• 9.375.132 stemmen

The Boy in the Striped Pyjamas (2008)

Drama / Oorlog | 94 minuten

Genre: Drama / Oorlog

Alternatieve titel: The Boy in the Striped Pajamas

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk / Verenigde Staten

Geregisseerd door: Mark Herman

Met onder meer: Asa Butterfield, David Thewlis en Vera Farmiga

Releasedatum: 8 januari 2009

Plot The Boy in the Striped Pyjamas

"Lines may divide us, but hope will unite us."

Berlijn 1943. De 8-jarige Bruno verhuist met zijn familie naar een plek die ver weg is, waar niets te doen is en waar niemand is om mee te spelen. Hun nieuwe huis staat naast een hek dat zich uitstrekt zover het oog maar reikt, een hek dat Bruno afschermt van de vreemde mensen die hij daarachter ziet bewegen. Bruno wil ontdekkingsreiziger worden en besluit op onderzoek uit te gaan. Op een van zijn tochten ontmoet hij een jongen wiens leven en omstandigheden zeer verschillen van dat van hem. Toch sluiten de jongens vriendschap, maar het is een vriendschap die niet zonder gevolgen blijft...

jorisker schreef:

Ik vraag me af hoe ik dit op moet vatten. Dat je het einde ongeloofwaardig vind oke, maar de rest van de film? Ik denk toch dat je de keiharde realiteit moet kennen hoor. Ik vind het bijna wreed dat je dit ongeloofwaardig noemt. Wat wil je hiermee zeggen? Dat de holocaust nooit is gebeurd? Dat het er niet zo erg aan toe ging in de concentratiekampen? Ik vind dit echt een misselijke opmerking van u.

Kom nou toch, hij heeft compleet gelijk. Deze film maakt van de Holocaust een 'spannende' opgesmukte en overdadig geromantiseerd verhaaltje. Het is eerder misselijk als je zo'n film gaat vergelijken met echte holocaustverhalen.

avatar van Mavoe

Mavoe

Mijn haren staan echt recht overeind van sommige opmerkingen hier......

avatar van mcdaktari

mcdaktari

Hoezo ?? leg eens uit. waar kan je niet tegen dan?

avatar van Mavoe

Mavoe

Dat deze film ongeloofwaardig is bijvoorbeeld..... ???

avatar van OliverDogg

OliverDogg

Ik denk niet dat je in die tijd zomaar een tunneltje kon graven onder de omheining...

avatar van mcdaktari

mcdaktari

Mavoe schreef:

Dat deze film ongeloofwaardig is bijvoorbeeld..... ???

Echt overtuigend geloofwaardig is ie ook niet, maar dat maakt voor mij niks uit. Als het verhaal maar goed is, vind ik veel belangrijker.

En als ik een realistische oorlogs film wil zien dan kijk ik wel een docu.

avatar van 0bsession

0bsession

Eén van de mooiste films die ik heb gezien.

avatar van Mar-Lous

Mar-Lous

Ik vond het ook een hele mooie film! Heel zielig van dat jochie maar het laat zijn vader wel voelen hoe erg het is iemand daarin te verliezen die nog onschuldig is ook!!

Er zijn duizenden mensen vergast, verschrikkelijk!

Duizenden? wel wat meer...

avatar van robinb

robinb

Mar-Lous schreef:

Er zijn duizenden mensen vergast, verschrikkelijk!

onschuldig lol, volgens mij waren ze daar allemaal onschuldig

Maar ja ook ik vond het een zeer sterk film, zeker een van de betere die ik de laatste tijd gezien heb. Al moet ik wel zeggen dat ik dit soort films altijd wel interessant vind.

4.5 ster

gr

deze film slaat helemaal nergens op
een jongetje dat zo even een concetratiekamp binnenloopt en dan naar een gaskamer word geduwt en vergast word

avatar van TragieStar.*

TragieStar.*

lecks-almelo schreef:
deze film slaat helemaal nergens op

Hij loopt niet zomaar het kamp binnen! Heb je wel goed opgelet

avatar van stephan1900

stephan1900

lecks-almelo schreef:
deze film slaat helemaal nergens op

Ik zou meteen d ehele film verklappen aan de rest di ehem nog niet gezien heeft.... ik toevallig wel maar anders zou het wel jammer zijn!

avatar van wiebew

wiebew

Hele mooie film. Een half puntje aftrek omdat ze Engels spraken, wat in het begin heel storend is, daarna wen je er aan.

DisPater

Soms een beetje storend als ik zie dat mensen als lecks-almelo een film als dit beoordelen met 1 ster???

Op een site als deze mag je ervan uit gaan dat de bezoekers/de mensen die beoordelen en berichten achterlaten échte filmliefhebbers zijn toch?

Ok ok,smaken verschillen,en "het is mijn genre niet" hoor je vaak, en terecht ook.

Maar deze film is er eentje van hoogstaande kwaliteit; de regie, het acteerwerk, scenario etc etc is uitermate goed verzorgd.

Dus wanneer iemand een parel als deze bestempeld als een slecht iets, dan zegt dat meer over die persoon.

Dan ben je in mijn ogen geen echte filmhebber, of je hebt absoluut geen kijk op wat nou goede of slechte films zijn.

Ga toch weg man.

Dat bedoel ik dus.

"Ga toch weg man"

Goed onderbouwd kos.

Ja, of je leest mijn eerdere reacties hier.

DisPater

Deze film pretendeert niet geschiedkundig correct te zijn, en leunt ook niet op realisme, dat blijkt onder andere uit het engels dat de duitsers spreken.

Deze film probeert de kijker te pakken door een verhaal over vriendschap tussen de 2 jochies te vertellen, en dat lukt heel goed dacht ik zo.

De minachting tov de holocaust zie ik nergens terug, integendeel.

De film maakt van de holocaust dus géén opgesmukt overdadig geromantiseerd verhaaltje, de film vertelt een op zich zelf staand verhaal dat zich afspeelt gedurende en middenin de holocaust.

Dat verhaal mag je opgesmukt en overdadig geromantiseerd vinden, de 1 vind het verhaal mooi, de ander niet of minder.

Dit is overigens een heel andere discussie, we hebben het nu over de film inhoudelijk.

Wat ik bedoelde te zeggen is dat een échte (ECHTE) filmhebber in de breedste zin van het woord een film als deze nooit zo' n lage beoordeling zou geven.

Of je het inhoudelijk ermee eens bent of niet, deze film is van een hoge kwaliteit, in elk geval ten alle tijde meer waard dan de laagste waardering.

DisPater schreef:

Die discussie is dus juist inhoudelijk.

Nee, deze film is verwerpelijk en storend en daarom is het volkomen logisch dat er een lage waardering uit voortvloeit, snap niet dat dit zo lastig te begrijpen is.

kos schreef:

Duizenden? wel wat meer...

Deze reactie geeft weer hoe goed je over dingen nadenkt die je hier typt.

DisPater

Verwerpelijk en storend wat ik zie in de film inderdaad, zijn we het daar tenminste wél over eens.

Oke, ik ben klaar met jou.

DisPater

Ok, ik had niet anders verwacht.

avatar van Roel-

Roel-

• 1978 berichten

Rofl @ de "discussie" hierboven.

Maar goed, de film zelf (kort, tis al laat)

Het begon allemaal wat traag en ik begreep niet helemaal waar men nou heen wilde. Eer het concentratiekamp echt in het verhaal voorkwam zaten we al halverwege. Gelukkig werd het vanaf dat moment allemaal wat interessanter, het boeide meer en ik kon me meer inleven (met name de moeder) in het verhaal. Einde greep je wel bij de strot.

lecks-almelo

ik vond het gewoon een bagger film

mag dat?

ik had de film liever niet bekeken maar werd verplicht :S

lecks-almelo

okee ik pas me stem wel aan voor jou

0,5

avatar van hel1

hel1

Sterk einde maar de rest van de film had wel iets spectaculairder gemogen. Bij tijd en wijlen langdradig en voorspelbaar. Niettemin een mooie boodschap en het kijken waard.

avatar van TomRayder

TomRayder

Het verhaal komt in het boek gewoonweg beter tot zijn recht (vanuit kinderogen). Dat is in een film lastiger, zeker in context van een concentratiekamp.

Het was historisch gezien onmogelijk als jood/gevangene buiten de hekken te komen (geval van Auswitsch),behalve als je in dienst was van de Nazi's.

Ik ben in ieder geval opgelucht dat het einde in de film hetzelfde is gebleven als in het boek. Want die was zeer heftig.

avatar van gerrit019

gerrit019

Wat een verhaal. Het raakte me tot in de tenen.

De tegenstelling en overeenkomsten tussen de kinderen met

details als de blauwe vs de bruine ogen. De kinderlijke naiviteit en verbeeldingskracht om het drama dat zich afspeelt in hun wereld te plaatsen. Dat maakt alles nog zwart witter.

Ik kan me goed voorstellen dat dat in het boek heel mooi beschreven is.

Een erg mooie en ook verschrikkelijke film.