Genre: Animatie / Drama
Geregisseerd door: Adam Elliot
Met onder meer: Toni Collette, Philip Seymour Hoffman en Eric Bana
Releasedatum: 22 mei 2025
Plot Mary and Max
"Sometimes perfect strangers make the best friends."
Mary Dinkle, een 8-jarig, mollig en eenzaam meisje leeft in de achterbuurten van Melbourne. Max Horovitz, een 44-jarige man met het syndroom van Asperger woont in New York. Ondanks hun enorme verschil in leeftijd, hun levensstijl en de grote zee tussen hen in weten ze dankzij het schrijven van brieven een hechte vriendschap op te bouwen.
- IMDb (8,1 / 200488)
- Trailer (YouTube, ondertiteld)
- Mary and Max (MusicMeter)
Mary (stemrol)
Max (stemrol)
Narrator (stemrol)
Damien (stemrol)
Young Mary (stemrol)
Vera Lorraine Dinkle (stemrol)
Homeless Man (stemrol)
Harvey Krumpet / Ken / Len Hislop (stemrol)
Bus Stop Mother / Kissing Woman (stemrol)
911 Operator / Ambulance stemrol / Derisive Observer (stemrol)
mister blonde
Precies, als versiering. Ik vind een mooie hoes ook leuk, maar het gaat me om de film. Voor een versiering betaal je graag het dubbele (of in sommige gevallen het driedubbele)? Ik kan me daar niet zo veel bij voorstellen, maar ieder zijn ding. Verder ben ik met name benieuwd naar de reden van het lange wachten.
Een lelijke cover werkt gewoon niet als versiering ... ik betaal er niet graag het dubbele voor, maar de helft betalen voor lelijke versiering schiet ook niet op natuurlijk
hawkins
Ik wil gewoon liever geen dingen op de front die niets met de film te maken hebben, zoals wie de uitgever is en van welke budgetreeks het onderdeel is, en wat de halve front in beslag neemt.
mister blonde
Voor de mensen die echt niet meer kunnen/willen wachten; de import versie is al te pre-orderen en heb je over iets meer dan drie weken in huis.
dutchtuga
Onbegrijpelijk. Ik koop liever twee goede films voor hetzelfde geld. Het gaat toch om de film en wat je op het scherm ziet en niet wat je op je dvd hoesje ziet?
Denk je dat er geen liefhebbers zijn van de artwork van een verpakking?
mister blonde
Dat zeg ik toch niet, ik vind het alleen heel erg vreemd dat het leidend is. Je kunt je 20 euro maar 1x uitgeven. Een beetje filmliefhebber koopt dan toch liever 2 of 3 goede films met iets minder mooie cover, dan 1 film met een mooiere cover?
Bij mij komt de DVD zelf zelden in de DVDspeler te zitten, dus dan wordt de verpakking redelijk leidend inderdaad.
mister blonde
Dan ga je lekker naar het hoesje zitten staren of zo (in plaats van naar de film te kijken?) Je koopt een film toch om de film te zien? Kun je net zo goed een poster koper (en de film lekker op je PC laten staan).
Mnee, ik koop een film omdat ik hem gezien heb en goed genoeg bevonden heb. Veel herkijken doe ik niet, dus ik schaf ze uiteindelijk vooral aan voor "de collectie" en het zelfmisleidende goede gevoel dat het geld bij de filmmakers terecht komt.
mister blonde
Als je ze vanuit die optiek aanschaft voor de collectie, kun je net zo goed postzegels (maar dan alleen mooie) sparen. Scheelt ook ruimte. Ook het geld voor de makers vind ik gezien je download gedrag een beetje hypocriet. Maar goed, het is duidelijk. Geestig om te zien dat iedereen zijn eigen eigenaardigheden op na houdt. En een briljante film die alleen met een spuuglelijke cover uitkomt dan? Die komt er niet in?
dutchtuga
Als het verschil in prijs erg groot is dan wacht ik tot de mooiere en duurdere versie goedkoper wordt en schaf ik die dan aan. Het hangt natuurlijk erg van de film af. Zo geef ik gerust 10 euro meer uit aan de mooiste uitgave die er is van een film uit mijn top 10, ipv een versie die ermee door kan. Ik hecht veel waarde aan het fysieke aspect van zo'n uitgave. Ik stal het graag uit en kijk er inderdaad ook zo nu en dan naar.
mister blonde
Vind vooral de kwaliteit van het beeld en geluid belangrijk. De hoes is een leuke extra (als ie mooi is). Maar zo iedereen zijn ding
dutchtuga
Ook dat heb je vaak bij de meest uitgebreide uitgave
(beter geluids- en beeldkwaliteit, geremastered)
En een briljante film die alleen met een spuuglelijke cover uitkomt dan?
Die komt er niet in?
Inderdaad
Gelukkig zijn er bijna geen films die globaal steeds met dezelfde cover gereleased worden.
Geld voor de makers is in die zin niet hypocriet dat ik vind dat mensen die iets erg goeds gemaakt hebben daar best een centje voor verdienen. De anderen jammer genoeg niet.
rokkenjager
Geef eerlijk gezegd zelf ook wel wat meer centjes uit voor een film met een mooiere cover.
Heb zelfs films laten liggen enkel om het feit dat ik het hoesje niet mooi vond.
cordiacovens
ik dacht altijd dat ik gek was om altijd de mooiste uitgaven te willen hebben, maar zo zie ik heb ik medestanders..
Elineloves
3 maart pas? Dat duurt nog wel even zeg. Vind sowieso dat ie lang op zich laat wachten.
Threeohthree
24 januari (al) in de UK te verkrijgen. Better late than never.
maxcomthrilla
De film is allang verkrijgbaar in o.a. Australië. Ik heb de dvd al ruim een jaar in mijn kast staan.
ExToR
Heb geen energie meer voor een uitgebreide review dus even in het kort:
Mooie film, goed verhaal (zo nu en dan wel de 'overdreven toevalligheden') en uiteraard ook op een leuke manier in elkaar gezet, leuk om weer eens een 'klei filmpje' te zien. Er is veel aandacht besteed om alle details op een leuke manier aan het licht te brengen en ook het verhaal laat je gevoelens alle hoeken van de kamer zien. Erg mooi.
Heeft iemand overigens suggesties/ideeën waarom Australië in de film wel in kleur is, maar New York bijna geheel in zwart-wit (met uitzondering van de, door Mary (in Australië) gemaakte pompon)? Heeft dat te maken met het zogenaamd kleurloze leven van Max, de manier van de makers om het duistere New York neer te zetten, of ben ik nou zo verkeerd in het kijken?
Elineloves
Fijn dat je hem zo kon waarderen ExToR! Told ya.
En wat je vraag betreft, zo herinner ik het me ook ja.
ExToR
heb hem ook uit jouw top 10 gepakt haha, straks maar eens spieken wat ik vanavond moet gaan kijken.
T-Rip
Na alle goede reacties besloot ik hem full-hd met mijn vriendin te kijken..
Het kon mij (en mijn vriendin) totaal niet boeien. Het heen en weer gestuur van de brieven begon leuk maar werd saaier en saaier.. uiteindelijk hebben we de film niet afgekeken, we vonden er niks aan.
Het is een unieke film met een eigen sfeertje, bij veel mensen past dit.. mij echter totaal niet!
NightSpirit
Ontroerende geniale film. Mooi en droevig van begin tot eind. Heb hem echt met tranen in mijn ogen zitten kijken! Verdiende top 10 notering voor mij!
goon
heb deze een paar dagen geleden gezien en was heel erg verrast.
ik dacht eigenlijk voordat ik hem ging kijken dat dit totaal niets voor mij was, maar het bleek dus anders te zijn..
vond deze film zo goed dat ik hem een plek in mijn top 10 heb gegeven!
Bijzondere droefgeestige animatiefilm. Een soort anti-Disney. Prachtige vertelling over de relatie tussen twee a typische penvrienden. De vormgeving, de personages en vooral hun avonturen zijn allemaal erg geestig en origineel. Een pareltje.
4* voor nu, maar een kleine verhoging zit er nog wel eens aan te komen.
Vinokourov
Wow, dit is een heel speciale film, die zwaarmoedig in toon is. Twee mensen, die problemen hebben met de omgeving om hen heen, schrijven elkaar brieven over en weer. De brieven zelf zijn erg leuk geschreven en de animatie (met name het kleurgebruik) is erg passend! Tegen het einde zag ik de onvermijdelijke uitkomst van het verhaal wel aankomen en wordt het iets minder boeiend, maar al met al is Mary and Max een erg volwassen en mooie animatiefilm geworden.
MoFeDu
Erg bijzondere animatiefilm,
lekker zwartkomisch en bijzonder origineel. Maar ik vond het maar erg lastig om er echt in te komen mede door het gebrek aan dialoog en de soms zelfs ietwat langdradigheid. Dit is gewoon niet echt een film die je heel erg meesleept, en dat had ik wel verwacht en vind ik ook heel belangrijk bij een film. Verder wel complimenten voor de originaliteit en het geslaagde zwartkomische randje.
3.5* maar had het toch liever iets hoger gezien, en iets hoger verwacht.
bartverhoeven
Mary en Max zal 17 maart in nederland en belgië uitkomen op zowel blu-ray als dvd!
Meer info spoedig via a-film

Jagten

Searching for Sugar Man
Documentaire / Biografie, 2012

Incendies
Drama / Mystery, 2010
chocolatebriefbirthmark only childapproachaustraliëpestenfriendship braceletpen palsatheisteenzaamheidstop motionbuurmanphone book volwassen animatieunlikely friendshipcorrespondence eating disorderasperger's syndromeemotionalcerebralquirky