Genre: Thriller
Geregisseerd door: Alfred Hitchcock
Met onder meer: Cary Grant, Eva Marie Saint en James Mason
Releasedatum: 18 december 1959
Plot North by Northwest
"It's a deadly game of "tag" and Cary Grant is "it"!"
Roger Thornhill, een zakenman van middelbare leeftijd, wordt ontvoerd door twee mannen die hem als George Kaplan aanspreken en hem naar een verlaten landhuis brengen. Daar wordt hij stomdronken gevoerd en vervolgens in een auto gezet. Hij wordt gearresteerd door de politie, die hem vervolgens verhoort. Als hij dan zijn verhaal doet is er niemand die hem gelooft. Dan vlucht hij, waarna hij zowel door bad guys als door de politie wordt gezocht.
Roger Thornhill
Leonard
Valerian
Victor Larrabee
jordybeukeboom
Deze film heeft een meesterlijke sfeer, een fraai verhaal en is erg boeiend, en dat terwijl er weinig echte actie inzit
Jammer dat er toch wat ongeloofwaardigheidjes inzitten die later in de Bondfilms steeds meer werden aangedikt (om te komen tot dingen als een onzichtbare auto)
The One Ring
Strangers on a Train vond ik een fantastische film en ik verwachtte dan ook niet dat North by Nortwest, die vooral op het eerste gezicht een erg onorigineel verhaaltje heeft, dat zou overtreffen. Ook dacht ik dat deze film min of meer zwaar verouderd zou overkomen en een beetje achterhaald zou zijn, vooral omdat dit af en toe gezien wordt als voorloper op de Bond-films.
Verassend genoeg blijkt dit allemaal niet waar te zijn en blijkt North By Northwest een van de meest briljante en vermakelijke films te zijn die ik ooit gezien heb. Het is geen wonder dat deze film vaak de beste Hitchcock genoemd wordt. Iedereen die ooit zegt dat Hithcock-films slecht zijn moet verplicht eerst deze film kijken.
In een van de eerste scénes zien we al hoe hoofdpersoon Roger Thornhill (erg goede rol van Cary Grant overigens) ontvoerd wordt. De droge en scherpe opmerkingen die hij tijdens de autorit zijn erg komisch en we zien dan ook gelijk waar Roger Moore zijn inspiratie vandaan haalt. Maar de opmerking van Roger Moore in James Bond zijn op zich altijd wel aardig, maar Cary Grant is veel grappiger en weet dit bijna de hele film vol te houden.
De wat meer avontuurlijke scénes zijn ook echt top. Vooral de langgerekte scéne waarin Thornhill wacht op geheim agent Kaplan (die niet eens bestaat) is erg goed. Hitchcock laat de kijker lekker lang wachten. Hij laat een stuk of vier auto's voorbij komen en ook nog eens een persoon die op de bus wacht. De scéne eindigt met een vliegtuigachtervolging. Vliegtuigachtervolgingen zijn tegenwoordig bijna standaard in een actiefilm, maar deze scéne is oneindig keer veel beter en spannender dan alle andere achtervolgingen in films ooit.
Eigenlijk kan ik nog wel uren door gaan met pluspunten en mooie momenten noemen. Maar ik denk dat ik de film beter kan beschrijven als gewoon een mooi moment. Minpunten zijn er nauwelijks. Het einde was misschien net iets té James Bond-achtig. En ik bleef met een vraag zitten op het einde. Als Kaplan niet bestaat waarom zien die schurken Thornhill dan aanvoor hem? Ik geloof niet dat ze daar een reden voor hebben.
Hoe dan ook dit is een van beste en meest vermakelijke films die ik ooit gezien heb en eigenlijk een verplichting voor iedereen die zichzelf filmfan noemt. Ik zou hem graag 5 sterren geven, maar ik heb pas mij mezelf besloten dat ik dat pas doe als ik er na een paar weken nog zo over denk. Ik heb namelijk iets te vaak een film 5 sterren gegeven en hem erna moeten verlagen naar 4,5. Dessalnietemin (sorry, ik wou het woord van het jaar ook eens gebruiken) neigt dit heel erg naar 5 sterren.
4,5 sterren
bates
ik heb deze film op dvd gekocht en wat mij verbaasd is dat deze hitchcock niet bij de toppers staat in de dvd boxen vondt de film juist goed boeiend plot leuke dialogen en die scene met dat sproeivliegtuig was goed dit was mijn eerste hitchcock ik had hem dan ook opgebakt en ik vond hem zo goed maar iemand had iets over de tape overgepakt en dat was spijtig maar ik zach hem ergens liggen voor 10 euro en ik heb hem gekocht voor deze film 4sterren
Paalhaas
Dit vind ik persoonlijk Hitchcock's beste, echt een geniale film die net niet mijn top 10 haalt. Cary Grant is ouderwets op dreef en Eva-Marie Saint, dat is samen met Catherine Deneuve in Belle de jour toch wel haast de mooiste vrouw die ooit het witte doek heeft gesierd. Alfred is de man!
5/5
jordybeukeboom
4,5 sterren
Het is desalniettemin...
The One Ring
En de 5 sterren zijn bereikt! Gisteren herzien en het is toch een van de briljantste avonturen ooit gemaakt. Het is gewoon leuk om te zien hoe Hitchcock constant plezier lijkt hebben in het moeilijker maken van Thornhills leven. De problemen stapelen zich op. Maar misschien nog belangrijker dan Hitchcock is Cary Grant, die zijn rol met veel humor speelt. Je ziet gewoon dat hij er plezier in heeft.
FisherKing
Nadeel van het kijken van oude films.. als je een mooie vrouw ziet en er even wat info over zoekt krijg je allemaal foto's van een bejaarde te zien
Lang geleden gedane uitspraak, maar ik vind hem erg treffend en actueel.
Voor de derde of vierde keer gezien nu, maar het is nu eens tijd voor die 5 sterren. Prachtig in multicolor, een fantastische Cary Grant en Eve Marie-Saint, en de briljante muziekscore van Bernard Herrmann (weet zeker dat Philip Glass hieruit gejat heeft)
italian
ik denk dat ik me toch bij het zoien van e film niet al mijn aandacht erbij kon houden...op sommige momenten saai dus... zal toch niet stemmen en nogmaals herzien
Naomi Watts
Heerlijke film. Grant speelde fantastisch en was zeer hilarisch. Ook Marie-Saint speelde erg overtuigend. De film is een aaneenschakeling aan geweldige scenes en spanning is ook genoeg aanwezig. 4,5*
Hi-Tek
North by Northwest, ik was denk ik een jaar of 13 toen ik de film zag met mijn vader.
Ik vondt het destijds niet zoveel aan en ik kan me herinneren dat die vooral saaie stukken had. (kon natuurlijk aan me leeftijd liggen ook al ben ik nu maar 2 jaar ouder
Maar naar al deze lovende kritiek te zien denk ik dat ik het toch maar een keer moet herzien want voor mijn gevoel was het niet meer waard dan 3 sterren.
beyron
Deze film kan inderdaad beschreven worden als een totaalpakket. Actie, thriller, avontuur, romantiek én humor. Cary Grant is bijwijlen hilarisch en de subtiele touch van Hitchcock is voelbaar in vele scènes.
De eindscène met de treintunnel is inderdaad wat dubbelzinnig.
'North by Northwest' is een sterke film, goed verhaal, sterke acteerprestaties en goede regie. Rekening houdend met de tijd waarin de film is gemaakt, is er toch wel een minimum van **** vereist.
code9
Fascinerende film, wat mij betreft de beste van Hitchcock (alhoewel Vertigo er ook mag zijn). Verveelt geen moment. Een zeer sterk scenario dat nog steeds goed overeind blijft ondanks het feit dat de film soms wat gedateerd overkomt (logisch natuurlijk). De scene met het sproeivliegtuig is legendarisch. Inderdaad: verplicht kijkvoer voor elke filmliefhebber. 3,5*
Mug
Zoals beloofd: een recensie.
Ter inleiding wil ik eerst de hoofdreden geven waarom North by Northwest op 1 staat in mijn top 10. Het was de film die mij als tienerjongentje mijn ogen deed openen dat er meer was dan straight-to-video junk (m.n. dus actie-filmpjes). Het is dus een symbolische nummer 1.
North by Northwest was dus mijn eerste 'klassieke' film, vol spanning en humor. En wat was het een genot. De film bevat vele aspecten: mysterie, actie, humor, avontuur, drama, romantiek. Deze aspecten staan in perfekte balans tot elkaar, en weten zodoende van seconde 1 tot de allerlaatste seconde mijn volle aandacht erbij te houden. Iets wat te vaak niet lukt.
1) Het script is geweldig, met heerlijke dialogen (Apparently the only performance that will satisfy you is when I play dead. / Your very next role, and you'll be quite convincing, I assure you.) ; en one-liners (I didn't realize you were an art collector. I thought you just collected corpses.) Hier kan ik dus smakelijk om lachen.
2) Het acteerwerk. Cary Grant speelt hier een rol die hem op het lijf is geschreven. Hij valt van de ene verbazing in de andere, met een dosis humor in zijn zinnen. Overtuigend. En James Mason is een fantastische bad guy. Maar - toegegeven - het script doet een flinke duit in de zak bij de acteurs.
3) camera-werk en alles wat daar bij komt kijken. De scene met het sproei-vliegtuig is overweldigend. Om maar te zwijgen over het laatste kwartier (in het huis en op Mount Rushmore) Zinderend.
Samenvattend: North by Northwest bevat alle elementen die voor mij horen in een film. Fascinerend van het begin tot het eind. Een simpele film op het eerste oog, maar grandioos als je alles in de juiste context plaatst. Een film met inhoud, als je je daar voor openstelt in ieder geval. Iedere kijkbeurt is weer een feestje, en dan zit ik nog steeds vaak op het puntje van de stoel.
Een van de vijf 5* Hitchcock-films.
Freud
Tot de volgende herziening zal ik hem krediet en 2.5 sterren geven, goed?
feanaro surion
Zal hem ook eens herzien! Heb hem al op 4 sterren staan maar inmiddels kan ik hem misschien nog wel meer waarderen
speedy23
Te midden van meesterwerken als Vertigo en Psycho wordt North By Northwest nogal eens over het hoofd gezien. Nochtans werd deze ongewone combinatie van thriller en humor nog niet geëvenaard door de huidige filmmakers. De rol van verkeerdelijk beschuldigde werd op het lijf geschreven van klasseacteur Cary Grant. Eva Marie Saint weet met grote elegantie een blonde ijsvamp te vertolken. Daarom gebruikt Hitchcock als geen ander zijn filmische middelen. De meester is in staat om in een reusachtig korenveld een acute aanval van claustrofobie te creëren en kan de kijker op het puntje van zijn stoel gekluisterd houden tijdens een achtervolgingsscène op Mount Rushmore. Echt een film om van te genieten.
The One Ring
Wat ik ook erg leuk vond waren de reacties van de meekijkers toen ik de film voor de tweede keer zag. Thornhills problemen stapelen zich steeds meer op en op het moment dat de foto gemaakt wordt van Thornhill met dat mes in zijn hand riep er toen iemand: "Ook dat nog." Dit is toch wel kenmerkend voor Hitchcock, die ik zelf beschouw als de meest sadistische regisseur. Hij maakt het zijn hoofdrolspelers graag zo moeilijk mogelijk, maar doet dit meestal wel met een bepaalde spot. Dit maakt zijn films dan ook vaak leuk.
Thornhill
In het begin van de film zit Roger Thornhill in een lounge van een hotel met nog drie mannen. Hij is wat nerveus omdat hij een telefoontje moet plegen. Hij besluit een piccolo te vragen waar hij kan bellen. Op en gegeven moment komt een piccolo de lounge binnen die een boodschap heeft voor ene Kaplan en de piccolo roept "Mr. George Kaplan?" Op hetzelfde ogenblik steekt Thornhill zijn arm omhoog om de piccolo te wenken om te vragen waar hij kan bellen. Het lijkt dus net alsof Thornhill op de naam Kaplan reageert terwijl dat eigenlijk niet zo is. Twee criminelen zien het van een afstandje aan en maken dus een vergissing als ze denken dat Thornhill op de oproep van de piccolo reageert. Het misverstand is ontstaan. Misschien had deze belangrijke gebeurtenis in het verhaal iets duidelijker weergegeven moeten worden.
youri_bonito
Prachtige sfeer en een perfect gespeelde rol door Cary Grant. Fenomenaal script, natuurlijk. Maar de beste man heet niet voor niets Hitchcock. 4,5*
titan57nl
Dit is mijn favoriete film.
Ook ik vind de rol van de moeder wat minder geslaagd, al is de scene in de lift erg leuk!
Dat Hitchcock de moeder nodig had is logisch, Thornhill moet op de kamer van Kaplan natuurlijk kunnen laten zien wat hij denkt, ze diende dus als klankbord.
De scene bij de FBI komt vroeg, omdat daarna het thema van de film verandert....de vraag wordt dan...wie is Eve Kandell?
Verder wilde Hitchcock op het echte Mount Rushmore filmen, maar werd dit verboden, ze wilden er geen schietpatijen.
Mijn favoriete scene is die met het doosje lucifers, dat eigenlijk hun liefde symboliseert, dat op de grond valt, door Martin Landau weer op de tafel gelegd word etc.
Ook leuk is...maar dat weten de meesten waarschijnlijk al, het jongetje dat in het restaurant bij de nepschietpartij zijn vingers in zijn oren steekt voor het schot gelost is, ja dat krijg je na diverste repetities, wel erg grappig, en het schaadt de film totaal niet. Naast Frenzy mijn favoriete Hitchcock.
maxcomthrilla
Wat een geweldige film was dit zeg, hij heeft mij echt verrast. Het leek wel of de makers van James Bond goed hebben afgekeken bij deze film.
Vreemd dat er bij subgenres geen komedie staat, want ik lag regelmatig in een deuk. Vooral die liftscène met die moeder is geinig. Verder natuurlijk de nodige suspense, prachtige locaties, veel vrouwen en een ingenieus verhaal.
In tegenstelling tot Rear Window en Psycho constant vermakelijk en ook nog eens spannend. Verder ook lekker humoristisch! Rear Window heeft `Hitchcock ` uitgewerkt van een simpel verhaal tot een boeiende film en Psycho bevatte ook veel suspense: wachten op de douchescène. Maar verder wisten beide films niet veel bij mij te bewerkstelligen. Dus ik verwachtte gewoon een goede film maar zeker geen topper zoals deze. Absoluut top 10 materiaal dit, vandaar een plaatsje in mijn top 10. 5*
Absoluut top 10 materiaal dit, vandaar een plaatsje in mijn top 10. 5*

FisherKing
fabbyke
Ik snap niet wat hier zo humoristisch aan is
Ik heb een keer een heel klein beetje gelachen met die lift en voor de rest heb ik er geen humor in gevonden
Meen je dat nou? Ik vind dit een film die echt vol zit met humor. De meeste Hitchcockfilms hebben wel humor, maar deze film zowat het meeste.
The One Ring
Cary Grant speelt zo'n beetje de hele film door grappig. Ik begon tijdens het kijken van de film al te lachen bij zijn droge opmerkingen terwijl hij ontvoerd werd.
fabbyke
Ok buiten een paar heel kleinde grapjes maar ik kan toch niet zeggen dat ik heb gelachen bij de film.
fabbyke
Ik weet wel dat er een paar grapjes inzitten maar niet zoals maxcomthrilla zegt dat er komedie zou moeten bijstaan

'North by Northwest' straalt in 4K-uitgave voor verzamelaars: 'Cooler dan alle James Bonds bij elkaar'

C'era una Volta il West

Shoah
Documentaire / Oorlog, 1985

Roger Waters the Wall
Documentaire / Muziek, 2014
new york citymoordspionmount rushmore national memorial undercover agentespionagebedrogromantiekverkeerde identiteitop de vluchtvoortvluchtigespionagereclameframedon the roadgovernment agentroadmovieframed for murdertrainscold war eramount rushmore adventureman on the runcouple on the runmoral relativism