De Storm (2009)
Releasedatum: 17 september 2009
Bekijk via NPO Start
Bekijk via NLZIET
Plot De Storm
De Storm gaat over Julia (Sylvia Hoeks), een 18-jarige Zeeuwse boerendochter, die zwanger raakt van haar vriendje Koos, een vissersjongen. Koos schrikt zo van dit nieuws dat hij met de Noorderzon vertrekt. Julia staat er helemaal alleen voor in een vijandig dorp: de zwangerschap en de bevalling worden eerst veroordeeld en later genegeerd door haar familie en dorpsgenoten. In de nacht van 31 januari 1953 breken de dijken in Zeeland tijdens een verschrikkelijke februaristorm op meer dan honderd plaatsen en wordt de boerderij verzwolgen door een zondvloed. Julia komt samen met haar zoon in het water terecht en wordt - tegen haar wil - gered door de jonge Marine Luitenant-ter-zee Aldo (Barry Atsma), haar baby in het water achterlatend. Ze is ontroostbaar, hult zich in stilzwijgen en weigert met haar gehate redder te praten. Voorzichtig probeert Aldo in contact te komen met de jonge vrouw, ontrafelt stukje bij beetje haar achtergrond en besluit tenslotte om haar te helpen haar zoon te vinden.
Julia
Stientje
Felix
Emma
MFEO
Dit stukje vond ik op het internet:
zaterdag
15 januari 2000
Speelfilm over watersnoodramp
Van onze correspondent
GOES, zaterdag
'De storm', zo luidt de werktitel voor een speelfilm over de watersnoodramp van 1953. De film zal 50 jaar na de ramp in alle bioscopen moeten draaien.
Momenteel wordt volgens een woordvoerder van Egmond Films uit Amsterdam aan een eerste voorbereiding van de film te gewerkt. Hoofdpersonen worden een garnalenpeller en een meisje uit de randstad, een dochter van de nieuwe burgemeester.
Rik Launspach en Majolein Beumer werken aan het script voor de Zeeuwse film.
***
Imiddels is het nu 50 jaar geleden maar hen nog niets over deze film gehoord. Weet iemand hier wat van af?
En, weet iemand andere films die hier over gaan?
MFEO
Over de bovenstaande film heb ik een mailtje gestuurd naar Egmond Film & Televisie. Hier is de reactie:
Helaas is het ons niet gelukt de film van de grond te krijgen. Inmiddels ligt het hele plan bij een andere producent en hoe men daar vordert is ons niet bekend.
Met vriendelijke groeten
Egmond Film and Television
Afwachten dus of deze film nog van de grond komt. Ik hoop het wel.
Sombogaart verfilmt watersnoodramp
Regisseur Ben Sombogaart gaat een film maken over de watersnoodramp van 1953. "De Storm" gaat over de onmogelijke liefde tussen de Zeeuwse visserszoon Boet en burgemeestersdochter Fay. Hun liefdesproblemen bereiken een climax in de nacht waarop de Noordzee de Zeeuwse eilanden overspoelt. De film moet kerst 2007 in de bioscopen draaien. (bron: NOS teletekst)
Klopt. Grappig moment om de publiciteit te zoeken. Als de film ligt bij de telescopecommissie.
MFEO
Het is nu september 2007 en heb nog steeds niets vernomen over deze film. Weet iemand anders hiervan?
Er zijn over tig onderwerpen films gemaakt in Nederland. Maar niet over dit moment in de Nederlandse geschiedenis.
Zowel Steven de Jong, als Johan Nijenhuis waren ermee bezig. Ik meen dat de laatste nog het meest serieus was...
Er is zelfs telescoopgeld voor toegekend. Nijenhuis produceerde; Sombogaart zou de regie doen. Die gaat nu eerst Brideflight maken. Geen idee of de film helemaal gefinancieerd is.
MFEO
Ben Sombogaart is wel een goeie regiseur
Elementofone
Er was vandaag een persvoorstelling van De Storm in het Filmmuseum in het Vondelpark. Het klinkt allemaal veelbelovend. Nu maar hopen dat het er ook gaaf uitziet. De poster ziet er wel erg goed uit, dat was een getekende een still (waarvan die bewuste scene waarschijnlijk niet zo 'letterlijk' in de film zal komen, vermoed ik) .
De Stormis opgedeeld in drie lagen. In eerste plaats is er het emotionele verhaal van de jonge moeder Julia. Zij is verlaten door haar vriend en raakte haar kind kwijt tijdens de waternoodramp.
Het tweede element is het portret van de ramp, die de makers zelf omschrijven als het tweede 'personage' van de film.
Op de derde plaats is De Storm naast de combinatie van de emotie en ramp een film die veel thrillerelement zal bevatten.
De film is gericht op zowel het jonge als oudere publiek. Ze hopen er toch wel op dat de film minstens 600.000 bioscoopbezoekers zal trekken. Een aantal dat met De Tweeling wel werd gehaald, door alleen het voornamelijke oudere publiek. Nou, hier is het jonge publiek ook wel voor te porren, dus ik zou me er zeker niet over verbazen als dat gaat lukken. Ik ben erg benieuwd.
Quentin
Persvoorstelling of presentatie? Wist niet dat de film al af is ...
Elementofone
Ach ja, natuurlijk, foutje! Presentatie bedoelde ik. De opnamen gaan binnenkort pas van start. 22 September meende ik.
Quentin
SGP en RFT (Reformatorische Fractie Tholen) willen dat de opnames voor de speelfilm 'De Storm' in Stavenisse niet doorgaan:
Quentin
Dit lijkt me trouwens helemaal geen still, want die zodiac is niet ouder dan een jaar of tien. Zal wel een set foto zijn ...
Quentin
Sombogaart over de film en okselhaar:
Quido
In de Cut! van deze maand een reportage vanaf de set. Ze pakken het groots aan zo te lezen ... 94 hectare land onder water gezet.
Quido
Zodadelijk bij de herhaling van DWDD een interview met de makers en de eerste beelden uit de film.
Quido
Welke eerste beelden zijn dat wel?
Denk sowieso dat voor de echt 'grote' beelden eerst de digitale postproductie dient te worden afgerond (nu nog lang niet het geval, zoals bleek).
Vond de eerste beelden weinig indrukwekkend.
Vond vooral de teaser heel suf gesneden.
Macmanus
Ik vond het er wel smooth uitzien, hoewel er wel een hele erge Titanic liefdesscène inzat. Sowieso deed die me aan die film wel denken. Die teksten ook in die teaser "maar we vochten terug"
Verwacht wel dat dit een hitje wordt overigens.
sinterklaas
Dit is toch een verfilming van het boek van Jan Terlouw: Oosterschelde: Windkracht 10?
hunkydory
Ziet er wel lekker groots en episch uit. Oogt internationaal. Al zet mijn geld eerder in op Australia of Benjamin en zijn ziekte. Maar heel eerlijk is dat natuurlijk niet
Quentin
Die films zijn dan allang op DVD verschenn en in de aanbiedingen bak te vinden, deze komt pas later dit jaar uit.
hunkydory
Ja het was eigenlijk ook meer voor mezelf. Vergelijking slaat namelijk als een tang op een varken, maar ik had weer eens zin om een lekker bombastische, epische film in de bioscoop te zien. Vandaar

Aanrijding in Moscou

Flodder
Komedie, 1986

Sonny Boy
Drama / Romantiek, 2011
netherlandsbelgiumgebaseerd op een waargebeurd verhaalrampflood