• 9.376.657 stemmen

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: Nicolas Winding Refn

Met onder meer: Tom Hardy, Amanda Burton en Matt King

Plot Bronson

"The Man. The Myth. The Celebrity."

Portret van Engelands meest beruchte en gewelddadige crimineel, Charles Bronson. Een man die 34 jaar van zijn leven in de gevangenis doorbracht, waarvan 28 jaar in eenzame opsluiting. Geboren als Michael Peterson, was zijn ambitie simpelweg beroemd te worden. Maar met de weinige kansen die hem geboden werden, was de onderwereld een aantrekkelijk platform voor zijn explosieve karakter, waarbinnen hij een maniakaal alter ego creëerde.

Michael Peterson / Charles Bronson

Paul Daniels

Charlie's Mum

Charlie's Dad

Andy Love / Friendly Screw

avatar van ikke1966

ikke1966

Chapeau voor het acteerwerk. Heb wel een paar keer hard moeten lachen om bepaalde scenes.

Al met al niet echt een aanrader maar wel goed te kijken hoor.

avatar van JacoBaco

JacoBaco

ikke1966 schreef:

En hoe reageer je bij Der Untergang? Hetzelfde? Kan bijna niet voorstellen dat dit gebaseerd is op een waargebeurd verhaal. Wat een idioot zeg.

Aan idioten geen tekort in de wereld en dan valt Bronson nog wel mee eigenlijk.

avatar van Tonypulp

Tonypulp

Haast genant hoe ondergewaardeerd Bronson is. Pikzwart komisch meesterwerkje.

avatar van Yugnav

Yugnav

Halverwege uitgezet, ga dus geen cijfer geven. Maar de eerste helft bestond uit onsamenhangend geouwehoer en een nagenoeg compleet ontbrekende verhaallijn. Ondanks dat Hardy geweldig acteerd hier, kan dat de film absoluut niet redden.

avatar van vranque

vranque

Ben het wel met jeroentjuhhhhh eens. briljante gewaarwording met continu vraagtekens. dat is kunst zou je zeggen.

avatar van nilserr

nilserr

Kan een persoon aan de ene kant een levensgevaarlijke gek zijn en aan de andere kant een creatief genie? Bronson van wonderkind Nicolas Windig Refn geeft een volmondig antwoord op deze vraag.

Het is voor mij bijna onmogelijk voor te stellen dat Michael Peterson alias Charles Bronson een echt bestaand persoon is. Tom Hardy zet een puur gewetenloos karakter neer waar je tijdens het kijken bijna bang van wordt. Wanneer Bronson weer eens een woedeaanval trekt er een huivering door je lichaam. Hardy heeft zich zowel fysiek als geestelijk perfect ingeleefd in deze fascinerende figuur en dat werpt zeker zijn vruchten af. Hij zet de contrasten die de beste man soms verdelen perfect neer. Wat een geweldige acteerprestatie leeft de Engelsman hier!

Refn koos bij deze film voor een zeer rauwe aanpak. De geweldsscènes worden zeer naturel getoond. Soms ondersteund door de hypnotiserende klanken van technomuziek. Hij laat zijn camera statige bewegingen maken en mist geen detail. Op precies de juiste momenten toont hij een close-up van Bronson's wanhopige vader of een doodsbange gevangenisbewaarder die geen flauw idee hebben wat ze met deze gek aanmoeten.

De film wordt aan elkaar gebreid door middel van scenes waarin Bronson een vol theater toespreekt. De zaal is in twee stukken verdeeld. Een helft juicht hem toe, de andere helft kijkt hem vol afschuw aan. De symboliek van deze stukken is wat mij betreft niet helemaal geslaagd. Op sommige momenten draagt het wat bij maar meestal komt het wat overbodig over.

Na de anderhalf uur die deze film beslaat zal je nog wel eens terugdenken aan de angstaanjagende figuur genaamd Charlie Bronson.

3,5 sterren.

avatar van Baldur

Baldur

Eindelijk de 3* grens gepasseerd, en terecht.

Blijft een erg coole film met een fantastisch onvoorspelbaar personage.

avatar van Theunissen

Toen ik deze film voor het eerst zag in 2010 verwachtte ik eigenlijk een keiharde film omdat er mede stond "Engelands meest beruchte en gewelddadige crimineel" en ook omdat de film hier betiteld staat als een Actie / Thriller. Wat dat betreft kwam ik bedrogen uit want dat valt eigenlijk wel allemaal mee, maar dit is gewoon een uitstekende film die naar mijn mening neigt naar een drama. Het verhaal was eigenlijk best aardig maar wat deze film zo goed maakt is de uitvoering en vooral natuurlijk de schitterende rol van Tom Hardy als de compleet geflipte Bronson. Tom Hardy was voor mij destijds een onbekende maar persoonlijk vind ik dit nog steeds zijn beste rol in een film. Buiten dat het verhaal me wist te boeien zit er ook best veel humor in welke inderdaad pikzwart is. Al met al is dit gewoon een prima film welke zich heerlijk wegkijkt en ook nergens verveelt. Ik verhoog dan ook mijn stem van een 3,5 naar een 4,0.

avatar van Tarkus

Tarkus

Dat deze film iets speciaal zou zijn had ik wel verwacht.

Dat het ie gebaseerd op ware feiten, dat was wel een verrassing, en maakt het dus nog specialer.

Puike rol van Tom Hardy, een verbazingwekkend verhaal en dus voor mij een redelijk goede prent wel.

Wellicht zal niet iedereen deze film goed vinden, maar smaken verschillen nu eenmaal en bij mij kon het dus nog net.

avatar van witboek

witboek

Ik vond dit gewoon prachtig, maar dan soms afschuwelijk door zijn rauwheid, maar dat maakt deze film uniek. Ik heb deze film jaren gemeden door veel negatieve recensie en moet jullie zeggen dat hij ontzettend goed was.

De eerlijkheid van de hoofdrolspeler en de confrontatie met de eigen ik zijn een sterk punt hier. Deze persoon die echt bestaat is een heel speciaal persoon die het schijt heeft aan het systeem. ( denk ik)

avatar van NYSe

NYSe

witboek schreef:

Rauw vind ik deze film eigenlijk alles behalve: Bronson is eerder enorm gestileerd. Echte rauwe Refn zie je terug in zijn Pusher-trilogie, in Bleeder en zelfs in Valhalla Rising.

avatar van 6-6-6

6-6-6

Briljante film, en zéér zeker de moeite waard, als een lekkere verstand op nul film kijken.....

Zeker bij een 2e kijkbeurt zal mijn cijfer nog wel iets hoger worden maar welke film er dan uit mijn top 10 verdwijnen moet ???

avatar van Driello

Driello

Het grote manco van deze film is voor mij de onbeantwoorde vraag omtrent wat de regisseur nou eigenlijk wil vertellen. Oppervlakkig gezien volgt het verhaal een man die leeft voor geweld. En meer heeft het eigenlijk niet om het lijf. Is het een aanklacht van het Engelse judiciaire systeem? Zet het vraagtekent bij het al dan niet effectief zijn van gevangenis straf versus psychologische zorg? Of is dit verheerlijking van het geweld wat steeds weer uit de hoofdersoon ontspruit? Een beetje grof geweld in een film vind ik best, maar hier was het voor mij niet altijd erg interessant. Het past in het verhaal, en in de film an sic, maar verder? Het maakt van deze film een aaneenschekaling van scenes die telkens weer eindigen in een rauwe knokpartij. Dat is in het begin boeiend, maar uiteindelijk gaat het zelfs vervelen, aangezien er geen echte ontknoping volgt.........Het is allemaal erg fraai en stylistisch geschoten, en de 'theater-scenes' leveren een beetje een beeld in de denk wereld van Peterson, maar verder gaat het doel e nut van deze film erg langs me heen.

avatar van Confusie

Confusie

Erg leuke film. Wist niet echt wat ik moest verwachten maar was wel lekker leip allemaal. Heeft zo'n typisch Brits misdaad comedy sfeertje. En weer een uitstekende rol van Hardy. Mag zich wat mij betreft wel rekenen tot de betere acteurs.

avatar van Animosh

Animosh

Refn is mijn regisseur niet.

Alles wat me stoorde aan Only God Forgives en Valhalla Rising is ook hier weer aanwezig: een gekunsteld en ongeloofwaardig hoofdpersonage, muziek (vooral klassiek) die me absoluut niet aanspreekt, humor die de mijne niet is en een geforceerde, gekunstelde sfeer (ditmaal een erg cartooneske). Het is wel verzorgd vormgegeven en Hardy acteert sterk, maar de film stond me zo tegen dat ik hem na 30 minuten afgezet heb.

Stemmen zal ik achterwege laten, maar slecht vond ik het zonder meer. Doe mij liever Chopper.

avatar van JvB Lucas

JvB Lucas

Bronson

My name is Charles Bronson and all of my life I wanted to be famous.

Refn's regiedebuut binnen het Verenigde Koninkrijk. Na de zwaar authentieke, realistische Pusher trilogie is hij een totaal andere weg ingegaan wat betreft films maken... Bronson.

Sowieso is dit, op dit moment tenminste, de meest biografische film die Refn ooit geregisseerd heeft. Niet wat betreft de regisseur zijn eigen leven (hoewel ik daar nog wel op terug kom) maar dat van "Britian's most expensive/violent prisoner"; Michael Peterson a.k.a. Charlie Bronson. Toch komt dit ook in de buurt van Refn zelf. In de documentaire NWR legde hij al uit dat hij altijd heel erg beroemd wilde worden. Refn is dat geworden door films te gaan maken. De hoofdpersoon in deze film, Charlie, heeft dan misschien geen prijs in ontvangst mogen nemen op het Cannes Filmfestival. Binnen de muren van de gevangenis heeft hij een status als agressieve spierbundel waar je niet mee wilt lopen focken.

Ik kon de visuele/ narratieve stijl van Bronson waarderen. De vierde wand wordt een aantal keren gebroken wanneer Hardy (Bronson) letterlijk in de camera zijn leven vertelt in deze heel erg donkere kamer. Maar ook wordt er heel erg leuk gespeeld met het theatrale (hoe Charlie bijv. zijn verhaal vertelt aan een publiek op het podium in een theater). Met als hoogtepunt die acteerscène- "what happens when murder goes wrong". Een waanzinnige scène waar in er geweldig gewerkt wordt met mime en persoonlijkheidswisselingen. Wat ook opviel was het gebruik van muziek in deze film wat mij zwaar deed denken aan hoe Kubrick muziek gebruikte in A Clockwork Orange. Die dansscène in dat gekkenhuis met Pet Shop Boys' Its A Sin of die gijzeling-scène in die kunstklas. De manier hoe er met klassieke/of juist moderne popmuziek in Bronson wordt gewerkt is belangrijk: de muziek bepaalt de gedachte van Charlie.

Acteerwerk is geweldig. Er spelen een aantal onbekende spelers in met als uitzondering Tom Hardy in de rol van Charlie/Michael Peterson. Hardy's rol is geweldig en bevat een aantal interessante vindingen die je niet zo gauw meer zult zien in een film als deze. Het agressieve gedrag van Charlie is als een tikkende tijdbom die op springen staat (denk maar hoe hij bij die kunstlessen eerst overkomt als een erg creatief iemand en plotseling die homoseksuele leraar te grazen neemt).

Bronson maakt van een waargebeurd verhaal cinematografische genialiteit. Zowel erg biografisch als hoogst persoonlijk.

avatar van toetje1977

toetje1977

Ondanks meer dan uitstekend acteerwerk van Tom Hardy en een aantal leuke scenes (waarvan de overval op de juwelier er eentje was) kon 't me als geheel niet echt bekoren...

avatar van MovieMind

MovieMind

Voor de 2e keer gezien...

Ondanks de puike prestatie van Hardy, kon het verhaal me weer niet imponeren.

Aardig filmpje om eens te zien, maar geen topfilm.

avatar van laundromat

laundromat

Eindelijk gezien. Wat een superprestatie van Hardy! Hij staat in mijn top5 van beste acteurs. Heb hem nog niet slecht zien spelen. In dit geval is Hardy nog beter dan de film. Goeie film, nog betere hoofdrolspeler. Bronson is een criminieel ja, maar drogeren in gekkenhuis vind ik wel mensonterend. Brrr.

Zijn stemmen en accenten zijn geweldig weer. Is ook een trademark van Hardy. En zijn snor is geniaal!

avatar van david bohm

david bohm

Tja. Een fraai gestileerde film en een sterke rol van Tom Hardy beletten niet dat ik de film nogal langdradig en ronduit vervelend vind. Maar dat is een jarenlang verblijf in gevangenissen ongetwijfeld ook.

De heer Peterson/Bronson wordt neergezet als een soort levenskunstenaar, iets wat we allemaal in zekere zin zijn. En ene Billy uit Utopia claimt in ieder geval deze titel voor zichzelf.

Het verhaal van de zelfbenoemde koning van de push-ups en sit-ups weet mij in deze vorm echter maar matig te boeien.

avatar van Flavio

Flavio

Actie/Thriller? Lijkt me niet.

Het is lastig deze film in een categorie te duwen, het is een vreemd portret van een redelijk gestoord persoon, behoorlijk gestileerd en afstandelijk. Tom Hardy is een goed acteur zo laat hij zien, maar als film vond ik het toch wel tegenvallen- de minste van Refn die ik tot nu toe heb gezien. Filmisch is het allemaal wel in orde, maar ik vind de hoofdfiguur gewoon te weinig interessant. Op sommige fora wordt de link gelegd met een van mijn favoriete films, A Clockwork Orange - wat ergens wel te begrijpen is- maar Bronson kan toch niet in de schaduw staan van Alex en Refn is ook nog lang geen Kubrick.

avatar van kasabian

kasabian

Op basis van bovenstaand nieuwsbericht de film gedownload, maar wat een kutfilm.

Inderdaad een slappe link met A Clockwork Orange, maar krijg totaal geen gevoel bij de hoofdpersoon. Slap beeld van een beruchte gevangene. Iedere keer als er een (cel)deur openging wist je dat hij weer los zou gaan...pfffff. Grappig?? Heb 1x een flauwe glimlach op mijn gezicht gehad.

Goed acteerwerk van Hardy, maar dat is het dan ook wel.

avatar van LPereboom

LPereboom

Raar, goedkoop en heel warrig vond ik deze bronson, had veel meer verwacht van deze film... Tom hardy speelt wel goed.. maar in zo'n film kan je niet uitbkikken, het ziet er allemaal wat verwarrend uit!

avatar van leatherhead

leatherhead

Leuke film, maar toch iets meer van verwacht.

Grootste pluspunt is duidelijk de humor. Kurkdroog af en toe, ligt echt helemaal in m'n straatje. De man met die drol, die dansende patiënt en de scene waarin die gozer Bronson met boter insmeert. Hilarisch stuk voor stuk . Beetje jammer dat de humor niet gewoon de hele film lang aangehouden wordt. Vind vele stukken uit de film gewoon tergend saai en dat het personage Bronson (hoe goed geacteerd hij ook is) op het gegeven moment gewoon wat voorspelbaar en duf wordt helpt ook niet mee. Bij het begin was het erg leuk, die woede uitbarstingen, maar na een tijdje inderdaad saaiig.

Aantal goeie punten in deze film, dat zeker, maar ben het gewoon niet helemaal eens met de gehele uitwerking ervan. Toch leuk om deze Refn ook eens gezien te hebben. Kleine 3,5*.

avatar van ziggy06

ziggy06

Een kunstig stukje film dat hier onderschat lijkt te worden...Refn heeft een geheel eigen stijl van regisseren, je moet er van houden...zijn stijl spreekt mij wel aan. Maar een gemiddelde van 3 sterren hier vind ik een slechte afspiegeling...IMDb geeft een betere indicatie...

avatar van Leland Palmer

Leland Palmer

''SHUT THE FUCK UP YA CUNT!''

Als een film opent met 'The Electrician' van The Walker Brothers (briljante plaat - top 10 materiaal voor mij) kan het eigenlijk al niet meer misgaan. Jammer dat de fantastische uithaal van die plaat mist, met de briljante strijkers. Ohh, wat mooi! Maar ja, fantastisch! Regisseur Nicolas Winding Refn flikt 't weer, 'Bronson' is meesterlijk. Natuurlijk.. 'Your Silent Face' van New Order (nu vol gas te horen op de achtergrond), machtig. De dansscene op 'It's a Sin' is werkelijk hilarisch briljant. Enkel een paar dingen die me bij zullen blijven. En dat is nog maar het begin. Deze film is echt weer een heerlijk gestoorde trip.

Tom Hardy bewijst weer één van de beste acteurs te zijn van de laatste jaren. Prachtige prestatie. Het verbaast mij echt dat zowel IMDb als Moviemeter niet het genre komedie plaatsen bij deze prent. Ik heb me kapotgelachen! Dat lachje van Charlie Bronson steeds, echt waar.. prachtig. Sowieso barst deze prent van de heerlijk gestoorde en hilarische scenes; ''Not in my arse, you fuckin' homo!''. Ja, Refn blijft me verbazen. Ik ga nu snel verder met z'n eerdere films. Kijken of-ie ook daar dit briljante niveau haalt. Voor nu blijven de films van deze regisseur genieten geblazen. Audiovisueel meesterwerk. En de rest.

avatar van dvdfreak123

dvdfreak123

Tegenvaller!! Hardy speelt wel zeer goed was fantastisch om hem bezig te zien. Maar de stijl, verhaal, humor konden me totaal niet boeien. Beetje raare apparte film. Ksnap wel dat mensen dit goed vinden het is iets origineel maar is totaal niet aan mij besteed.Op de cover staat verwijzing naar a clockwork orange van de 21ste eeuw zogezegd maar daar kan deze film niet aan tippen in de verste verte niet!! Alleen Hardy en de muziek was goed. Daarom krijgt hij van mij nog een 4/10

avatar van kevin_vp

kevin_vp

NOT IN MY ARSE, YOU F*CKIN' HOMO !!!

Geweldige geweldadige zwart-komische film! Alweer een hoogtepunt in het oeuvre van Nicolas Winding Refn. Mooi uitgekiende kadrages, goed gelet op symmetrie en ruimte. Tom Hardy acteert zo sterk alsof zijn leven ervan afhangt.

Het regent memorabele quotes in deze film. Nog een voorbeeld: Me, you and a nine year old girl...True love! en dan die gelaatsuitdrukking van tom hardy' s personage hahaha . Het is al vaak aangehaald maar je ziet wel duidelijk dat Refn inspiratie uit A clockwork orange heeft gehaald. De verwijzingen naar die film zijn ook best goed gedaan, zoals in de laatste scène dat de gevangenisdirecteur muziekboxen plaatst voor het kunstlokaal waarin Bronson zich klaarmaakt voor weeral een lekker potje fighting.

Het is moeilijk om te zeggen welke film nu de beste is van deze regisseur. OGF staat nog niet zolang in mijn top 10 maar die ga ik toch wel inwisselen voor deze parel. Gewoon om het feit dat in deze 'Bronson' humor en geweld perfect gecombineerd zijn met visuele genialiteit en heerlijke muziek ! en ook dat vele scènes lang blijven rondspoken in mijn onderbewustzijn zoals die scène met de dansende loony' s!

5* en een plaatsje in mijn hoogst persoonlijke top 10