Genre: Historisch / Drama
Speelduur: 155 minuten / 171 minuten (extended edition)
Verenigde Staten / Verenigd Koninkrijk / Malta / Marokko
Geregisseerd door: Ridley Scott
Met onder meer: Russell Crowe, Joaquin Phoenix en Connie Nielsen
8,5 (1.826.585)
Releasedatum: 18 mei 2000
Bekijk via SkyShowtime
Plot Gladiator
"What we do in life echoes in eternity."
De Romeinse generaal Maximus wordt ter dood veroordeeld door Commodus, de boosaardige troonopvolger van Marcus Aurelius. Maximus kan op het nippertje ontsnappen, maar zijn vrouw en zoon worden bruut vermoord. Als hij uitgeput hun zielloze lichamen heeft begraven, wordt hij gevonden door slavenhandelaren die hem doorverkopen aan de gladiatorenmeester Proximo. Proximo weet Maximus aan het vechten te krijgen in het Colosseum als gladiator, en al snel begint Maximus te beseffen dat dit wellicht de enige kans is om zich te wreken op de keizer.
Maximus
Gaius
Quintus
m1chel
- 1948 berichten
Dat zeker niet, verre van zelfs.
Een realistische film over het Romeinse rijk zou commercieel niet aantrekkelijk zijn en shockeren op vlakken die hedentendage voor velen taboe zijn (bijv. op culinair maar ook op sexueel gebied).
Ook visueel zou zo'n film er geheel anders uit zien: de manschappen waren (in onze optiek) klein (gem.1m60) en mager maar wij willen natuurlijk ''echte mannen'' zien (wat dat dan ook moge betekenen).
Gladiator is een goed geproduceerde film die knap appelleert aan masculiene onderbuikgevoelens (waar op zich niks op tegen is overigens) maar geeft -uiteraard- geen realistisch beeld over het Romeinse rijk.
jumpstylemovie
Veldslagen en het romeinse rijk... niet mijn ding. Ik geef toe dat Gladiator wel een van de betere in zijn genre is wat dat betreft, maar ik vond het verhaal van Commodus veel interessanter. Joaquin Phoenix deed het echt super goed, indrukwekkende rol. Zeker het kijken waard maar voor mij persoonlijk geen meesterwerk.
Boneka
Blijft een absolute klassieker van eerste orde. Ik zag dat deze film alweer 13 jaar oud was, de tijd vliegt voorbij. Ik heb de film nu al een aantal malen bekeken en vind de bioscoopversie toch de beste. Scheelt zo'n 15 minuten met de verlengde versie die verder weinig toevoegt aan het geheel. Het plot is erg sterk, de muziek is schitterend en de acteurs zijn geweldig in deze film. Ik heb nergens echt gaten gezien of momenten dat de film niet loopt. Alles zit goed in elkaar en heeft een mooie afwisseling in dialogen en actie. Daarbij is het gevoel en menselijke waarden ook uitstekend in deze film gestopt waarbij zelfs een lach tevoorschijn komt, waar de mannen aan het praten zijn voor het gevecht. Amusementwaarde is voor deze film bijzonder groot en zal voor mij een absolute topper blijven.
goodfella75
Klassieker is een groot woord... Zeker voor een man als Ridley Scott, die na BLADE RUNNER nooit meer een meesterwerk heeft afgeleverd. En de rol van Crowe is goed maar absoluut geen Oscar waard. Joaquin Phoenix is buitengewoon goed, maar de Romeinse keizer die zelf het slagveld op gaat? Dat gelooft natuurlijk geen hond. Historisch gezien klopt er weinig van (maar ja wat weten we nou feitelijk echt met zekerheid over de Romeinen?), maar een beslist onderhoudend en visueel overweldigend spektakel.
Frank Slade
Wat een gave film, briljante rollen van Russell Crow en Joachim Phoenix. Meesterlijk verhaal met zeer goede actie scenes, openingsscene is echt overweldigend. En de soundtrack is ook perfect.
dennydewit
voor mijn beste film ooit gemaakt, er is voor mijn nog steeds geen film geweest die dit heeft kennen evenaren.
ValAktaion
Nog zo'n film die geen plaats heeft in de bovenste regionen van een film top-zoveel.
Magere acteerprestaties, dramatiek zo bombastisch dat het eerder irriteert dan ontroert en een totale middelvinger richting de grand scale movies die het zo graag wil imiteren. Een met CGI gevuld colosseum? Come on, Ben Hur had heel Circus Maximus volgestauwd met passionele figuranten - dát was een vleugje Rome. Gladiator is een hamburgerfilm, niets meer.
mar007
een hamburgerfilm?
ik probeer het te volgen maar begrijp echt niets van wat je hier neerzet...sorry.
eerste zin al niet...
Fran
- 1953 berichten
Wat een schitterende productie is dit. Het is echt zo groots opgezet dat ik er af en toe gewoon kippenvel van kreeg. Ik hou ook van films die klein en mooi gehouden worden maar af en toe zo'n megaproductie tussendoor heeft toch ook wel wat. Niet dat ik van iedere grootse productie onder de indruk ben want het wil ook wel eens te bombastisch overkomen maar dat is hier wat mij betreft niet het geval.
Het acteerwerk van Russell Crow was heel goed te noemen maar ik moet er wel bij zeggen dat ik wel eens beter heb gezien van hem. Ik denk dat het bij een productie als deze misschien toch een beetje in het niet valt. Maar toch heeft hij het absoluut niet slecht gedaan. Alhoewel hij van mij iets bozer. Iets meer smeulende haat had mogen zien ten opzichte van de keizer. Kom op, hij heeft je vrouw en kind laten vermoorden. De haat en minachting had van hem af moeten druipen en dat miste ik toch wel een beetje.
De eervolle vermelding qua acteerwerk gaat wat mij betreft absoluut naar Phoenix. Wat heeft hij die afschuwlijk over het paard getilde sadist toch geweldig goed neergezet. Bij iedere beweging van die man ergerde ik me aan hem. En ook zijn hele mimiek en stemgeluid kwam wat dat betreft helemaal overeen. Ik vond hem hier zo'n waanzinnig goede acteerprestatie neerzetten. Misschien wel één van zijn beste.
Verder was het vooral veel grootsheid, mooie gevechtsscènes en prachtige beelden van hoe Rome er in die tijd uit had gezien. Het bezorgde me echt af en toe kippenvel en dan heb je wel wat bereikt als filmmaker. Vandaar mijn hoge waardering voor deze film.
Dra. Pouke
Gladiator is echt een prachtige film. De film heeft zoveel sterke aspecten als een historisch epos. Een absolute must om gezien te hebben.
1) De film is visueel echt schitterend. Er wordt op een goeie manier gebruik gemaakt van digitale-CGI. Het begin met de duistere slaggevechten waren erg goed neergezet. Rome ziet er prachtig uit: het is groots en ik was behoorlijk onder de indruk van het colosseum. Prachtige decors, maar ook de kostuums van de personages zijn erg mooi, passen bij het geweldige tijdsbeeld van de film. Ook de actie van de film is stijlvol en bloederig. Hierdoor krijg je een visueel spektakel.
2) De geweldige art-direction van de film wordt bijgestaan door prachtig acteerwerk, acteerwerk wat ik zelfs erg zeldzaam vind voor een groots Hollywood-spektakel als dit. Russel Crowe is een geweldige acteur, maar ik was op het begin niet gecharmeerd van zijn personage. Ik hou niet echt van zo'n typische heldhaftige 'hero' zoals hij hier wordt voorgesteld. Maar naarmate de film verder ging, begon ik te denken dat dit personage precies past in een prent zoals dit. Richard Harris speelde ook een mooie rol: een stervende koning die twijfelt of hij zijn plicht wel juist heeft afgehandeld. Ik was verder ook erg onder de indruk van Connie Nielsens rol als Lucilla, de vrouwelijke schoon van de film. Ook Joaquin Phoenix die de sadistische Romeinse keizer speelt. De definitie van een bad guy speelt hij hier neer. Gemeen, naar en laf. Ook trouwens leuk om te zien dat dat schattige jochie, Giorgio Cantarini, uit "La Vita E Bella" meespeelde als het zoontje van Maximus. Het was fijn om z'n mooi koppie even weer te zien in de film. Sommige van de rollen zijn zelfs legendarisch.
3) Verder was ik wederom behoorlijk onder de indruk van Ridley Scott die naar mijn mening een van de beste filmische cineasten ooit is. Als het ware zet hij zijn eigen visie bij film neer en dat is bewonderenswaardig. Hij zet de montage geweldig goed neer en hij draagt de film van de andere kant van de camera bij wijze van spreken. Het visuele van de film is belangrijk volgens hem maar de acteurs moeten de kans krijgen om uit te blinken in de film. Hierdoor creëert hij een aparte combinatie van digitaal camera-technieken en goed acterende spelers.
Gladiator is een prachtige combinatie van mooi CGI digitaal camerawerk, brute actie en prachtig acteerwerk. Hierdoor krijg je een totaal nieuwe vorm van cinema. Ik durf te zeggen dat Gladiator een klassieker gaat worden, of wat zeg ik? Dat is hij al!
4,5
feyenoord126
Dat is een mooie zin
NYSe
Joaquin Phoenix is steengoed en heeft ook het meest interessante personage te vertolken. Verder voornamelijk bekwaam geregisseerde maar uiterst voorspelbare bombast zonder al te veel diepgang.
cucciolo
Denk dat hij (Crowe) de opdracht heeft gekregen om zijn emoties nog net in bedwang te houden, omdat Maximus een missie te vervullen had en als zijn emoties de overhand zouden nemen, zou dat zijn missie in de weg staan. Hij had een hoger doel dan alleen wraak te nemen. Des te knappere prestatie van Crowe.
baspls
"The general who became a slave. The slave who became a gladiator. The gladiator who defied an emperor."
Geweldige film!! Weer een erg goede film van Ridley Scott, net als Alien, Blade Runner en Legend is dit weer zo'n perfecte film.
Een zeer realistisch beeld van de geschiedenis. Het is wel iets wat geromantiseerd.
En je zou het niet zeggen maar:
Op het feit dat iedereen Engels praat is het misschien wel het meest realistische beeld van het oude Rome.
Erg goede effecten. Ik heb nergens maar dan ook nergens ook maar een glimpje CGI met het blote oog kunnen zien. Uiteraard zat dat er wel in; maar dan van zeer hoge kwaliteit.
Erg mooi verhaal. Die openings-scène is ook zo geweldig. Erg goede combinatie van historie, vrij lange dialogen en actie. De gladiatoren-gevechten vind ik dan ook geweldig gemaakt, en zien er erg goed uit. Eens een keer wat anders dan Asterix & Obelix.
Ze hebben, zoals ik al zij, de geschiedenis wel een beetje omgedraaid. Zo zou Commodus zijn vader gewoon hebben opgevolgd in plaats van hem te hebben vermoord. En Commodus zou nooit in de arena zijn geweest voor een gevecht.
Die Commodus al van af dat hij in de film zit heb ik zin om hem te wurgen. Zo'n lelijk, akelig, goor mannetje. Gewoon niet helemaal goed in zijn kop. Als ik Maximus was zou ik hem al veel eerder de nek hebben omgedraaid. Overigens wel goed gespeeld door Joaquin Phoenix. Andere personages zoals Maximus, die geweldig werd gespeeld door Russell Crowe, vond ik wel erg goed. Richard Harris doet het ook erg goed als Marcus Aurelius.
Het verhaal maakt soms een totaal onverwachte wending. Proximo die ineens erg sympathiek word. Een kans om te ontsnappen en met een leger te komen, en dat gaat dan ineens niet; alles voor niets. En dan wil de keizer met hem vechten in de arena, eerst steek ie wel ff een mes in zijn maag. Hij dood de keizer en gaat dat zelf ook ook.
De beste scène vind ik dan toch wel de eind scène; Die vreselijke Commodus dood, een goed gevecht en ik vind het zo mooi hoe ze Maximus samen optillen en wegdragen.
De muziek lijkt erg op die van Pirates of the Carrabian. Die is dan ook wel van de zelfde componist; namelijk Hans Zimmer. Erg mooie score.
Heel erg mooie en erg goede film.
mar007
Haha,inderdaad een vreselijke man!
Ook ik kan hem wel wurgen, iedere keer weer als ik naar deze film kijk.
Dat komt door het geweldige acteerwerk van Joaquin Phoenix,alleen dan lukt
het om dit soort emoties bij de kijker los te krijgen.
Leuke recensie,baspls
Bond,TeBond
Prachtige film, schitterende muziek! En niemand had deze rol beter kunnen spelen dan Russel Crowe. Films komen toch verder als er geen kwalletjes en fotomodellen in voor komen;-)
HALVE TAMME. (moderator series)
"Gladiator (2000)
".
Voor de zoveelste keer herzien zonder dat de verveling toesloeg.
Lienos
Echt een vijf sterrenfilm. "Filmliefhebbers" die dit niks vinden zouden eigenlijk hun mening niet meer mogen geven.
HALVE TAMME. (moderator series)
Onder de filmposter kan je je stem laten gelden door middel van sterren te geven
Flipman
...

Gladiator II
2024

Russell Crowe kritisch op 'Gladiator II': 'Geen begrip voor het origineel'

Historische actiefilm 'Gladiator' van Ridley Scott is vanavond te zien op televisie

Klassieker 'The Green Mile' van Frank Darabont is binnenkort te zien op Netflix

The Lord of the Rings: The Return of the King
Avontuur / Fantasy, 2003

Se7en
Misdaad / Thriller, 1995
rome italiëouder-kindrelatiegladiatorarenasenaatromeinse rijkkeizerslavernijoude romeepischwraakslagveldslavenveilinghistorical fictionoude wereldgeweldgevechtstrijdwagenfilosoof fictieve geschiedenisbarbaarse horde2e eeuwopvolgercommodusmarcus aureliusmaximus filmnewfilmarchserenedefiant