zullen onverhoopt goed zijn geweest, daar ben ik van overtuigd, maar de uitwerking is nogal onbeholpen. Met veelal standaard ingredienten wil de gehele crew zich er makkelijk vanaf maken, maar daar komt Air Force One niet mee weg. Ik weet niet goed wat ik nu moet voelen, teleurstelling of het feit dat het gewoon bijzonder matig is. Laat ik het dan ook maar op een tussenweg houden met een behoudend oordeel als resultaat.
Script / Verhaal:................ 1,50
LEIDENAAR187
Air Force One staat daarmee voor 'Jumper' en achter 'De Lift'
Huh?Ja dus?
Filmkriebel
Nogal bullshit. Ik hou wel van blockbusters, en Harrison Ford en Gary Oldman zijn prima acteurs. Alleen was het allemaal zo onwaarschijnlijk dat het bijna een komedie leek. De president die vliegtuigen bestuurt en terroristen neerknalt is gewoon té Amerikaans. Om dan nog maar te spreken van de slechte special effects, die toch niet bij een film uit 1997 passen. Ik moet me aansluiten bij Weertenaar wat dat betreft, want het viel gewoon teveel op. Ford speelt één van zijn slechtere rollen hier, maar Oldman zet een dreigende onvoorspelbaar figuur neer, wat de spanningen tussen de personages vaak hoog doet oplopen. Had me er niet aan verwacht dat hij zo gemakkelijk de trekker overhaalde.
Ik heb al veel betere actiefilms gezien in dit genre.
tripledrummer
Huh?? Volgens mij verward je iemand anders met Gary Oldman hoor. Oldman speelt in deze film alleen een piloot van AFO.
Voor de rest vind ik dit een goeie, lekkere, actie film. Ford is nog lekker jong hier en heeft een goeie kop voor president. Ik heb van de week 'Crossing Over' nog gezien, waarin Ford toch zo'n beetje aan het einde van zijn carriere begint te raken, maar hier niets op aan te merken.
En tjsa... het is misschien niet helemaal realistisch, maar ik persoonlijk vind dat niet erg! Gewoon lekkere goeie actie film voor op een vrij avondje!
En voor zover ik weet, de enigste film die zich afspeelt in AFO. Dat maakt het origineel en spannend!
*3,5
tripledrummer
Sorry ik bedoel dat Gary Oldman alleen een officier is van de President...
Movielicious
Al je een realistisch verhaal niet al te belangrijk vindt en gewoon lekker 2 uur onderuitgezakt naar een actiefilm wilt kijken zonder al te veel na te denken... dan ben je met Air Force One aan het goede adres. Actie, een beetje spanning, meer is het niet en moet je ook niet verwachten.
2,5* omdat ik niet bepaald vies ben van een beetje patriottisme.
gi30171
Lekker genoten van H.Ford. Actie, spanning, bij zo'n films moet je niet teveel nadenken, gewoon genieten
tjoppie
Dit is wel een goeie acti film / met gary oldman kan een film niet floppen.
Fran
- 1953 berichten
Tja, we kunnen hier lang of kort over praten maar het was gewoon een lekkere spannende actiefilm om naar te kijken. Het verhaal had niet echt diepgang, was niet realistisch en de acteurs zetten ook niet echt een megabriljante prestatie neer. Maar dat hoort gewoon bij dit soort actiefilms. Gewoon verstand op nul en lekker op het puntje van je stoel kijken.
Want spannend vond ik het zeker. En lekker veel actie. Leuk om te zien hoe de president het in zijn eentje tegen een hele groep terroristen nam. Ik zie George Bush al gaan ha ha.
De enige minpunten vond ik dat af en toe het camerawerk best storend was. Tijdens actiescene's werd er net even iets te veel heen en weer geflitst. Ik weet niet of het nou aan mij lag maar ik vond het storend. En bij de eerste schietscene waarin de terroristen het vliegtuig aan het overmeesteren waren kwam alles zo chaotisch over dat ik geen idee had wie nou op wie aan het schieten was.
Maar al met al, zeker een goede actiefilm.
Vinokourov
Woehahah. De president die eventjes het vliegtuig redt van de ondergang. Ontzettend! Corny en cool tegelijk!
totti999
Met name ontzettend corny dan wat mij betreft
Met zo'n uitgangspunt en de beperkte ruimte waarin het verhaal zich afspeelt moet een gerenommeerde regisseur toch véél meer kunnen doen.
-M-
Kijkt lekker weg, lekker zitten met een zak chips.
Verder niet bijzonder.
Nand
Voor een vliegtuigfilm is dit wel 1 van de betere. Wel grappig natuurlijk dat het juist de president is die alles doet.
the new guy
Dit gemiddelde vind ik toch wel ver gaan. Misschien vind ik 'm vetter door het N64 spel Perfect Dark, ik zag/speelde dit ongeveer tegelijk voor het eerst.
Vond dat vliegtuig nogal indrukwekkend...
Betamax
Overdreven film.
Echte USA helden film die me halverwege begon te vervelen.
Le Professionnel
Die Hard maar dan in een vliegtuig , toch is het een vermakelijke film voor een avondje vullen met een zak popcorn erbij.
skipy05
Zalige film. Veel beter dan verwacht. Je weet wel al op voorhand hoe hij ongeveer gaat eindigen. Maar door de goede actie verveeld dat zeker niet. Zeer goed verhaal. Zeer goede Harrison Ford
Pipoo!
Wederom al tig keer gezien, maar verveelt nooit. Goeide action flick!
Djarune
Echt superslecht verhaal, maar tevens geweldige wegkijkfilm. Wordt nooit echt spannend, maar daar zal het niet aan liggen. Het accent van Oldman is weer geweldig, het Amerikaanse patriotisme is weer alomvertegenwoordigd. Je zou toch zeggen dat dit toch uit stal van Jerry Bruckheimer zou moeten komen, maar tot mijn verbazing heeft hij er niets mee te maken. Dit is een typische combo actie+white house film. Zet deze aan samen met 'Independence Day' en een grote bak popcorn en een liter cola en je hebt een geweldige "All American Night"
Karl van H.
Het laatste uur gisteren meegepikt op SBS6; wat is dit toch een heerlijk over the top actiethrillertje met lekker foute oneliners ("Get off my plane!"
). Wist aanvankelijk niet dat Ford de president speelde - ik dacht dat 'ie een bad ass geheim agent was -, wat het toch wel een beetje minder maakte. Een tandje minder patriotistisch was inderdaad niet vervelend geweest. Een vermakelijk uurtje was het echter wel.
J.Ch.
Helemaal mee eens. Als er (zoals gisteravond) niets beters op tv is, is het best een aangename manier om je avond te vullen. Harrison Ford vind ik altijd wel leuk, alleen al vanwege de Star Wars-associatie. Toen de president zelf moest gaan vliegen omdat hij de piloot had neergeschoten en hij beweerde dat hij amper kon vliegen, dacht ik ook écht even 'ja hoor, je weet best dat je hartstikke goed kunt vliegen!' . Bij tijd en wijle was het ook wel spannend, vooral toen ze eindelijk die fax hadden gestuurd en het leek alsof niemand hem las, maar op het eind werd het me allemaal een beetje te veel. Mensen staan allemaal in de rij om zichzelf op te offeren, het lijkt wel een stelletje kamikazepiloten, zo graag leken ze voor de goede zaak te willen sterven. Het kwam me op het eind een beetje de strot uit...
2,5 sterren voor Harrison Ford en een aantal spannende scènes.

Prime Video-hitserie 'The Night Manager' krijgt een derde seizoen

Basic Instinct
Thriller / Mystery, 1992

The Count of Monte Cristo
Avontuur / Actie, 2002
gevangeniscorruptiewashington dcjournalistthe white housepresident van de verenigde statenterroristoorlogsveteraangijzelaarultimatum politiekhostage-takingair force one airplane hijackingaerial combatsamenzweringmid air collision heroismvuurgevechtfighter airplane secret servicehand to hand combatnegotiationpolitical prisoner