Pandorum (2009)
Geregisseerd door: Christian Alvart
Met onder meer: Dennis Quaid, Ben Foster en Cam Gigandet
Gesproken taal: Engels en Duits
Plot Pandorum
"Don't fear the end of the world. Fear what happens next."
Payton (Dennis Quaid) en Bower (Ben Foster) zijn twee ruimtereizigers die wakker worden op hun schip zonder dat ze nog weten wat hun missie was. Als ze met behulp van wat wazige herinneringen proberen uit te vinden wat hun doel was op deze missie, komen ze erachter dat ze niet alleen zijn, maar dat ''iets'' het op hen heeft gemunt...
Bower
Hunter Leader
Evalon
Insane Officer 'Eden'
Bottleneck
Pandorum is claustrofobisch, donker, met snelle acties en zelfs een twist in het verhaal. De vijand is creepy, snel en sterk, maar bepaald niet origineel. De score is zoals het hoort, industrieel-achtig.
Quaid en met name Foster zijn lekker op dreef als de paniek en chaos losbreken, en dat is al vrij vroeg in de film. Maar vooral een van de laatste scenes is verwarrend door de wending en de schokkende manier van filmen.
Dat chaotische filmen is wel regelmatig irritant. Tijdens de acties flitsen de beelden als een gek. Dat is erg onduidelijk in combinatie met de duisternis, natuurlijk moet de film duister zijn, maar dit was een beetje teveel van het goede. Af en toe wat duidelijkere en rustigere beelden van de Descent-achtige wezens zou ik beter hebben gevonden. Mede daarom valt het tegen met de gore en de kills .
Pandorum doet me denken aan Alien, The Descent en een beetje Cube, maar het zal vooral scifi-horror fans wel aanspreken denk ik. Alle elementen van space-horrors zijn aanwezig. Zelf ben ik er nog niet echt over uit wat ik er van vind. Was slecht verstaanbaar en het is een film die (uiteraard) op een bioscoopscherm beter tot zijn recht komt.
eddyeddy
Als liefhebber van dit genre had ik me verheugd op deze film.
Maar wat een afknapper, hoofdpijn van het turen naar de donkere scenes, die op die manier wel erg veel aan de verbeelding over laten maar in negatieve zin en dat zal zeker niet de bedoeling zijn geweest.
Chaotisch "flitsend" gefilmd, waarvan niet te hopen is dat dit een nieuwe tendens is. Het verhaal op zich vond ik ook niet schokkend...jammer!!
Filmkriebel
Het is wel mooi in beeld gebracht, met een origineel kleurgebruik (het is nog niet zo donker als ik dacht) en een verhaal dat zelfs nog redelijk meevalt. Het is duidelijk ook een samenraapsel van ideeën uit andere films zoals The Descent, Alien, Event Horizon ( de waanzin ) en zelfs games als "Unreal" of "Quake" ( die corridors ).
Veel horror is er niet aan en de film functioneert beter als je het als een gewone SF-thriller beschouwt. Gelukkig zijn de claustrofobische sfeer, de futuristische decors en de schaarse spanning aanlokkelijk genoeg voor een kijkbeurt. Zonder bijzonder origineel te zijn, is Pandorum een film die wel gemaakt is zoals het hoort, en werkt zoals het hoort.
JacoBaco
Echte goede SF Horrors zie ik niet vaak. Event Horizon vind ik persoonlijk 1 van de betere SF Horrors. Pandorum had dat ook kunnen zijn. Het begint allemaal redelijk veelbelovend, maar zodra er een Ninja-Indiaan tevoorschijn komt, wordt het voor mij al een stuk minder aangenaam.
Het eerste half uur is het meest positief, wanneer alles nog mysterieus is en je te maken hebt met een claustrofobisch sfeertje. De film is donker, maar ja wat wil je als jij je in een schip bevind waarvan de kernreactor niet werkt. Dus dat donkere is het ergste niet. Wat ik erg jammer vind, is dat je na een goed begin toch weer moet denken aan films als The Descent en Doomsday. (vanwege het kannibalisme) Zo heel erg is dat nou ook weer niet, maar het had iets beter gemoeten vind ik. En dan die Indiaan he.... Pffff.
Wat me wel bevalt, is wat ik al eerder aangaf. De film heeft een prima claustrofobisch sfeertje. Maar ook het gevoel van paranoïde zat er op een gegeven moment goed in. Toch wel een pluspunt. Ook het af en toe schokkende camerawerk werkte goed bij mij.
Pandorum is meer een SF Thriller in mijn ogen, alleen niet echt een hele goede, maar ook geen slechte natuurlijk.
3,0* dus
Leuk leuk.
Er komen tegenwoordig te weinig van dit soort films uit, wat natuurlijk niet uitmaakt, kan je nog meer van een film als dit genieten.
Pandorum begint echt eng, het lijkt zelfs op Alien. Claustrofobische gangen, lekker donker(hoezo te donker zoals sommigen members hier vermelden?) en je hebt geen flauw idee wat er aan de hand is. Heerlijk spannend.
Na ruim een half uur wordt de spanning een beetje weggeëbt en veranderd de film naar mijn mening meer in een SF/Actie film.
De "monsters" komen al veel in beeld, wat toch een stukje mysterie en spanning wegneemt. Mede danzij het feit dat ze een beetje gekloond lijken uit the Descent of I am Legend. Het had enger gekund.
Niet dat het slecht wordt, maar toch een tikkeltje minder.
Het blijft daarintegen een ijzersterke film, met een goed script. Ik was van begin tot het eind nieuwsgierig naar het feit wat er is gebeurt en waar ze waren. Dit hebben ze goed tot het einde weten vast te houden.
De acteurs helpen hier ook wel bij, ze zetten allemaal een prima rol neer en nergens wordt het irritatieniveau bereikt van ongeloofwaardig handelen e.d.
De special effects zijn wel ok, niet het meest vooruitstrevende, maar zeer goed te doen en nergens kwam de film fake over.
Al met al een positieve ervaring, ik knalde zo door de film heen en heb me geen moment verveeld.
Verwacht niet een pure horrorfilm, want daarvoor pakt de film na ongeveer op een derde deel teveel uit met actie.
Een van de betere films die ik de laatste tijd heb gezien.
p.s. ik heb gewoon een goede versie(geen cam o.i.d.) gekeken met het geluid goed aan.
Deed me denken aan "The Descent", maar die film vond ik beter dan deze. De film is best leuk om te kijken maar is eigenlijk nooit echt spannend of boeiend. Het einde vond ik overigens best goed. Ben bang dat ik deze film snel vergeten ben.
Leland Palmer
Heerlijke film. Prachtige setting op dat ruimteschip, wat een erg claustrofobisch sfeertje met zich mee brengt. Het is érg donker gefilmd allemaal, wat goed uitpakt. Veel spanning, een paar leuke schrikmomenten en een interessant verhaal. Volgens mij erg origineel met die creepy wezens, op zo'n ruimteschip, naar een andere planeet 'verhuizen' en de hele tijd al onder water liggen, terwijl ze denken onderweg te zijn. Leuk gevonden, ook een prima twist nog tussen het karakter van Gigandet en Quaid die één en dezelfde blijken te zijn. Ja, érg vermakelijk deze film. Eerste uur erg sterk, daarna zakt het even in, maar naar het einde toe herpakt de film zich weer. Hele dikke voldoende.
DVD-T
Op z'n tijd houd ik wel van een terror in space film. Meestal levert dit wel wat interessants op. Zo zijn Alien en Event Horizon bijvoorbeeld toppers in dit genre. Pandorum is ook weer zo'n soort film en die is me meer dan goed bevallen.
De setting van dit soort films spreekt me gewoon heel erg aan. Een groepje zit in een ruimteschip, en kunnen in tegenslagen en vreemde gebeurtenissen nergens heen. Zo ook in Pandorum. Een astronaut wordt wakker en heeft geheugen verlies. Hij weet niet wie en waar hij is. Dankzij kleine hints in het schip zelf komt hij er beetje bij beetje achter. Ze zitten opgesloten in een ruimte waaruit ze niet weg kunnen. Dit zorgt voor een heerlijke claustrofobische sfeer. Dit blijft in de eerste drie kwartier goed behouden. Daarna gaat de film een hele andere kant op en worden er wat meer grotere ruimtes gebruikt die de geweldige sfeer meteen nekken. Ook de introductie van de creaturen komt wat te vroeg. Haalt meteen een groot deel van de mysterie weg. Erg jammer. De film zakt vanaf dat moment ook een beetje in en het begint wat minder interessant te worden. Maar dan herpakt de film zichzelf en krijgt het geheel een hoger niveau door een aantal goede plot twists en dingen die je niet meteen voorzag. Zeker het einde is geweldig Als ze er achterkomen dat ze al op de planeet zijn en op de bodem van de oceaan liggen .
De film kent erg mooi gebruik van kleuren, dit versterkt door het goede camerawerk. De design is erg mooi gedaan, en ook de muziek is lekker mysterieus. Qua acteerwerk speelt Ben Foster, voor wie ik meer en meer waardering krijg, Dennis Quaid er helemaal uit. Hoewel die het ook zeker niet slecht doet, lijk hij zich niet helemaal op zijn plaats te voelen.
Een bij vlagen spannende film, met een concept wat al vaker is gedaan op een goede manier uitgewerkt. En zeker het einde trekt de beoordeling flink omhoog.
Erg goede film met veel spanning en laatste deel is een behoorlijke trip.
Apart einde wat je niet verwacht eigenlijk.
Prima acteerwerk.
Macmanus
Alvart maakt alweer een leuke film.
Geinige filmmaker. Weet met niet al te originele scripts toch leuke films te maken. Ook hier weer een lekkere setting. Mooi werk met kleuren, Groen, Blauw, Rood, en een verhaaltje dat lekker loopt en wat je best wilt volgen. Actie is ook uiterst verzorgt, wordt meestal toch wel verkwanselt in films die zich vooral profileren als andere dingen dan een actie film.
Net iets te lineair en safe gemaakt om het als meer dan een lekker vermakelijk filmpje te zien.
3.5 sterren.
Halcyon
Geweldige sci-fi/horrorfilm en zo ongeveer de enige van de laatste 25 jaar die Alien, The Thing en Predator evenaart.
Vooral de gelijkenis met eerstgenoemde is treffend: bemanning wordt wakker in een ruimteschip en blijkt niet alleen te zijn. Met zo'n synopsis kan je alle kanten uit, maar gelukkig is Pandorum alles behalve een kloon van Alien.
De FX in Pandorum zijn oogverblindend mooi, zowel op het vlak van creature design als wat de vormgeving van het ruimteschip betreft. Aanvankelijk voelen de scènes in het schip heel claustrofobisch aan, maar al gauw maakt dat gevoel plaats voor een van desoriëntatie: het ruimteschip blijkt namelijk zo groot te zijn als een stad waarin je gemakkelijk verdwaalt. Ik was meerdere keren echt onder de indruk van hoe men dit vliegende labyrint zo overtuigend in beeld heeft gebracht met al de verschillende kamers en gangen.
De scène waarin je het archief van de aarde te zien krijgt en de slotscène op Tanis zullen nog lang blijven hangen.
Ook zijn de makers erin geslaagd de spanning van het scherm te doen druipen, met name door de interne intriges en de strijd met de aliens (het gemuteerde mensenras). De verklaring voor hun mutatie is origineel gevonden en maakt van hen wat anders dan de zoveelste aliens. Bovendien hebben de makers moeite gedaan om ze allemaal hun eigen uiterlijk te geven, waardoor ze als samenleving geloofwaardig overkomen.
Maar wat van deze film een echte topper maakt is de filosofische/wetenschappelijke insteek: het koloniseren van de levensvatbare planeet Tanis, het verdwijnen van de Aarde en het effect hiervan op de mentale weerbaarheid van de ruimtereizigers. Al deze aspecten zijn evenwichtig uitgewerkt en bieden mooi tegengewicht voor de suspense en de gruwelen aan boord.
Een tijd geleden dat ik nog zo genoten heb van een film.
dutchtuga
Gedeeltelijk eens mat Halcyon. De sfeer zat er vanaf het begin goed in en ook het design van het schip deed me vaak terugdenken aan het claustrofobische uit Alien. Het mysterie rondom de aanwezige creaturen wordt ook geweldig opgebouwd en zien deze er zeer overtuigend en dreigend uit. Geweldig om weer een sci-fi te zien die dicht bij de sfeer van Alien weet te komen en een creature design laat zien die een fantastische oorsprong vindt en er ook nog overtuigend uitziet. Vond vooral de kleine mutant een genot. Naarmate Pandorum vorderde begon ik me af en toe echter te ergeren aan de wat snelle montage, gevechten en bombastische score. Een doorn in het oog wat sfeerschepping en spanning betreft. Toch laat Pandorum genoeg creatieve ideeën zien en is het concept een aangename. Van dit soort sci-fi zou er meer moeten zijn.
tukkerstein
Uitstekende, lekker spannende film. Doet inderdaad qua sfeer een beetje denken aan Alien, maar het bevat wat meer actie. Het verhaal weet erg te boeien en mooi netjes ontrafeld. De CGI is, behalve in de scenes waarin de "zombies" voorkomen, zeer goed en geloofwaardig. De laatste scene van de film is echt een juweeltje.
e800
Goede film alleen vind ik dat de muziek bij de film wel beter kan om de spannende stukken in de film nog beter te maken.
cees72
LOL
en wat vond ik er verder van? Donker, vooral heel donker. Af en toe het gevoel van 'mag het licht aan'. Verrassende plot, zeker, maar orgineel? Nou nee niet echt. (xxxx wat hier stond heb ik naderhand maar even gewist om mensen niet voor het hoofd te stoten
Enkele scene's die je wakker houden zoals 'het kind' vs de 'Ninja indiaan', maar verder....
Helaas.
Want na een sterk eerste half uur ontaard de film al gauw in enige clichématigheid. De spanning verdwijnt dan bijna geheel. Alsmede dat claustrofobische sfeertje. Om vervolgens ook nog ietwat ontspoort te eindigen.
Dankzij Foster valt e.e.a. goed uit te zitten. De film zelf is echter iets te wisselvallig. En dat is jammer, want hier had veel meer in gezeten.
Redelijk.
Niet slecht, toch wat meer van verwacht.
Kan dit af en toe best hebben, beetje horror in space. Verhaaltje verloopt erg typisch maar is toch boeiend genoeg om volgen.
Horrorwezentjes zijn best leuk, hadden alleen wat beter uitgewerkt mogen worden. 't Is goed dat er een best actieve camera is, want blijft het beeld te lang stilstaan dan merk je al gauw dat de wezens wat povertjes vorm gegeven zijn.
De spanning zit er eigenlijk maar halvelings in en met Eden Log in het achterhoofd is de sfeer ook niet helemaal top. Alvart doet het niet slecht qua regie maar komt op belangrijke momenten toch veel tekort. Vooral de soundtrack had een veel grotere meerwaarde moeten zijn.
Beetje jammer van de acteurs verder, die echt banaal slecht werk leveren. Quaid als grootste schuldige, die vent is echt belachelijk slecht.
Het is allemaal best vermakelijk en sfeervol tot op zekere hoogte, maar kijkende naar wat er allemaal was had het zeker net dat ietsje meer mogen zijn.
MrMontana
De suspense hield me 1 uur en 48 minuten lang op het puntje van mijn stoel. Een extra halve ster omdat ik een zwakke plek heb voor sci-fi. Goede sci-fi flicks zijn er weinig de laatste tijd.
sandokan-veld
Heb me prima vermaakt met deze film. Verhaal is goed uitgedacht, niet te belachelijk en ook niet te geforceerd realistisch, en onvoorspelbaar genoeg om de aandacht vast te houden.
Minpunt is de matige regie: vooral de actiescenes zijn onduidelijk (te donker en slecht gemonteerd) en daarom ook zelden echt spannend.
Zo zijn er nog wel een paar kleine klachten, maar de meeste mensen die houden van dit soort sf/horror-concepten moeten dit wel gaan kijken.
Stephan
Prima horror met een leuke ontknoping. De claustrofobisch aandoende gangen en ruimtes werkten bij mij uitstekend. De mutanten deden mij wat minder, maar dat hoort een beetje bij dit genre.
Niet alleen de ontknoping, maar ook de manier waarop het gedraaid was, was in ieder geval verfrissend.
Naomi Watts
Ja, redelijke SF horror, al had ik 'm beter verwacht.
Alien blijft op eenzame hoogte nog steeds de beste SF horror ever. Pandorum voelt vooral aan als veel games als Quake en Doom 3 maar de meeste raakvlakken heeft het toch met Dead Space.
Sfeertje is goed, lekker duistere environment en er wordt goed gespeeld op het suggestieve. Maar als dan die creaturen vol in beeld komen, daar verliest Pandorum zijn mysterie, zijn spanning en zijn intensiteit. Het verzand dan eerder in een slash en shooter, het onderhuidse thriller gedeelte verzand dan in een hersenloze actie film, en dat is jammer.
Aardig tussendoortje maar een sterke SF horror is het niet geworden. Dat komt vooral door de totaal andere insteek i nde tweede helft en dan weer zo'n Hollywoodiaanse twist, als ik ergens jeuk van krijg, dan is dat het wel. Toch nog een voldoende, maar een hele krappe.
Lau1986
Ik vond dit een zeer geslaagde film. Er is volop spanning en het einde was toch wel even anders dan ik verwacht had. Er waren leuke en spannende actie momenten. Het ruimteschip was erg mooi weergegeven.
Aanrader!
Jesse93
Na ik hem al een heeeele tijd op mijn laptop heb staat ben ik hem toch maar gaan kijken. Ik verwachtte er namelijk niet veel van, wat eigenlijk dus erg dom was. Het verbaasde me hoe de film was. Er zat wel wat spanning in en wat leuke gevechten. De monstertjes zien er ook wel grappig uit. Het verhaal vind ik leuk bedacht, maar het was wel erg te verwachtte. Het eind daar in tegen zag ik juist helemaal niet aankomen. Het eind vond ik daarom ook erg goed. Het was een gemiddelde film die wel leuk is om voor een keertje te kijken.
DjFrankie
Film die me niet echt kon boeien, film stukjes pastte wel in elkaar en de film werd duidelijker naar het einde toe.
In het begin zou ik niet meer dan 1 ster gegeven hebben, maar vanwege toch wel originele verhaal, en de knap gemaakte monsters en mooie einde score naar 2 sterren.
Mijn vriendin overigens vond deze film een 4 sterren film, zij houdt ook van dit genre (SF -Ruimte). Helaas zit zij niet op MoMe.
Overigens een film die ik niet afkijk zal ik ook nooit beoordelen. Zeker gezien de verhaallijn is deze film nooit een 0,5 waard.
Goldenskull
Mwah, er mankeert genoeg aan, maar een voldoende haalt Pandorum nog wel.
De uitwerking van het verhaal is vrij standaard, het acteerwerk wat mager en het camerawerk is ook verre van top. De muziek is echter prima en ondanks de simpele uitwerking blijft het wel boeiend om te volgen. Verder deed dit me met grote regelmaat aan vooral Eden Log denken, al heeft Pandorum bij nog wel meer films goed opgelet.
schram101
De film ziet er schitterend uit, heeft met Ben Foster één van de beste acteurs in zijn gelederen (wat de enige reden was de film te kijken) en de acteurs die monster speelden hadden de pakken volgens mij geleend van de set van The Descent.
Echter moet ik verklappen dat ik geen ruk van de film heb begrepen. Heb hem in 2 delen gezien echter was ik de draad compleet kwijt. Zonde. Mischien nog maar eens zien over een paar maanden. Vermakelijk was ie wel. Spannend niet echt helaas.
Voorlig
Decec
Ik vond een goede SF/Thriller film, maar niet zo beste film.......
Want SF is mijn eigen smaak... vreemd via idmb stond geen "horror" vermeld, dus thriller. Ik vond eng voor vreemde mensen die eet mensen op... Wel uitgekeken. Prima acteerwerk...
joolstein
Goede film!!!! Zeer mooi decors/ setting. Geen erg intellectuele verhaallijn maar er werd wel lekker veel spanning gecreëerd met de achtervolgingen. Alhoewel er toch wel soms ook wat denk werk moest gedaan worden. Zeker met hoe die wezen nu waren ontstaan en of ze ook wel bestonden enz. Kortom ik heb genoten!!
Aapje81
Erg geforceerde film die mij geen moment wist te pakken. Quaid blijft een leuke acteur en de decors zijn inderdaad heel aardig maar een interessant verhaal of boeiende personages heeft deze film helaas niet.
Heel matig.
FillumGek
Science-Fiction is normaal gesproken niet helemaal mijn ding, maar de Alien-reeks vond ik dan wel weer erg goed. Niet geheel verrassend doet Pandorum daar ook regelmatig aan denken.
Het eerste kwartiertje had ik een beetje moeite om in de film te komen ( heeft waarschijnlijk te maken met het genre dus), maar langzaam maar zeker werd ik er meer ingetrokken. Dit kwam vooral door de donkere ruimtes die een erg claustrofobische sfeer creëren. Het ruimteschip is namelijk enorm en blijkt een waar doolhof. Als dan ook nog eens blijkt dat de astronauten door iets worden achtervolgd is de spanning helemaal goed voelbaar.
Het verhaal vind ik best goed gevonden. Het is nogal moeilijk om origineel uit de hoek te komen maar dit was geen slechte poging. Dat de aliens gemuteerde mensen waren had ik niet verwacht en de twist op het einde met Corporal Gallo kwam ook onverwacht. Stukje bij beetje kom je meer te weten over het verhaal, wat de film boeiend houdt. En thank god voor ondertiteling, want het is af en toe nauwelijks te verstaan door het vele gefluister.
Ben Foster vind ik een goed acteur en deed het naar behoren. Quaid heb ik helemaal niks mee en Traue was best sexy al zagen haar moves er wat knullig uit. Het design van de creatures is erg tof, ook omdat ze er allemaal verschillend uitzien. De special effects zijn van een hoog niveau en de sets zijn indrukwekkend. Toch is het jammer dat er iets teveel combat inzit. Zo wekte een Alien veel meer suspense op met het kat-en-muisspel maar zodra je hier de creatures hebt gezien is de spanning grotendeels verdwenen. Mooi einde ook trouwens. Leuk!

Fans door het dolle heen met nieuwe beelden van 'The Super Mario Galaxy Movie'

'The Lost City' met Daniel Radcliffe morgen te zien op televisie