Soy Cuba (1964)
Met onder meer: Sergio Corrieri, Salvador Wood en José Gallardo
Gesproken taal: Engels, Spaans en Russisch
Releasedatum: 4 december 1997
Plot Soy Cuba
Tijdens de laatste dagen van het regime van Batista spelen zich op Cuba vier afzonderlijke verhalen af. In het eerste verhaal ontdekt de vriend van Maria dat zij eigenlijk een prostituee is, in het tweede verhaal krijgt een oude agrariër te horen dat zijn boerderij verkocht is aan een internationale organisatie, in het derde verhaal worden studenten die pamfletten voor Castro verspreiden neergeschoten door de politie, en in het laatste verhaal wordt een man door bombardementen gedwongen zijn huis te verlaten, waarna hij zich bij de guerrilla's aansluit.
ichi
Deze film is van grote invloed geweest op Irreversible(in interview met de BBC). Niet gezien helaas. Door Scorsese en Coppola gered van de obscuriteit. Ongetwijfeld communistische propaganda (1964, Koude Oorlog op zijn koudst) maar het schijnt in stijl en techniek nog radicaler te zijn.
Gorro
Het hoofdpersonage in deze film is Cuba. Dit wordt benadrukt door het vloeibare camerawerk. De camera is werkelijk overal. Vanuit elke mogelijke hoek wordt er gefilmd en dat levert onvergetelijke scenes op, vaak ook nog eens in hele lange takes. Gaspar Noé heeft te kennen gegeven dat deze film hem inspireerde voor het camerawerk in Irréversible en dat is niet verwonderlijk. Opvallend is ook dat bij het grootste deel van de shots de virtuele horizon niet horizontaal maar vaak diagonaal loopt.
Niet alleen het camerawerk is erg goed, maar de enigszins propagandistische verhalen die zich afspelen vlak voor en tijdens de revolutie in Cuba geven ook een sterk tijdsbeeld. Vooral het eerste verhaal is erg mooi en deed me qua sfeer aan het beste werk van Federico Fellini denken. Een onvergetelijke Russische en Cubaanse co-productie waarop het enige kritiekpuntje de saaie Russische voice-over is, die de Spaanse dialogen vertaald.
****½
Macmanus
Camerawerk, dat is waarom je deze film moet zien, werkelijk fantastisch. Het begint al super met de camera die langzaam van balkon naar balkon naar beneden gaat en dan terecht komt in het zwembad, en daarna bleef het camerawerk mijn aandacht houden.
De vier verhaaltjes zijn niet heel erg goed. Allemaal nogal zwart wit maar dat was te verwachten. Echt vreselijk was het niet, maar daarvoor zou ik de film niet willen aanraden.
Er was 1 ding wel heel erg aan deze film. De Russische voice over, die ging achter elke Spaanse/Engelse zin vertellen wat dat in het Russisch is. Het leek wel een “hoe leer ik Russisch” cd. In het begin was het wel lachen maar naar een tijdje werd het wat minder leuk.
Ik heb de video gehuurd en zag op IMDB dat er ook een DVD was dus misschien kun je daar instellen hoe je het wil, dus daar ga ik geen punten voor aftrekken.
Wil hem graag zien,is een dvd van uit op r1, maar die is vrij prijzig en heeft geen extra's. Is grote inspiratiebron voor onder andere P.T. Anderson (Boogie Nights/Magnolia)
Macmanus
Is inderdaad jammer dat de DVD bijna nergens te vinden is, want het is een fantastische film met nog steeds werkelijk subliem camerawerk.
Misschien weet één van de andere stemmers (of niet stemmers) waar deze film te koop is voor een niet al te overdreven prijs?
ghostman
Naast Citizen Kane meest revolutionaire (ook letterlijk) en invloedrijke film aller tijden. Zoveel malen beter dan zijn andere “veel geprezen” film Letyat Zhuravli. De cinematografie, choreografie en de fotografie deden me denken aan die van Aleksandr Dovzhenko en Sergei M. Eisenstein.
Monumentaal meesterwerk
*****/*****
Dat deze film bekend stond als visuele tour de force en tijdloos meesterwerk wist ik al een tijdje. Maar dat hij de verwachtingen zo zou waar maken en zelfs overtreffen had ik nooit durven hopen. De visuele pracht druipt van elk shot af, de ellen lange takes doen de mooiste shots van Scorsese, DePalma en PT Anderson verbleken. En ook de vier vertellingen zijn (hoewel propagandistisch) boeiend, authentiek en innemend. Duidelijk is ook de grote invloed op de baanbrekende Hollywoodregisseurs uit de jaren 70. Maar ook op Oliver Stone en de eerder genoemde DePalma. Zo kan Scarface als een kapitalistische spiegelvertelling van deze film gezien worden. (Lijkt me een geweldige dubbel bill). Absolute must voor iedereen die van film met een hoofdletter F houdt.
Nu ga ik nog even naar adem happend nagenieten, maar niet voor de volle vijf volle sterren aan dit meesterwerk te hebben toegekend.
(Ik heb de Engelse DVD waarop geen Russische vertalingen van het zeer mooie en poetische stemgeluid van de voice-over aanwezig zijn. Het enige minpunt volgens de andere kijkers is daarmee dus van de baan.
Ik kan iedereen deze versie van harte aanbevelen. Waar alle aandacht gaat uit naar de cinematografie, wil ik ook nog benadrukken dat de vier verhalen ook prachtig en poetisch zijn. Zij werpen elk hun licht op een totaal ander facet van het geprostitueerde Cuba van begin jaren 60.
Leuk bericht Reinbo. Die DVD wordt binnenkort aangeschaft
zonder die Russische voice over kan er ook wel eens een 5 inzitten.
Net herzien en de film is nog veel uitzonderlijker dan ik dacht. De fotografie is met grote afstand de mooiste ooit en het begraafnisshot is totaal onverklaarbaar.
Ook is zo'n beetje de halve Amerikaanse cinema van de jaren 70, 80 en 90 zawaarschatplichtig aan deze film.
Dikke 5* blijven staan en stop 'm voorlopig in m'n top 10.
Hier een clip Van een van de vele bijzonder shots. Net as bij PT Andersons Boogie Nights duikt de camera op het eind zelfs onderwater.
FisherKing
Geweldig. Wat een stel genieën zijn Sergei Urusevsky (camera) en Mikheil Kalatozishvili (regie).
Aparte lens trouwens, sterke groothoek (18mm ?) en met een vaste brandpuntsafstand. Beetje slechte kwaliteit youtube om 't goed te kunnen beoordelen.
De hele film is idd behoorlijk groothoek gedraaid met een fantastische scherpte diepte, waardoor alles erg dromerig aanvoelt. Maar het meest bijzonder vind ik de hagelwitte palmen en suikerriet in heel veel shots. Het lijkt soms wel een sneeuwlandschap.
Je kan het een beetje zien in het tweede shot van de trailer
Hier de schitterende opening met de hagelwitte palmen. (en de kwaliteit van de dvd is natuurlijk 100 keer beter.
Bedankt Reinbo. De DVD is besteld
Ik hou ook wel van een fantastische groothoek. Realiseer me dan ook dat ie echt op een paar cm afstand is geweest van die mensen. Communistische betrokkenheid. Toch lees/zie ik weer veel kritiek. Zoals ook bij de Kraanvogels. Zelden zo subtiel vertolkt.
De DVD is besteld
Daar ga je heel gelukkig van worden.
FisherKing
De Martelaar! Hij is herkend. Eerst als duivenbrengen, en tenslotte als stenengooier. Het voorbeeld voor de protestbeweging, vandaar die begravenis-scene's. Je ziet ook ineens dat de werkende klasse de Cubaanse vlag naar buiten hangt. En dat oudere vrouwen bloemen enzo naar beneden gooien. Dat betekent acceptatie van het "volk" van de protestbeweging.
Dikke 5* blijven staan en stop 'm voorlopig in m'n top 10.
Ubersterke film zonder een script. Vond de kraanvogels wel coherenter en sterker, maar dit is ook een dikke slag in het gezicht.
voorlopig 4.5* (Idi i Smotri- ook goed gecopieerd)

(Al doelde ik bij mijn eerste opmerking meer op de technische kant dan de inhoudelijke.)
Dustyfan
Inderdaad een enorm sterke film. De 4 van gisteravond nu toch maar verhoogd naar 4,5* want het is een film die me niet meer loslaat.
Er is zoveel over te zeggen dat ik niet weet waar te beginnen en tegelijkertijd is het allemaal nauwelijks in woorden uit te drukken. Dan maar zo: gaat dit (hoe dan ook) zien!
The One Ring
Prachtig gefilms uiteraard. Maar hoort die Jamaicamuziek erachter? Lijkt me sterk.
Speelt zich af op Cuba... dus waarom zou die muzek niet kloppen?
The One Ring
Maar ze zingen duidelijk over Jamaica. Is Jamaica dan een onderdeel van Cuba? Ik dacht van niet, maar wie weet vergis ik me. De melodie past wel, maar de tekst niet.
Je hebt gelijk, muziek klopt idd niet. Komt ook niet in de film voor. (Ik dacht dat je het andere fragment bedoelde.)
maxcomthrilla
Naar aanleiding van het openingsfilmpje op Youtube was ik toch wel benieuwd geraakt naar deze film.
Het 1ste verhaal begon gelijk zeer sfeervol. Weinig dialoog, veel muziek en een loslopende camera die gewoon het dagelijkse leven van wat Cubanen vastlegt. Een wirwar aan mensen wordt door de camera gevolgd. Opvallende lange scènes waarin de camera ervoor zorgt dat je telkens weer op een andere plaats terechtkomt zonder op zwart te gaan. Verwacht niet te veel van het verhaal, dat stelt hier vrij weinig voor. Hele fijne impressie. Minpuntje was de wat bombastische muziek die plots aansloot op relatief rustige scènes. Pracht scène als 2 mannen tegenover elkaar staan en beiden bepaalde emoties hebben. Vaak zie je dan dat je van beide gezichten een close up krijgt, maar hier draait de camera minimaal zodat je beide emoties kunt waarnemen. De kleine, subtiele beweging zorgt ervoor dat een van de 2 wat centraler staat.
Het 2de verhaal vond ik het boeiendste gedeelte van de film. Weinig dialoog en zeer sfeervolle beelden van suikerriet en het kappen van suikerriet. Dit tafereel wordt vanuit verschillende zij aanzichten aanschouwd. Shots waarin de camera aan de grond bevestigd lijkt te zitten en naar boven tuurt in het gelaat van een boom die steeds dunner wordt ten overstaan van een zonnige ambiance, waarin de lucht door donkere en lichte tinten wordt gevormd. Worden afgewisseld met scènes waarin jij degene bent die het suikerriet ommaait in een hoog tempo. Prachtig hoe de emoties niet worden verwoord maar gevisualiseerd dankzij magistraal camerawerk. Prachtige kleurencontrasten, dankzij felwit riet in combinatie met donkerbruine lucht.
Het 3de verhaal was iets minder dan de 1ste 2 verhalen. Het camerawerk was wel weer erg dromerig soms. Hij circelt tussen het hekwerk door en zweeft als een vogel vanuit een balkon recht vooruit door een nauw straatje tussen mensenmassa `s door. De scène waarin een aantal Amerikanen zich ver verheven voelt boven andere volken was wat misplaatst. De studenten protesten waren aardig om te zien. Vooral het einde was wel indrukwekkend.
Het laatste verhaaltje gaat vooral over oorlog. Je krijgt te zien wat de burgers er toe drijft om de wapens op te pakken en te vechten. Aardig verhaal, redelijk camerawerk. Toch het minste filmpje voor mij. Vooral doordat er net zoals in het 3de filmpje wat meer dialoog in voorkwam. De dialogen deden namelijk soms wat chaotisch aan, een beetje op zijn Italiaans zeg maar. Vooral als men in herhaling viel en eenzelfde woord bleef roepen. Ze kwamen op mij nooit echt over als zijnde van essentieel belang voor de film.
Alle verhalen worden kort van commentaar voorzien. Het blijft lekker luchtig en handelt over de gemoedstoestand en de motieven van de Cubanen. Toch wel een mooie quote:
Sometimes I Think it `s Not the Sea that `s Moving but it `s the People `s Tears.
Een prachtfilm vol met levenslustige Cubanen en heerlijke muziek. De muziek soms wat te dik aangezet, maar die tegenstellingen hadden dan ook wel wat. Het leven daar bleek er immers ook een vol met tegenstellingen. Mensen ga deze film zien! Op zijn minst een unieke ervaring. 4,5*
maxcomthrilla
Ik wou nog even toevoegen dat er een shot in deze film zit die bijna identiek is aan een shot uit Night of the Hunter (1955).
Een man berijdt een paard. Zijn zwarte schaduw wordt tegen de lichtere horizon in de rest van het beeld afgebeeld. Het betreft hier alleen geen creepy context.
Waar blijven de volgende twee stemmen? dit meesterwerkje verdient de spotlight!
FisherKing
Eens, ik heb mijn dvd uitgeleend, dus't kan wel weer

Nuit et Brouillard
Documentaire / Historisch, 1956