• 9.375.400 stemmen

Gladiator (2000)

Historisch / Drama | 155 minuten / 171 minuten (extended edition)

Genre: Historisch / Drama

Speelduur: 155 minuten / 171 minuten (extended edition)

Oorsprong: Verenigde Staten / Verenigd Koninkrijk / Malta / Marokko

Geregisseerd door: Ridley Scott

Met onder meer: Russell Crowe, Joaquin Phoenix en Connie Nielsen

IMDb beoordeling: 8,5 (1.826.585)

Releasedatum: 18 mei 2000

Plot Gladiator

"What we do in life echoes in eternity."

De Romeinse generaal Maximus wordt ter dood veroordeeld door Commodus, de boosaardige troonopvolger van Marcus Aurelius. Maximus kan op het nippertje ontsnappen, maar zijn vrouw en zoon worden bruut vermoord. Als hij uitgeput hun zielloze lichamen heeft begraven, wordt hij gevonden door slavenhandelaren die hem doorverkopen aan de gladiatorenmeester Proximo. Proximo weet Maximus aan het vechten te krijgen in het Colosseum als gladiator, en al snel begint Maximus te beseffen dat dit wellicht de enige kans is om zich te wreken op de keizer.

avatar van MizKriz

MizKriz

Echt een topper.

Russel Crowe doet dit echt goed.

Een film dat zegt dat je nooit mag opgeven.

Goed verhaal. Never give up.

Gruffalo schreef:

Goed acteerwerk, emotie, sterk verhaal, de meest memorabele bla bla bla bla.

Mensen, we hebben het over Gladiator. Wat is er fout gegaan dat deze op nummer 16 is belandt?

2 sterren.

ja er is inderedaad wat fout gegaan het hoort zeker in de top 10 te staan.

een topper als deze film op nr 16 onbegrijplijk.

avatar van mamazoeloe

mamazoeloe

zo zalig, zou ik graag nog es in bioscoop zien!

avatar van thereviewerx

thereviewerx

een prima film, met genoeg actie en goede acteertalenten.

avatar van stefan dias

stefan dias

mar007 schreef:

ja er is inderedaad wat fout gegaan het hoort zeker in de top 10 te staan.

een topper als deze film op nr 16 onbegrijplijk.

16 is anders ook nog wel best hoog, hoor. En onbegrijpelijk vind ik dat helemaal niet.

avatar van Dobbel

Dobbel

TOp film.

avatar van specialized

specialized

Mooi in beeld gebracht,goed verhaal en de muziek maakt het helemaal compleet.

avatar van crapbla

crapbla

Ik vind dit de beste film die ooit gemaakt is! Daarom staat deze film op 1 in mijn top 10. Deze film heeft werkelijk alles wat een goede film nodig heeft!

mar007

helemaal mee eens, ik overweeg om deze briljante film ook op nr 1 te plaatsen.

nu staat het in mijn top 10 op nr 5.

gave avatar trouwens

avatar van Jimmy9

Jimmy9

een goeie film, ik heb hem een hele tijd geleden gezien en ik zou hem nog wel eens willen kijken

mar007

gisteren gezien op blu-ray, helemaal geweldig.

deze film staat nu op nr 1 in mijn top 10 en zal daar nog heel lang op blijven staan,ik

verwacht niet dat er dit jaar nog een film uitkomt die deze film kan overtreffen,dat is nog

geen film gelukt de afgelopen 12 jaar.

avatar van The Beast

The Beast

Een van mijn favorite films, een prachtig verhaal, hoe een grote machtige generaal de grond ingetrapt word door Commodus, de troonopvolger, zijn gezin vermoord, erger kan niet, hij verandert hierdoor in iemand zonder gevoelens, maar weet zichzelf uiteindelijk weer op te pakken met maar 1 doel, het vermoorden van Commodus, de man verantwoordelijk voor de dood van zijn gezin.
Het is een geweldige film met een mooi verhaal, prachtige passende muziek wat je helemaal laat meegaan met de film, goed geacteerd, een must see.

avatar van m1chel

m1chel

• 1948 berichten

@ The Beast als je spoilers gebruikt doe het dan goed.

avatar van Gework17

Gework17

Jammer dat ie aan het einde dood gaat, verder een prachtige film al zeker 8x bekeken.

avatar van gauke

gauke

Een voorspelbare, maar onweerstaanbare en monumentale spektakelfilm, met beelden vol kleurenpracht, "coole" gevechten en heldhaftige kerels. Een episch verhaal over een triomf van een heroïsch persoon over een ogenschijnlijk onmogelijk te overwinnen overmacht. Een film die niet enkel onderhoudt maar betovert. Russell Crowe belichaamt Maximus optimaal en deze rol is een van de hoogtepunten uit zijn carrière; ik heb gelezen dat hij zijn lijf in vorm en topfit heeft gekregen met hard werken op zijn Australische boerderij.

En is deze film ook niet het laatste optreden van Oliver Reed?

avatar van Arnhemmer

Arnhemmer

gauke schreef:

En is deze film ook niet het laatste optreden van Oliver Reed?

Yep, hij stierf tijdens de opnamen van `Gladiator`. Om de film te kunnen voltooien, werden eerder gemaakte shots bewerkt en achteraf toegevoegd. Het eindresultaat heeft Oliver Reed nooit gezien.

avatar van bassie200

bassie200

Deze week nog maar weer eens gekeken (ik denk voor de 10e keer), alleen nu de extended version op blueray en god o god wat een spektakel weer!

Vele extra's om van te smullen en daarom blijft deze film ook in mijn top 5 allertijden staan!!

avatar van SENGOK

SENGOK

Beste film over Romeinse Rijk.

avatar van Heester

Heester

Een echt spektakel van een film, vijf sterren waard en niets minder.

gauke schreef:

Een film die niet enkel onderhoudt maar betovert.

wat een mooie zin....en o zo waar.

hoe vaak ik deze film ook zie het blijft een prachtige film.

avatar van Illum Sphere

Illum Sphere

In totaal heb ik waarschijnlijk deze film al twintig keer gezien, maar om met mijn mening toch nog actueel te blijven heb ik hem opnieuw bekeken. En ik moet zeggen dat het na zoveel keer hem te hebben gezien nog steeds een genot is om hem te bekijken. Gladiator is zo een film die mij al bij de eerste keer betoverde en, wel wat afgezwakt, nog steeds doet. Het is inderdaad niet meer zo origineel, ook niet in het jaartal waar hij werd uitgebracht, maar dat deert het genot niet. Als ik iedere film enkel moet beoordelen op originaliteit, dan zullen er weinig recente titels (lees: na de jaren '80) overblijven.

De reden waarom ik zo kan genieten van deze film is omdat het wel wat meer is dan een simpele actiefilm. Ik ken weinig films waar het geweld zo goed wordt gecombineerd met zowel positief als negatieve emoties. De combinatie werkt zo goed dat het nergens sentimenteel of melo-dramatisch wordt, en dat is iets wat ik zeker kan appreciëren. En het is niet enkel die goed werkende combinatie, maar vooral ook de vechtscènes waar je jouw vingers van kan aflikken. Het is inderdaad maar oppervlakkig geweld met hier en daar een 'amputatie', om het maar netjes te houden, en veel bloed, maar het is vooral het tempo en hoe het allemaal gefilmd is die het zo goed maken. Het gaat snel, maar het is allemaal goed te volgen als het beeld zich begrensd tot een close-up.

Mooie momenten beperken zich niet enkel tot de vechtpartijen, maar ook wat er na die gevechten gebeurt. Twintig keer heb ik die ontladingen al meegemaakt, maar steeds blijven die ontladingen enorm voelbaar. De trouw en de vriendschappelijke relatie tussen Maximus en Marcus Aurelius werden ook goed getoond, tevens ook de emoties van de zoon van Marcus annex het zwart schaapje die kapot worden gerukt door de afstandelijke houding van zijn vader. En het allermooiste moment moet wel het einde zijn. En dat is voor mij de qlimax van al het genot die ik voorgeschoteld kreeg tijdens de film. Deels gecreëerd door nostalgische redenen, als kleine knaap met tranen in de ogen door de overbelading van emoties, maar ook omdat het simpelweg geweldig is. En niet enkel omdat het zo emotioneel en overweldigend dramatisch is, wat in deze context positief bedoeld is, maar ook door de soundtrack.

Hans Zimmer bewijst zich hier weer eens hoe geniaal hij wel niet is. Akkoord, tegenwoordig is hij meer een Hollywood componist, maar dat betekent niet dat hij het niet in zich heeft. Zeggen dat hij nooit geweldige scores componeerde is belachelijk, zeggen dat hij het niet meer in zich heeft vind ik opmerkelijk en zeggen dat hij dringend wat minder scores moet componeren doet me volledig achter jouw staan. Om verder te gaan vind ik dat deze score één van de betere is van zijn discografie en ook op het gebied van scores. Deze epische score wordt gevoed door de prachtige stem van Lisa Gerrard, een zangeres die ook bij andere componisten bekend staat en die waarschijnlijk al verschillende awards binnen gehaald heeft. Als dit niet waar is, dan denk ik dat het hoog tijd wordt dat we gezamenlijk enkele oscars van anderen gaan stelen.

De reden waarom ik trouwens niet voor de volledige score ga is omdat er hier en daar wat onafgewerkte dingen bestaan en omdat niet alles perfect is. Zo is de belichting op sommige momenten de domper op alles. Bijvoorbeeld bij het einde waar de keizer op een balkon staat en de zon op zijn rug schijnt waardoor de voorkant, wat het publiek dus ziet, gemaakt oogt. Ook het feit dat Russell Crowe de volledig aandacht kreeg zorgt er voor dat sommige rollen onder de schaduw van de rol van Crowe komen te staan en zich daardoor niet volledig kunnen ontplooien. Maar dat zijn van die kleine dingen die eigenlijk niet echte hindernissen vormen, maar soms wel vervelend kunnen zijn.

avatar van Mascha2205

Mascha2205

je voelt echt zijn pijn en verdriet, knap acteerwerk Russel Crowe!

avatar van Pelagatti

Pelagatti

Goede film met geweldig acteerwerk. De gevechten zijn ook uitermate goed in beeld gebracht. Visuals van het oude Rome vond ik wat minder (nep).

avatar van RagnöroK

RagnöroK

Gewoon geweldige film. Spannend en dramatisch genoeg om je van begin tot eind op het puntje van je stoel te houden. Crowe speelt, zoals in zo ongeveer iedere film, fantastisch en laten we ook Phoenix niet vergeten die de rol van maniak-emperor geweldig neerzet. Gewoon goed verhaal welke enorm goed in beeld is gebracht. Hele intensieve film en voor mij de beste film ooit gemaakt over de Romeinse tijd.

avatar van dekschrobber

dekschrobber

Wat zal ik hier eens over zeggen. Wat een topfilm!

Vorige week voor minstens 10e keer gekeken, en elke keer weer meeslepend verhaal. In zoverre dat ik zelfs een dag later tot twee keer toe de aanwijzingen van de tomtom mis... een geweldige film!

De muziek speel ik vaak als soundtrack af tijdens mijn werkzaamheden, het verhaal, wijze van gespeeld en opgenomen. Voor mij 5* en nr. 1 van de top 10! (Die ik overigens nog niet heb)

avatar van Bert0555

Bert0555

Prachtige film, echt het bekijken waard!!!

avatar van DeWolff

DeWolff

Geweldige film. Sterk verhaal, karakters goed uitgediept en fantastische actie scenes (zowel de veldslag als de gladiator gevechten in het collosseum). Verder zijn het politieke en het drama-aspect er mooi doorheen geweven. Blijft boeien van begint tot eind (ook als je de film voor de zoveelste keer kijkt).

avatar van TheBigGreenday

TheBigGreenday

Eén van de betere films, staat terecht in de top 100. Ik was wel verbaasd dat ie zo hoog stond (14 intussen) maar een schande is het zeker niet.

Russell Crowe maakt het zijn publiek makkelijk om volledig mee te leven in zijn miserie! Goeie films over de klassieke oudheid zijn er veel, maar deze is toch wel de topper in zijn genre.

Natuurlijk zijn er redelijk wat historische fouten aanwezig, maar een kniesoor die daarop let.

avatar van riefenstahl

riefenstahl

Beste film over Romeinse Rijk.

Dat zeker niet, verre van zelfs.

Een realistische film over het Romeinse rijk zou commercieel niet aantrekkelijk zijn en shockeren op vlakken die hedentendage voor velen taboe zijn (bijv. op culinair maar ook op sexueel gebied).

Ook visueel zou zo'n film er geheel anders uit zien: de manschappen waren (in onze optiek) klein (gem.1m60) en mager maar wij willen natuurlijk ''echte mannen'' zien (wat dat dan ook moge betekenen).

Gladiator is een goed geproduceerde film die knap appelleert aan masculiene onderbuikgevoelens (waar op zich niks op tegen is overigens) maar geeft -uiteraard- geen realistisch beeld over het Romeinse rijk.

avatar van Jolienepien

Jolienepien

Och, dat einde. Zo tragisch en tegelijkertijd zo prachtig. Alleen die soundtrack al. Als er überhaupt een ding mis is aan deze film is dat na het einde meteen vergeten en vergeven. Films krijgen me zelden aan het huilen maar Gladiator of all films krijgt in die laatste scène dan toch voor elkaar dat ik een traantje moet wegpinken.