• 9.374.845 stemmen

Met onder meer: Miho Kanno, Tatsuya Mihashi en Hidetoshi Nishijima

Gesproken taal: Japans

Releasedatum: 10 april 2003

Plot Dolls

"Three stories of never-ending love."

De film gaat over drie hedendaagse liefdesverhalen die geïnspireerd zijn op het Japanse poppentheater. Matsumoto en Sawako waren ooit een gelukkig koppel dat op het punt stond om in het huwelijksbootje te stappen. Maar door de inmenging van de ouders, die vooral het belang van de familie voorop wilden stellen, werd de jonge man gedwongen tot een vreselijke keuze. Hiro is een eenzame, ouder wordende yakuza leider. Dertig jaar geleden was hij een arme fabrieksarbeider die elke middag in het park zijn vriendinnetje ontmoette. Maar door voorrang te geven aan zijn persoonlijke ambities, liet hij haar staan. Nu keert hij terug naar het park om er oude herinneringen op te halen. Haruna Yamaguchi brengt haar dagen door aan het strand, waar ze naar de eindeloze zee kijkt. Haar gezicht is half omhuld met verband. Voor haar ongeval was zij een gevierde popster die een glamoureus leven leidde. Miljoenen fans verafgoodden haar, maar Nukui was ontegensprekelijk haar meest toegewijde fan. Vandaag wil hij zijn trouw bewijzen.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

Uit de uitleg van Kitano blijkt anders wel duidelijk genoeg dat z'n focus hier niet de liefde was, eerder de perceptie van de kijker op romantiek (liefde vs idioot gedrag), laat staan dat het over verdoemde liefde an sich zou gaan.

Relativering is altijd op z'n plaats, maar in een discussie over zwart of wit is zo'n statement alleen maar een dooddoener.

Ah, en dat bepaal jij. Nog meer wijsheden te melden Onderhond?

avatar van FisherKing

FisherKing

Onderhond schreef:

De Thematiek voor mij zijn de gemiste kansen (in dit geval op romantisch gebied) omdat je enkel aan jezelf denkt, (of anderen denken voor je) maar toch ook berouw omdat later op die gemiste kans wordt teruggekomen. Met gruwelijke gevolgen weliswaar.

Maar misschien bedoelen we allemaal hetzelfde

Heb jij eigenlijk wel het stukje gezien waarin Kitano z'n uitleg doet ?

Als Kitano "wit" bedoelt lijkt het me nogal vreemd moest hij ook "zwart" bedoelen, en als hij dan al voor een zekere dualiteit zou gaan zou het wel heel vreemd zijn moest hij het perongeluk vergeten vertellen in z'n interview.

Maar om verder te relativeren, regisseurs zijn mensen en die liegen ook dikwijls, dus misschien ging de film eigenlijk over aliens. Je weet maar nooit met die Japanners.

Ik vind dat film veel meer is dan de uitleg van de regisseur. Ik vind Dolls typisch zo'n film waarop je je eigen interpretaties loslaat. Zo'n film die eigenlijk geen uitleg zou moeten krijgen. Dan verdwijnt bij mij iets van de magie.

eens.

Tja, zo bewees de gek ook dat hij Napoleon was.

Waar de film over gaat en hoe de kijker dit uiteindelijk interpreteert zijn twee verschillende gegevens. Zelf zie/zag ik er ook de onmogelijke/onbereikbare liefde in (het derde verhaaltje strookt niet echt met je theorie FK), maar Kitano's uitleg is minstens even boeiend, misschien wel boeiender, en heel wat relativerender.

Onderhond schreef:

Tja, zo bewees de gek ook dat hij Napoleon was.

I beg you pardon ?

mister blonde

ik snap jou niet onderhond. bij veel (Amerikaanse) films zie jij minpunten die anderen niet zien. daardoor krijg je een confrontatie. je reageert dan altijd als de gebeten (onder)hond. je zegt dan altijd dat jij een ander jongentje bent, dat je een andere smaak hebt.

bij deze film die wij (bijna) allemaal goed vinden, zie jij toch weer kans, om keiharde confrontatie te zoeken. nee, je doet net of de films die jij goed vindt alleen aan jou voorbehouden zijn en dat jij ons wel even kan vertellen hoe wij de film moeten interpreteren.

jij bent idd. anders. of het in dit geval iets is om over op te scheppen betwijfel ik.

ik snap jou niet onderhond.

Ik lig er alleszins niet wakker van.

mister blonde

dit antwoord is meer bevredigend (echt) dan ik gedacht had.

avatar van gotti

Goeie en vooral mooie film, maar helaas niet zo goed en mooi zoals de hoogstemmers hier.

Zoals ik al zei is de film vooral erg mooi: mooie stilistische shots, schitterend kleurgebruik, weinig dialoog, maar toch had ik het gevoel dat ik mistte in de film. Ik kon op de één of andere manier niet met alle personages meeleven, wat ik ook al bij Kitano's A Scene at the Sea had.

Wellicht komt het door de te hoge verwachtingen, maar ik kom niet verder dan 3,5*

avatar van The Eye

The Eye

Tsja wat moet ik hiermee. Mooi gefilmd, maar had na alle meningen er wat meer van verwacht. 3*

Ja, zelfde hier.

Net zoals bij Hana-Bi vond ik dat er weer veel mooie scenes inzaten, maar ook deze Kitano kon me weer niet de volle speelduur boeien.

avatar van Redlop

Redlop

FisherKing schreef:

En ongelooflijk, er loopt hier letterlijk een rode draad doorheen.

Klopt helemaal.

Erg blij eindelijk een meesterwerk van Kitano gezien te hebben. Maar dan vooral de 'look' van de film. De tragische liefdes waren ook mooi, alleen iets te pathetisch. De personages 'leven' niet genoeg om de verhalen meeslepend te laten worden. Voorlopig 4*, maar kan zomaar meer worden.

Bedankt nog Goodfella!

avatar van Goodfella

Goodfella

No prob. Leuk dat je deze Kitano wel goed vond!

Tayama

Een kunstwerk was het zeker. Heb 'm een keer gezien. Maar kon toch niet overal even goed van genieten. Ik bedoel, het was zo ontzettend veel moois dat je kregen. Die kleuren praal, die prachtige muziek van Jo Hisaishi, die verhalen...

Voorlopig 4,5*. Ga 'm vanavond nog eens goed kijken, en ben er bijna heilig van overtuigd dat ie de volle 5* krijgt.

Tayama

Er is maar één film waarvan ik het echt moeilijk vond om een duidelijke mening over te schrijven; Grave of the Fireflies. Terwijl er zo veel te vertellen valt, word het gewoon moeilijk dit in woorden te omschrijven. Ditzelfde geld voor mij ook voor Dolls. Ook hier wordt het gewoon moeilijk bepaalde dingen te verwoorden. Takeshi Kitano stond bij mij [en veel anderen] toch we bekend om zijn brute [Yakuza] films, cynische humor en het feit dat hijzelf vaak de hoofdrol speelt. Dit alles zal niet aan bod komen in Dolls. Maar daarom heeft deze film ook veel andere dingen die het zo een zeer mooie film maakt; Hoe vreemd het ook klinkt, de kleurenpracht die deze film bevat is een van de mooie punten, deze schitterende shots worden vaak ondersteund door de indrukwekkende muziek van Jo Hisaishi, de manier waarop vier liefdesverhalen in elkaar over lopen en de sterk emotionele momenten.

Hoewel het voor veel Kitano fans misschien een teleurstelling, of tegenvaller, is dat hij zelf niet een van de rollen op zich neemt, geen film met bruut geweld afgewisseld met wat cynische humor is, is Dolls op een heel andere manier gewoon een meesterwerk. Tijdens het kijken van Dolls heb je vaak het idee wat er nou precies gaande is, juist omdat je vaak overdonderd word door de kleurenpracht en de prachtige muziek van Jo Hisaishi. Maar tijdens de tweede keer wordt alles gewoon precies duidelijk. De verhalen blijken op geniale wijze met elkaar verworven en de emotionele momenten worden ineens hartverscheurend [Nu weet ik waarom Japanse drama's mij op een of andere manier wel aantrekken. Een keer géén Hollywood drama, maar echte, pijnlijke, gevoelens].

Ongetwijfeld een van de mooiste films die ik gezien heb.

Hiervoor nog 4,5*. Maar moet dit keer toch echt de 5* erbij pakken =D.

Nog even een tweetal vraagjes;

- Wat had dat dikke ventje in die rolstoel, en zijn hulpje, voor nut? Hij was de zoon van een yakuza broer van die Hiro..maar voegde hij ook nog enig iets toe aan een van de verhalen?

- Hóe kwam die fan van die popster om het leven? Ja, hij was blind...en liep langs een weg. Werd hij aangereden door een auto? Of wat?

avatar van aSMoDeuS

aSMoDeuS

die gehandicapte was toch gewoon de zoon van BOSS?

Het lijkt mij dat hij door een auto is aangereden. Hij liep langs een weg, vervolgens zie je hem ZONDER KOGELGATEN of iets dergelijks langs de weg liggen...

Lang geleden, dus kan het niet met volle zekerheid zeggen, maar :
Niet de zoon van de yakuzabaas toch, maar van de vroegere vriend van de yakuzabaas, die hem verraden had, en die hij daarna zelf vermoord heeft ? Of verwar ik nu enkele Kitano films ?

Nee, je hebt gelijk.

Tayama

Ligt het nou aan mij? Of kan ik alle spoilers gewoon lezen zonder dat ik het hoef te selecteren? Vaag.

Onderhond; Je hebt inderdaad gelijk. Had 't intussen al een een aantal andere mensen gevraagd.

avatar van Jordy

Jordy

Als je gestemd hebt op een film zijn voor jou alle spoilers bij die film automatisch zichtbaar.

avatar van fred_madison

fred_madison

Often quoted is Kitano's own remark that Dolls is his most violent film. The obvious interpretation of this is that while there is clearly less visual, graphic violence, the emotional violence in the name of devotion surpasses everything we have seen before in Kitano's films.

bron ?!

Menig Kitano interview. Is best een bekende quote van hem.

Hier staat een gelijkaardige quote, maar dat specifieker gericht (vergelijking met Brother - voorlaatste paragraaf).

Dat snap ik, maar het is niet de bedoeling om op MM klakkeloos berichten van andere sites te kopieren zonder bronvermelding of toelichting.

Ow. Om het met een bekende Nederlandse uitdrukking te zeggen : op die fiets.

avatar van Captain Pervert

Captain Pervert

Leuk en aardig en that's it.

De mooie shots worden tenietgedaan door langdradigheid. De verhaallijn rond Hiro de Yakuzabaas vond ik erg boeiend, en ook bij die fan en zijn idool was ik benieuwd hoe het zich zou gaan ontwikkelen.

Maar die twee zwervers werden - zeker in de tweede helft van de film - mateloos irritant, en ik zuchtte steeds als 1 van de andere verhaallijnen onderbroken werd en zij weer in beeld kwamen.

Met iets meer vaart (zeker in de tweede helft van de film) of misschien een plot twist was deze film veel beter geweest.

Nu ben ik nog erg gul met drie sterren.

avatar van FisherKing

FisherKing

Captain Pervert schreef:

Zwervers noem je dat ??? Vraag me af of je de film wel begrepen hebt.