• 9.373.941 stemmen

North by Northwest (1959)

Thriller | 136 minuten

Genre: Thriller

Alternatieve titel: De Man Die Verdwijnen Moest

Geregisseerd door: Alfred Hitchcock

Met onder meer: Cary Grant, Eva Marie Saint en James Mason

Releasedatum: 18 december 1959

Plot North by Northwest

"It's a deadly game of "tag" and Cary Grant is "it"!"

Roger Thornhill, een zakenman van middelbare leeftijd, wordt ontvoerd door twee mannen die hem als George Kaplan aanspreken en hem naar een verlaten landhuis brengen. Daar wordt hij stomdronken gevoerd en vervolgens in een auto gezet. Hij wordt gearresteerd door de politie, die hem vervolgens verhoort. Als hij dan zijn verhaal doet is er niemand die hem gelooft. Dan vlucht hij, waarna hij zowel door bad guys als door de politie wordt gezocht.

Roger Thornhill

Phillip Vandamm

Clara Thornhill

Lester Townsend

Victor Larrabee

avatar van empirekees

empirekees

Mooie film, spannend gebracht, zoals hitchcock wel eens meer doet, maar toch viel wat tegen, heb toch betere Hitchcocks gezien.

Wat lijkt die Cary Grant op Dean Martin, zijn stem, stemgebruik, postuur, kapsel was leuk om te zien, misschien moet ik em nog een keer zien, nu hou ik 'em op 3,5*

avatar van Ralfke

Ralfke

• 2075 stemmen

Vandaag eindelijk eens gezien; geweldig spannende film, met een korte inzinking (qua spanning) na het meeslepende begin. Cary Grant is inderdaad geweldig droog (vooral rondom zijn kidnapping in het begin van de rolprent) en voor een film uit 1959 ziet alles er gewoon erg goed uit. Mooie locaties, een intrigerend plot en een uitstekende, ondersteunende soundtrack. Alleen het einde is me weer wat te sentimenteel en afgeraffeld. Al met al een geweldige creatie van Hitch, die de 007-liefhebbers zeer zeker niet tegen zal vallen. Sterker nog... mijns inziens maken ze dan kennis met de enige echte voorganger van de James Bondcyclus. ****1/2.

avatar van landrover

landrover

Is deze film in kleur of in zwart-wit?

In kleur.

avatar van mister blonde

mister blonde

eindelijk gezien. vermaak van de bovenste plank.
goede muziek, legendarische scenes, coole cary grant. het is allemaal al gezegd.

dus tijd voor een paar punten van kritiek. waar hitchcock een handje van heeft, is het feit dat hij de clou al halverwege de film weggeeft. na een half uur al of zo! deed hij in vertigo ook al. erg jammer. verder was het eind wel erg onverwachts. de film was opeens afgelopen, had de beste man geen film meer? ik vond het i.i.g. erg raar en ook niet bij de film passen.

desalniettemin een erg sterke film. 4 sterren.

avatar van Phoenix

Phoenix

Na maandenlang hier tegen aan te hebben gehikt heb ik mezelf er toch toe aangezet deze film te kijken. Gelukkig. Want ik had mijn tijd niet beter kunnen besteden! Ik vond hem veel beter dan Rear Window, ik moet nog even naar de score daar kijken. Hij was grappiger, spannender en vooral over het algemeen onderhoudender. Stukje bij beetje word het plot uit de doeken gedaan, met af en toe een frisse wending (inderdaad jammer dat die conferentie van de FBI of whatever al na een half uur kwam).

Klein beetje kritiek: WHY O WHY moest die gast dat mes er uit trekken. Ik kan geen enkele reden bedenken waarom je dat zou doen.

En die moeder had ook geen enkele functie naar mijn mening. Toch 4*

Phoenix schreef:

En die moeder had ook geen enkele functie naar mijn mening. Toch 4*

Waar heb je het over ? Ik moet de film sowieso broodnodig weer eens zien, maar ik heb geen idee waar je het over hebt.

avatar van Phoenix

Phoenix

Volgens mij moet ik wat aan de duidelijkheid van mijn posts werken . Ik snap gewoon niet waarom Thornhill meteen nadat die ambassadeur of wat het ook was is vermoord het mes uit zijn rug pakt.

En die moeder van Thornhill vond ik maar onzinnig en irritant.

avatar van vdc

vdc

EmDee schreef:

Maar het allerbeste zit in mijn ogen in het midden van de film; de scene bij de graanvelden. Zonder ook maar een woord tekst voor zo'n 10 minuten is het constant spannend. Je weet dat er wat gaat gebeuren maar je weet niet wat.

Dat vind ik nu ook.
De manier waarop Hitchcock de spanning opdrijft in een open vlakte waar op het eerste zicht totaal niets kan gebeuren, is gewoon subliem. Dit was ook voor mij de sterkste scène in de film. Veel sterker dan bijvoorbeeld die achtervolging op de rotsen (waar die 4 presidentshoofden uitgehouwd zijn).
Die scène die ik hier laatst beschrijf, zal Hitchcock er wel bij verzonnen hebben om er een commercieel succes van te maken, maar in de eerste scène komt zijn echte vakmanschap naar boven.

Spijtig dat de latere Bond-films verder uitgebouwd werden op basis van spektakel, en minder op spanning/suspense.

avatar van jassonn

jassonn

Zeer vermakkelijke en spannende film.De muziek was erg goed behalve als ze aan het eind aan Mount Rushmore hangen,waren me iets te veel noten door elkaar heen.
4*.

avatar van neo

neo

En daardoor juist zo chaotisch spannend....

avatar van jassonn

jassonn

Vond zelf juist dat het er minder spannend van werd.

avatar van neo

neo

Geschreven door Bernard Herrmann, de master van de suspense muziek notabene

avatar van aegron

aegron

sorry ik weet nog niet zo goed waarom Hitchcock nu zooooo geweldig is. Ik heb nu Rear Window en deze gezien, maar het blijft me allemaal maar sloom en traag voortkabbelen. Het is best goed gefilmd hoor, maar het verhaal lijkt op james bond, maar dan zonder gadgets. 3,5 *

avatar van FisherKing

FisherKing

Deze film is toevallig de grote COPYCAT voor alle James Bond films. De eerste James Bonds verlopen ook een stuk trager.

avatar van Thornhill

Thornhill

Kappeuter schreef op 22 juli 2002 dat een van de werktitels voor deze film ‘In a Northwesterly Direction’ was. Hij was blij dat dit niet de titel is geworden. Ik kwam er laatst achter dat ‘The Man in Lincoln’s Nose’ ook een optie was als titel voor mijn favoriete film aller tijden. Gelukkig zijn ze er snel van afgestapt.

avatar van axel33

axel33

Intrigerende suspense-film van Hitchcock met een aantal gierende ongeloofwaardigheden, maar dat mag de pret niet drukken. De nederlandse ondertiteling van de DVD kan het duizelingwekkende aantal verbale kwinkslagen - vooral aan het begin - absoluut niet bijhouden; goed luisteren dus!

avatar van sn@ke

sn@ke

• 2077 berichten

Oud pareltje met de charismatische gary grant als hoofdpersonage. Gary grant zou niet mistaan als james bond , hij is minstens even charismatisch en stijlvol als Connery. De film is als het ware een bondfilm avant la lettre zonder spectaculaire actie. Er wordt hier vaak gezegd dat north by northwest ontzettend spannend is. Daar kan ik mij niet in vinden. Het plot is erg goed , maar de clou van alles wordt ( zoals in voorgaande post) al in het begin verraden. De film kent ook een wat saai middenstuk zodat de term " suspense " film hier niet op zijn plaats is. Toch heb ik erg genoten van de film. Er zaten een paar erg goeie scenes in ( de open vlakte scene met daarna het vliegtuig). De finale was best voorspelbaar maar erg leuk om zien.

een kleine 8/10 , maar niet het ultieme meesterwerk waar ik op gehoopt had

P.S : ik zal er wel over gekeken hebben maar toch : die gasten wouden dus een zekere Kaplan vermoorden , maar waarom eigenlijk ? wat had die " niet bestaande man " de gangsters misdaan ?

avatar van Quentin

Quentin

Had wat meer van de film verwacht, maar nog steeds een top film. Erg goede scene's, prachtige muziek en matte-shot's, mooie actie, maar ik miste toch een beetje de Hitchcock suspense waar ik maar op bleef wachten .... (tevergeefs) 4 *

avatar van stevie

stevie

Vond deze film eerlijk gezegd toch een beetje tegenvallen.

Vond m voorspelbaar.

Geef m niet hoger dan drie ***

avatar van feanaro surion

feanaro surion

Heb hem verhoogd naar 4 sterren, niet omdat ik hem beter vind dan eerst maar omdat ik wat beter kan stemmen na meer films gezien te hebben.

avatar van Ghola

Ghola

Dat lijkt me niet zo interessant, omdat ik geloof dat TCM normaal gesproken niet te ontvangen is voor veel mensen. Ter promotie kunnen veel mensen (of in ieder geval, wij) nu een paar weken/maanden het kanaal wél ontvangen. Omdat TCM niet wordt opgenomen in het tv-overzicht en ik me niet kan herinneren wanneer North by Northwest voor het laatst in Nederland werd uitgezonden, hoopte ik dat ik een paar mensen blij kon maken door ze eraan te herinneren.

Ik heb zelf in ieder geval genoten van deze film. Ik ga Hitchcock meer en meer waarderen.

avatar van Clueless Dork

Clueless Dork

Aardig filmpje.

avatar van speedy23

speedy23

Zeg maar film, je zal je mond niet scheuren...

avatar van U-96

U-96

• 2069 stemmen

North by Northwest heeft inderdaad veel weg van een klassieke James Bond-film. Wat mij bij het eerste moment al opviel was dat Cary Grant veel wegheeft van Sean Connery. Ook kwa humor kon deze film wel naast een klassieke James Bond-film worden gezet...

Van begin tot eind vond ik het een leuke en vermakelijke film. Dat komt met name door de leeftijd van de film en vooral de sfeer en lokaties konden wat mij betreft echt niet missen.
Dat gedeelte dat Roger Thornhill met Eve Kendall in die trein zat deed mij enorm denken aan de Bondfilms From Russia With Love en Live and let Die...

Toch vraag ik me wel wat af:

In dat gebouw van de VN dat hij met die man stond te praten die opeens een mes in zijn rug krijgt gegooid. Thornhill wordt dan wel gefotografeerd met dat mes in zijn hand (stom van hem dat hij dat mes pakte, want zijn vingerafdrukken zater er nog niet op). Hij vlucht daarna het gebouw uit, maar er is niemand die hem achtervolgd...
Waarom niet ?

Over de titel: Ik wist dat Northwest een luchtvaartmaatschappij is, en zag bij een scène ook een groot bord van Northwest hangen. Northwest in de titel slaat daar ook op ?

North by Northwest vond ik op geen enkel moment écht spannend worden, maar het was toch echt een vermakelijke zit. Vooral de James Bond-sfeer en de lokaties vond ik erg de moeite waard...

*3.5* Ruim.

avatar van Treht

Treht

U-96 schreef:

Toch vraag ik me wel wat af:

Waarom niet ?

In de commotie ziet hij kans om te ontsnappen, het kwaad is echter al geschied

avatar van Clueless Dork

Clueless Dork

Trouwens ook zeer slecht geacteerd.

Waarom niet ?

Vond ik ook zeer vreemd. Het is zowiezo al vreemd dat niemand heeft gezien dat Thornhill het niet gedaan heeft.

avatar van U-96

U-96

• 2069 stemmen

sn@ke schreef:

Dat vraag ik me eigenlijk ook af.

Wouter schreef:

Hoort bij de beste ooit.

Ik vond echt niks bijzonders aan de muziek.

avatar van Kai

Kai

In één van de eerste scenes zie je een man de bus in stappen. Was dat Hitchcock?

avatar van Quentin

Quentin