Genre: Historisch / Drama
Speelduur: 155 minuten / 171 minuten (extended edition)
Verenigde Staten / Verenigd Koninkrijk / Malta / Marokko
Geregisseerd door: Ridley Scott
Met onder meer: Russell Crowe, Joaquin Phoenix en Connie Nielsen
8,5 (1.826.378)
Releasedatum: 18 mei 2000
Bekijk via SkyShowtime
Plot Gladiator
"What we do in life echoes in eternity."
De Romeinse generaal Maximus wordt ter dood veroordeeld door Commodus, de boosaardige troonopvolger van Marcus Aurelius. Maximus kan op het nippertje ontsnappen, maar zijn vrouw en zoon worden bruut vermoord. Als hij uitgeput hun zielloze lichamen heeft begraven, wordt hij gevonden door slavenhandelaren die hem doorverkopen aan de gladiatorenmeester Proximo. Proximo weet Maximus aan het vechten te krijgen in het Colosseum als gladiator, en al snel begint Maximus te beseffen dat dit wellicht de enige kans is om zich te wreken op de keizer.
Maximus
Falco
Gaius
Quintus
Lewis-06
Echt een vijf sterrenfilm. "Filmliefhebbers" die dit niks vinden zouden eigenlijk hun mening niet meer mogen geven.
HEIL !
mariskaprecious
Prachtige film. De film is enigzins wel geweldadig maar het moraal in deze film maakt dat goed. Erg mooie muziek!
JeroenFR08
Erg goede film. Heb genoten. Acteurs zijn top.
Ja Ridley Scott is een van mijn lievelings regiesseurs.
Hoe krijg je het voor elkaar die Arena zo mooi te maken.
voor de crew.
Mooi en pakkend verhaal.
Weer een lekkere film van Ridley Scott.
baspls
Ridley Scott is een van mijn lievelings regiesseurs.
Blijkbaar zijn we het alleen over Raiders niet eens
wood23
Gladiator is wat mij betreft een van de beste films ooit. Alles zit goed in elkaar en heeft een mooie afwisseling in dialogen en actie.Een meesterwerk van ridley scott
MRDammann
Hele lange film, maar werkelijk ook een prachtige film. Mooi verhaal en een prachtig einde. Naar mijn mening is Ridley Scott de perfecte man voor zo'n film, goed werk van hem dus.
Natuurlijk moralistisch, maar heb me daar geen moment aan gestoord. Hoort er misschien wel bij, mooie film!
Koen87
Bombastische film die je mag verwachten van een regisseur als Scott. Echter deed het mij te weinig om echt te kunnen boeien en de loftrompet met menigeen te kunnen delen.
dreambrotherjb
Eerlijk? Ik vond Russell Crowe hier eigenlijk nergens overtuigend. Het acteren was allemaal wat té (en daarmee bedoel ik niet enkel Russel Crowe). Ook de mega-beroemde scène "Are you not entertained?" deed me eigenlijk weinig.
Tja, je moet hem eens gezien hebben natuurlijk, maar, ik zie toch liever andere films:)
dreambrotherjb
Een van de beste films ooit en je geeft maar een 4.0? Dat is wel heel streng;)
Ebenezer Scrooge
Are you not entertained! roept Maximus het toegestroomde volk toe. Een retorische vraag natuurlijk want het antwoord kan alleen zijn:
Yes, we are entertained!
Fantastische film met een zeer emotioneel einde, de muziek is magistraal.
Filmspecialistje
Prachtige film, mooie beelden, muziek, acteerwerk en een prachtig plot. ''Are you not entertained'' zegt hij omdat hij zijn walging wil uitspreken naar het publiek toe, hoe kun je nou van zulke bloederige spelen genieten is de vraag. Al de verdriet en de wraakgevoelens in de film samen met het romantische, oude, Romeinse rijk waarin het zich afspeelt maken het zo'n goede film. Af en toe krijg je gewoon kippenvel en aan het einde zit je met een brok in je keel. Fantastische film.
Nieksnut
Waar ik de voorlaatste kijkbeurt wat teleurgesteld was (vraag me niet waarom, het pakte me toen niet) was het gisteravond weer helemaal raak. Zelden zo'n minachting en haat gevoeld voor de bad guy als voor Commodus (lang leve Phoenix!) en daarom ook zelden zo'n voldoening gevoeld bij een natuurlijk uiterst clichématig wraakverhaal. De muziek en de prachtige beelden slepen je des te meer mee en waar dit soort films vaak onderdoor gaan aan veel te hoogdravend plichtmatig geblaat, lukt het deze film zich daaraan te onttrekken (zij het af en toe nipt: goed voorbeeld is als Maximus die poppetjes aan het bekijken is en hem gevraagd wordt wat hij zijn zoon en vrouw zou zeggen als hij ze weer zou zien, waarop hij eerst nogal lame zijn zoon een ruiterstip geeft maar daarna gelukkig grapt dat zijn vrouw de vraagsteller niks aan gaat). Terechte klassieker.
emma-
Geniale film, mooie muziek, prachtige vecht scenes, prima acteerwerk, deze film behoort absoluut tot mijn top 5
Curriculum
Ik schaamde me er eigenlijk voor, dat ik deze film nog nooit had gezien. Maar dit is werkelijk een geniale, meesterlijke en magnifieke film met uitermate mooie muziek en verhaal.
Dikke 5.0*
wu-tang
Na het kijken van de extended edition was ik destijds toch iets teleurgesteld , langer is dus niet altijd beter .
Het mooie van Gladiator is dat de bioscoop versie eigenlijk ook gewoon de director,s cut is , Het komt niet zo heel vaak voor dat ze dat toelaten en het heeft geweldig goed uitgepakt , moet er niet aan denken dat de extended edition in de bios had gedraaid dan was de uiteindelijke score hier heel wat lager geweest .
Insignificance
Het is niet echt aan mij besteed, zo'n historisch epos. De Romeinse setting spreekt me ook al niet zo aan en met een min of meer klassieke aanpak als deze, wordt een kleine drie uur een behoorlijk lange zit. Het deftige prietpraat zal er wel bij horen, maar het maakt het er alleen maar slomer op. Wat het spul elkaar te vertellen heeft, gaat sowieso het ene oor in en het andere uit, want erg interessant is het gekonkel niet.
Vooral Phoenix is de klos met zijn gebazel over liefde. Met deze personages en politieke spelletjes die het niet op scherp zetten, rest eigenlijk alleen de actie. De wide shots van het slagveld waarmee het van start gaat, leveren enkele fraaie plaatjes op. Van de battle zelf valt niet meer te maken dan vruchteloos gehak. Niet iets dat je op het puntje van de stoel weet te krijgen, al gaat het iets beter rondom de gladiatoren.
Jammer dat er daar nog driftig aan het verhaal wordt gesleuteld. Beetje beuken in het digitale Colosseum was meer dan voldoende geweest, maar blijkbaar moeten dit soort films van A tot Z hoogdravend zijn. En dus krijg je een climax voor de kiezen die zo potsierlijk is, dat je bijna kramp in de ogen krijgt. Valt er nog iets te lachen? Jazeker. Wanneer de poppetjes de grond in gaan. Maar dat zal wel niet zo bedoeld zijn.
baskefresh
Geniale film!
Top cast; perfecte acteurs/ actrices voor de desbetreffende rollen, niet te vergeten de geweldige regie. Blijft een van de beste films aller tijden.
Jkayyy9
Na een aantal jaar maar nog eens gekeken.
Alles wat een top film moet hebben, dat heeft deze film. Werkelijk geweldig. Super geacteerd, prachtige beelden en hele mooie muziek. Ik kan niet anders dan dat ik 5 sterren geef.
filmfan0511
Een geweldige film!
Ik hou wel van historische spektakelfilms. Alleen heeft deze film meer te bieden dan alleen spektakel. Het verhaal is prachtig uitgewerkt. De personages zijn eveneens mooi uitgewerkt. Door de heel overtuigende acteerprestaties worden de personages natuurlijk ook alleen maar beter. Maar ook qua spektakel komt de film niets te kort. De veldslag in het begin, de gladiatoren-gevechten... Spektakel genoeg dus. De muziek was erg mooi. Ook visueel gezien is deze film geweldig. Het einde is ook best wel emotioneel.
Voor nu 4.5*, misschien dat ik hem bij een volgende kijkbeurt nog wel verhoog.
JakobFugger
Na jaren weer eens gezien en maar uitgepakt met de extended edition. Ik heb een zwak voor het genre van historische epossen, dus Gladiator past wel in het straatje. Alles ziet er geweldig en strak uit en je hebt geen idee dat deze film alweer uit 2000 stamt. Acteerprestaties vind ik ook prima, Russel Crowe is behoorlijk cool, Phoenix is om van te walgen, en de andere acteurs spelen ook meer dan verdienstelijk in hun rol. Naar het einde wordt het wel iets aan de theatrale kant en de politieke scenes kunnen niet altijd helemaal overtuigen, zeker niet als deze afgezet worden tegen de scenes met Crowe. Dit is slechts een summier
Het is daarom wel zeker een 4*, maar ik twijfel over een halfje meer. Een 4* geef ik namelijk wel wat sneller, maar voor een 4,5* moet een film toch echt bijzonder zijn. Heel lastig. Het zit in ieder geval dicht tegen die 4,5* ster aan.
Devoo
Waarom wordt er verteld dat de extended cut 171 minuten is, terwijl die op mijn DVD echt maar 164 minuten duurt?
MerikW
Normaal ben ik niet zo van dit soort drama romeins achtige films. Maar deze was GE-WEL-DIG! Deze film greep mij zo erg in zijn verhaal het was gewoon prachtig!
schram101
Gisteren herzien. Al sinds jaar en dag de nummer 2 in mijn top 10 en hoewel de impact ietsje(!) minder was dan de vorige keren blijft Gladiator daar voorlopig nog zeker staan.
Goed, ik geef toe, ik ben gevoelig voor de vele historische epossen die Hollywood inmiddels kent. De sfeer, de setting, de muziek, de grootschalige actiescene's, het bombastische.. Ik vind het schitterend. Gladiator is zijn concurrentie echter ver vooruit. Werkelijk álles klopt in deze Scott. Het simpele, doch altijd brute, wraakmotief werkt hier als geen ander. De fantastisch neergezette keizer Commodus (Phoenix laat hier zien bij de állerbesten te horen) tegen de stoere (ex-)generaal Maximus, neergezet door Russel Crowe. Qua acteerwerk wordt laatstgenoemde behoorlijk ondergesneeuwd door zijn door- en doorslechte tegenspeler. Toch slaagt Crowe erin een coole held neer te zetten, met wie je intens meeleeft. Dát de twee tegenpolen uiteindelijk tegenover elkaar komen te staan in de arena mag geen verassing heten, de weg er naar toe is bijzonder boeiend. Niet alleen de fantastisch in beeld gebrachte gevechten tussen de gladiatoren (de scene met de wagens behoort nog steeds tot de beste actiescene's die ik ooit zag!), maar ook de politieke strijd in Rome en de intriges van Commodus en zijn zus zijn bijzonder boeiend en interessant.
Tot slot nog een groot compliment voor Hans Zimmer. De beste componist ter wereld. Want wat een meesterlijke soundtrack zet hij neer! Perfect. Hoogtepunt van de score is natuurlijk het 'Now We Are Free' met Lisa Gerrard. Kippenvel!
alexspyforever
Ik val een beetje achterover van de hoge score bij deze film. Ik vond de arenascènes spectaculair. Ook het verhaal was best te pruimen, maar dat leek toch maar bijzaak bij deze film. Zeker naar het einde toe werd het toch overdreven emotioneel. Maar wel een goede film, maar een topper ga ik het toch niet noemen.
Arnhemmer
Hoogtepunt van de score is natuurlijk het 'Now We Are Free' met Enya. Kippenvel!
alexspyforever
Poging tot herbekijken draaide op niets uit. Vond het zo irritant en cliché allemaal. De CGI vloog me om de oren, had er al gauw genoeg van. Neen, toch geen goede film voor mij. Wilde em eigenlijk een heel laag cijfer geven, maar ga het gewoon houden op, vond ik vroeger best OK maar kan er nu niet meer van genieten.

Gladiator II
2024

Russell Crowe kritisch op 'Gladiator II': 'Geen begrip voor het origineel'

Historische actiefilm 'Gladiator' van Ridley Scott is vanavond te zien op televisie

Klassieker 'The Green Mile' van Frank Darabont is binnenkort te zien op Netflix

The Lord of the Rings: The Return of the King
Avontuur / Fantasy, 2003

Se7en
Misdaad / Thriller, 1995
rome italiëouder-kindrelatiegladiatorarenasenaatromeinse rijkkeizerslavernijoude romeepischwraakslagveldslavenveilinghistorical fictionoude wereldgeweldgevechtstrijdwagenfilosoof fictieve geschiedenisbarbaarse horde2e eeuwopvolgercommodusmarcus aureliusmaximus filmnewfilmarchserenedefiant