• 9.376.876 stemmen

Geregisseerd door: Adam Elliot

Met onder meer: Toni Collette, Philip Seymour Hoffman en Eric Bana

Releasedatum: 22 mei 2025

Plot Mary and Max

"Sometimes perfect strangers make the best friends."

Mary Dinkle, een 8-jarig, mollig en eenzaam meisje leeft in de achterbuurten van Melbourne. Max Horovitz, een 44-jarige man met het syndroom van Asperger woont in New York. Ondanks hun enorme verschil in leeftijd, hun levensstijl en de grote zee tussen hen in weten ze dankzij het schrijven van brieven een hechte vriendschap op te bouwen.

Mary (stemrol)

Narrator (stemrol)

Damien (stemrol)

Young Mary (stemrol)

Vera Lorraine Dinkle (stemrol)

Homeless Man (stemrol)

Harvey Krumpet / Ken / Len Hislop (stemrol)

Bus Stop Mother / Kissing Woman (stemrol)

911 Operator / Ambulance stemrol / Derisive Observer (stemrol)

avatar van Q Jones

Q Jones

Minimaal 3

avatar van Poppe

Poppe

bjorn22 schreef:

mooi gemaakt maar het was gewoon saai *gaap*

saai? Denk dat je de subtiliteit een beetje mist/niet begrijpt.

avatar van chevy93

chevy93

Dit is echt zo'n film waarvan je totaal niet weet wat je moet verwachten. Afgaande op de positieve berichten hier, heb ik deze film bekeken en ik ben toch aangenaam verrast.

Aan het begin moest ik even wennen aan de manier van animeren, maar naar mate de film vorderde, vond ik het het steeds leuker. De rare personen, de overdreven vormgeving. Echt heel leuk gedaan. Wat me ook opviel was dat het haarscherp was, echt superrealistisch. Er wordt met scherp/onscherp 'gespeeld' en kleurgebruik (iets wat ik me later pas realiseerde) werd uitermate goed gebruikt. Zelden zo'n mooie animatie gezien.
Dan het verhaal. Het begon heel leuk en de brieven waren geweldige scènes, leuke monologen, veel humor. Niet alleen qua tekst, maar ook visueel zat de humor er goed in (bv. de spelling). Wat ik het goede vond aan de film was dat de stemming heel luchtig was, toen vader en moeder dood gingen, kwam er geen trieste muziek om het sentiment even aan te dikken, maar gewoon luchtige muziek. Dit hebben ze dan ook lang vol gehouden, maar uiteindelijk zwicht bijna iedere regisseur. Het sentiment moest toch even naar voren komen. Door de korte speelduur is de film al afgelopen, voordat ik me hieraan kon storen. Wel een mooi einde trouwens!

Uitstekende film en zeker een herkijk waard.

avatar van planet_of_death

planet_of_death

Hij komt naar Nl op Dvd toch?

avatar van chevy93

chevy93

Nog niks van gehoord.

avatar van jwitvoet

jwitvoet

In het kort: meer dan fantastisch; swept of my feet.

avatar van Apster

Apster

Wat moet ik hier nog aan toevoegen. Dit is nog beter dan Fantastic Mr.Fox en Coraline. Een ontroerend, grappig en tragisch verhaal, met twee bijzondere personages. Het verhaal wordt meesterlijk verteld door middel van de correspondentie brieven. Unieke en prachtige animatiefilm, een van de beste van de afgelopen jaren.

avatar van Elineloves

Elineloves

Schiet es op met die DVD release!

avatar van Allepinie

Allepinie

Leuke animatiefilm, weer eens helemaal iets anders. Echt een gevoelsfilm, je moet een beetje door de doodse sfeer heenprikken, als je dat vermogen bezit. Voor serieuze filmliefhebbers is dit een aanrader, voor de types "schietentieten" niet.

avatar van _Moonwalker

_Moonwalker

Apster schreef:

Helemaal met je eens.

Moet eraan toevoegen dat de animatie stijl in het begin me afschuwelijk leek, maar naarmate de film vorderde kreeg ik steeds meer bewondering voor de manier waarop het gemaakt werd.

Anderhalf uur lang heb ik geïnteresseerd naar het scherm zitten kijken. Zeker één van de beste animatie films van afgelopen jaren.

avatar van Moestuintje

Moestuintje

Weet iemand wanneer het op dvd uit komt.

Wil deze animatie film graag zijn

avatar van Poepgezicht

Poepgezicht

Moestuintje schreef:

Weet iemand wanneer het op dvd uit komt.

Wil deze animatie film graag zijn

Huup huup Barbatruuk!

avatar van Pistons

Pistons

Hele puike animatiefilm. Prachtige animaties, zeer regelmatig hoog niveau en heerlijke, droogkloterige humor. Het was alleen wel té regelmatig zonder uitschieters naar boven.

De brieven en de uitbeeldingen daarbij waren heerlijk.

avatar van Dark_Warlock

Dark_Warlock

In 1 woord: PRACHTIG!

Ik vond hem echt ontroerend, grappig en leuk gemaakt. Zo'n goeie film.

avatar van schaap2403

schaap2403

zeer verrassend

mooie animatie met een ontroerend verhaal

avatar van The Oceanic Six

Door de lovende kritieken en het erg hoge Moviemeter gemiddelde ben ik deze maar eens gaan kijken. Ik heb er geen spijt van gekregen...

Mary and Max is een erg symphatiek filmpje dat naast mooie beelden een prima verhaal kent. Maar het is vooral de sfeer in combinatie met de prachtig gemaakte wereld dat indruk maakt. Mary's wereld is veel met bruine kleuren en Max zijn wereld toont weer veel zwart. Het gaf de film een aparte feeling mee bij mij. Het is echt heel knap wat de makers visueel hier hebben laten zien!

Het plot zelf weet erg te boeien, al moet ik wel zeggen dat het 1e deel van de film interessanter was dan het 2e deel met een wat oudere Mary. Wat me beviel is dat de film een hoop pijnlijke thema's behandelde, maar dat werd dan wel luchtig getoond. Het werd niet te emotioneel en dat is prima. Als ik toch een mooie scene eens moet uitlichten, dan zou ik de zelfmoordpoging van Mary noemen, waarbij ze het niet meer ziet zitten en waar je via schilderijtjes haar verleden nog eens voorbij ziet komen, begeleid door het mooie nummer Que Sera Sera. Soms werd het best ontroerend en wist de film me mooi te raken op een goede manier. Het einde met de overleden Max die door Mary werd gevonden was een passend einde die goed bij deze wat donkere film paste.

Ruime 4*

avatar van DiKKe_OsCaR

DiKKe_OsCaR

• 2034 stemmen

Aangrijpende animatiefilm. Erg mooie beelden en goed gebruik van kleuren. Aangrijpend verhaal wat 'luchtig' wordt verteld. Diverse zware thema's passeren de revue. En nergens wordt het sentimenteel of cliche-matig.

Indrukwekkend.

avatar van hannes64

hannes64

• 1926 berichten

Even een halfje erbij na herziening.

Ik vind em schitterend gemaakt, maar `t verhaal vond ik zo uitmuntend.

Ik weet niet wat `t is, maar deze film raakte me zeker.

Deze keek ik weder met een lach en een traan uit....zonder een tussenstop, want een goeie film zie je aan 1 stuk door, zonder em op pauze te zetten oid.

Daarom heb ik ook altijd zo`n hekel aan pauzes in de bioscoop.

Een prachtfilm.

avatar van remorz

remorz

Wauw.

Iets wat altijd te waarderen valt, als een soort van minimum, is een consistente stijlvoering. Niet alleen slaagt Mary and Max daar feilloos is, de stijl is eigen, steevast grappig en prachtig om te zien. Visueel minder geforceerd dan Tim Burtons werk en inhoudelijk een soort kinder-Solondz.

Het kleurgebruik is weergaloos in al zijn subtiliteit; veelal rode toetsen op een basis van een bruin en grijszwart schema. Hoe het zo contrastrijk weet te blijven is een kunst op zich, het voorzichtig gebruik van accenten maakt het nog rijker. Waar een Sin City de plank haast consequent misslaat, is ieder shot in Mary and Max een schot in de roos. De animatie is al even briljant; licht hakkelig en onhandig maar perfect binnen het kader van de film.

Dan de karakters...met name Max is een karakter om verliefd op te worden. Zo'n desolaat bestaan en toch 'proud to be an Aspie'. Grappig, aandoenlijk, soms triest, soms herkenbaar.

Ook de wijze waarop zo'n personage opgebouwd wordt is creatief èn effectief. Ik zag laatst Mr. Nobody, die in iedere scène een bepaalde (gevoels)essentie wist te treffen. Mary and Max doet iets soortgelijks: visuele details, (woord)grapjes en korte, stille shots zijn de kleine bouwstenen van een heel leven, zo gedetailleerd en liefdevol geportretteerd dat je langzaam verweven raakt met de personages, hun angsten en verlangens.

De vriendschap die zij opbouwen is uniek en weet te allen tijde geloofwaardigheid te behouden, ook al is het soms even minder "humoristisch". Deze vriendschap vormt langzaam het kloppend hart van een film die je hart steelt.

Ontroerend, visueel van constant formidabel niveau, door en droog grappig en zo gedetailleerd dat deze, met liefde gemaakte film, zo rijk is dat één kijkbeurt niet volstaat. Een maatstaf voor animatie- en filmmakers in het algemeen. 5* en in de top 10.

avatar van melvddonk

melvddonk

Wat een schitterende animatiefilm was dit.

Ik had nooit gedacht dat dit 'mijn soort film' zou zijn. De poster trok me niet echt en ik dacht dat de manier van animeren een beetje als 'Fantastic Mr. Fox' zou zijn. Ik kon me bij die film niet geboeid houden doordat ik de manier van animeren heel irritant vond om naar te kijken. Bij deze film was dat absoluut niet het geval!

Wat een prachtfilm zeg! Allereerst vond ik dat er erg goed gedoseerd werd met de humor en de drama. Het was heerlijke humor en ik heb dan ook verschillende malen lachend zitten kijken. Ik betrapte mezelf er sowieso regelmatig op dat ik extreem veel aan het glimlachen was.

Mary en Max worden erg goed geintroduceert. Alle karakters die in de film voorkomen zijn bijzonder interessant en worden erg goed omschreven. Het kleurgebruik is prachtig en de muziek is nog mooier. De gehele sfeer die neer wordt gezet vond ik schitterend. En dan het verhaal, dat was nóg mooier. Geweldig om te zien hoe hun vriendschap groeit. Het einde is ook prachtig en ik heb het niet droog gehouden.

5* voor deze geweldige film die ik niet snel zal vergeten.

avatar van maurice32

maurice32

hmmmm vond de film een beetje saai , wel goed gemaakt en de beelden ook mooi , maar was niet echt waar ik van hou ... niet echt mijn genre , einde was wel mooi

hou het even op 3 kleine sterren

avatar van mock turtle

mock turtle

In het begin erg verrassend met veel details, goede observaties en veel humor. Later verdwijnt de humor steeds meer uit de film en blijft er alleen een dramatisch verhaallijn over.

Helaas is de film iets te langzaam en blijft er steeds minder over. Wegens de originele en dappere poging om een melodramatische animatiefilm voor volwassenen te maken krijgt dit van mij nog net 3*, maar verder niet echt een aanrader.

avatar van Laoslander

Laoslander

Topcinema zit toch soms echt in een heeeel klein hoekje he.

avatar van hawkins

hawkins

Eindelijk: 3 maart 2011 op dvd: klik!

avatar van orbit

orbit

• 12092 berichten

Mooizo! Ik weet al een aantal mensen die ik dit als cadeau wil geven.

Ik verneem net van A-film dat de precieze releasedatum nog niet bekend is.

Ook krijg ik de indruk dat een blu-ray release niet gepland is.

Dat laatste zal ik nog even navragen trouwens.

EDIT: Antwoord van A-film:

A-film schreef:

Blu-ray is nog niet bekend. En ja staat op 3 maart maar kan nog wijzigen.

avatar van mister blonde

mister blonde

Op zich goed nieuws, als ie maar komt! Komt ie in de QFC of betalen we aanvankelijk eerst de hoofdprijs?

avatar van hawkins

hawkins

Waarschijnlijk eerst de hoofdprijs en daarna QFC. Ik betaal overigens liever de hoofdprijs voor een mooie cover, dan de helft voor een QFC titel.

avatar van mister blonde

mister blonde

Onbegrijpelijk. Ik koop liever twee goede films voor hetzelfde geld. Het gaat toch om de film en wat je op het scherm ziet en niet wat je op je dvd hoesje ziet?

Niet voor mensen wie de fysieke DVD (en dus het doosje) meer als versiering zien.

Eigenlijk zouden ze bij een A-film een keertje moeten onderzoeken wat voor inkomsten ze mislopen door zo lang te wachten met het uitbrengen van een film als deze. Ben zelf ook wel benieuwd naar die resultaten.