• 9.373.992 stemmen

The Boy in the Striped Pyjamas (2008)

Drama / Oorlog | 94 minuten

Genre: Drama / Oorlog

Alternatieve titel: The Boy in the Striped Pajamas

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk / Verenigde Staten

Geregisseerd door: Mark Herman

Met onder meer: Asa Butterfield, David Thewlis en Vera Farmiga

Releasedatum: 8 januari 2009

Plot The Boy in the Striped Pyjamas

"Lines may divide us, but hope will unite us."

Berlijn 1943. De 8-jarige Bruno verhuist met zijn familie naar een plek die ver weg is, waar niets te doen is en waar niemand is om mee te spelen. Hun nieuwe huis staat naast een hek dat zich uitstrekt zover het oog maar reikt, een hek dat Bruno afschermt van de vreemde mensen die hij daarachter ziet bewegen. Bruno wil ontdekkingsreiziger worden en besluit op onderzoek uit te gaan. Op een van zijn tochten ontmoet hij een jongen wiens leven en omstandigheden zeer verschillen van dat van hem. Toch sluiten de jongens vriendschap, maar het is een vriendschap die niet zonder gevolgen blijft...

avatar van hawkins

hawkins

DisPater schreef:

Wat ik bedoelde te zeggen is dat een échte (ECHTE) filmhebber in de breedste zin van het woord een film als deze nooit zo' n lage beoordeling zou geven.

Of je het inhoudelijk ermee eens bent of niet, deze film is van een hoge kwaliteit, in elk geval ten alle tijde meer waard dan de laagste waardering.

Als je geen liefhebber bent ga je geen 4000 films kijken. En sinds wanneer dienen films niet inhoudelijk beoordeeld te worden?

avatar van ikkie01

ikkie01

hawkins schreef:

En sinds wanneer dienen films niet inhoudelijk beoordeeld te worden?

Wat een gel*l of de film waarheidsgetrouw is of niet. Verre weg de meeste Films nemen een loopje met de waarheid, Wat maakt het uit? Mij niets zo lang het geen docu betr. Een film beoordeel je wat mij betr. op alles behalve de waarheid

Ik vond dit een prima film. Goed gespeeld en een prima verhaal. Echt niets mis mee. Vader doet het erg goed in zijn dubbelleven tussen Leger en Familie. Moeder is heerlijk Naïef tot dat ze de waarheid te weten komt. En zo kan ik wel ff door gaan.

avatar van hawkins

hawkins

ikkie01 schreef:

Wie had het over waarheidsgetrouwheid? Inhoudelijk wil natuurlijk veel meer zeggen, zoals realisme, logica, etc. En die waarden zijn natuurlijk allemaal relatief. Inhoudelijk moeten dergelijke relatieve waarden dus passen en wanneer dit niet zo is, dan vind ik een film inhoudelijk beneden peil.

avatar van NWAM

NWAM

Het verhaal was me iets te onrealistisch.

Dat kind was het enigste kind in dat concentratiekamp. Verder laten die ssers het echt niet toe dat je daar heel even niks gaat zitten doen bij het hek. Hoezo kan hij zomaar onder dat hek door kruipen? En hoezo weet een vrouw van de kamp-commandant niet wat er in dat kamp gebeurt? En als ze er dan achter komt vindt ze het heel erg, ze gaat immers met een nazi.

Het eerste halfuur vond ik tamelijk saai. En duisters die Engels praten? Kom op jongens. Ik vond de scenes aan het hek wel leuk en ik vond het ook wel leuk gedaan om zo die jodenhaat in die lessen naar voren te laten komen.

Gelukkig duurde de film niet al te lang want ik vond er niet heel veel aan. 2 sterren.

avatar van Thom1994

Thom1994

NWAM schreef:

Het verhaal was me iets te onrealistisch.

Met dat onrealistische noem je wel een goed punt. Dit vond ik ook een onrealistische kant van deze film. Maar omdat de film toch erg mooi was, heb ik hiervoor mijn beoordeling niet omlaag gehaald, hoewel dit wel een sterk minpunt van de film is.

avatar van parel123

parel123

Goei film! Goed verhaal. Ondanks dat je misschien ziet aankomen wat er gaat gebeuren vond ik hem wel aangrijpend.

Zeker wel een aanrader!

avatar van Kisje

Kisje

Een mooi verhaal, maar niet realistisch, zoals hier boven al vermeld staat.

Persoonlijk hoeft voor mij een film niet volledig te kloppen, zolang het totale plaatje maar aangenaam is. Wat mij vooral stoorde aan deze film is dat men Engels sprak. Geloof het of niet, maar in het begin ik had ik zeker wat moeite om de film te volgen (nl. de plaats waar deze film afspeelde).

Deze originele film verdient naar mijn mening dus niet de hoogste score, maar wel een waardige.

avatar van TragieStar.*

TragieStar.*

Kisje schreef:

Een mooi verhaal, maar niet realistisch, zoals hier boven al vermeld staat.

Dat was toch allemaal al bekent voor je het ging kijken en in de trailer ook.

Voor jou kan het misschien negatief zijn maar voor mij maakte het niet veel uit. Het ging volgens mij om het verhaal en niet om de taal zelf?

avatar van Thom1994

Thom1994

TragieStar.* schreef:

Dat was toch allemaal al bekent voor je het ging kijken en in de trailer ook.

Alsof Nederland liever een Duitstalige film heeft Ik vind het wel jammer, maar dan hadden ze óf voice overs moeten gebruiken, die een film erg slecht maken, of Duitse acteurs. Ik vind het allemaal overdreven gezeur, ben het totaal met je eens.

avatar van Kisje

Kisje

TragieStar.* schreef:

Dat was toch allemaal al bekent voor je het ging kijken en in de trailer ook.

Ik had de trailer niet eens bekeken, dus kon ik het ook niet weten. Dat is dan jouw mening die ik absoluut niet deel, wat toch nog mag of vergis ik mij???? Voor mij had de film beter gescoord als men in deze film Duits sprak.

En even ter informatie, als je dan toch reageert op mijn bericht, dan zou je ook wel eens mogen letten op je spellingswijze.. Het is nl. bekenD, met een D en niet bekent....

avatar van Drs. DAJA

Drs. DAJA

Goede film die erg lekker loopt en verbazingewekkend veel lef toont met het einde. Het perspectief van het kind is een sterk element in het verhaal maar wordt niet altijd even goed uitgewerkt. Zo vond ik de scenes tussen Bruno en Shmuel niet sterk geschreven en vond ik het hele spoortje over de moeder die niet zou weten wat er zich afspeelt een beetje twijfelachtig. De kracht van Boy in the Striped Pyjama's zit hem echt in het concept en 't einde.

avatar van neo

neo

Berichten verplaatst naar Overigen > Algemeen > het grote taaltopic

avatar van Noodless

Noodless

Het verhaal wordt beschreven vanuit de ogen van kinderen. Hoe zij de gruwelijke gebeurtenissen ervaren, hoe zij het zien. Mooi om dit als kijker zo te ervaren. Het verhaal wordt goed opgebouwd en het einde is schokkend. Mooie film ! 8/10

avatar van RoOsJ_LoVe

RoOsJ_LoVe

Goede film, ik heb echt moeten huilen.

Ook origineel vanuit een ander persoon gekeken

avatar van Colombo

Colombo

Korte saaie film, met een mooie einde, wel overrated hier. 3*

avatar van SnakeDoc

SnakeDoc

Pittige film. Vooral het einde.

Heeft me toch wel geraakt.

Het was soms een tikkeltje eentoning.

Maar de makers weten toch de gevoelige snaar bij je te raken!

Een degelijke * * * voor deze film!

avatar van t-i-m

t-i-m

prachtige interessante film....niet erg geloofwaardig maar dat hoeft van mij ook niet. het verhaal word mooi verteld. de film laat zien dat goede oorlogfilms niet direct 2.5 uur hoeven te duren. wat ik wel heel jammer vind is dat het duitsers moesten voor stellen maar ze met een brits accent engels praten. begrijp me niet verkeerd, als ze met een duits accent praatte zou ik het nog erger vinden.....deze film had van mij een punt hoger gescoord als het duitstalig was...voor nu dus een 4*

avatar van Sideshow Bob

Sideshow Bob

Slecht acteerwerk. Ik heb steeds het idee dat ik naar acteurs zit te kijken. Ook die dialogen tussen die twee jongetjes waren behoorlijk gemaakt. De film was af en toe gewoon nep.

Op zich ben ik een fan van WO II-films. Zo'n film hoort toch eigenlijk in het Duits vind ik. Jammer, er zat meer in.

Indrukwekkend einde, dat wel.

avatar van de_lan

de_lan

Zeer goede en rakende film.

Enkel jammer dat hij niet in het Duits is.

avatar van workinggirl

workinggirl

Jeetje vond het echt een goede film zeg, de tranen kwamen echt opzetten hoor. Zelfs me vriend had helemaal een brok in zijn keel.

Ben het eens met de_lan , vond het ook jammer dat het niet in het duits was. Maar kwa verhaal vond ik het echt een super film

avatar van El-royo

El-royo

Goede film. Verhaal is makkelijk maar verveelt zeker niet. Eigenlijk is het toch wel schandalig wat er in die tijd allemaal gebeurd is.. 3,5*

avatar van Vito Corleone

Vito Corleone

Ik vond het maar matig. Natuurlijk wel een goede film, maar ik vind bijvoorbeeld niets bijzonders aan de acteerprestaties. Ook het feit dat er Engels wordt gesproken in de film in plaats van Duits zorgt bij mij voor een min. Door het zeer dramatische einde komt de film voor mij nog op een ruime voldoende uit.

avatar van Wheely5

Wheely5

Mijn hemel wat een einde,.. ík had het niet zien aankomen. maar misschien meer omdat ik toch een 'disney-achtig' het-komt-altijd-nog-nét-goed einde verwachtte.
De film zelf kabbeld aardig door, de oorlog door de ogen van een kind die het niet begrijpt. Logisch dat het wat sprookjesachtig is allemaal.

Wat mij betreft een *4,5

avatar van Ronhart

Ronhart

Natuurlijk is het geen historische film en het is ook niet allemaal even realistich. Maar het idee om vanuit het standpunt van een kind naar deze situatie te kijken vind ik briljant. Prachtige opbouw, goed geacteerd, ook mooi camerawerk en geen Hollywood-afloop. Geweldig hoor.

Meestal haak ik af bij drama's maar hier geef ik graag 4,5 *** voor

avatar van 83Utreg!

83Utreg!

Hoop goede verhalen over gehoord vooraf, meestal kan een film dan alleen maar tegenvallen. Deze niet, ik vond hem eigenlijk vanaf het begin al boeiend. Langzaam word het aangrijpend, de wreedheden tov de onschuld van een kind. Erg mooi neergezet vond ik. Het einde was wel heel erg tragisch, en ik kon het eigenlijk bijna niet geloven. maar dat maakt het toch allemaal wel rauw tragisch. Ik heb genoten, een van de beste films van de laatste jaren.

avatar van Ansje1987

Ansje1987

Echt een onwijze goeie film!! Het einde is echt geweldig.. Mooi verhaal..

avatar van doeshnormal

doeshnormal

Ik vond het in het begin al een beetje raar dat iedereen Engels sprak. Maar misschien was dat wel beter voor de sfeer. Voor de rest vond ik de hele film een beetje zoetsappig. En het lag er continue heel dik bovenop dat de kinderen onschuldig en niet wetend waren. Dus ik snapte niet zo goed waarom dit nou zo fantastische film was. Maar dat veranderde compleet bij het eind, dat was echt fantastisch. Het veranderde het verhaal, dat naar mijn idee tot dat moment erg cliché en karig was, op een hele subtiele manier in iets heel confronterends, Vandaar dat ik toch nog op een 7 uitkom.

avatar van Mangkon

Mangkon

Na aanraden laatst deze film gekeken.

De film viel mij tegen. Het verhaal is vrij dun en de film moet het dan ook vooral van zijn plot hebben. Het plot zag je ver van tevoren aankomen. De tergende naïeviteit van het personage Bruno moest en zou afgestraft worden. Het einde is m.i. dan ook een makkelijke en goedkope manier om punten te scoren, danwel te shockeren, om zo indruk achter te laten.

De film gaat in feite voornamelijk over vriendschap, loyaliteit, het gezinsleven e.d.

Deze onderwerpen zijn met weinig diepgang uitgewerkt. De film is ok... maar weet nergens echt te emotioneren.

***

avatar van Reinbo

Erg sterke film, maar goed dat ze er geen happy end aan hebben gebreid, dan was de score waarschijnlijk een punt lager uit gevallen.

Hele dikke 4*

Valt me van je tegen reinbo.