Genre: Animatie / Drama
Geregisseerd door: Adam Elliot
Met onder meer: Toni Collette, Philip Seymour Hoffman en Eric Bana
Releasedatum: 22 mei 2025
Plot Mary and Max
"Sometimes perfect strangers make the best friends."
Mary Dinkle, een 8-jarig, mollig en eenzaam meisje leeft in de achterbuurten van Melbourne. Max Horovitz, een 44-jarige man met het syndroom van Asperger woont in New York. Ondanks hun enorme verschil in leeftijd, hun levensstijl en de grote zee tussen hen in weten ze dankzij het schrijven van brieven een hechte vriendschap op te bouwen.
- IMDb (8,1 / 200515)
- Trailer (YouTube, ondertiteld)
- Mary and Max (MusicMeter)
Mary (stemrol)
Max (stemrol)
Narrator (stemrol)
Damien (stemrol)
Young Mary (stemrol)
Vera Lorraine Dinkle (stemrol)
Homeless Man (stemrol)
Harvey Krumpet / Ken / Len Hislop (stemrol)
Bus Stop Mother / Kissing Woman (stemrol)
911 Operator / Ambulance stemrol / Derisive Observer (stemrol)
nielszz
Erg ontroerende animatie, als Disney het engeltje op je schouder is, is dit de duivel die je keihard op de werkelijkheid drukt. Zelden heb ik zo gefascineerd en geëmotioneerd een film bekeken. Hij spookt nog flink door in mijn hoofd. Heftig en gitzwart. Aanrader.
Elineloves
Vandaag herzien samen met een vriendin, en het was weer een geweldige kijkervaring, zelfs mooier dan de eerste keer. Snel op bluray aanschaffen!
Davidus
Schitterend vormgegeven animatie. Heel mooi.
Met een heerlijk droge, laconieke voice-over.
Verhaal is ontroerend, intelligent en humoristisch.
Ongelofelijk dat een animatie zo'n indruk kan maken.
(die dieren, echt geweldig; haan, papegaai, hond, vissen....)
Elineloves
Die dieren waren schitterend inderdaad, echt een grote toegevoegde waarde. Die scène waarbij de haan de eerste brief van Max terug weet te krijgen, schitterend.
Het enige waar mijn vriendin over viel was dat de buurman eerst homofoob was en daarna agorafoob, dat begreep ze maar niet.
Davidus
Geweldig die gelaatsuitdrukkingen van die dieren (zelfs die stuffed animals) en iedere keer die "tussen shots" waarbij zo'n dier de camera in kijkt met een verbaasde of warrige blik.
Ja, zo'n subtiele joke ontgaat je makkelijk...
DwarreI
Zoals Nielszz al zegt is Mary and Max heftig en gitzwart, iets wat je totaal niet rijmt met claymation maar daarom des te doeltreffender. Een film over eenzaamheid waar maar heel sporadisch een sprankje licht door de gordijnen naar binnen glipt. Meest depressieve animatiefilm die ik ooit zag, liet me achter met een raar dubbel gevoel.
Freud
Weinig toe te voegen aan de lofzang hier: absoluut schitterende film. Niet te verbeteren, nergens
WietseN
mooie (tamelijk slome) animatiefilm. erg simpel, maar mooi verhaal. blijft interessant en je blijft hierdoor ook in het verhaal zitten. treurig dus mooi!
Minotaures
''You're my best friend. You're my only friend.''
Een vrij nieuwe animatie voor mij waar ik aan moest wennen. Het is natuurlijk geen Disney-niveau, maar voor een klei-animatie is het een verdomd mooie. Ook meer voor de volwassenen bedoeld, dus kindergrappen en sprookjesdromen zijn hier achterwege.
Het is inderdaad een rustig en langzame animatie die goed z'n tijd neemt om de personages voor te stellen en uit te diepen. Geen van de personages waren grappig of leuk, maar wat ze wel hadden is een vrij lastige leven waarin je ziet dat niemand perfect is.
Hoe ze een warme band met elkaar hechten via post is mooi en prachtig om te volgen, natuurlijk gaat het niet altijd goed en krijgen de personages af en toe genoeg van elkaar (voor een periode). Maar dan weten ze het toch goed te maken door allerlei cadeau's naar elkaar te sturen wat maar met hun lievelingseten te maken heeft: chocolade. Zonder elkaar ontmoet of gesproken te hebben weten ze een enorm goed band met elkaar te beginnen waarin ze de definitie van 'beste vrienden' hier sterk aanduiden. De drama tussen beide is hier erg sterk en prachtig.
Naast de personages is het voor een klei-anime geweldig op beeld met uitstekende details. Alles is hier zo ongeveer tot op 't laatste detail uitgevoerd; vuil op de grond, New York's enorme gebouwen, Mary's woonwijk en ga maar verder. En dan nog natuurlijk het gebruik van kleur. Dat miste ik helaas, wat het voor mij af en toe grimmig en saai maakte (Max's kant dan). Ik neem aan dat er met zwart/wit werd gewerkt om hun bestaan aan te duiden en hoe ze ervoor stonden? Bij het einde toen Mary met haar kind (gekleurd) Max (zwart/wit) bezochten kon je merken dat Mary goed in het leven staat, omdat ze gekleurd is?
Voor de rest heeft de film een goed tempo, +/- 85 minuten aan speelduur en een mooi en prachtig (gebaseerd op waarheid) verhaal.
Niet een top-animatie die ik heb gezien, maar zeker een geweldige die ik niet zo snel zal vergeten.
''P.S.'': de dieren die hierin voorkomen zijn erg leuk en voegen heel wat bij.
''P.P.S.'': prachtig en goed gekozen muziek om de dramatisch sterke scènes goed te ondersteunen leveren een uitstekend en briljante animatie-film op.
''P.P.P.S.'': Max's beschrijving van zijn leven was tot ver het leukst om te volgen (zijn banen vooral).
melvddonk
Vooral die kip was cool!
Minotaures
Ik vond de vissen (alle Henry's) leuk, gewoonweg hoe Max ze slecht behandeld en dat ze vervolgens elk een droge dood krijgen. Die door een staafmixer werd gemalen
LimeLou
- 2048 berichten
Mooi zo dat 'ie je bevallen is Minotaures, inderdaad een prachtfilm.
Jessen0wnt
Max knew nothing about love. It was as foreign to him as scuba diving.
Verrassend sterke en ontroerende film die mij persoonlijk bij het strot vast grijpt, en me voorlopig nog even niet los laat. Zowel Max als Mary weten een indrukwekkende indruk achter te laten als twee vrienden die het sociaal niet op een rijtje hebben. Mooie filosofische vragen, emoties en andere frustaties worden door middel van voorgelezen brieven aan de kijker voor geschoteld, waardoor de film het niet moet hebben van emotionele uitbarstingen, of ontroerende scènes. Vooral de voice-overs met de bijpassende beelden weten het zo sneu en ontroerend te maken.
Mary and Max is absoluut geen film voor jonge kijkers, echt een animatie voor volwassenen. Het ziet er allemaal heel snoezig uit en ook de kleur verschillende tussen beide ''werelden'' is echt heel mooi gedaan, klein hoogte puntje qua animatie vond ik toch wel wanneer Mary bijna zelfmoord pleegt en de omgeving langzaam verdwijnt. Doordat het beide zulke lieve personen zijn die je het liefst wilt omhelzen en door de war wilt schudden om te zeggen dat ze het leven, iedereen waard zijn, maak de film zo aangrijpend. Het liet mij echt houden van de karakters, en dat is mooi aangezien dit soort animatie mij in voorgaande films totaal niet beviel.
Zeer bijzondere, aangrijpende en memorabele film. 4,5 sterren en een diepe buiging
Jessen0wnt
Jeetje, deze film veroorzaakt heimwee. Gisteren gekeken en nu al zin in een herziening. Heeft meer indruk gemaakt dan ik dacht...
Mooi, gevoelig stukje Jessen0wnt
En geweldig bijpassende avatar natuurlijk.
Jessen0wnt
Dankje, ja ik zocht eigenlijk voor een achtergrond voor twitter of hyves maar toen kwam ik deze tegen die natuurlijk veel blijer is dan mijn voorgaande Florya (Idi I Smotri)-avatar
Al vanaf de eerste minuut wordt je hier overdonderd door het visuele van de animatie. Eindelijk nog eens origineel. Het gaat niet slecht de laatste tijd. Mr Fox en Panique au village vielen ook op tussen de andere animatiefilms. Zeer mooie nostalgische sfeer met een ode aan de oude films met de kwaliteit van nu.
Daarnaast de dialogen die niet per se tussen de lijntjes blijven en gerust durven zonder bewust te willen provoceren. Met de nodige emoties en humor die je blijft boeien.
Verder is alles al wat gezegd hier, ik ben zeer blij verrast en heb enorm genoten van de film!
Zeer geslaagde animatie dat op een geweldige manier de vele "Westerse" animaties toch naar de kroon steekt. De film heeft eigenlijk alles te bieden, prachtige clay animtion, heerlijke humor en tegelijkertijd ook een zeer neerslachtig verhaal. Juist de combinatie tussen de absurde humor en drama is eigenlijk perfect in de film. Waar je het eerste half uur om alles moet lachen wordt het vanaf dat moment toch allemaal een stuk serieuzer en is dit toch wel 1 van de meest onroerende animaties die ik ooit heb gezien. Wat zijn die Mary and Max toch heerlijk sympathiek weergegeven.
Vooral het einde is eigenlijk wel tranentrekkend perfect.
Erg fijn filmpje met terecht een hoog gemiddelde hier op MovieMeter. Zelden dat een animatiefilm mij dit gevoel heeft gegeven.
Sjoerdow
Toch maar 4,5 Robert?
Kan er niet veel aan toevoegen.
Mary and Max is ontzettend komisch en tegelijk zeer tragisch. Een topper in zijn genre!
Ja eigenlijk wel, het is gewoon beter dan de animaties die ik allemaal heb gezien. Zonde om die allemaal te verlagen als ik deze gewoon hoger kan beoordelen
Pruim
Na alle lyrische berichten over deze film gelezen te hebben, begon ik vol verwachting aan het kijken van dit kleiwerkje. Misschien had het met mijn enigzins chagrijnige gemoedstoestand te maken, mogelijk met mijn (te) hoge verwachtingspatroon, maar de film 'greep' me nooit, ik kwam er op geen enkel moment echt lekker in. En daardoor zat ik -ietwat gechargeerd gezegd- dus zo'n anderhalf uur naar twee autistische kleipoppetjes te kijken, met emoties waar ik me totaal niet mee kan vereenzelvigen. De film is mooi gemaakt en er wordt op een knappe manier met lastige thema's gespeeld (al volgden de lastige thema's elkaar, naar mijn bescheiden mening, iets te snel op), maar de topper die vrijwel iedereen in deze film ziet, zie ik er niet echt in. Misschien dat herziening, als ik wat vrolijker ben, de score nog wat op kan krikken, maar ik denk niet dat dat er op korte termijn van zal komen. Voor nu, rapportcijfer: een krappe 7, Moviemetercijfer; een schamele 3,5 sterren.
SilverGun
Heb de blu-ray inmiddels gezien en de kwaliteit daarvan is ronduit subliem. Perfecte transfer, volledig smetteloos. Echt een showcase.
tal1b
dat had ik gister nou ook, had hm naar 20 min. afgezet,vond het op de een of andere manier wat te simpel.
Maar na mn 2e poging van vandaag, toch maar afgekeken. En het was de moeite waard!
Na het zien van de film mag ik aannemen dat het toch wel kunstig inelkaar is gezet.
Einde vond ik ook brilliant
%%%%%%
Komt 17 maart eindelijk uit op dvd hier in Nederland
Hoppa...
Sjoerdow
Lang getwijfeld, maar ik vind hem toch een vermelding in mijn top 10 waard.
Klasse!
gillie24
Ik had nog nooit van deze film gehoord maar door anderen (onder andere Elineloves - een fervent schrijver van recensies alhier) na enige aarzeling toch de film gaan kijken en wat een prachtige mix van drama en humor gegoten in prachtige klei-animatie. Animatie voor volwassenen, want voor kinderen is dit te zwaar en moeilijk tot niet te begrijpen.
Een aanrader!

Netflix-hit 'Finding Her Edge' zeker van een tweede seizoen

Het aankomende derde seizoen van 'Knokke Off' krijgt een eerste teaser

Jagten

Searching for Sugar Man
Documentaire / Biografie, 2012

Incendies
Drama / Mystery, 2010
chocolatebriefbirthmark only childapproachaustraliëpestenfriendship braceletpen palsatheisteenzaamheidstop motionbuurmanphone book volwassen animatieunlikely friendshipcorrespondence eating disorderasperger's syndromeemotionalcerebralquirky