Hellraiser: Bloodline (1996)
Geregisseerd door: Kevin Yagher en Alan Smithee
Met onder meer: Bruce Ramsay, Doug Bradley en Valentina Vargas
Releasedatum: 30 mei 1996
Plot Hellraiser: Bloodline
"The past, the present and the future will all meet at the crossroads of hell!"
Het is 2127. Pinhead, de wrede cenobite, bevindt zich aan boord van een ruimtestation dat wordt gecontroleerd door dr. Merchant. De missie van Merchant is om de poorten tot de hel voor eens en altijd te sluiten, omdat zijn voorvader uit de achttiende eeuw verantwoordelijk was voor het maken van de puzzeldoos waarmee diezelfde poorten tot de hel voor het eerst werden geopend. Vele generaties hebben daarna Pinhead tevergeefs proberen te stoppen, maar nu lijkt het dan toch dat Merchant iets heeft uitgevonden om in zijn missie te slagen.
Phillip L'Merchant / John Merchant / Dr. Paul Merchant
Auguste
Jack Merchant
Sharpe
Remo
Deze deel is samen met deel 3 nog redelijk om te kijken. Maar vanaf deze periode gaat het berg afwaards.
Hier is er geen echt sprake van echt hellraiser zoals Deel 1 & 2
net als deel 3 geef ik hem een 3
Dit omdat er nog wel gemoord word
psycholamp
- 1960 berichten
Goede films behoeven geen uitleg. De geschiedenis van de Box interesseert me niet. Het mysterie is weg. Er zaten zeker wel een paar goede scenes in, maar dat ruimte-gedeelte maakt een hoop kapot.
Dit is overigens nog wel een deel, waar Pinhead nog op de voorgrond aanwezig is. Dat is dan wel weer leuk.
nacht
jammer... een van de slechtste delen van de serie...
Pastichio Rocker
Ik hoop dat hier ooit nog eens een director's cut van uitkomt, want naar ik begrepen heb heeft de studio zich er weer eens te veel mee bemoeid...
Lee72
Jammerlijke mislukking deze film. Triest om te zien hoe het niveau destijds daalde van mijn favo horror films...
_dangerous_
Na deze film wou ik een tijdje geen films meer kijken.
Zo saai en irritant kom je ze zelden tegen.
_dangerous_
en toch 3,5 geven he
wyatt earp
Richard_Voorhees
Zo ongeveer de laatste echt vermakelijke Hellraiser-film. Hierna is het met sprongen achteruit gegaan jammer genoeg:(: 3,0*
Zeer saai en verhaal was totaal niet boeiend of spannend. Er zitten nog een paar leuke scènes in die de film nog een beetje overeind houden.
Legan
Eigenlijk vond ik het qua productiewaarde beter dan het derde deel. De lokaties hebben een overhaul gekregen en de personages (helaas niet allemaal) een extra dosis IQ. Wat een groter budget (althans dat vermoedt ik) al dan niet doet met een film. Zelfs het verhaal en de dialogen zijn beter geworden. Helaas bevat het voorspelbare (en eenvoudige, simpele) schrikmomenten en mist het sfeer. Maar het ergste is dat er te vaak geen spanning aanwezig is. En spanning is toch wat een horrorfilm maakt imo.
Metalfist
This year, the past, the present and the future will all meet at the crossroads of hell
De Hellraiser reeks begint langzamerhand toch wat slijtage te tonen. Deel 2 en 3 haalden nog wel ergens het niveau van het eerste deel maar ik hou men hart toch al vast voor de volgende 4.
Hetgeen waar ik me het meest aan stoorde is dat Pinhead er soms zo fake eruit zag. Zo waren op sommige momenten zijn littekens tussen zijn pinnen gewoon verdwenen... Maar voor de rest zagen de effecten er wel weer mooi uit. Hoe de twee broertjes een Cenobite werden was echt cool.
Het verhaal is wel interessant. Het heel ontstaan van de kubus en de bloedlijn van de Merchants is dan ook wel boeiend om te zien. Tot het dan opeens zo stompzinnig wordt afgebroken doordat Pinhead ineens met Angelique in het ontwerp wordt gezogen. Vanaf dan wordt het allemaal wat saaier. Wat ik trouwens wel niet snapte is hoe de kubus in die pijler van die ondergrondse garage terecht komt? Het stuk waar Angelique die man verleidt en ze op de pijler slaagt en dat ze kubus in haar handen heeft.
Al bij al is Hellraiser IV een redelijk vermakelijk deel dat toch nergens het niveau van zijn voorlopers haalt.
witboek
Wat ik niet snap is dat men pas in het 3de deel uitlegt vanwaar die puzzeldoos komt. Die verhalen van Hellraisers kloppen niet echt.
Toch vond ik deze de beste van hellraiser 1, 2 en hellworld.
Misschien komt het dat ik van futuristische films hou.
Voor mij één van de aanraders van hellraiser tot hier toe.
aburex
Goed gemaakt vervolg op de eerste drie delen. Hier komt men eindeijk te weten vaznwaar dedoos komt. Horror op zijn best
charmed one
ik vind het niet het beste deel maar ja je komt wel meer te weten hoe alles onstaan is
Halcyon
De cenobites zagen er weer cool uit, maar daarmee is alles gezegd. Ongelofelijk flutverhaaltje dat teruggrijpt naar het ontstaan van de befaamde puzzlebox. Daar zat ik persoonlijk niet meteen op te wachten. Verder vind ik dat hele ruimtegedoe maar niets, het doet afbreuk aan de sfeer die de eerste films zo duister maakten. Enkele scènes zijn nog wel tof, bijvoorbeeld die flashbacks naar de 18de eeuw die even terugkeren naar de essentie van Hellraiser: pijn en lust. Maar voor de rest is dit huilen met de pet op. Zielige effecten en een hoop overbodige onzin (die hellehond bijvoorbeeld...).
dr channard
Op het einde van deel 3 komt de kubus in een substantie dat je nodig hebt om een pijler te maken, om het zo geheimzinnig mogelijk te zeggen
Metalfist
Ach zo, dat is me toen precies niet opgevallen
Bedankt voor de uitleg.
Tonypulp
Slaat de plank toch redelijk vaak mis..
Vooral in het begin was even slikken, ruimteschip? 18e eeuw? huh?
Zijn ze een paar keer op hun hoofd gevallen o.i.d voordat ze hiermee aan kwamen zetten, waar is dat voor nodig.
Die drang om een verklaring te geven achter de doos is zo ontzettend kut, neemt het hele mysterie achter de kubus weg! Mysterie betekend voor mij een stuk meer spanning, het is leuker om niet te weten hoe het nou gekomen is.
Het eerste stuk beviel me dan ook best slecht, al zag het er met vlagen wel oke uit.
Dan het middenstuk, in de tijd waar het zich al die tijd al af had moeten spelen, hierin zitten dan wel weer een paar toffe scénes in (Die bewakers bijv, die later nog leuk werk verrichten als cenobite). Helaas verliest Pinhead z'n glans nogal in dit 4e deel, de dreigende sfeer van het eerste deel werd al zwaar verwaarloosd in deel 2 en 3, maar hier word het tot de grond toe plat getrapt, doodzonde, meer daden i.p.v woorden zou niet mis zijn.
Het laatste deel was wel oke, de setting beviel me nog steeds niet helemaal maar echt tegenzitten deed het ook niet meer, einde was in de hellraiser traditie; met klote effecten
wel tof eigenlijk.
Over de gehele film lieten ze aardig wat visuele steekjes vallen, maar er is ook genoeg om leuk te vinden om deze niet te bestraffen met een onvoldoende!
2.5* deel 5 mag wel weer terug naar aarde komen
Thomas83
Deel 4 van de reeks alweer, en vanaf dit deel zou het volgens velen een stuk slechter worden. Wat mij betreft gebeurde dat in het vorige deel al overduidelijk, eigenlijk daarvoor al, maar omdat ik nu eenmaal de hele serie wil zien moet ik me er maar even doorheen zien te worstelen. Bovendien hoorde ik dat deze film wat meer uitlegt over het achtergrondverhaal van Pinhead en de Cenobites.
De plotomschrijving op Moviemeter ziet er al vaag uit. Het blijkt nu te gaan om Hellraiser in een sciencefiction-jasje, nogal opmerkelijk. Dat jasje zorgt in elk geval wel voor wat aardige decors, en de film ziet er (weer) een stuk minder goedkoop uit moet ik zeggen. Deze invalshoek is ook wel origineel te noemen. De special-effects zijn nog vrij aardig (wat van de erg slechte geluidseffecten niet gezegd kan worden die vrouw met die soort van mannenstem ook, haha), en het camerawerk is zelfs af en toe nog redelijk goed verzorgd te noemen. De acteerprestaties zijn ook zo slecht nog niet, al zijn ze verre van groots. Er zitten ook absoluut nog uitschieters naar beneden bij.
De intro is ook niet slecht. Leuk ook om het maken van het doosje te zien. De flashback ziet er ook niet crappy uit qua kostuums, zoals in de vorige film.
De muziek is onderhoudend en ook zo slecht nog niet. Al herken je het oude Hellraiser-thema niet echt meer terug. De gore is nog wel aanwezig en de insectenranzigheid uit de eerste twee films is weer terug. Wel moet je er van de gore niet al teveel worden verwacht. Er zitten nog best wat ranzige momentjes in de film, maar het wordt allemaal op zo’n manier gebracht dat helemaal niet zo heel erg bruut en hard overkomt.
Al vrij snel wordt de film awat saai en je herkent er amper meer een Heillraiser in, maar gelukkig duurt de film nog geen anderhalf uur, en als op zichzelf staande film is hij nog redelijk te noemen kwalitatief gezien. Het plot deed me alleen zo weinig. Dat gelul over die bloedbanden etc. ook. Wel positief is dat de Cenobites alweer wat beter uitzien. Niet als rare creaturen die uit een slecht stripboek lijken te zijn weggelopen. Pinhead heeft nu opeens vleeshaken aan zijn vingers. Zijn pakje is me ook iets te kinky.
De humor is nog wel aanwezig in de film, maar lijkt er soms wel onbewust in te zijn gestopt. Die scène met de duif, haha. Of “do I look some like someone who cares what god thinks?”, maar dan later in de film wel de klassieke actie van in shock richting hemel kijken, armen spreiden en dramatisch “noooo” roepen. Sowieso bracht Pinhead alles met overdreven dramatiek, leek wel een Shakespeare-acteur die aan het voordragen was. Het enge is er wel af bij hem helaas. Maar dat is al langer zo, en laten we hem nou ook niet gaan verheerlijken. Zijn uiterlijk is herkenbaar, maar in de eerste film vond ik hem ook al niet spetterend.
Het vierde deel krabbelt verrassend op, maar laat het Hellraiser-gevoel nog meer vallen, en weet niet altijd even veel te onderhouden. Maar de klungeligheid spatte er gelukkig niet vanaf. Aan de andere kant is het allemaal wat al te gelikt en conventioneel, zodat de film zelfs als cultfilmpje niet echt waarde heeft. 2.0*.
Thorak
"Directed by Alan Smithee".... toen ik dit zag had ik eigenlijk al genoeg moeten weten en de film gewoon gelijk uit moeten zetten....
Dit heb ik helaas niet gedaan. Wat een misbaksel van een film is dit zeg!
Ik heb de hele box te leen en ben nu elke avond een van de delen aan het kijken. Er stond me bij dat ik dit ooit een van de betere uit de serie vond... nu achteraf geen idee waar ik dat idee vandaan heb gehaald! Echt alles is slecht aan deze film; acteerprestaties gaan nergens over, verhaal is slecht, aankleding is slecht, SFx zien er niet uit. Zelfs de poster is zeer inspiratieloos en zou iedereen die voor het eerst iets met Photoshop doet nog beter kunnen maken!
killer13
deze viel nog best mee. hier word vooral het verleden van de merchant-familie uitgediept. het acteerwerk is al stukken beter dan dat in deel 3, maar het is nog altijd niet van top-niveau, laat staan van hoog niveau.na deze film gaat het allemaal downhill !! heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat clive barker niet meer wou mee werken aan de verprutsing van zijn meesterwerk!
IcU
Ik kan niet ontkennen dat ik dit wederom een onwijs toffe film vond. De sfeer was namelijk sterk en zelf wat creepy. Het jamere is dan ook dat er een of andere debiel heeft voorgesteld het in 'space' af te laten spelen. Maar buiten dat was het een bijzonder aangename film met goede gore en wederom spectaculaire kostuums. Ik ben geen groot fan, of zelf liefhebber van de serie, maar qua vervolg films weten pinhead en co mij het beste te bekoren. Waar het bij Friday, Halloween, en Nightmare al lang mis was gegaan, heeft Hellraiser deeltje 4 mij weer weten te pakken en te boeien. Ik heb Inferno al een gezien en die was slecht, dus sla een paar delen over en spring direct naar Hellworld. Die ziet er namelijk prima uit, van wat ik er al van gezien heb.
shrink
Voor mij houdt de serie bij 3 op. Vond deze redelijk, maar het hield niet over.
puckb96
Net gezien. Mwaaaaa.... De eerste was een ijzersterke en klassieke horrorfilm, de sequel vond ik zelfs nog beter, de derde was niet net zo goed als deel 1&2 maar was een prima horrorfilm. En nu deel 4.... Hmmmm. Hoewel ik me heb vermaakt met deze vierde "aflevering" in deze fantastische filmreeks zit er veel minpunten in. Ik kon me niet echt sympathiseren met de "middeleeuwse" karakters en de "middeleeuwse" sfeer kon me eerlijk gezegd weinig boeien. Ook vond ik Pinhead nogal raar overkomen met z'n prinses enzo. Maar wat ik wel fijn vond was dat de klassieke sfeer uit deel 1 weer terug was en het was af en toe ook best wel griezelig, vooral een aantal achtervolging scènes tussen karakters en de cenobites. Erg griezelig dus..... Dus ja: het vierde deel in de reeks is oké maar absoluut niet net zo goed als de vorige drie delen.
Een 3***
vermakelijk maar in vergelijking met deel 1 t/m 3 absoluut niet net zo goed...
Boeikens
Vanaf hier gaat het langzaam maar zeker bergaf...
Men tracht hier een nieuwe style en het verhaal rond de Kubus komt centraal te staan maar de uitwerking van het verhaal hierrond is minder.
Zo passeren verleden, heden en toekomst om weer te geven dat de bloedlijn van de Merchants moet uitgewist worden. Persoonlijk vond ik dat minder geslaagd en ook bij Jason X mislukt die future tour later.
De komieke touch uit deel 3 is verdwenen en de bloederige gore is zeker aanwezig.
De Cenobites zijn weer beter dan in Hell on Earth maar de typische macabere Hellraisersfeer in de wereld vol pijn en marteling is verdwenen.
Voor de Hellraiserfans, zoals ik, nog een meevaller maar voor de anderen zeker niet goed.
Alans anagram.
Dit vierde deel waarin de duivelse kubus opnieuw wordt geworpen is, ondanks de andere invalshoek, een verwaarloosbare. Waar de eerste twee delen nog voor enig vermaak zorgden en het derde de herinnering daaraan, is dit vooral een zwaktebod waarbij enkel wat gorigheid de gemiddelde horrorfan zou kunnen bekoren.
De naam Alan Smithee (een anagram voor The Alias Men) zou bij de oplettende kijker vooraf al enige alarmbellen moeten doen afgaan. Kevin Yagher kon schijnbaar de klus niet naar behoren klaren. Een duidelijk geval van ‘schoenmaker blijft bij uw leest’. Gelukkig keerde hij snel terug naar op oude nest om op vertrouwde en wèl geslaagde wijze de kijkers stuipen op het lijf te jagen met make-up.
Doorsnee.
ichi the chiller
Waarom bestaat deze film?[hoezo uitmelken] deze serie had na deeltje 3, die redelijk vermaakt, gewoon gestopt moeten worden maar ja helaas.Het verhaal is wel redelijk maar niet meer dan dat. Productiewaarde is vrij hoog, maar de film heeft me geen moment geboeid. 2 voor de moeite
john mcclane 2
de box(je de dvd box niet de kubus)gekocht met alle zeven delen.
en tot nu toe vallen ze tot deel 4 allemaal niet tegen.
alleen vond ik dit einde wel een echt einde waardig,de ruimte is eeuwig,en nu is de eeuwige pinhead ook als onsterflijke in een oneindig universum van donkerheid.
the end,... maar ja voor de meeste horror films geld dat evil dies,dus vooruit binnen kort deel 5
laasts bij een maat een deel gezien met een reporter deel zeven ofzo,en die was echt shit.
in zijn geheel een fantasierijk deel met genoeg gore.3 sterren.

2022

1992

Hellbound: Hellraiser II
1988

1987

Netflix voegt in maart 'The Invisible Man' toe: waar kijk je de horrorfilm nu?

WOII-klassieker 'A Bridge Too Far' over slag bij Arnhem zondag op televisie

Netflix haalt binnenkort 'The Matrix'-reeks uit het aanbod