• 9.377.427 stemmen

Releasedatum: 17 september 2009

• NPO Start Bekijk via NPO Start
  • NLZIET Bekijk via NLZIET

Plot De Storm

De Storm gaat over Julia (Sylvia Hoeks), een 18-jarige Zeeuwse boerendochter, die zwanger raakt van haar vriendje Koos, een vissersjongen. Koos schrikt zo van dit nieuws dat hij met de Noorderzon vertrekt. Julia staat er helemaal alleen voor in een vijandig dorp: de zwangerschap en de bevalling worden eerst veroordeeld en later genegeerd door haar familie en dorpsgenoten. In de nacht van 31 januari 1953 breken de dijken in Zeeland tijdens een verschrikkelijke februaristorm op meer dan honderd plaatsen en wordt de boerderij verzwolgen door een zondvloed. Julia komt samen met haar zoon in het water terecht en wordt - tegen haar wil - gered door de jonge Marine Luitenant-ter-zee Aldo (Barry Atsma), haar baby in het water achterlatend. Ze is ontroostbaar, hult zich in stilzwijgen en weigert met haar gehate redder te praten. Voorzichtig probeert Aldo in contact te komen met de jonge vrouw, ontrafelt stukje bij beetje haar achtergrond en besluit tenslotte om haar te helpen haar zoon te vinden.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van gotti

Wat een tegenvaller.

SFx zijn aardig, maar lang niet zo goed dan ik hoorde. Interessant dat de Storm vrijwel meteen begint, maar hierdoor is het wat lastig om meteen mee te gaan met alle personages. Na de nacht van de storm loopt het een tijdje behoorlijk vlot, maar na verloop van tijd begint de sleur er een beetje in te raken.

Sowieso is het einde te stupide voor woorden, omdat het werkelijk van geen kant werkt. De 'nepmoeder' kennen we als kijker helemaal niet, waardoor je emotioneel gezien totaal niet mee kan gaan.

Hoeks was goed, Roothooft was erg goed. Verder behoorlijk matig...

gotti schreef:

Helemaal mee eens. Maar ook hoe ze met deze ontdekking omgingen was eerder lachwekkend dan emotioneel. Het hele idee om 25 jaar verder te gaan in de tijd vind ik maar raar. Het werkte simpelweg niet.

Moeder:
Ik ben je moeder...

Zoon:
O. En nu?

WAT EEN ****** film zeg. We gingen met de hele (4e) klas erheen, wat heel gezellig was, maar de film was gewoon slecht. Ook al is het natuurlijk heel erg wat er vroeger echt is gebeurd. Maar bij de film zelf moest ik echt moeite doen om me ogen op en te houden en het einde was vaag. Ik was trouwens niet de enige die hem slecht vond, me hele klas vond hem verschrikkelijk. Alleen de special effects waren wel mooi, maar de enige actie die erin zat was dat een oude man iemand neersloeg. We hadden beter naar mega mindy kunnen gaan zeg, daar zit meer actie in! Maar ja dat is natuurlijk wel te verwachten van een Nederlandse film.

Dit is geen actiefilm!!

Advies; ga voortaan met de hele klas naar Rambo of de Terminator of welke andere sla-er-op-los film. Van een film over de watersnood een actiefilm verwachten, tsjonge tsjonge.

Jullie gaan allemaal voor straf terug naar de 3e klas.

avatar van -Roald-

-Roald-

eckhardt girl schreef:

We hadden beter naar mega mindy kunnen gaan zeg, daar zit meer actie in!

De Storm heeft niet voor niets het genre: drama

gotti schreef:

Mee eens, dat einde had beter weggelaten kunnen worden. Een open einde zou misschien zelfs nog beter geweest zijn. Ik zie mij daarom genoodzaakt deze film toch met een ½ puntje te verlagen.

eckhardt girl schreef:

Dat had ook beter bij jouw ontwikkeling gepast, als ik jouw bericht hier zo lees.

avatar van 93.9

93.9

Slecht uitgewerkte personages, geen duidelijke verhaallijn,

Vleesch noch visch

avatar van Montorsi

Montorsi

Ik hoorde dat er nogal wat problemen waren met de financiering van deze film. Dat was ook behoorlijk te zien..

..want tot de helft was het best goed te doen. De storm zag er prima uit, vooral de openinsscene was sterk met de golven en het harde geluid. Eigenlijk wordt de film naar het einde toe steeds minder, zoals gezegd was het vrij lang goed te hebben, maar als de storm uitgeraast is, is dat ook behoorlijk het geval voor de film. Ongeveer hier zal het geweest moeten zijn dat ze tot de ontdekking kwamen dat het budget er toch wel erg rap doorheen is gegaan, want de film wordt dan behoorlijk afgehaspelt. Script stelt al zeeeeeeer weinig voor, maar de uitwerking is toch wel heel erg mager. Personages komen niet verder dan wat je vooraf al weet. De vader van het kind komt al helemaal niet in het stuk voor, het zou ook misschien wel een ideetje zijn wat meer over hem prijs te geven. Ook die hele 'romance' tussen Julia en Aldo komt behoorlijk uit de lucht vallen, kennelijk is het totaal geen issue dat ze zijn broer al eens gehad heeft, en vice versa, maar er is ook verder al nauwelijks chemie tussen die twee. En de vader van Julia loopt eigenlijk ook maar verloren tussen de rest door. Zijn hele schuldgevoel komt ook voor geen meter uit de verf. Dialogen worden met de minuut tergender en eenvoudiger. Maar het einde is pas echt bizar..

Ongelofelijk wat een walgelijk dom makkelijk scorend sentimenteel kuteinde. Niet te filmen. Denk je eerst al het ergste gehad te hebben met Julia die gaat helpen zandzakken sjouwen, en Aldo die zich ook als redder in nood opwerpt, voor de zoveelste keer ( ), krijg je vervolgens ook nog waar je natuurlijk op kan wachten, de zoon duikt jaren later op, uitgerekend op zo'n moment ( ), maar waar Sombogaart echt alle perken te buiten gaat is dat 'Opgedragen aan alle slachtoffers..'-gelul, walgelijk ( ).

En natuurlijk door de film heen een vreselijk dik aangezette soundtrack, zoals verwacht bij een dergelijke film, maar je blijft je verbazen over een compleet gebrek aan fantasie bij het opstellen van zo'n score, dertien in een dozijn 'kijk mensen, drama' soundtrack.

Maar zoals ook gezegd, nog vrij lang best te behappen, had best een 2.5* uitgesleept kunnen worden. De effecten waren prima in orde, verhaal is mager, maar te vergeven, maar de echte ramp in deze film zit niet in het begin, maar tegen het einde. Sombogaart mist op zeldzaame wijze een bocht.

avatar van kleez

kleez

ik ben bang dat dit weer een vreselijke cliché film word. Sentimele, en 'neppe' scene's. Gedachtegang van deze tijd, in 'die tijd van de film geplaatst.

avatar van roebftb

roebftb

avatar van barbarara

barbarara

Tuurlijk. Je hebt je zus en moeder zien verdrinken, je bent al een hele nacht als een blinde maniak op zoek naar je baby, maar zodra Barry Atsma even z'n shirt uittrekt ga je verlekkerd zitten kijken. Sorry, maar dan raak je mij als kijker echt kwijt. Zo ongeloofwaardig! Heb me op zich wel vermaakt, maar leefde totaal niet mee met de hoofdpersoon en ik vind dat er een matig beeld geschetst wordt van de ernst van de watersnoodramp.

avatar van Drs. DAJA

Drs. DAJA

Je stemt op voorhand?

avatar van pukster

pukster

barbarara schreef:

Helemaal mee eens, Barbarara. Goed gezien!

wibro schreef:

van een film over de watersnood een actiefilm verwachten, tsjonge tsjonge.

Meeste natuurrampen films bevatten normaal gezien toch een serieuze dosis actie. Zo vreemd is het dus niet.

avatar van Mr_White

Mr_White

• 2067 berichten

Montorsi schreef:

Ja, dat einde was te verschrikkelijk voor woorden. De krant hier vatte het ook mooi samen. Hoe draag je een film op aan de slachtoffers wanneer je die slachtoffers in de film neerzet als een stelletje bekrompen mensen? Zullen de slachtoffers vast heel fijn vinden. Tel daarbij nog op dat zij (en de ramp zelf) niets meer zijn dan achtergrond voor één of ander clichématig prut-verhaaltje en je kan bijna niet anders dan keihard lachen om die pretentieus walgelijke eindboodschap. Nu ik er weer aan terug denk, heb ik spontaan besloten om er toch nog maar een halve ster van mijn score te halen.

avatar van Montorsi

Montorsi

Mr_White schreef:

Daar heb ik dan nog niet eens bij stilgestaan, zullen ze waarderen ja..

Ik hoor het al.

Stem verwijderd. Het is niet de bedoeling dat je stemt op films die je nog niet gezien hebt.

kleez schreef:

Daar was ook ook bang voor, maar wat vooral achterblijft is dat het verhaal gewoon niet deugt, mager is uitgewerkt, niet werkt en een verschrikkelijk einde bevat. Personages zijn vaak sleutels voor de plot en voegen verder niks toe en er zit simpelweg geen goed ritme in het verhaal. Voor veel dingen had men meer tijd mogen nemen en beter uit kunnen werken. Echt een gemiste kans, want het concept spreekt enorm aan.

avatar van Emiledj

Emiledj

Ik hoor het al.

Wat een zielig figuur om op deze manier op voorhand te stemmen. Moderator: misschien verstandig om deze stem in ieder geval te verwijderen. Jammer dat mensen op die manier een film willen kraken.

Ik ga deze zeker nog zien, aangezien ik graag zelf een oordeel wil geven.

Onderhond schreef:

Als het gaat om reddingsacties heb jij natuurlijk volkomen gelijk. De user waar ik op reageerde verwees echter naar de enigste actie in de film; 'een oude man die iemand neersloeg'. Bij de user ging het dus duidelijk om vechtacties. En die zijn in dit soort films niet aan de orde.

avatar van MoviefreakRob

MoviefreakRob

Aangezien Kruistoch in spijkerbroek geen flikker aan was, zit Ben Sombogaart er weer in en wie weet maakt hij het toch wel mooi... maar aan de recensies hier te zijn.....

avatar van oliviert

oliviert

Zeker geen slechte film. Mooi geschoten (op de terugblikken na) en goed acteer werk. Helaas promoot de film zich met de watersnoodramp. De ramp (storm) is slechts de setting waarin het verhaal zich afspeelt en helaas niet de hoofddraad van de film. Dit is dan ook een gemiste kans om een belangrijk stuk ook de geschiedenis in beeld te brengen (en de deltawerken nog maar eens te promoten).

Ander minpunt. Waarom geen dialect gesproken?

avatar van Quido

Quido

oliviert schreef:

Ander minpunt. Waarom geen dialect gesproken?

De acteurs hebben urenlange tapes meegekregen waarin de teksten door een Zeeuw zijn ingesproken. Vervolgens hebben Sombogaart en zijn mensen (inclusief taalchoaches) dit teruggebracht tot 'slechts' een Zeeuwse tongval bij de acteurs, zodat het verhaal voor iedereen toegankelijk zou zijn en er niet direct een extra drempel in de vorm van ondertitels (of juist geen) zou worden opgeworpen.

avatar van 93.9

93.9

Iedereen moet het ermee eens zijn dat de film zwalkt van heb ik jou daar???

Onder het genre 'jeugdfilm/avontuur' zou ie iedergeval een paar puntjes meer scoren.

Nu kun je een volwasssene er toch niet naar toe sturen?

Wel weer leuk voor al hele ouderen onder ons, het MAX publiek die vind dit misschien nog wel leuk.

Overigens bedoel ik pertinent niet dat iedere 65+ dom is!

avatar van thunderball

thunderball

Gisteren deze gaan zien.

Film is te kleinschalig van opzet en ontstijgt TV-drama niveau niet.
Wie ooit archiefmateriaal over de watersnood heeft gezien, van een oneindig lijkend waterlandschap met daarin honderden drijvende dode beesten, zal deze beelden in zijn geheugen gegrift hebben staan. Daar is in deze film niets van terug te zien.
Het lijkt in de film net of het zich slechts in een redelijk klein gebied heeft afgespeeld. Ook van enige reddingsoperatie is niks te zien (behalve op een paar soldaten op het eind na die mensen in bootjes laten stappen).

Geen grootschalig overzicht over de ramp dus, maar soaptoestanden rond een vermiste baby zijn wat je als kijker te zien krijgt.
De twee hoofdrolspelers gaan nog, maar de rest van de cast acteert beroerd, op het amateurachtige af.

En dan het einde.... het tenenkrommende einde...
het sowieso plotseling switchen naar 1971 was ontzettend abrupt en kwam erg onnatuurlijk over... maar het hoogtepunt was natuurlijk....
met die zoon...
Jeee... ik geloof niet dat ik ooit een slechtere casting en onverschillig acteerwerk heb gezien, als bij dit gastje. Hij had meer weg van een korpsbal en had zichtbaar geen idee wat hij bij deze film aan het doen was. Bij mij werkte dit dan ook ontzettend op de lachspieren en werden, als hier al spraken van was, alle emotie en drama in 1 klap weggevaagd. Slecht!

Opgedragen aan alle slachtoffers... zullen ze blij mee zijn.

Een vier, ofwel twee sterren.

avatar van Thorak

Thorak

Hmmmm woensdag ga ik deze film beijken al heb ik nu la het vermoeden dat het verspilling is van 96 minuten van m'n leven...

De regisseur is eigenlijk alleen maar met kinderfilms e kinder tv-programma's bezig geweest wat dan waarschijnlijk de desinteresse van de meeste mensen verklaart.

Ik heb al vrij weinig met Nederlandse films van de afgelopen deccenia, sinds de jaren 80 geloof ik geen redelijke NLfilm meer gezien, dus verwacht ook van deze film vrij weinig.

Donderdag volgt mijn uiteindelijke mening.

avatar van AmazingPP

AmazingPP

Wat een teleurstellende film is dit geworden! Ik kom net van Film by the Sea en had er (na het lezen van vele lovende recencie's) heel wat van verwacht, maar niks van dat alles! Een flinterdun verhaaltje, vooral hele slechte acteerprestatie's en allemaal zeer voorspelbaar en na het tenenkrommende einde ook nog eens een kutnummer van Blof! Je kon ook totaal geen affectie opbouwen met de karakters en eigenlijk weet je heel de film lang niet wie wie nu eigenlijk is. Atsma heb ik vele malen beter zien acteren en Hoeks riep op een gegeven moment in de film: "Ik heb helemaal niets en niemand nodig!!". Nou, meid, een acteercoach misschien, want ik heb zelden iemand zo slecht zien acteren in een film. Wat de film wel mooi schetst is de situatie van toen met de mensen op het dak e.d. Daarbij zijn de digitale effecten ook van een hoge kwaliteit, zeker voor een film uit Nederland. Voor de laatste twee pluspunten: 1*

avatar van AmazingPP

AmazingPP

Thorak schreef:

Donderdag volgt mijn uiteindelijke mening.

En? Vond je hem net zo slecht als ik?

avatar van RideOnAppie

RideOnAppie

Ik vond dit wel een film die ik de moeite waard vond om te kijken hoor. De rode draad is gewoon het zoeken naar de baby die ze kwijtraakt in de vloed en verder zit die watersnoodramp er gewoon omheen.
Ik vond het geen slechte film.