• 9.374.935 stemmen

Geregisseerd door: Adam Elliot

Met onder meer: Toni Collette, Philip Seymour Hoffman en Eric Bana

Releasedatum: 22 mei 2025

Plot Mary and Max

"Sometimes perfect strangers make the best friends."

Mary Dinkle, een 8-jarig, mollig en eenzaam meisje leeft in de achterbuurten van Melbourne. Max Horovitz, een 44-jarige man met het syndroom van Asperger woont in New York. Ondanks hun enorme verschil in leeftijd, hun levensstijl en de grote zee tussen hen in weten ze dankzij het schrijven van brieven een hechte vriendschap op te bouwen.

Mary (stemrol)

Narrator (stemrol)

Damien (stemrol)

Young Mary (stemrol)

Vera Lorraine Dinkle (stemrol)

Homeless Man (stemrol)

Harvey Krumpet / Ken / Len Hislop (stemrol)

Bus Stop Mother / Kissing Woman (stemrol)

911 Operator / Ambulance stemrol / Derisive Observer (stemrol)

avatar van Neilsco

Neilsco

Wat een aandoenlijke schattig film is dit! Heb em gezien in het vliegtuig van Australie naar huis, wist niet wat te verwachten maar hij is enorm grappig! Leuk goed verhaal, grappig en mooi uitgevoerd! Let vooral op de kleine details in deze film!

avatar van ralfsjam

ralfsjam

wat een lekkere animatie is dit zeg! geweldige humor en zeer mooi vormgegeven. een grote mensen film in een kinderlijke vorm. zwarte humor en flauwe grappen die zo leuk in beeld is gebracht dat het niet flauw meer was. ben er totaal blanco aan begonnen en wist er eigenlijk niets van, had alleen de eerste 10 secondes gezien van de trailer, en het leek me wel grappig gedaan. maar dat het zo leuk uitpakte..... niet verwacht!

4.5 voor de combinatie animatie/humor

avatar van Nephilim

Nephilim

Had hier nog nooit van gehoord tot eergisteren.
Maar ik hou van offbeat animatie dus ben hem vandaag gaan kijken.
Zelden zulke geniale zwarte humor gezien. Ik heb me kapot gelachen!
Lol die slakken bijvoorbeeld Met die Stephen Hawking slak met z'n gebroken huisje
Tevens gezien het een behoorlijk zwartgallige film betreft zitten er een aantal dramatische stukjes in en die zijn ook heel mooi uitgewerkt. Veel Awwww! momenten en het einde was erg mooi en droef.

Ik moet deze op DVD hebben. Heel HEEL erg goed!

avatar van Norma

Norma

Ik sluit me aan bij de zeer enthousiaste kritieken hierboven!

Aandoenlijk is inderdaad een prima woord voor deze film.

Niet omdat de personages de schattigheid zelve zijn, verre van dat zelfs, maar juist omdat ze in al hun mislukkingen, angsten en obsessies zo oprecht en kwetsbaar in het leven staan. Of eigenlijk buiten het leven staan, want het is me een stel complexen bij mekaar die twee

Op een droogkomische en tevens ontroerende manier wordt hun vriendschap met al zijn ups en nog meer downs in beeld gebracht. Hoewel de opsomming van hun persoonlijke voorkeuren me op een gegeven moment wel iets te lang doorging zit de film vol met leuke vondsten, maar niet leuk om het leuk-doen maar omdat het ook echt iets lijkt te vertellen over Mary en Max.

Ook de sfeersetting is knap gedaan; enerzijds heel sober van opzet (zelfs qua kleur is er buiten een enkel rood detail weinig meer dan beige, bruin, grijs en zwart) maar tegelijkertijd met ontzettend veel leuke details.

Het verhaal bevat misschien net een tikkie teveel herhaling van sommige dingen, maar in zijn totaliteit is het erg origineel en zijn Mary en Max er twee om in je hart te sluiten.

avatar van Demini

Demini

Figuurtjes van klei, maar zo veel meer menselijk dan de meeste, door topacteurs gespeelde personages uit de grote Hollywood kaskrakers...

Een must see voor elke filmliefhebber met het hart op de juiste plaats.

avatar van Jor123

Jor123

Ik vond het een beetje een saaie bedoening.

avatar van BS

BS

Wat een fenomenale film !!

Ik had er inderdaat ook nog nooit van gehoord maar kwam hem tegen en ben hem gaan kijken.

Het is echt een geweldige ontdekking. Het geheel ademt een sfeer die je gelijk insnuift en niet meer los wil laten. De afwisseling van drama en leuke grapjes is erg mooi gedaan.

De karakters en bijbehorende stemmen zijn perfect neergezet en de drama, die vooral later in de film komt, gaat net een klein beetje over mijn "confort-zone" heen maar precies genoeg om het boeiend en interesant te houden.

Ah, dat was 1 zin .. nou ja, het is ook lastig om de indruk die ik van de film gekregen heb goed op te kunnen schrijven.

Oh, nog 1 ding wat belangrijk is om te melden is de mooie weergeving. Naast de stijl van de film en de perfectie in het maken ervan, is ook veel van de film in zwart-wit gemaakt.

Nou ja, het is hetzelfde als in Sin City, zwart-wit met kleur-elementen en soms ook gewoon helemaal kleur hoor. Het wisselt zich een beetje af aan de stemming van de film.

Heerlijke film waar ik alleen maar complimenten voor kan geven en er zonder twijfel een 4,5* aan ga geven !

avatar van rupie

rupie

Fantastische film, was echt ontroerd door dit verhaal. Aanrader ook voor de liefhebber van de gewone film, dus niet animatie.

avatar van mcdaktari

mcdaktari

Qua animatiefilm vind ik dit nou een echte 5 sterren film. Prachtig verhaal wat niet echt als kinderfilm bedoeld is lijkt mij zo. En dat de hele film verteld word, had ook wel iets. Voor mij in ieder geval een echte 5 sterren film, en een aanrader. O ja, in het begin staat er "gebaseerd op waargebeurd verhaal" is dat serieus?? Het zou opzich wel kunnen toch

Uitgebreide review volgt uiteraard later wel, maar Elliot maakt hier soepballetjes van de laatste Pixar. Zelfs de eerste mooie 10 minuten van Up verbleken bij een paar seconden Mary and Max. Uitzonderlijk mooi filmpje dat toch een breed publiek zou moeten kunnen aanspreken.

avatar van Phoenix

Phoenix

Onderhond schreef:

soepballetjes

Vlaams?

Interessant dit. Maar eens naar op zoek.

avatar van Cosoco

Cosoco

Heb hem hier al een tijdje klaarstaan, maar ik word nu toch wel heel erg benieuwd.

avatar van Rarara

Rarara

ik ben blij dat stop motion animatie nog steeds leeft! en hoe prachtig is het resultaat. Zo ver zijn de computers nog niet. Een demonstratie dat het niet altijd digitaal moet ! Een meesterwerk.

avatar van Angel24

Angel24

Dit is een hele lieve, zachtaardige film.

De animatie is precies goed en het verhaal is erg rustig maar misschien daarom wel indrukwekkend.

Aanrader!

avatar van Keepertje8

Keepertje8

"What will be, will be"

Wat een ongelooflijk mooie film. Kan wel eens erg hoge ogen gaan gooien. Bijzonder mooi en triest verhaal, geweldige soundtrack, verbluffende visuals, geweldige referenties naar tja, waar eigenlijk niet naar...

@mcdaktari: Ik denk dat het inderdaad een soort van knipoog is naar de huidige samenleving, waarin een heleboel Mary's en Max'en rondlopen, die niet inzien dat je jezelf moet accepteren voordat je je kan openzetten voor de wereld, en dus voor anderen. Er zitten ook genoeg hints in de film die dat bevestigen, zoals de knipoog naar Carnegie's "How to win Friends..." en de reeds genoemde knipoog naar het atheïsme.

Een referentie naar Foucault en ik had de film 5* gegeven, want volgens mij speelt Elliot ook een beetje met onze noties van 'ziek zijn'. Ik heb hem niet kunnen ontdekken in ieder geval.

Briljante animatiefilm!

avatar van Goto

Goto

If a taxi goes backwards, does the driver owe you money?

Fantastische animatie die Pixar goed in z'n hemd zet. Het verhaaltje en de uitwerking daarvan is erg aandoenlijk. Ook de twee hoofdcharacters zijn gewoon erg schattig en dit was één van de enige keren dat ik ook echt wou dat het allemaal goed zou komen. Dat brengt mij eigenlijk ook meteen bij het enige pijnpunt van de film. Net als bij een film als Totoro is het drama dat in het laatste deel van de film verschijnt een beetje overbodig. Van mij had het gevoel van het eerste uur doorgetrokken mogen worden, al zal vast niet iedereen het met me eens zijn. Het uiteindelijke eind is dan weer wel prachtig.

Visueel is deze film echt een parel. Ook een erg leuk contrast tussen de leefwerelden, niet enkel psychisch gezien maar ook in de beelden komt dit naar voren. De wereld van Mary heeft bruin als overheersende kleur, die van Max is vooral zwart.

Soundtrack doet z'n ding verder ook goed en eigenlijk heeft de film een perfecte speelduur. Had graag nog wat meer geschreven maar de woorden willen niet echt komen. Iniedergeval een erg grote aanrader voor Pixar fans die eens een goede film willen zien.

Geniaal!

Nu ben ik wel al een fan van claymation/stop-motion, maar wat Elliot hier neerzet gaat ver voorbij de films die normaal te vinden zijn in dit genre.

Vooral wat volwassener, minder sprookjesachtig. Lekker duister randje rond de humor en bij momenten gewoon dramatisch érg sterk. Verder prach-tig gemaakt, énorm veel detail en erg mooi in beeld gebracht.

Uniek stukje cinema. Jammer voor Coraline en Mr Fox (vermoedelijk), maar de beste stop-motion gaat dit jaar naar Mary and Max.

5.0* en een uitgebreide review

avatar van Paalhaas

Paalhaas

Wat een prachtige film! Claymation heeft er nog nooit zo fraai uitgezien. Geen wonder ook, als je bedenkt dat ze er met 50 man ruim een jaar aan hebben gewerkt. Het maken van de skyline van New York schijnt het meest tijdrovend te zijn geweest: "The New York skyline set was the biggest and most time consuming and took two months to complete by the entire art department crew of twenty people." Ook grappig: "12 litres of water-based sex lube (or 2,400 teaspoons) were needed to create everything from a tear to a surging jungle river. Our runner was always reluctant whenever he had to go to the chemist for another dozen tubes."

En zo zijn er nog wel meer leuke feitjes te vinden in de Press Kit.

Ik heb dezelfde dag nog Elliots Oscar-winnende kortfilm Harvie Krumpet gekeken, en wat opvalt is de gigantische vooruitgang die hij sindsdien heeft geboekt. Nu stamt die kortfilm dan ook alweer uit 2003, maar toch, het vertoont echt niet al te veel vooruitgang als je het vergelijkt met vroege claymation als pakweg Pat a Mat (Buurman & Buurman). Nee dan dit. Het oog voor detail is ineens onvoorstelbaar veel groter en bovenal is er dit keer wél aandacht besteed aan de cinematografie. Het lijkt echt alsof er een goed doordachte cameravoering is (in feite bestaat de film uit (zo'n 132.000!) foto's natuurlijk) en de prachtige contrasten en het zeer fraai zwart-wit en filtergebruik zijn simpelweg niet te ontkennen. D'r is gewoon ontzettend veel aandacht en liefde in deze film gestoken, dat is niet moeilijk te zien.

Ok, visueel is de film dus zo goed als perfect, maar ook het ontroerende verhaal en de humor zijn niet te versmaden. Verder ook nog een fraaie soundtrack met enkele nummers van Simon Jeffes' Penguin Café Orchestra in een prominente rol (vooral de theme song Perpetuum Mobile natuurlijk). Kortom, Mary and Max is een fantastische film die iedere liefhebber van animatiefilm zal aanspreken. Puur genieten!

avatar van l-d

l-d

Tussen al deze laaiend enthousiaste nu dan ook een iets mindere. Ik ga niet ontkennen dat de film er visueel erg mooi uit ziet en dat er met veel liefde aan gewerkt is..Ik vond het verhaal alleen niet zo heel erg interessant, nog grappig. Ik werd er voornamelijk een beetje somber van (het leven is wel heel erg ellendig voor M&M).

Ik was ergens halverwege de film, toen ik me begon af te vragen of hij al bijna afgelopen was. Nee ik denk dat dit echt een film voor de liefhebber is en dus niet voor mij.

Ik heb hierboven trouwens gelezen dat deze film iedere liefhebber van animatie zal aanspreken..Daar ben ik het echt niet mee eens! ik ben een groot liefhebber van animatie, maar dus niet van claymation.

avatar van Macmanus

Macmanus

Briljant inderdaad! Hoef verder geen andere animatie en stop motion onderuit te halen om duidelijk te maken hoe goed dit is.

Lullig dat deze nu ineens een bioscoopdatum heeft staan in België.

avatar van RickZ

RickZ

Klei-achtige grauwe animatiefilm met droefgeestig verhaal. Niks grappigs of schattigs aan dus (op een enkele scene na), kijk daarvoor naar de film "Up". Zeker niet voor kinderen.

Niks grappigs Er bestaat meer dan Pixar humor. Rasechte comedy, met een paar dramatische scenes tussendoor.

avatar van Avitas Sibannac

Avitas Sibannac

Achteraf gezien had ik dit toch eerst graag in de bios meegepikt.

Vreemde opmerking dat dit niet grappig of schattig zou zijn. Wat mij betreft zowat de ganse film.

Verder wel eens dat dit eigenlijk geen kinderfilm is.

Ikzelf kan hier alleen maar dolenthousiast over zijn.

Mary and Max is schattig, vaak grappig en dramatisch verbazingwekkend sterk.

Super gedetailleerd en ongelooflijk prachtig gemaakt. Nooit zoiets in dit genre gezien.

Grandioos filmpje.

5 *

Absoluut geslaagd filmpje. Erg leuk en origineel en bij vlagen zelfs hilarisch (met name de brieven van Max in Hoffmans Joods/New Yorkse accent, uberdroog).

Soms heb je het idee dat het misschien wat te lang doorgaat (De Amelie-achtige voice-over in het begin, het heen-en weer geschrijf), maar net op tijd weten ze er een nieuwe wending aan te geven.

Natuurlijk ook prachtig gemaakt en dit keer gelukkig niet alleen maar dat. Het gebeurt me te vaak dat je naar zo'n animatie zit te kijken waar je bewondert hoe het gemaakt is, maar die je echt helemaal niks interesseert. Een beetje zoals kijken naar een mooie aanval van een voetbalploeg waar je niks mee hebt.

Maar hier is het uiteindelijk mede door de tragiek een erg aandoenlijk filmpje geworden, met fijne details.

avatar van HIMMY

HIMMY

Echt een topper. Leuk gemaakt maar ook aangrijpend en vol met humor. Hou heel erg van dit gerne films.

Maar als films je aanspreken net als The nightmare before christmas en Corpse Bride dan is ook deze film zeker een aanrader!

Als is het verhaal niet zo erg fantasy rijk als de eerder 2 genoemde films. Het is zeker wel een film die in dit zelfde gerne past. De film heeft ook veel muziek in zich en heeft daarbij wel een iets beter en aangrijpender verhaal als die andere 2. Maar mocht je deze tegen komen haal hem zeker want het verhaal en de vormgeving zijn bijde al briljant om te zien en te horen.

Echt een aanrader om nog in 2009 te bekijken!!

avatar van Spetie

Schitterende animatie!

Tja ik kan eigenlijk alleen maar meegaan met alle lofuitingen over deze film, want dit is toch wel een fenomenale animatiefilm. Visueel ziet de film er onwaarschijnlijk goed uit, echt zo goed als niets op aan te merken. Vooral de soms lekker overdreven gezichtsuitdrukking van zowel mens als dier zijn erg fraai om te zien.

Maar naast het visuele is het gewoon een erg goed filmpje. Het verhaal is origineel en de film bevat een goede mix van humor en drama. De voice-over is soms erg leuk en je gaat echt met de twee hoofdrolspelers meeleven, omdat ze beiden verre van perfect zijn en juist die eigenschap hen sympathiek maakt. Vooral leuk is ook dat hetgene waar Mary en Max over schrijven ook daadwerkelijk uitgebeeld wordt en vaak op een grappige manier.

Ik heb pas drie keer een 4,5* aan animatiefilms mogen uitdelen, maar dit wordt de vierde. Zeer leuke animatiefilm, al is deze misschien wat minder geschikt voor de kleintjes. Echter wat mij betreft de verrassing van 2009 tot nu toe!

avatar van Montorsi

Montorsi

Prachtig, prachtig.

Had deze na een tip van een collega al een klein weekje op de pc staan toen Onderhond hier opeens 5* aan gaf. De verwachtingen lagen hiermee toch vrij hoog.

En teleurgesteld ben ik zeker niet, fantastisch mooi gemaakte stop-motion. Erg gedetailleerd vormgegeven, vooral terug te zien in hoe New York is gebouwd, hier moet echt heel veel tijd in gezeten hebben.

Verder een aandoenlijk verhaal met veel grappige momenten. Geen dijenkletsen-humor, maar je ziet wel bijna het gehele begin met een glimlach op je gezicht. Vind dat de film een klein beetje inzakt en iets van zijn magie verliest na de helft, maar het einde is juist weer erg mooi gedaan. De scene waar Mary zich wil ophangenis erg memorabel.

avatar van RickZ

RickZ

Ik blijf erbij dat er nauwelijks grappige/schattige momenten zijn. Het geheel wordt wel grappig gebracht in klei-animatie uitvoering maar het verhaal is toch echt droevig. De film begint ook met "waar gebeurd" en als dat inderdaad zo is dan zal dat echte verhaal toch echt niet grappig zijn. De film zelf is wel een aanrader.

avatar van Montorsi

Montorsi

RickZ schreef:

De onderlaag doet daar toch niks aan af. Heb genoeg grappige momenten gezien..