• 9.378.203 stemmen

Genre: Oorlog / Komedie

Oorsprong: Verenigde Staten / Duitsland

Geregisseerd door: Quentin Tarantino

Met onder meer: Brad Pitt, Christoph Waltz en Mélanie Laurent

IMDb beoordeling: 8,4 (1.757.135)

Gesproken taal: Duits, Engels, Frans en Italiaans

Releasedatum: 27 augustus 2009

Plot Inglourious Basterds

"Once upon a time in Nazi occupied France..."

In het door Duitsers bezette Frankrijk is Shosanna Dreyfus getuige van de brute moord op haar familie, onder leiding van nazi-kolonel Hans Landa. Ze weet maar net te ontsnappen en vlucht naar Parijs, waar ze een nieuwe identiteit aanneemt en een filmtheater gaat runnen. Ondertussen, ergens anders in Frankrijk, neemt een joodse groep soldaten, onder leiding van luitenant Aldo Raine, wraak op de nazi's.

LT. Aldo Raine

Fredrick Zoller

SGT. Hugo Stiglitz

CPL. Wilhelm Wicki

Ninto

Ramon K wilt er duidelijk werk van maken om dit meesterwerk de grond in te boren. Je gaat je gang maar, volgende week ga ik de film nogmaals kijken... op Blu-ray. *hoort Bijbelse zang in de achtergrond*

avatar van chevy93

chevy93

Ergste is dat ik dit al een aantal malen hier gepost hebt, en dat jij er blijkbaar steeds overheen leest. Daarom ook mijn kritiek op je.
Je bent hier veel te actief en als ik op jouw naam zoek, krijg je alleen de eerste honderd berichten.

Zo'n onserieuze genrefilm als Death Proof of Kill Bill is IB niet geworden omdat Tarantino hier op twee gedachten hinkt: enerzijds wil ie een exploitationfilm maken met IB, anderzijds een spannende oorlogsthriller en het werkt op beide vlakken niet goed (te tam en de plot is slecht geschreven).
Ik heb geen moment gevoeld dat ik naar een serieuze oorlogsthriller zat te kijken. Voor een oorlogsthriller zitten er veel te veel onserieuze scènes in en de feiten kloppen van geen kant.Tuurlijk zit er af en toe wat spanning in, maar dat is met name bij de dialogen en ja, daar is Tarantino meester in!

Anyway, wij komen hier toch niet uit. Begrijp me niet verkeerd, ik ben het met je eens dat er plotgaten inzitten, maar jij ziet het als slecht punt en zit daar alleen maar mee. Ik kijk er overheen en gebruik net dat beetje fantasie dat (voor mij) genoeg is om zoiets te accepteren.

avatar van Karl van H.

Karl van H.

Ramon K schreef:

En vergeet daarbij 100den nazi's om te brengen. Precies.

Hier had zo veel potentie in gezeten.

Tarantino introduceert in comicstyle badass Hugo Stiglitz: we zien dikke letters op het scherm, horen een snerpende gitaar op de soundtrack, zien hem in een montage duitse officiers ombrengen....

Dit belooft wat! Volgende scene: 25 min dialoog gevolgd door 1 min actie en Stiglitz is dood! Echt? Ja echt.....

Vergelijkbaar met een Fred Williamson in het 'origineel'' die na 10 min zou sterven.... Fred maait er tenminste 100 neer in die film (inclusief naakte Duitse vrouwen met machineguns!).

Tarantino geeft ons dat zetje.... en doet er vervolgens helemaal niets mee.

Hier heb je toch wel ernstig gelijk in, moet ik toegeven. De introductie van Stiglitz beloofde wat, maar dat wordt uiteindelijk totaal niet waar gemaakt. De eerste keer dat ik deze film zag stoorde ik me daar niet echt aan (ik zal wel te druk bezig zijn geweest met dubbel liggen om dat 'Say auf Wiedersehen to your nazi balls'), maar ik kan me voorstellen dat zulke dingen bij herziening mijn beoordeling ernstig omlaag kunnen brengen.

Goldenskull

Ik was zelf ook nogal verontwaardigd dat op eens de halve Basterds club dood was en idd weg interessante introductie van Stiglitz.

paul83

Dat vond ik juist een briljante oplossing. Iets anders voorschotelen dan je verwacht maakt het juist interessant. Uiteraard was Stiglitz wel het meest briljante karakter.

Goldenskull

Verre van briljant. Eerder het om zeep helpen van veel potentie.

Goldenskull schreef:

Verre van briljant. Eerder het om zeep helpen van veel potentie.

Ik heb het idee dat hij de personages veel dieper gaat uitwerken in een prequel en dat de bastards een stuk meer screentijd gaan krijgen. Misschien zoals de verschillen tussen Kill Bill 1 en 2. 1 actie en 2 verhaal. Hier andersom.

Tja of geen prequel. De geruchten zijn er in elk geval wel.

Goldenskull

Sin City 2,3 Kill Bill 3.. Basterds prequel, gaap.

Goldenskull schreef:

Sin City 2,3 Kill Bill 3.. Basterds prequel, gaap.

Wat heeft Sin City hiermee te maken en wat is je punt?

avatar van filmfan17

filmfan17

Om Ramon nog maar eens een steuntje in de rug te geven.

In Kill Bill acteren alle personages heel serieus. Door de muziek, de effecten is de film over the top en zo werkt het vrij goed. De personages hebben niet door in wat voor groot absurd universum ze rond lopen.

In IB echter: dan wel dan niet serieus acteren (denk aan de bingo) en proberen ze zelf ook zo absurd te zijn. De openingssequentie die toch vrij spannend is, komt ineens dat grapje met de pijp? Ehh hoe moet ik daar op reageren? Als ik het allemaal als een grap zie is de spanning weg en valt er niet veel te lachen in de rest van de dialoog.

p.s. als jullie vinden dat er spoilers in zitten dan pas ik dat nog even aan.

avatar van SSeagal

SSeagal

Jammer, jammer. Tarentino kan veel beter. De dialogen waren wel weer in zijn stijl, maar de echte zwarte humor was ver te zoeken, dat miste ik wel. Daar bovenop nog dat je belachelijk weinig ziet van de inglorious basterds zelf Echt onbegrijpelijk om met zo'n cool gegeven praktisch helemaal niks te doen... Toch nog wel te doen voor een keer, ***

Ninto

Ik krijg steeds meer het gevoel dat mensen tegenwoordig enkel maar keiharde actie willen zien. En dat is nou net NIET waar Inglourious Basterds om gaat. De gesprekken zijn stuk voor stuk meesterwerken, de subtiele humor is geniaal en de actie/geweld die erin zit is zo machtig, dat het iedere actie film overtreft.

paul83 schreef:

Wat heeft Sin City hiermee te maken en wat is je punt?

Dat ie zich niet moet bezig houden met franchises? Zo moeilijk was dat punt er niet uit te destilleren als je het mij vraagt.

Ramon K

Ach. Zo serieus moet je het ook niet opvatten hoor. Ik wil IB niet de grond inboren maar enkel wijzen op het feit dat de film verre van perfect is.

Ramon K schreef:

Ik denk ook niet dat 5.0 perfectie betekent bij de meeste mensen. Maar je hebt nou eenmaal beperkte keuze in het aantal stemmen op MovieMeter. Ik zou deze film ook niet belonen met een 10. Maar ik zou hem zeker niet belonen met een 6 zoals jij dat doet. IB een "net voldoende" noemen vind ik echt schrikbarend.

Het allerergste vind ik misschien nog wel dat een film als Avatar de hemel in wordt geprezen, terwijl IB nog maar moet kijken of ie een 4.0 (8.0 omgerekend) krijgt van de film-experts op MovieMeter.

Edit: Nuovo Cinema Paradiso zou volgens jou dan perfectie moeten zijn. Wat uiteraard onmogelijk is te doen. De perfecte film bestaat niet en zal nooit gemaakt worden ook. Daarvoor verschillen smaken teveel en zijn er in een film van 2 uur altijd onvolledigheden te vinden.

avatar van Nomak

Nomak

Ninto schreef:

Ik zou deze film ook niet belonen met een 10.

Hoe verklaar je die 5* dan?

Ramon K

De gesprekken zijn stuk voor stuk meesterwerken

Ik vind dat absoluut niet waar. qua ritme is het niet goed, qua inhoud veel minder en de (plotgerelateerde) dialogen draaien te lang om een bepaalde point heen. Ik vind het stukken minder, zeker in vergelijking met PF of RD.

Dat kun je toch niet echt menen? Of je moet nog niet zo veel gezien hebben. De actie is hoogstens adequaat en op een speelduur van 150 min is 10 min actie gewoon verrekte weinig. Zeker voor een film die een bepaald genre probeert te reviven.

Ramon K

IB een "net voldoende" noemen vind ik echt schrikbarend.

Maar het is toch echt zo. Veruit de minste Tarantinoprent en dan is een score van 3,0* heel behoorlijk hoor.

Ramon K

Edit: Nuovo Cinema Paradiso zou volgens jou dan perfectie moeten zijn.

Ligt er dicht tegen aan, maar ik heb er geen stelregel of formule voor. Verder snap ik dat geen enkele film pure perfectie kan belichamen. Er bestaat dan ook amper of geen objectiviteit als het om kunstbeleving gaat.

Ramon K

Oplossing waarvoor? Ik zie hier steeds dat mensen slecht schrijfwerk proberen te camoufleren met 'geniale vondsten' van Tarantino. Is het nu zo'n ramp om toe te geven dat het scenario niet bijster goed is?

Ramon K schreef:

Er bestaat dan ook amper of geen objectiviteit als het om kunstbeleving gaat.

Precies! Daarom kan ook geen van beiden zeggen dat deze film goed of slecht is. Ik vond de film in de buurt van perfectie komen.

Ik zie ook aan jouw stem-geschiedenis dat wij twee totaal verschillende smaken hebben. Jij hebt duidelijk meer behoefte aan Aziatische en 1950-1980 films. Zal je eerlijk zeggen, ik heb een schijthekel aan dat soort films. Op een aantal klassiekers na, uiteraard.

Geef mij maar 1990+ films. Ik wil hoge budget films zien, waar ook nog redelijk in geacteerd wordt. Niet alleen natuurlijk, maar ik houd wel van een blockbuster, zolang het goed wordt gedaan. Zoals Inglourious Basterds...

Nomak schreef:

Hoe verklaar je die 5* dan?

Omdat je geen 4.75 kan stemmen...

Ramon K

Meningen kunnen toch slecht (onderbouwd) zijn? En daar kun je toch over discussieren? Dat is nu juist het leuke van MM.

Jij hebt duidelijk meer behoefte aan Aziatische en 1950-1980 films

Nog niet zo zeer eigenlijk. Maar met de jaren heb ik minder behoefte aan eenheidsworst gekregen. En ik wil alle hoeken van de cinema verkennen. Dan wordt je horizon wat breder en kan je je mening overigens ook wat beter onderbouwen.

Goldenskull schreef:

Sommige films lenen er zich gewoon voor. Of ben je dat met me oneens? Hm, of juist niet. Jij hebt Kill Bill 2 niet gekeken zeker?

En dan nogmaals de vraag: wat heb Sin City hier mee te maken? Ook een franchise?

avatar van yeyo

yeyo

paul83 schreef:

Alleszins een franchise in spe (er zijn twee geplande sequels).

avatar van skipy05

skipy05

De meeste Quentin Tarantino films vind ik slecht. Deze viel nog net mee. De stijl van Quentin Tarantino vind ik maar niets. Verhaal was goed. de film heeft me niet echt verveeld.

JacoBaco

Ja, ga dan maar weer gauw Public Enemies nog een keertje kijken.

avatar van ghostman

ghostman

Ramon K schreef:

Dit soort nietszeggende, overbodige en belachelijke parodiefilms hoor je niet eens te analyseren. Bij zulke films is dat niet echt mogelijk en ze zijn dat ook niet waard.

The Producers van Mel Brooks ga je toch ook niet analyseren...

JacoBaco

Als je alleen dat te melden hebt, kan je beter wegblijven.

Aan dit soort nietszeggende, overbodige en belachelijke uitspraken hebben we hier niets.

JacoBaco

Tja,.. die vind je vast minder slecht dan IB.